Friday, 1 December 2017
Κέικ με καρύδια και περγαμόντο
Ετοιμάστε μια κούπα τσάι με εσπεριδοειδή και απολαύστε την παρέα με ένα εξαιρετικά αφράτο κέικ!
Ένα κέικ όπου τα καρύδια και το άρωμα του περγαμόντου συνδυάζονται μοναδικά!
Πάμε να το ετοιμάσουμε!
Τα υλικά μας:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
(κρατάμε 1 κουταλιά για την φόρμα)
430 γρ. ζάχαρη
240 ml γάλα
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 μεγάλα αυγά
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 ½ κούπα καρύδια τριμμένα
2 κουταλιές κονιάκ
ξύσμα από ένα περγαμόντο
Για το γλάσο:
ζάχαρη άχνη νερό
μισό κουταλάκι κανέλα
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο και την ζάχαρη για 6-7 λεπτά, να αφρατέψει το μείγμα μας.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα κάθε φορά και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα από το περγαμόντο.
Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με το αλεύρι και το μπέικιν.
Δεν παραλείπουμε το μπέικιν, παρόλο που χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κάνει ακόμα πιο αφράτο το κέικ μας.
Ρίχνουμε στο πρώτο μπολ εναλλάξ το γάλα και το μείγμα καρύδια – αλεύρι και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε καλά μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα για κέικ, πασπαλίζουμε με αλεύρι και αδειάζουμε το μείγμα μας μέσα στη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 50-55 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα, τρυπώντας το κέικ μας και αν η οδοντογλυφίδα βγει στεγνή, είναι έτοιμο.
Αφού ψηθεί, αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι 1-2 κούπες ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό, ως να επιτύχουμε την πυκνότητα και ρευστότητα που θέλουμε.
Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.
Αφού κρυώσει το κέικ, το περιχύνουμε με το γλάσο.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας ευχόμαστε!
Ελένη Κ.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.