Wednesday, 3 November 2010

Μηλόπιτα κλειστή

Η μηλόπιτα είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά και την φτιάχνω αρκετά συχνά τον χειμώνα!
Αυτή την συνταγή όπου τα μήλα βρίσκονται μέσα στην ζύμη μου την έμαθε η νύφη μου πριν χρόνια!
Στα νιάτα της δούλευε στον "Μαγεμένο Αυλό" ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία του Παυλίδη.
Από εκεί λοιπόν την ξεσήκωσε και ιδού τα αποτελέσματα!

Υλικά που χρησιμοποίησα για ένα ταψάκι 28 εκ.περίπου.
Για την ζύμη
1 πακέτο αλεύρι (φαρίνα κόκκινη) 500γρ.
1 πακέτο βούτυρο Βιτάμ 250γρ.
1 αυγό
1 ποτήρι ζάχαρη
Για την γέμιση
Αγοράζουμε περίπου 2,5 κιλά μήλα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
5-6 γαρυφαλάκια
1 ποτήρι νερό
10 καρύδια ψιλοκομμένα (ή περασμένα ελαφρά στο μούλτι)
1 πρέζα σκόνη κανέλας
Πάμε να δούμε πως την φτιάχνουμε:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 4 τεμάχια το καθένα.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα γαρυφαλάκια.Τα βράζουμε για 15 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός τους.
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε σε ένα τρυπητό και απομακρύνουμε την κανέλα και τα γαρυφαλάκια.
Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σ΄ ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο λιωμένο, το αυγό και την ζάχαρη. Ζυμώνουμε ελάχιστα, ίσα να ενωθούν καλά τα υλικά της ζύμης.
Στην συνέχεια τοποθετούμε χαρτί ψησίματος σ’ ένα ταψάκι και χωρίζουμε την ζύμη στην μέση. Παίρνουμε το μισό της ζύμης και το απλώνουμε με το χέρι μας στο ταψάκι ώστε να πάει παντού, να καλύψει και τα τοιχώματα του.
Αν δεν φτάσει η ζύμη για να καλύψει τα τοιχώματα του ταψιού, συμπληρώνουμε επιπλέον κομματάκια ζύμης και τα κολλάμε.Τοποθετούμε τα μήλα πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα .Τέλος παίρνουμε μπαλάκια ζύμης τα ανοίγουμε στην παλάμη μας και τα τοποθετούμε πάνω από τα μήλα,φροντίζοντας να ενώνονται μεταξύ τους μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.Βάζουμε το ταψάκι μας σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Όταν βγει από τον φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα!!
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

61 comments:

Amelie said...

Αυτή ακριβώς τη μηλόπιτα φτιάχνει η μανούλα μου και είναι πραγματικά τέλεια! Μοσχοβολάει όλο το σπίτι και ο συνδυασμός ζύμης-μήλου είναι ιδανικός! Καταπληκτική συνταγή, να τη δοκιμάσετε!

γαστεροπληξ said...

φυλακισμένη ή ελεύθερη η μηλόπιτα με την υπέροχη μυρωδιά της πάντα με ξεσηκώνει!!

Ξανθή said...

Έτσι δεν έχω φτιάξει μηλόπιτα θα δοκιμάσω!!
Καλημέρα

ΚΑΛΛΙΑ said...

Αχχχχχ κορίτσια τι μου κάνετε πρωί - πρωί? Πάνω που έφτασα στα επιθυμητά κιλά, τελικά αποφάσισα ότι δεν είναι και τόσο επιθυμητά πλέον και πρέπει να χάσω άλλα 5, αλλά εσείς έχετε βάλει σκοπό να ξαναπάρω και τα 10 που έχασα... Τόσος κόπος και τόσο βραστό ψάρι...
Δεν ξαναμπαίνω στο μπλογκ, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Το αποφάσισα... χαχαχαχαχα (πλάκα κάνω). Απλά αφήνω κατά μέρους τις συνταγές που τόσο καιρό μου άρεσαν, να τις φτιάξω λίγο πριν τα Χριστούγεννα όλες μαζί.
Βάσια μου, πολύ ωραία μηλόπιτα. Θα την φτιάξω και θα την σερβίρω σε απογευματινό καφεδάκι... Εγώ εννοείται ούτε ψίχουλο... Μόνο ένα κομματάκι... :)
Να έχετε μία όμορφη μέρα!!!!

Elpiniki said...

Μόνο η μυρωδια σ όλο το σπιτι οταν κανω μηλοπιτα, φτανει...
Τελεια φαινεται η πιτουλα σου...

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Συνταγή μηλόπιτας ... καταχωρήθηκε!!! Σήμερα κιόλας θα τη φτιάξω!!! Φιλάκια πολλά και καλή μερα να έχουμε!

Εφη said...

Με αυτά που λέτε με πείσατε!!!
Θα δοκιμαστεί άμεσα!
Καλημέρα!

Maria B. said...

εγω τώρα τι να πω πάλι? αμα πω την αλήθεια θα έρθει η Βιβή και θα μου λέει ότι τα τρώμε πάλι μόνες μας!!
ε ναι λοιπόν Βιβάκο μου δοκίμασα KAI την μηλόπιτα της Βάσιας !!!!
και δεν έτυχε ! ήταν προσχεδιασμένο !!!! και ξέρεις που την φάγαμε ? εκει κοντά στην δική σας γειτονιά ! ποιος σου είπε να μην έχεις φτιάξει ακόμη το σπίτι για να είμαστε κοντά ???είδες τι χάνεις !!! χαχαχαχα!!!!


Παιδιά είναι υπέροχη!!! δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε !!!

ευχαριστούμε Βασακι μου για την συνταγή.

εγω παίρνω και το κομμάτι της Κάλλιας, αμαρτία να το βάζουμε το κορίτσι μας σε πειρασμό μετά απο τοσο κόπο που έκανε !!!! χιχιχι


φιλια πολλά πολλά

manousina said...

Καλημέρα, η μηλόπιτα μου αρέσει σκεπασμένη και ξεσκέπαστη!!!! είναι τραγανή η ζύμη σου σωστά;

Maria Tzirita said...

Βάσια μου να σε ρωτήσω, γιατί δε φτιάχνεις ένα μονοκόμματο κομμάτι ζυμης από πάνω και βάζεις πολλά μικρά; Παίζει κάποιο ρόλο αυτό; Θα την φτιάξω τη συνταγή σου, είναι η αγαπημένη μου εκδοχή της μηλόπιτας! Σ'ευχαριστούμε και φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Vasia μου αυτή είναι συνταγή που μολις την είδα είπα θέλω να την κάνω ΤΩΡΑ!!!!!
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την φτιάξω, φαίνεται εξαιρετική!
Βούτηξε η Μαρία και το κομμάτι της Κάλλιας, τι να κάνω?? Θα αρκεστώ στο δικό μου;-)
Φιλάκια πολλά!

eleni said...

Βάσια,μέχρις εδώ μοσχομύρισε!
Λατρεύω τις μηλόπιτες,το άρωμά τους,τη γεύση τους!
Άλλη μια συνταγή να δοκιμάσω,προς το παρόν παίρνω ένα κομματάκι.
Φιλιά!

ΜΕΤΗ said...

Την λατρευω την μηλοπιτα αλλα σκεπαστη δεν εχω φτιαξει ποτε, παντα φτιαχνω την ανοιχτη .
Αυτη φαίνεται υπεροχη ,την εκτυπωσα και θα δοκιμαστει αμεσα!!!!!!!
Φιλακια πολλα Βασακι μου!!!!!!

ιρινι said...

Αυτή την συνταγή εψαχνα!!!!Ν'α σαι καλά που την ανέβασες, σε ευχαριστω πολύ!Μια ερώτηση μόνο, ... το επάνω φύλλο γιατι το βάζουμε κοματια και οχι ολόκληρο -ανοιγμένο δηλαδη???
φιλιά !

Maria B. said...

επειδή η Βάσια μας βάφει το σπίτι σήμερα (χαρας το κουράγιο της !!) θα αργήσει λίγο να σας γράψει. Επειδή λοιπόν της έκανα και εγώ την ίδια ερώτηση με σας, δηλαδή γιατί δεν ανοιγει την ζύμη σε φύλλο να σκεπάσει την πιτα, μου απάντησε ότι η συγκεκριμένη ζύμη, δεν μπορεί να ανοιχθεί και γιαυτό την κάνει μικρά μπαλακια και τ'απλώνει με τα χέρια.


πιστεύω να κάλυψα το Μαράκι και την Ριρή!

περισσότερες λεπτομέριες αργότερα απο την Βάσια.

φιλια πολλά και καλό απόγευμα!!

Vita said...

Η δική μου συνταγή είναι παρόμοια. Το αυγό στη ζύμη το αντικαθιστώ με 6 κουταλιές νερό και βάζω ωμά τα μήλα. Ούτως ή άλλως είναι υπέροχη μηλόπιτα.
Το φύλλο το ανοίγω ανάμεσα σε 2 κομμάτια χαρτιού ψησίματος και δεν σπάει

Unknown said...

gia sta xeria sou,poli orea tin eftiaxes tin milopita,auti tin sintagi exo kai ego kai tin ftiaxno me ton idio tropo.
apla fantastiki.edo tin serviroume me marsan sos i elafra xtypimeni santigi me ligi kanela.na ise kala
kalo sou vradi

Asteri (Maria) said...

Ήρθα κι εγώ .... που είναι το κομμάτι μου; :)))

Betty's Cuisine said...

Το μήλο με την κανέλλα κάνουν την καλύτερη παρέα!
Ξεσηκωτική η μυρωδιά και η γεύση τους, άρα ναι στην μηλόπιτα ανοιχτή ή κλειστή!
Καλό βράδυ!

Μarion, said...

Εχουν την τιμητική τους τα μήλα αυτή την εποχή.
Ωραία συνταγή και μόνο που εχει κανελα που μ αρέσει θα την βάλω στα υπ όψιν :)

mari beika said...

Τέλεια η συνταγούλα, θα την φτιάξω για τον άνδρα μου και σίγουρα θα του αρέσει.

Vasia b. said...

Όπως ακριβώς τα λές Amelie μου!!!
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Γαστεροπλήξ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!!
καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Ξανθή μου να την δοκιμάσεις σίγουρα θα σου αρέσει πολύ!!
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Κάλλια μου εύχομαι να ξεμπερδέψεις γρήγορα με τη δίαιτα. Λίγο υπομονή ακόμη και μετά να την απολαύσεις με το καφεδάκι σου αυτή την μηλόπιτα γιατί πραγματικά είναι πολύ καλή!!
Φιλιά,καλό βράδυ!!!

Vasia b. said...

Πράγματι Ελπινίκη μου η μυρωδιά στο σπίτι είναι φοβερή . Μας κάνει να ανυπομονούμε να την δοκιμάσουμε!
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Πλεκτό εγκώμιο εύχομαι καλή επιτυχία που σίγουρα θα την έχεις!!
Καλό βράδυ!!!

Vasia b. said...

Έφη μου είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσεις!
Καλό βράδυ!

Vasia b. said...

Μαράκι μου πριν μία ώρα τελείωσα απο το πρωί!!!!!!!!
Λοιπόν λέω να σε ανακυρήξουμε και επίσημα δοκιμαστή των καλύτερων εδεσμάτων μας!!!χαχαχαχα!!!!!!!

Είδες που σε προσέχω, δεν είπα όλων αλλά μόνο των καλύτερων!!χαχα!!
Πολλά πολλά φιλάκια και καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Μανουσίνα ναι,είναι πολύ τραγανή η ζύμη αλλά αν μείνει και για την άλλη μέρα μαλακώνει κάπως.
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Μαρία Τζιριτά όπως ήδη απάντησε η Μαρία μας,η ζύμη είναι καπως μπισκοτένια και δεν ανοίγει σε μονοκόμματο φύλλο.
Όπως όμως αναφέρει η φίλη μας η Vita παρακάτω ίσως να μπορείς να την ανοίξεις αν την βάλεις ανάμεσα σε δυο κόλλες ψησίματος..
Φιλιά και καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Ελενα μου, σίγουρα θα σου αρέσει πολύ,και θα θες να την φτιάχνεις συχνά!!
Η Μαρία που την έχει ήδη δοκιμάσει δεν μπορεί ν' αντισταθεί στην προσφορά της Κάλλιας!!
Πολλά πολλά φιλιά!!
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Ελένη μου,η μυρωδιά της μηλόπιτας όπως και να την φτιάξουμε είναι μοναδική!!
Σου προτείνω να την φτιάξεις αυτή την συνταγή θα σε αποζημιώσει σίγουρα!
Φιλιά καλό βράδυ!!!

Vasia b. said...

Μετάκι μου αφού σου αρέσει η μηλόπιτα αυτή θα την λατρέψεις!!
Πολλά φιλιά,καλό βράδυ!!!

Vasia b. said...

Riri μου, όπως ήδη έχει απαντήσει η Μαρία μας ,η ζύμη αυτή είναι κάπως μπισκοτένια και δεν μπορεί να ανοιχτεί σε μεγάλη επιφάνεια γιατί σπάει.
Φιλιά και καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Μαράκι μου γλυκό τι θα έκανα χωρίς εσένα !!!!
Απο το πρωί στις 8,30 έως το βράδτ 9,30 πως με βρίσκεις?
Για ξανασκέψου την πρόταση να γίνουμε ομάδα με το Φώτη για εργολαβίες!!χαχαχα!!

Πολλα πολλά φιλάκια!!

Vasia b. said...

Vita, δεν έχω δοκιμάσει να την ανοίξω όπως λές την ζύμη και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατι είναι πιο εύκολο.Σ΄ευχαριστώ για την συμβουλή!!
Καλό σου βράδυ!!!

Vasia b. said...

Βασιλική μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!
Εμείς εδω την σερβίρουμε και με παγωτό!!
Καλό σου βράδυ!!

Vasia b. said...

Αστέρι μου δεν είμαι σίγουρη ότι πρόλαβες κάποιο......
Καλό σου βράδυ!!!!!

Vasia b. said...

Betty'sCuisine, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!!
Καλό σου βράδυ!!

Vasia b. said...

Μαριον,έχουν την τιμητική τους τα μήλα αυτή την εποχή και εμείς απολαμβάνουμε τις διάφορες εκδοχές μηλόπιτας!!!!!!Πάντα με μπόλικη κανέλα.....
Καλό σου βράδυ!!

Vasia b. said...

Μαρια Πιουκα,είναι σίγουρο ότι θα σας αρέσει πολύ και θα την ξαναφτιάξεις.Καλή επιτυχία!!
Καλό σου βράδυ!!

Δήμητρα said...

Καταπληκτικη συνταγη, και γίνεται ακριβως οπως το περιγράφει. Προσέξτε λιγο με το αλευρι. Ισως θέλει λιγότερο για οχι και τοσο σφικτη ζύμη. Εμενα με λιγο λιγοτερο αλευρι, μου βγήκε τέλεια.....!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Καλημέρα κορίτσια! Την έφτιαξα κι εγώ τη μηλόπιτα και έγινε πεντανόστιμη! Μία ερώτηση μόνο: όταν λες φαρίνα εννοείς που φουσκώνει μόνη της;;

Vasia b. said...

Φίλη ανώνυμη, χαίρομαι που την έφτιαξες και σου άρεσε!!!
Αυτό ακριβώς εννοώ την φαρίνα που φουσκώνει μόνη της!!!
Καλό απόγευμα!!!

Anonymous said...

Πάλι καλά! Αφού την έφτιαξα, είδα ότι φούσκωσε αρκετά και σκέφτηκα μήπως δεν κατάλαβα σωστά! Υπέροχη συνταγή..Καθιερώνεται! Άννα

Vasia b. said...

Άννα με το όμορφο όνομα,μια χαρά κατάλαβες αφού σου πέτυχε και την απόλαυσες!!!!!
Σ΄ευχαριστώ καλή σου μέρα!!!

lia said...

θέλω να την φτιάξω φαίνεται πετυχημένη...απλά ήθελα να ρωτήσω η ζύμη δεν είναι πολύ σαν ποσότητα με μια ολόκληρη φαρίνα και βιταμ? τι ταψάκι χρησιμοποιείτε?

lia said...

θα το φτιάξω σε κλασική ταρτιέρα αλλά είναι χαμηλή σε ύψος... φουσκώνει πολύ?

Vasia b. said...

Lia συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω αλλά κάποιες υποχρεώσεις με κρατούν μακριά από τον υπολογιστή μου αυτόν το καιρό!!
Το ταψάκι που χρησιμοποίησα έχει διάμετρο 28cm και βάθος 5cm!
Δεν θα έλεγα ότι φουσκώνει ιδιαίτερα πολύ αλλά με την γέμιση του μήλου αποκτά ένα ύψος!
Αν η ταρτιέρα σου έχει μεγαλύτερη διάμετρο από 28 cm τότε μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα.
Ελπίζω να βοήθησα !Καλό σου βράδυ!!

lia said...

Ευχαριστώ πολύ!Την έφτιαξα ακριβώς (εκτός του οτι πρόσθεσα λίγο χυμό λεμονιού στα μήλα) και ήταν τέλεια!

Anonymous said...

φαίνεται υπέροχη αλλά έχω μια απορία.όταν λέτε ποτήρι εννοείται ποτήρι νερού ή φλυτζάνι τσαγιού? γιατί μου φαίνεται αρκετά μεγάλη ποσότητα.

Vasia b. said...

Φίλη μου εννοώ ποτήρι νερού!!!
Αυτή την ποσότητα χρησιμοποιώ όποτε φτιάχνω την συγκεκριμένη μηλόπιτα και
βγαίνει τέλεια!!!
Στην διάθεση σου για όποια άλλη απορία!!!

Unknown said...

μολις εφαγα το 2ο κομματι!!!! υπεροχη!!!! ευχαριστουμε!!!!!

Vasia b. said...

Ritsa χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!!!

Unknown said...

Τελεια!!!τυχαια την πέτυχα οταν έψαχνα συνταγες για μηλοπιτες κ την εκανα.. Φανταστικη κ μοσχοβολησε ολο το σπιτι. Μπραβο παιδια ,η συνταγη καταχωρηθείκε

Vasia b. said...

Χαρά πολύ χαίρομαι που την έφτιαξες και σου άρεσε!!!!Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!!!

To love life for what it is said...

Μόλις αντέγραψα τη συνταγή και θα τη δοκιμάσω σύντομα! Σκέφτομαι, όμως, να προσθέσω στη γέμιση και σταφίδες, που μου αρέσουν πολύ! Νομίζω θα δέσουν καλά με τις υπόλοιπες γεύσεις.
Καλή συνέχεια! :-)

Vasia b. said...

To love life for what it is, γίνεται εξαιρετική ..είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ!!!!Μπορείς να προσθέσεις στην γεμιση σταφίδες αν σου αρέσουν ..σίγουρα δένουν με τα υπόλοιπα υλικά.....εγω δεν θα τις πρότεινα γιατι θέλω να έχω έντονη την γεύση του μήλου!!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Unknown said...

Μόλις την έφτιαξα,μοσχοβολαει το σπίτι!!Τέλεια συνταγή💕💕

Unknown said...

Την εφτιαξα πολλές φορές . Είναι τέλεια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...