Wednesday, 13 December 2017
Η κοτόπιτα της γιορτής
Μια πραγματικά γιορτινή κοτόπιτα ειδικά φτιαγμένη για το χριστουγεννιάτικο ή το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ή μπουφέ που θα ετοιμάσουμε εφέτος για την οικογένεια και τους καλούς μας φίλους.
Ιδιαιτέρως φροντισμένη, πλούσια σε υλικά και γεύση!
Τις πίτες τις αγαπούν οι περισσότεροι και σίγουρα δεν θα πουν όχι σε ένα περιποιημένο κομμάτι από αυτήν την κοτόπιτα.
Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνει αρκετά υλικά, αρωματικά και μπαχαρικά, που της προσδίδουν ιδιαίτερη νοστιμιά!
Για την πίτα μου χρησιμοποίησα στην γέμιση Μακρυλίσιο τυρί από την Σαμοθράκη, ένα ιδιαίτερης γεύσης κίτρινο σκληρό τυρί, πραγματικά πολύ νόστιμο. Το βρίσκουμε σε καταστήματα που κυρίως πωλούν τυριά. Αν δεν το βρούμε, θα το αντικαταστήσουμε με ένα καλό ελληνικό κασέρι.
Πάμε να ετοιμάσουμε την γιορτινή μας πίτα!
Θα χρειαστούμε:
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο 1 κιλό και 250 γρ. περίπου
1 μέτρια πατάτα
2 μέτρια καρότα
2 μέτρια κολοκυθάκια
μερικούς κόκκους μπαχάρι
αλάτι
Για την πίτα
2 μακρόστενα φύλλα σφολιάτας
3 μέτρια αυγά
120 γρ. Μακρυλίσιο τυρί Σαμοθράκης
(ή 120 γρ. καλό ελληνικό κασέρι)
100 γρ. μαύρες σταφίδες
100 γρ. μικρά στρογγυλά ντοματίνια
100 γρ. καπνιστό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό δυόσμο
μισό κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 κοφτή κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το κοτόπουλο σε 4 ή και 6 κομμάτια, ώστε όταν βράσει να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το ψαχνό από τα κόκαλα πιο εύκολα. Επίσης του ζητάμε να αφαιρέσει το δέρμα.
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει.
Σκουπίζουμε καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε τα λαχανικά, κόβουμε την πατάτα στα δύο.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα λαχανικά. Προσθέτουμε μερικούς κόκκους μπαχάρι και αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά ως να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Το ζουμί στο οποίο έβρασαν το κοτόπουλο και τα λαχανικά δεν το πετάμε, μπορούμε με αυτό να φτιάξουμε μια ωραιότατη κοτόσουπα, ότι πρέπει για τις κρύες ημέρες του χειμώνα!
Βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο πυρέξ ή ταψάκι με διαστάσεις 22εκΧ35εκ. περίπου. Το αφήνουμε στην άκρη ως να το χρειαστούμε.
Αφαιρούμε το βρασμένο ψαχνό του κοτόπουλου από τα κόκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Λιώνουμε με το πιρούνι τα βρασμένα λαχανικά.
Τρίβουμε το Μακρυλίσιο τυρί στον χονδρό τρίφτη τυριού.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου, τα λιωμένα λαχανικά, το τριμμένο τυρί, τις μαύρες σταφίδες.
Προσθέτουμε επίσης τα ντοματίνια. Αν είναι αρκετά μικρά θα τα προσθέσουμε ολόκληρα. Αλλιώς ανάλογα το μέγεθός τους θα τα κόψουμε σε δύο ή τρία κομμάτια.
Ρίχνουμε στο μπολ και το καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο, την τριμμένη φρυγανιά, τα μυρωδικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται.
Σε ένα βαθύ πιάτο σπάμε τα αυγά. Τα ανακατεύουμε λίγο με ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα της γέμισης.
Στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας στο βουτυρωμένο πυρέξ.
Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την γέμιση.
Γυρίζουμε όσο φύλλο περισσεύει επάνω στην γέμιση.
Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αφαιρούμε ότι περισσεύει.
Κάνουμε σχέδια στο επάνω φύλλο, πιέζοντας χριστουγεννιάτικα κουπ πατ στην επιφάνειά του.
Μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο χτυπημένο αυγό ή με λίγο λιωμένο βούτυρο για να γυαλίσει κατά το ψήσιμο.
Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε ως να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφού βγάλουμε το πυρέξ από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγη ώρα στην άκρη ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της πίτας.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.