Sunday 18 January 2009

Τούρτα κάστανο της Αχτίδας

Η φίλη μας η Αχτίδα, μας στέλνει γλυκό κέρασμα σήμερα.
Την τούρτα κάστανο που έφτιαξε την Πρωτοχρονιά και έγινε υπέροχη!!!
Σε ευχαριστούμε από καρδιάς Αχτιδούλα που μοιράζεσαι μαζί μας την γλυκιά συνταγή σου.

Υλικά:
1 παντεσπάνι χωρισμένο στα τρία
Για τη γέμιση :
600 γρμ. κάστανα βρασμένα (υπάρχουν έτοιμα των 400 γρμ.)
1 φυτική κρέμα γάλακτος 500 γρμ.
1 φλιτζ. γάλα
120 γρμ. βούτυρο φρέσκο
2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας λικέρ κουαντρώ
2 κρόκους αυγού
1 φλιτζ. αμύγδαλα άσπρα τριμμένα στο μούλτι σαν ψίχα
1 πλάκα σοκολάτα κουβερτούρα
Για τη διακόσμηση :
12 κάστανα καραμελωμένα
(ή έτοιμα μαρόν γκλασέ)
Εκτέλεση:
Ανοίγω τα προβρασμένα κάστανα και τα βάζω σε μια κατσαρολίτσα με το γάλα, τα βράζω για 10 λεπτά για να μαλακώσουν.
Όταν γίνει αυτό χύνω το γάλα και τα βάζω μέσα στο μούλτι, τα χτυπώ και τα βάζω έτσι ζεστά μέσα στο μίξερ.
Προσθέτω το βούτυρο και την αμυγδαλόψιχα .
Λιώνω τη κουβερτούρα και την χύνω μέσα στο μίγμα, προσθέτω τη ζάχαρη , τους κρόκους , το λικέρ και το ξύσμα.
Τέλος χτυπώ χωριστά τη κρέμα γάλακτος για λίγο και την προσθέτω στο μίγμα. Η κρέμα είναι έτοιμη.
Βρέχω το παντεσπάνι με υγρό σιρόπι που αποτελείται από ένα ποτήρι γάλα, λίγο λικέρ και σιρόπι καραμέλας έτοιμο , αν δεν έχετε κάντε λίγο σιρόπι με χυμό από 1 πορτοκάλι, ή από κάποιο γλυκό που έχετε στο σπίτι.
Βάζετε λίγο από τη κρέμα , βάζετε επάνω το δεύτερο πάτωμα από το παντεσπάνι , πάλι κρέμα πάλι παντεσπάνι. Μετά με το κορνέ στολίζετε τη τούρτα γύρω γύρω και επάνω όπως θέλετε.
Άλλες εφαρμογές.
Αν σας αρέσει η κρέμα μπορείτε να την κάνετε με λιγότερα κάστανα ( 400 γρμ) και να βάλετε ένα πάτο από παντεσπάνι ή πάτο από μπισκότα νταϊτζέστιβ όπως το τσιζ κέικ. Με λίγη από τη κρέμα γάλακτος , 3 κουτ. σούπας γάλα ζαχαρούχο και σοκολάτα κουβερτούρα μπορείτε να κάνετε κρέμα για διακόσμηση σοκολατένια.
Μην πελαγώνετε , δεν είναι τόσο δύσκολη , τα υλικά χτυπιούνται όλα μαζί σχεδόν. Όταν αρχίζετε να την φτιάχνετε ετοιμάζετε όλα τα υλικά μπροστά σας σε μπολάκια και απλώς προσθέτετε ένα ένα.
Καλή επιτυχία
Αχτίδα

9 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Aχτιδούλα τι όμορφα που την στόλισες!!! Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι είναι τόσο νόστιμη γευστικά, όσο όμορφη εμφανισιακά:)
Ελπίζω να βρω προβρασμένα κάστανα, στις γιορτές τα ΣΜ είχαν πολλά, αλλιώς θα βράσω καστανάκια που έφερα από τα πάτρια.
Σ ευχαριστούμε πολύ για το κέρασμα:)

Rena said...

Τέλειος συνδυασμός σοκολάτα και κάστανο. Ελενάκι, ακόμη υπάρχουν στα Σ/Μ προβρασμένα κάστανα (τουλάχιστον σε δυο τρία εδώ στον Πειραιά)αλλιώς θέλει λίγο κόπο παραπάνω. Αχτίδα θα τη δοκιμάσω σίγουρα τη συνταγή σου. Ευχαριστώ.

Anonymous said...

Πολύ νόστιμη φαίνεται.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω έτοιμα παντεσπάνια, γιατί ποτέ δεν τα πετυχαίνω??
Κι εγώ βρίσκω ακόμα στα Σ/Μ προβρασμένα κάστανα, βολεύουν πολύ.

cook said...

απο αυτην την τοσο λαχταριστη τουρτιτσα, εγω ,ευχαριστω δε θα παρω...δεν το μπορω το καστανο με τιποτα....
η αχτιδα μας παντως είναι εξαιρετική καλλιτεχνης!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Κορίτσια κι εγώ πρώτη φορά μεταχειρίστηκα προβρασμένα και ήταν μια χαρά και φθηνά , καθαρά χωρίς να χάσω μερικά στο ξεφλούδισμα.

Μαριλένα said...

τέλεια φαινεται, τέλεια, τέλεια!
τα λατρεύω τα καστανα
(σιχαίνομαι ομως τ'αυγά, και θα κοπουν στη ..λογοκρισία :))

faraona said...

Τέλεια!

Maria B. said...

Αχτιδούλα μου αυτή είναι η τούρτα που έφτιαξε το αλλο μισό σου ???
Δείχνει υπέροχη, φαντάζομαι και από γεύση.....

Ευχαριστούμε πολύ-πολύ και εσένα Αχτιδούλα αλλά και τον γλυκύτατο συζυγό σου.

Καλη σας μέρα!!

Peter M said...

Po PO...thelo tetio tourta gia thn giroti mou...telia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...