Monday 12 January 2009

Μπακλαβάς

Φίλοι μας καλοί και αγαπημένοι, αυτό το κέρασμα είναι για την γιορτή του καλού μου!! Φώτης βλέπετε !!
Σαν στύλο λοιπόν του σπιτιού τον γιορτάσαμε με τραπεζώματα και πολλά-πολλά γλυκά, χειροποίητα και μη. Από τα πιο αγαπημένα του γλυκά είναι ο συγκεκριμένος μπακλαβάς, έτσι και εγώ δεν μπορώ να του χαλάσω το χατίρι και φτιάχνω πάντα ένα ταψί για κέρασμα στην γιορτή του. Η συνταγή είναι της γλυκύτατης κυρίας Χριστοπούλου που μου έχει δώσει και το καταπληκτικό της γαλακτομπούρεκο.
Αλλά ας μην μακρηγορούμε.. πάμε να τον φτιάξουμε !!!
Υλικά
1 πακέτο φύλλα ΚΑΝΑΚΗ (μωβ κουτί) για μπακλαβά
2 πακέτα βούτυρο (από 250 γραμ. το κάθε ένα) LURPAK χωρίς αλάτι
Για το σιρόπι
850 – 900 gr ζάχαρη (από ένα πακέτο ζάχαρη κρατάμε γύρω στα 100-150 γραμ.)
2,5 ποτήρια νερό
ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Για την γέμιση
250 γραμ. αμύγδαλο (με την φλούδα)
250 γραμ. καρυδόψιχα
2 κουταλιές της σούπας κανέλα (τριμμένη)
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο)
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μουλτι, προσοχή δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη,και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα, την άχνη και με την φρυγανιά.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή στο ένα το μάτι, – στην περίπτωση που κάνει πέτσα την αφαιρούμε – δεν βάζουμε ποτέ το κατακάθι, δεν ανακατεύουμε ποτέ το βούτυρο και δεν το χρησιμοποιούμε όλο, μόνο αυτό που είναι διαυγές.
Διαλέγουμε ένα ταψάκι που να παίρνει τα φύλλα σχεδόν διπλά . Βάζουμε τα μισά φύλλα στο καλά βουτυρωμένο ταψί μας και γυρίζουμε από μέσα τα φύλλα που περισσεύουν. Ρίχνουμε λίγο από την γέμιση – ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια, στρώνουμε το επόμενο φύλλο και ρίχνουμε πάλι γέμιση, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τέλος βάζουμε όλα τα φύλλα από πάνω, με τον τρόπο που βάλαμε τα κάτω.
Κόβουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά – πρέπει να κοπεί μέχρι κάτω για να περάσει το βούτυρο. Δεν σέρνουμε το μαχαίρι για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στις γραμμές αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, πρέπει να πάει παντού.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για ¾ - 1 ώρα στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στον αέρα για να γίνει ωραίο και τραγανό το φύλλο.
Όταν κοντεύει να γίνει το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό περίπου 6-8 λεπτά (μετράμε την ώρα αφού αρχίσει ο βρασμός). Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.
Βγάζουμε τον μπακλαβά και τον αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το επίσης χλιαρό σιρόπι.
Το αφήνουμε αρκετές ώρες να τραβήξει αρκετό σιρόπι και........ το τι θα γίνει μετά δεν λέγεται !!!!!!!!!!

27 comments:

Rena said...

Μπράβο Μαράκι μου. Τέλειος ο μπακλαβάς σου! Να χαίρεσαι την κολώνα του σπιτιού σας και να σαι γερή να τον γλυκαίνεις πάντα με τις νοστιμιές σου.

Anonymous said...

Πολύ ωραίος Μπακλαβάς περίπου έτσι τον φτιάχνω και εγώ.Να τον χαίρεσαι Μαράκι,να είσαι πάντα καλά να κάνεις τραπεζώματα.

smp

BIKY said...

δεν έχω λόγια πολύ ωραίος ο μπακλαβάς αχ αχ αχ Να έχεις πάντα την γλύκα του
ΚΑΛΗΜΕΡΑ

heart n soul said...

Να τον χαίρεστε:) Πολύ ωραία και αναλυτικά γραμμένες οι οδηγίες, μου λύσατε απορίες:)

Anonymous said...

Ολαλαλα!!Μπακλλλλλαβα, μπακλλλλλαβα που ελεγε και ο γνωστός μπακλαβατζίογλου!
Μμμμμ τι μυρωδατο ποιημα ειναι αυτο!
Κράτησες καμμιά γωνία να με κεράσεις;Α και που εισαι μην ξεχνιέσαι , θέλω και συνταγή για το γαλακτομπούρεκο, μην τα πετάς αυτά και κανεις το παπί μετά!
Να το χαίρεσαι το αγορι σου, την κολονα του σπιτιού σου και να χαίρεται και αυτος την γυναικάρα του!Πάντα τετοια!

Peter M said...

Nai, nai kai NAI sto baklava...enai san pyrgos!

lila said...

Καλημέρα Μαρία.
Ωραία φαίνεται η συνταγή σου.Σιροπιαστή,σιροπιαστή!
Έχω δύο απορίες(είμαι και φυσική ξανθιά,υπόψιν!)
1)Τι εννοείς το ταψί να παίρνει τα φύλλα διπλά;Τα βάζεις διπλωμένα στα δύο;
2)Περίπου τις διαστάσεις του ταψιού(πλάτος και μήκος σε εκατοστά) αν μπορείς να μου πεις.Είναι ταψί κουζίνας;
Λέω να την κάνω την συνταγή σου,προσεχώς,γιαυτό σε ρωτάω και θέλω να την πετύχω.
Φιλιά,να χαίρεσαι τον καλό σου.

ΕΛΕΝΑ said...

Πρώτα απ' όλα, αν και τα είπαμε στον ίδιον προσωπικά, χρόνια πολλά και καλά του Φωτάκη:))
Να χαίρεσαι την κολόνα του σπιτιού σου, να είστε πάντα τόσο αγαπημένοι και ταιριαστοί ως τα βαθιά γεράματα.
Και αφού τελείωσα με τις ευχές, περνάω να σερβιριστώ το κομμάτι μου (γωνία θέλω), που φαίνεται άκρως λαχταριστό!!!!

Αγγελικούλα εννοείται θα δώσει και συνταγή για γαλακτομπούρεκο.
Εχει ΤΗΝ τέλεια συνταγή γαλακτομπούρεκου, το έχω φτιάξει το γαλακτομπούρεκο της Μαρίας και είναι εξαιρετικό!!

Μαριλένα said...

να σου ζήσει, να τον χαίρεσαι και να ειναι παντα γερός και δυνατός διπλα σας!

περιμενουμε βεβαιως και την άλλη συνταγή.

και παλι ευχομαι χρονια του πολλά!

Maria B. said...

Έυχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και για τα καλά σας λόγια! Είναι πανεύκολος μπακλαβάς και ... ισως ο πιο νόστιμος που έχω δοκιμάσει΄.

Μείνετε στους δέκτες σας, ακολουθεί το γαλακτομπούρεκο.

eleni said...

Μαρία να τον χαίρεσαι!
Ωραίος ο μπακλαβάς!Μόνο που δε μ΄ αρέσει το καρύδι,έτσι τις γιορτές έφτιαξα μόνο με αμύγδαλο-άσπρο-όπως τον έκανε η μαμά μου.Ευτυχώς υπάρχει η ξαδέρφη-με το τηλέφωνο παίρνω οδηγίες.
Φιλιά!

Maria B. said...

Lila, ξανθούλα μου εσύ!! και το Ελενάκι μας που είναι ξανθό τέτοιες ερωτήσεις μου κάνει!!!

Εχεις δίκιο που ρωτάς γιατί είναι λίγο κάπως, έτσι που το γράφω. Λοιπόν, σχετικά με τα φύλλα εννοώ ότι βρίσκουμε ενα ταψάκι που να χωράει το φύλλο σχεδόν διπλό, δηλαδή βάζουμε μισό φύλλο μέσα-μισό έξω, το επόμενο απο την αντίθετη μεριά, μισό μέσα - μισό έξω. όταν τελειώσουμε με τα μισά φύλλα βάζουμε λίγη απο την γέμιση, αρχίζουμε και γυρνάμε προς τα μέσα ένα - ένα τα φύλλα που περισεύουν μαζί με γέμιση,
έχουμε κρατήσει απο αρχής τα μισά φύλλα για το τέλος κα τα βάζουμε σχεδόν διπλά.
Τώρα βεβαια ετσι οπως τα είπα δεν ξέρω αν σου έδωσα να καταλάβεις τι εννοώ !!! ωχ !! απο περιγραφή παίρνω μηδέν. Αλλιώς πάρε 2 πακέττα φύλλα φτιάξε και λίγη παράπάνω γέμιση, βάλε ένα μεγάλο ταψί, στρογγυλό ή μακρόστενο και στρώσε το ενα πακέτο απο κάτω ρίχνεις την μισή γέμιση - φύλλο -την υπόλοιπη γέμιση και βάζεις το αλλο πακέτο απο πάνω. εαν δεν σου αρέσει το πολύ φύλλο βάζεις μόνο ενα πακέττο, μισό κάτω μισό επάνω.

Εύχομαι Λιλάκι να το κατάλαβες.
Εαν κάποιος αλλος μπορεί να το περιγράψει καλύτερα pleeeeease ας το κάνει γιατι εγω φαίνεται δεν το έχω στην γραπτή περιγραφή!!!!

Maria B. said...

Α! ξέχασα να πω ότι τα πυρέξ που φτιάχνουμε συνήθως ζυμαρικά και χωρητικότητος ενός πακέτου είναι ιδανικό για να γυρίσει διπλό το φύλλο. Οταν πάω σπίτι θα το μετρήσω και θα σας πω!!

Anonymous said...

Μαράκι γλυκό να χαίρεσαι τον σύζυγο και να σε χαίρεται και αυτός,που είναι πολύ τυχερός με τέτοια περιποίηση!Εγώ δεν έχω πρόβλημμα με τις γωνίες,τα τρώω όλα:):)...Όλγα

Anonymous said...

Nα τον χαίρεσαι, χρόνια του πολλά!
Κι εγώ όλα τα τρώω, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις γωνίες, τις αφήνω στην Ελενα και την Αγγελική που τις προτιμάνε!

Maria B. said...

Ολγακι και Χριστίνα μου, επειδή είσαστε καλά και φρόνιμα κορίτσια και τα τρώτε όλα, θα δώσω σ'εσας τα μεγαλύτερα και καλύτερα κομμάτια και οι αλλες -ξερετε αυτες οι άτακτες- θα φάνε τα χειρότερα!!!

σας ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ.ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ μου.

marian said...

Τώρα γιατί το κάνετε αυτό!!!
Στο μόνο πράγμα που δεν μπορώ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ να αντισταθώ είναι ένα κομμάτι Μ Π Α Κ Λ Α Β Α Σ....
ΕΛΕΟΣ κορίτσια, πρέπει να αρχίσουμε κάποια ... Δευτέρα δίαιτα!!!ΠΟΤΕ;;;;
Πάντως τέλειο είναι!!!!

Να χαίρεσαι το παλικάρι σου και κείνος εσένα, με τόσα καλούδια που του κάνεις.

πουαντερι said...

Καλε να τον χαιρεστε τον στυλο του σπιτιου σας! να ειναι παντα γερός και χιλιόχρονος.

lila said...

Μαρία σε ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις.Ήσουνα κατατοπιστικότατη!Εντάξει και με το ταψί,καλύφτηκα.
Θα το κάνω κάποια στιγμή μέσα στο μήνα.
Πολλά φιλιά

Maria B. said...

Skroutzako μου γλυκιέ, μακάρι να γίνω και γω γιαγιά και φτιάχνω στα εγγονάκια μου ότι τραβάει η ψυχή τους, όπως την γλυκιά σου γιαγιούλα, να την χαίρεσαι και να σε χαίρεται γιατί πρέπει να είσαι πολύ καλό παιδάκι.!!

Marian, όπως τα λές είναι ΠΟΤΕ !!
Τώρα βρε θα κάνουμε δίαιτα που θα έχουν πέραση οι αφρατούλες???

Πουαντερί μου, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχες και τα καλά σου λόγια! Έιδα και το πουλόβερ που έφτιαξες του καλού σου, απλά ΤΕΛΕΙΟ!! το ξέρεις ότι είμαστε κοντογειτόνισσες? Είμαι και εγω Πειραιά - Αγία Σοφία!!!


Λίλα μου, ευτυχώς που το κατάλαβες γιατί δεν μπορούσα να το εξηγήσω αλλιώς. Καλή επιτυχία και ενημερωσέ μας εαν το φτιάξεις.!!!

Δημιουργία said...

Και εγω τα Φωτα εφτιαξα μπακλαβα και κοντεψαν να φανε και το ταψι.

kiki said...

Στη φωτό πάντως δείχνει εξαίσιος!

Maria B. said...

Δημιουργία, και σε ποιόν δεν αρέσει ο μπακλαβάς? για πες μου? δικιο είχαν λοιπόν οι δικοί σου. Και του χρόνου να είσαι καλά να τους ξαναφτιάξεις (και όχι μόνον)


Κικίτσα μου, σ'ευχαριστώ πολύ με τιμούν ιδιαιτέρως τα καλά σου λόγια.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Τώρα τι να λέμε με τόσα posts ??? Τώρα απολαμβάνουμε κάθε πειρουνίτσα λέμε...με το μικρό το πειρουνάκι για να έχει διάρκεια...... Εεεε??

Maria B. said...

Νασσο, μη μου πεις ότι η τελευταία φωτο που είναι αυτός ο γλυκός πειρασμός μέσα στο απόλυτο σιρόπι, δεν είναι τρέλλα??

Νασος Παπαστυλιανού said...

...έτσι μούρχεται να γλύψω την οθόνη ρε Μαρία !!!
Δοκίμασες ποτέ να τον κάνεις με δικό σου φύλλο?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...