Tuesday 16 October 2018

Κέικ λεμονιού με σκούρα σοκολάτα και σταφίδες


Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε πει πως τα κέικ είναι από τα πιο βολικά γλυκά και σε άπειρους συνδυασμούς. Γι΄ αυτό συνήθως είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά της οικογένειας και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.
Άλλη μια πρόταση για ένα νόστιμο και εύκολο κέικ είναι με λεμονάκι μυρωδάτο.
Και όχι μόνο!
Με σκούρα κουβερτούρα 72% και σταφιδούλες.
Αρωματικό όχι μόνο από το λεμονάκι που περιέχει αλλά και από φρέσκο βούτυρο αγελάδας που εδώ και αρκετό καιρό έχει αντικαταστήσει την μαργαρίνη στα περισσότερα κέικς μου.
Είναι πανεύκολο και θα το απολαύσουμε όποια ώρα της ημέρας θέλουμε!
Εμείς μαζί με το πρωινό ή απογευματινό μας ρόφημα και τα παιδάκια μας θα το πάρουν μαζί τους για δεκατιανό στο σχολείο.
Είναι μια πολύ ωραία λύση, δεν νομίζετε;
Πάμε να το ετοιμάσουμε!

Τα υλικά μας:
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
280 γρ. ζάχαρη απλή
250 ml. χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
50 γρ. σκούρα κουβερτούρα 72%
50 γρ. σταφίδες ξανθές
1 μικρό λεμόνι, το ξύσμα
1 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού
μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι.
Στην πράξη:
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μέτρια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στην μέση. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη ως να την χρειαστούμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στο μεσαίο ράφι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε την σκούρα κουβερτούρα 72% κομμένη σε μικρά κομματάκια. Επίσης προσθέτουμε τις σταφίδες και ελάχιστο αλάτι.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά τα στεγνά υλικά, ώστε να καλυφθούν καλά με το αλεύρι οι σταφίδες και η κουβερτούρα. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, ρίχνουμε το βούτυρο αγελάδας με την ζάχαρη. Τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν, για 5 λεπτά περίπου.
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τα ασπράδια τα βάζουμε επίσης σε ευρύχωρο μπολ.
Προσθέτουμε τους κρόκους στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης. Χτυπάμε 3-4 λεπτά να ενοποιηθούν. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα που να στέκεται στο χτυπητήρι των αυγών. Με μια σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι, ρίχνουμε λίγη λίγη την μαρέγκα στο μείγμα του βουτύρου.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.
Με ελαφρές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω ανακατεύουμε τα υλικά ως να γίνουν ένα ενιαίο αφράτο μείγμα κέικ.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει. Στρώνουμε προσεκτικά την επιφάνεια με ένα κουτάλι και βάζουμε την φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για μία ώρα περίπου, ίσως και λίγο περισσότερο. Θα διαπιστώσουμε αν το κέικ είναι έτοιμο ως εξής: Βυθίζουμε στο κέντρο του την λάμα ενός μαχαιριού. Αν αυτή βγει καθαρή, χωρίς δηλαδή να έχει επάνω άψητη ζύμη, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αλλιώς θα το ψήσουμε για λίγο ακόμα.
Μόλις βγάλουμε την φόρμα από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά. Κατόπιν αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
Αν θέλουμε γλασάρουμε το κέικ μας με ένα απλό γλάσο ζάχαρης-λεμονιού, που θα το ετοιμάσουμε ως εξής:
Θα βάλουμε σε ένα μπολ ένα φλιτζάνι τσαγιού άχνη ζάχαρη. Θα προσθέσουμε μερικές σταγόνες λεμονιού. Κατόπιν θα προσθέσουμε λίγο λίγο και προσεκτικά τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να επιτύχουμε την ρευστότητα που επιθυμούμε.
Περιχύνουμε αμέσως με το γλάσο αυτό το κέικ μας, αφήνοντάς το να κυλήσει προς τα πλάγια.
Μόλις το γλάσο στεγνώσει μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...