Saturday, 11 August 2012

Ζαμπονοτυρόπιτες ατομικές

Σαββατοκύριακο, ευκαιρία να απολαύσουμε ένα πιο πλούσιο πρωινό!
Καφές, φρεσκοστυμμένος χυμός, φρυγανιές με σπιτικές μαρμελάδες και ζεστές ζαμπονοτυρόπιτες φτιαγμένες πανεύκολα με τα χεράκια σας.
Αν πάλι βιαζόσαστε να φύγετε για κάποια παραλία, κανένα πρόβλημα.
Πάρτε τες μαζί σας και απολαύστε τες με την παρεϊτσα σας.
Για τις ζαμπονοτυρόπιτες χρησιμοποιώ την ίδια περίπου ζύμη που κάνω και για τις λουκανικόπιτες, και που αν τις έχετε δοκιμάσει, θα ξέρετε πόσο αφράτη, νόστιμη και λαχταριστή ζύμη είναι! Η τέλεια ζύμη για τέτοιου είδους πίτες!
Πάμε λοιπόν να τις φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
280 γρ. αλεύρι φαρίνα
25 γρ. μαγιά φρέσκια (όχι σκόνη)
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml χλιαρό νερό
100 ml ηλιέλαιο ή κάποιο ελαφρύ λάδι
¼ κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση:
250 γρ. τριμμένα τυριά, ρεγκάτο και μοτσαρέλα ανάμεικτα
1 αυγό
5 φέτες ζαμπόν
λίγο πιπεράκι
Επιπλέον:
1 αυγό χτυπημένο
σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
Στην πράξη:
Σε βαθύ μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.
Η ζύμη μας είναι μαλακιά και εύπλαστη. Την αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στο μεταξύ χτυπάμε ένα αυγό και το ανακατεύουμε με τα τριμμένα τυριά και λίγο πιπεράκι.
Εγώ πολλές φορές βάζω σκέτη μοτσαρέλα, γιατί μου αρέσει που μαστιχώνει όμορφα, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται και ένα πιο πικάντικο τυράκι, μόνη της η μοτσαρέλα είναι σχετικά γλυκιά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με ένα μικρό πλάστη σε σχήμα παραλληλόγραμμο.
Μοιράζουμε την τυρένια γέμιση πάνω στα 5 κομμάτια ζύμης.
Πάνω από αυτήν απλώνουμε μια φέτα ζαμπόν.
Γυρίζουμε λίγο προς τα μέσα την πάνω και κάτω πλευρά.
Στην συνέχεια ανασηκώνουμε το ένα άκρο της μακριάς πλευράς της ζύμης και το φέρνουμε προσεκτικά πάνω από τη γέμιση.
Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο άκρο.
Βάζουμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου, με την ένωση από την κάτω μεριά.
Τις αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πίτες μας να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα!
Προσοχή!!! Η ζύμη πρέπει να κλείσει καλά, αλλιώς το τυρί θα μας χυθεί απ’ έξω.
Ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως, κανένα πρόβλημα.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, με ένα μαχαιράκι σπρώχνουμε το τυράκι απαλά να ξαναμπεί μέσα στην πίτα, από το πλαϊνό μέρος, από κάποιο άνοιγμα.
Καλή επιτυχία!
Να έχετε ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο!

36 comments:

Sophie said...

Υπέροχη και πολύ λαχταριστή συνταγή!!Σίγουρα θα τη δοκιμάσω και θα την τιμήσω δεόντως!!Φιλάκια!!!

Unknown said...

Καλημερα Ελενα
Ακομη μια εκπληξη για καποιους που εμειναν πισω αυτο το δροσερο,αναζωογονητικο,υπεροχο Σαββατοκυριακο!Θαυμασια ιδεα για πρωινο,για το κολατσιο μικρων-αλλα και μεγαλων-,συνοδεια υπεροχη για την εργασια η ενα απρογραμματιστο πικ-νικ.Γενικα για οποιαδηποτε ωρα της μερας κτυπησει την πορτα μας η πεινα και η λιγουρα!!Πανευκολο στην παρασκευη,αφου αυτο ειναι το ζητουμενο ειδικα στις μερες του καλοκαιριου,με υλικα που παντα βρισκονται στο ψυγειο μας,νοστιμια που ερχεται να ικανοποιησει ακομα και τον πιο δυσκολο και απαιτητικο ουρανισκο!!Καλο Σαββατοκυριακο με φιλια,πολλα,πολλα.

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Ούτε στη φωτογραφία δεν μπορώ να αντισταθώ! Φαίνονται τέλειες!! Καλημέρα.

Selcouth said...

Αααααχχχ! Τί μας κάνεις πρωί πρωί! Να πάρω μια; (και δύο άμα περισσεύουν)!!! Χι,χι,χι,χι!

Τέλεια Έλενά μου! Πολλά φιλιά και πολλές καλημέρες!

Μαριλένα said...

στείλεεεεεε!!!

:))
φιλιά πολλά!!

SPYRIDOULA said...

Τέλεια η πρόταση σου!!!Η ζύμη καταπληκτική και το αποτέλεσμα σίγουρα υπέροχο!!!Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!!

Katerina The KM Projects said...

Οχι ρε φιλενάδα τι μου κάνεις τώρα!!

Eri said...

Πεθαίνω πεθαίνω πεθαίνω!!! Κ με την χαμπονόπιτα (όπως τις λέμε επάνω) έχω τραβήξει τα πάνδεινα στην Αθήνα, οι δικές σου όμως Ελενα είναι ακριβώς όπως μου αρέσουν, χωρις σάλτσες και πιπεριές. Φιλάκια καλό ΣΚ!

Taelia88 said...

Φαίνεται τόσο λαχταριστή και νόστιμη!! Και η αλήθεια είναι πως δεν είναι δύσκολη! Οπότε.. θα είναι στις "προσεχώς" συνταγές μου! Θα τις φτιάξω σίγουρα τις πιτούλες!! χιχι!
Φιλιά!!

Tante Kiki said...

Υπέροχη συνταγή Έλενά μου!! Σύντομα θα την τιμήσω γιατί το ξέρεις πια...λατρεύω τις πιτούλες!!!
Τις έκανες υπέροχες και λαχταριστές!!! Ό,τι πρέπει για εκδρομούλες κι όχι μόνον!!!
Φιλιά και καλό Σ/Κ!

Anonymous said...

Ο,τι και να πω είναι λίγο! Αριστούργημα! Άνετα θα καθάριζα κανα δυό μαζί! Γεια στα χέρια σου :) καλό Σ/Κ!

Summertime Blues said...

κόλαση κόλαση κόλαση!!!
κι έχουμε και νηστεία, αχ!
καλό Σαββατόβραδο, φιλιά.

Chrisi said...

Καλησπέρα ,καταπληκτικές πίτες ,απο το πρωί που τις είδα τις λιγουρεύομαι,άντε να δω τι θα πρωτοφτιάξω απο όλα αυτά τα καταπληκτικά που βάζετε,καλή Κυριακή.

Magia da Inês said...

°º♡
°.¸♡
º° ♫♡彡° ·..

É tudo de bom mesmo!!!!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil
•.¸¸°♡彡°¸¸.•

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι να την δοκιμάσεις, σνακ για όλες τις ώρες είναι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινούλα μου ακριβώς!
Και πανεύκολο και πολύ νόστιμο!!
Για να αντέξουμε καλύτερα κι αυτό το καυτό διήμερο!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Ευγενία μου!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Και μια και δυο και όσες θέλεις Selcouth μου!
Και άμα τελειώσουν θα φτιάξουμε κι άλλες, στο πιτς φυτίλι γίνονται!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλένα στέλνωωωωωωωω!!!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σπυριδούλα μου η ζύμη αυτή είναι η ιδανική για τέτοιου είδους πίτες, δεν την αλλάζω με τίποτα!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερίνα έλα, έλα, στρώνω τραπέζι!!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη, εγώ κάποια στιγμή πρέπει να μάθω .... θεσσαλονικιώτικα, δεν με παίρνει άλλο χα χα χααα
Ούτε την χαμπονόπιτα την ήξερα, υποθέτω κάποια πίτα με ζαμπόν θα είναι, ορίστε, θα ανέβω πάνω και θα μου λένε πάλι ότι μιλάω αθηναίϊκα;-)
Φιλιά πολλά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Taelia μου μόνο δύσκολες δεν θα τις έλεγες τις πιτούλες αυτές!
Πανεύκολες είναι!
Φλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου και για εκδρομούλες και για κέθε ώρα και στιγμή είναι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελεάννα έλα να κερτάσω πιτούλες!!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Blues, ευτυχώς σε λίγες μέρες τελειώνει και η νηστεία!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Νέλλη μου κι εγώ αυτό το άγχος έχω, πότε θα προλάβω να φτιάξω όλα όσα θέλω χα χα χαα!
Φιλιά, καλή Κυριακή και σε σένα!

ΕΛΕΝΑ said...

Hi Magia:)
Have a very nice day!!

Μαίρη (Ginger) said...

Μου έστειλες τη μυρωδιά μέχρι το Fb. Ηλθα με την ελπίδα να έχεις χρησιμοποιήσει υλικά που δεν θα έβρισκα εδώ. Αλλά εσύ, ενέλεη, δεν βοηθάς. Με βλέπω να φτιάχνω αυτή τη βόμβα χοληστερίνης χιχιχι. Νόστιμη φαίνεται. Φιλιά Ελενά μου.

Maria B. said...

Ελενιώ μου είναι σούπερ !!!!!!!!!!
εχοντας δοκιμάσει πολλάκις αυτήν σου την ζύμη δεν μπορώ να πω παρά μόνον τα καλυτερότερα !!!!! γεια στα χέρια σου !!!!!!!! σίγουρα θα ήθελα να απολαμβανα 1-2 και 3 να μην σου πω !!!!!!!!!! χιχιιχιχ

φιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ginger, σιγά μην σε αφήναμε να γλιτώσεις χα χα χααα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, και δυο και τρεις και όσες θέλεις!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

syros2js said...

Μιαμ!!! Μιαμ!!!
Για όλες τις ώρες!!!
(Και για μπουφέ, μη σου πω...)
Πολλά φιλάκια!!! Καλή ξεκούραση!!!

Eirinaki said...

Γεια σου Έλενα!
Φαίνονται τέλειες!
Θέλω να σε ρωτήσω επειδή θέλω να τις κάνω αύριο σε ποιό στάδιο κααψύχονται.
Πριν το ψήσιμο καλύτερα ή μπορώ και μετά;
και όταν τις βγάλω πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τις ψήσω ή μπορώ αμέσως;
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!
=)

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Ειρηνάκι!
Μην τις καταψύξεις πριν το ψήσιμο, επειδή έχουν μαγιά και πρέπει να φουσκώσουν λίγο, φοβάμαι μήπως δεν σου φουσκώσει σωστά η ζύμη.
Μετά το ψήσιμο αν σου περισσέψουν, μπορείς αν θέλεις να τις καταψύξεις, κλεισμένες σε πλαστικό σακουλάκι.
Καλή επιτυχία, ελπίζω να τις απολαύσετε!

Anonymous said...

o,ti k an pw einai ligo!!paneukoli zymi k teleia apo oles tis apopseis!!!bravo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...