Wednesday, 15 April 2009

Θράψαλα με ρύζι

Υπέροχο και πεντανόστιμο φαγάκι για την νηστεία μας, είναι εξίσου νόστιμο και χωρίς λάδι !!!
Τα υλικά μας για 3-4 μερίδες:
4 μεγάλα θράψαλα
1 πακέτο ρύζι για ριζότο (500 gr)
2-3 κουταλιές της σούπας γεμάτες πελτέ
1 ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
λίγο ξύδι
μερικές ίνες από κρόκο Κοζάνης ή σαφράν
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε – πλένουμε και κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια το σώμα και τα μουστάκια από τα θράψαλα.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι μέχρι να μαραθούν λίγο.
Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι – το λάδι και τον πελτέ.
Προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα , τα θράψαλα, με ότι ζουμάκι τους έχει απομείνει, ρίχνουμε περίπου μια κανάτα νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε το ρύζι, τον κρόκο, το αλάτι και το πιπέρι.
Εάν χρειασθεί προσθέτουμε νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά μας γιατί υπάρχει φόβος να κολλήσει το φαγητό στην κατσαρόλα. – το ρύζι απορροφά πολύ γρήγορα το νερό-.
Δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε πάρα μα πάρα πολύ συχνά, προς το τέλος δε, συνέχεια. Προσπαθούμε να αφήσουμε το φαγητό με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, για να μην θυμίζει σούπα αλλά ριζότο. Βέβαια, εάν χρειασθεί θα προσθέσουμε νερό σε οποιοδήποτε στάδιο μαγειρέματος και αν είμαστε –προτιμότερο να είναι χλιαρό νερό.
Τα θράψαλα μπορούν να αντικατασταθούν με : καλαμαράκια - σουπιές – χταπόδι -γαρίδες, και το ρύζι με μακαρονάκι κοφτό.
Τρώγεται φρεσκομαγειρεμένο και με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι !!!

41 comments:

Anonymous said...

Τέλειο φαγάκι. Μου έδωσες ιδέα τώρα! Θα μου άρεσε και με κριθαράκι, μιαμ !!!
sgr

Maria B. said...

σουγγαριτσα μου καλημέρα, δεν το εχω δοκιμάσει με κριθαράκι αλλά πιστεύω ότι θα είναι εξισου νόστιμο. το εχω φτιάξει μόνο με ρύζι και μακαρονάκι κοφτό.
Ο Μιχαλάκης δεεεεν έτσι? τι ρωτάω!

εδω θα κάνετε Πάσχα ή θα πάτε πουθενά?

Rena said...

Χρυσοχέρα μου εσύ με τα ωραία σου! Μέχρι εδώ μύρισε το φαγάκι σου το νόστιμο. Θαύμα δείχνει και με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι...σλουρπ!

eirini said...

Ωραίο φαγητό! Προσωπικά επειδή μου αρέσει περισσότερο το κοφτό μακαρονάκι που προτείνεις, θα έκανα την αντικατάσταση!
Πεντανόστιμο φαίνεται!!!!!

Καλημέρα! Φιλιά πολλά!!!

ΜΑΜΑ ΒΙΚΥ said...

το αγαπημένο μου φαγητό
Μαρία μου τι να πω στείλε κανένα πιατάκι στη δουλειά !!

Κατερίνα Κ. said...

Τι ωραίο φαγάκι!
Το κάνω με καλαμαράκια, φαντάζομαι με θράψαλα θα είναι ακόμα πιο νόστιμο!

gvarvakis said...

Μετά τις αναπάντεχες "συναντήσεις" και σε άλλες γειτονιές, είπα να (ξανα)περάσω σήμερα από εδώ!
Λοιπόν Μαράκι, χθες το απόγευμα (6-9) έφτιαξα το σταφιδόψωμο σου, μια special σπανακόπιτα με φύλλο δικό μου και εντελώς τυχαία το φαγητό που σερβίρεις σήμερα!!!
Πριν από λίγο έφαγα ένα κομμάτι σταφιδόψωμο και θέλω να ευχαριστήσω το φούρναρη της Κορίνθου, τη μητέρα σου κι εσένα για τη συνταγή!!! Έγινε ακριβώς όπως το περιέγραφες χθες :)
Στα καλαμαράκια δεν έβαλα σαφράν γιατί δυσανασχετούν οι γιοι μου, αλλά 1 κούπα ξηρό μοσχάτο ΣΑΜΟΥ!! Όλα τα άλλα όπως τα λες.
Αν δε "βρεθούμε" πουθενά αλλού (σας) εύχομαι Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση!!
Φιλιά πολλά
Ο συμμαθητής σου

Maria B. said...

συμμαθητάκο μου γλυκιέ ! είδες δεν είμαστε μόνο συμμαθητές αλλά και κοντογείτονες !! χιιχιχι!!

Πεταξες μια βομβα και την έκανες, γιατί ? τι ήταν αυτό που είπες για φυλλο απο τα χεράκια σου? γιατι δεν μας λες περισσοτερες λεπτομέριες σε εμας που απο φύλλο είμαστε ..... αστα να πάνε !!!!
περιμενουμε λεπτομέριες ή εδώ ή στο μπλοκ σου !!! μη το ξεχασεις κάηκες !!
Πολύ εξυπνο αυτό που κάνεις με το κρασί στα καλαμαράκια, του πάει πάρα πολύ !

Το σχολιο σου για το σταφιδόψωμο θα το κάνω copy και θα το μεταφέρω στην συνταγή για να ειναι ολοκληρομένο το feed back (καλά ε! πως τα μιλάω έτσι τα Ελληνικά !! χιχι)

σε φιλώ πολύ-πολύ

Υ.Γ. άσχετο, σε ντισκοτεκ πήγαινες?

Maria B. said...

Renaki, έλα κερνάω ! ευτυχως είμαστε και κοντά θα το προλάβεις φρέσκο - φρεσκο !! χιιχιχι!

Maria B. said...

ειρηνακι μου, είναι εξίσου ωραίο με κοφτο μακαρονάκι, όταν φτιαξει και η sgr με κριθαρακι και μας πει τα αποτελέσματα θα ξέρουμε εαν θα έχουμε και αλλη μια εκδοχή !!
φιλάκια πολλα - πολλά

Maria B. said...

Μανουλα Βικακι, είσαι μικρό μου στο γραφείο ?? κανουμε και εκει delivery, παραγγειλε εσυ και μην σε νοιάζει τίποτα!!!
φιλάκια !!

Maria B. said...

κατερινακι, επειδή τα θραψαλα είναι πιο γλυκά γίνεται ακόμη πιο νόστιμο, οχι ότι μας χαλάνε βεβαια και τα καλαμάρια. Εγω δηλώνω λάτρης όλων των προαναφερομένων εκδοχών.

Καλή σου μερα Κατερινιώ!!!

Anonymous said...

Καλημέρα Μαράκι!Πολύ ωραία συνταγή και ειδικά χωρίς λάδι που είπες!Εύχομαι να περάσετε Καλό και ευλογημένο Πάσχα...Όλγα

ΕΛΕΝΑ said...

Καλέ αφήστε μου λίγο κι εμένα που άργησα σήμερα να έρθω λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (πως το μιλάω κι εγώ το ελληνικό, πως το μιλάω!!)
Γιώργο μου, συμμαθητή της φιλενάδας μου, μα δεν είναι τέλειο αυτό το σταφιδόψωμο??
Οσες φορές το έχω φτιάξει, εξαφανίζεται στο πιτς φυτίλι!!!
Παρεμπιπτόντως (είπαμε ... πως το μιλάω!!) θράψαλα με ρύζι τρώμε κι εμείς σήμερα:)

Mary said...

Λατρεμένο φαγητό! σλουρπ! Και το έχεις πετύχει και ζουμερό-ζουμερό! Το σαγόνι μου στο πάτωμα έχει φτάσει.

Z. said...

Επειδή δεν το έχω φάει ποτέ αυτό το φαγητό, μήπως να έστελνες λίγο να δοκιμάσω...για να μπορώ να εκφέρω γνώμη!;
Παρεπιπτόντως, εκείνα τα τεράστια, ΠΟΛΛΑ και λιμπιστικά τσουρέκια με αυγό, έχουν παραλήπτη με το όνομα Ζ. Μήπως;
Άντε θα πατσίσουμε και την επιταγή!
Καλημέρα!

marian said...

Χαίρετε,χαίρετε,χαίρετε!!!!
Άργησα σήμερα ε;
Ναι αλλά Μαράκι μου τι κάνω απ΄το πρωί;
Τα σπέσιαλ τσουρέκια της Μαρίας!!!
Είμαι στην τελική φάση του φουσκώματος πριν το ψήσιμο!!!!!
Δεν λέω ακόμη... αλλά μάλλον ... θα γίνουν τέεεελειαααα!!!!!(να μάθουν αυτοί που με κακολόγησαν!!!)
Μαράκι μου μπράβο σου τέλεια η συνταγή σου!!!!!
Αλήθεια εσύ κάνεις αυτήν την δόση ή μεγαλύτερη;(Γιατί η μεγάλη μου μόλις τα είδε τα καπάρωσε:"δικά μου είναι αυτά έτσι!!!Δεν πιστεύω να θελει κανείς μερίδιο!!!!
Ακούς το .....!!!)

Λοιπόν το σχόλιο το έχω αρχίσει εδώ και ώρα!!το συνεχίζω με ... δόσεις!!!!
Να φανταστείς Μαρία μου τώρα ψήνω!!!
Δεν μπορώ να σας περιγράψω κορίτσια τα συναισθήματά μου!!!!
Εχει μοσχοβολήσει το σπίτι, τα κορίτσια μου σαν μωρά έχουν κολλήσει την μούρη τους μπροστά στον φούρνο και η μεγάλη μουρμουράει:"φοβάμαι να μην καούν"
Και η απάντηση της μικρής"Ναι και δεν θα τα φας ε!!!"
Εν το μεταξύ το πρώτο που έφτιαξα δεν υπολόγισα καλά και εγινε ... ΤΕΡΑΣΤΙΟ!!!!!!!!
Αυτά τα νέα μας!!!!

Μπράβο κορίτσια μου!!!!
Να είστε καλά και σεις και οι υπέροχες συνταγές σας!!!
Φιλάκια πολλά!!!!:))
Υ.Γ Κανονικά δικαιούστε μερίδιο από τα τσουρέκια!!!:))

σορρυ για το σεντόνι αλλά ενθουσιάστηκα !!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπία το βρήκες!!!
Μαρία σβήσε ότι άλλο όνομα έχεις βάλει στα τσουρέκια και βάλε ένα τεράστιο "Ζ", σαν του Ζορρό;-)
Τα βρήκαμε με την Ζαμπία, πατσίσαμε την επιταγή:))

marian said...

Μαράκι μου συγγνώμη αλλα από τον ένθουσιασμό μου ξέχασα να σχολιάσω το σημερινό υπέροχο φαγητάκι σου!!!
Είναι υπέροχο! το μαγειρεύω πολύ συχνά στην νηστεία και το μαγειρεύω και με χταποδάκι, και με μοσχούς!!!
Γίνεται υπέροχο!!!

Γεια στα χέρια σου!!!
φιλιά πολλά!!!!:))

ΕΛΕΝΑ said...

Mariaaaannnn χα χα χααα!!!
Καλοφάγωτα τα τσουρεκάκια σας, τα οποία θα γίνουν σούπερ σπέσιαλ, διότι συνταγή της Μαρίας μας είναι εκ των προτέρων επιτυχημένη!!
Είδες πως μοσχοβολάει το σπίτι όταν ψήνονται??
Και του χρόνου, και του χρόνου!!!!
Φιλάκια στις κορούλες σου:))

Maria B. said...

Ολγάκι, γίνονται πολύ καλά και χωρίς λάδι, συνήθως τα φτιάχνω ετσι την Μεγάλη Παρασκευή, αμα έχω κέφια και το καλομαγειρέψω (δηλαδή να περιμένω το ρύζι να γίνει σε χαμηλή φωτιά) κανείς δεν καταλαβαίνει την διαφορά !

Maria B. said...

Ελενά μου, δηλαδή σήμερα είναι της θραψαλίας !!!!!!!!!!!! χιχιχιιχιχι!!

Maria B. said...

Μαιρουλα μου γλυκειά αν είναι να σου φύγει το σαγόνι να ερθω να σου φέρω! επειδή όμως εμεις τα φάγαμε όλα θα περασω να πάρω απο την Ελενα που μολις τα έφτιαξε !!!!
Εεεεεεερχομαι!

Maria B. said...

Ζαμπια μου, τα λιμπιστικά τσουρεκάκια βρίσκονται ήδη πολύ κοντά σου !!! τα εδωσα στους δικούς μου που έφυγαν εχθές για το εξοχικό. Εαν πας απο εκεί και καταφέρεις τον μπαμπα μου (χλωμό το βλέπω!!) να σου δώσει αυτό που έχει το Ζ επάνω εχει καλώς, αλλιώς θα περιμένεις να φτιάξω μια δόση μονο για σένα, γιατί πρέπει να ξεπληρώσουμε και τις δημοσιες σχέσεις που θα μας κάνεις !!!!!!!!!!!!

Maria B. said...

Μαριανάκι μου, πιστεύω ότι τώρα θα τα έχεις ξεφουρνίσει με επιτυχία, βεβαίως - βεβαίως !!!!

Εγω κάνω την διπλή δόση γιατί την μια δόση την τρώνε στην δοκιμή !!!!

δεν σου γραφω τίποτε αλλο γιατι περιμένω με αγωνια τα αποτελέσματα -με πληρη περιγραφή, ξέρεις εσύ, θα μου περιγραψεις απο την αρχή τι έγινε, με χρόνους αναμονής και σχόλια των οικείων ....

μην αργείς, καιγομαι απο περιέργεια .........

φιλάκια προς το παρόν

eleni said...

Μαρία κοιτάζω και ξανακοιτάζω την ανάρτηση και δεν ξέρω τι να γράψω.Ζηλευτά είναι στη φωτογραφία,αλλά τις γευστικές μου προτιμήσεις τις έχω γράψει.
Το έβλεπε η κόρη μου και μου είπε:γιατί,ωραία θα είναι!Τους αρέσουν,αλλά η μαμά ανένδοτη-άντε το πολύ κανένα χταποδάκι κι εγώ ψάχνομαι τι να φάω.
Φιλιά!

Maria B. said...

Elenaki μου, πρέπει να είσαι πολύ γλυκό παιδί ! προσπαθείς να μου πεις με πολύ όμαρφα λόγια ότι το φαγητό που έχω σήμερα είναι κοινώς ..στο πυρ το εξωτερο για σένα (κοινώς μπλιαχ) !!!! χιχιχιιχι
δεν πειράζει βρε Λενακι μου δεν με προσβάλεις και εγω ξέρεις ποσα φαγητά είναι που δεν τρώω? παρα πολλά !!!

Απ'οτι κατάλαβα απο το σχόλιο, εχουν ερθει και οι κουκλάρες σου ! ποιος την χάρη σου που τις έχεις κοντά σου. Να τις ευχαριστηθείς όσο περισσοτερο μπορείς !

Λοιπον μην απομακρυνεσαι γιατι σε λίγο θα έχουμε ανταπόκριση απο την τσουροπλασια της Μαριον !!! περιμενω με αγωνία το σεντόνι της .. ουπς!!! την περιγραφή της θέλω να πω !!!

φιλάκια

Xara said...

Καλά Μαράκι μου τέτοιον συντονισμό?!Σήμερα είχα αυτό το φαγητό(άκυρη η γαριδομακαρονάδα).Μια οι γίγαντες μια τα θράψαλα τι να πω?Την επόμενη φορά όμως θα κάνω την δική σου συνταγή.Φιλιά πολλά!

Maria B. said...

χαχαχα σήμερα Χαρούλα μου ειναι Μεγάλη Τετάρτη των θραψάλων !!!!!!!!!!! χιχιχιχιι

πως τα έφτιαξες ??? εγω τα λατρεύω και τηγανιτά όπως τα καλαμαράκια !


καλέ που είναι η Μαριον τι έγινε ??

kiki said...

Δεν έχω φάει θράψαλα ποτέ. Έμεινε;

Phivos Nicolaides said...

Τα θράψαλα θα γίνουν θρίψαλα στα φιλόξενα στομάχια των απανταχού Ελλήνων!!

eleni said...

Μαρία,ειλικρινά αισθάνομαι άσχημα,που ενώ κάνετε τόσα νόστιμα φαγητά,αναγκάζομαι να γράφω ότι δε μ΄αρέσουν.Πάντως θράψαλα στη θάλασσά μας όσα θέλεις-το καλοκαίρι είναι γεμάτη από ερασιτέχνες ψαράδες-κι εγώ να μήν τα θέλω.
Μόνο η μικρή μου ήρθε,η μεγάλη από φέτος εργάζεται,αύριο την περιμένω.

Καλέ,ποιος να απομακρυνθεί;Σιδερώνω ένα βουνό και κάνω διακοπή για μια ανάσα μπροστά στο lap μου.

Maria B. said...

Κικιτσα με εκπλήσεις !!!!!
σιγα μην έμεινε!!!!!

φιλια πολλά

Maria B. said...

Φοιβο !! ναι ναι !! έτσι είναι !!
χιχιιχι

φιλακια στην Κύπρο μας!

Maria B. said...

Ελενακι μου να μην αισθάνεσαι καθόλου ασχημα! γιαυτο υπάρχουν όλες αυτες οι ποικιλιες σε φαγητά για να μπορεί ο καθενας να διαλέγει τι του αρέσει και τι όχι! μην ξαναπολογηθείς γιατι θα έρθω να σε κοιταω που σιδερώνεις και να σου τρώω τα ζουμπουρλούδικα τσουρεκάκια σου !!!

καλέ που είναι αυτη η Μαριον έπεσε κάτω απο την επιτυχία και δεν μπορούν να την σηκώσουν.

Λοιπον εγω φεύγω απο το γραφειο, παω για κατι ψωνια και για μια επισκεψη και θα ξαναφανώ κατα τις 9το βραδι, αμα φανει η εξαφανισμενη κρατηστε την μη φύγει !!!!

Λίνα said...

Πολύ ωραίο φαγάκι.Τέλειο για αυτές τις μέρες. Με ρυζάκι θα το φτιάξω και εγώ μιας και είναι η αδυναμία μου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Λατρεύω τα θαλασσινά και βρίσκω πως πρέπει να είναι πολύ νόστιμη και αυτή σου η συνταγή


ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΛΑΜΠΡΗΦιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

homemade said...

αντε στην υγειά μας....
ε..τσιπουράκι πειράζει...
νάσαι καλά

gvarvakis said...

Καλημέρα κορίτσια!
Επειδή δε θέλω να έχω "εκκρεμότητες" σπεύδω ταχέως:
Η φωτό στο επόμενο link απεικονίζει την αλήθεια γυμνή! Είναι ότι έμεινε από το σταφιδόψωμο πριν κλείσει 24ωρο!! Ιδού λοιπόν δια του λόγου το αληθές!Μαράκι για το φύλλο χρησιμοποιώ 2 μεθόδους! Η μια είναι "η μέθοδος του Ήλιου" που έκανα copy από τη Σταυρούλα όπως εξηγώ και σε παλιότερο post με μια υπέροχη χορτόπιτα!!
Όταν όμως βαριέμαι όπως προχθές, χωρίζω τη ζύμη (1/2 δόση) από (4 κουπ αλεύρι μείγμα σκληρό & γοχ, 3 κσ ελαιόλαδο, 1,5 κουπ χλιαρό νερό, 1 σφηνάκι ρακή, αλάτι) σε 8 μπαλάκια (4 για το επάνω 4 για το κάτω.) Τα ανοίγω λίγο, και τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λάδι. Πασπαλίζω με αλεύρι και το φύλλο είναι υπόθεση 3 λεπτών :) TIP: Ο πλάστης πρέπει να είναι μακρύς και λεπτός!!!!
Στη διάθεσή σου για κάθε διευκρίνιση!
Φιλιά πολλά

Maria B. said...

Γιώργο μου, σ'ευχαριστώ πολύ για όλα. Τέλεια η χορτοπιτα σου όπως τέλειο φαίνεται και το φύλλο!
θα το μελετησω μετα το Πασχα με ησυχία και θα κάνω μια προσπαθεια !

Το σταφιδοψωμο το εχεις ψήσει υπέροχα !! μπραβο βρε χρυσοχέρη αντρα !!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!!!!

Marina said...

Είδα τη συνταγή σου με τα θράψαλα..και με ενέπνευσε. Μόλις τα αγόρασα. Τρέχω να τα μαγειρέψω και θα ...σου πώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...