Monday 6 April 2009

Τσουρέκι Πασχαλινό (και όχι μόνο)

Πάσχα χωρίς τσουρέκι γίνεται??? Δεν γίνεται !!!!
Γι αυτό και εμείς είπαμε να τηρήσουμε όλες τις παραδόσεις και να σας κεράσουμε μυρωδάτα τσουρέκια!!
Εδώ και πολλά χρόνια κάνω την συνταγή που μου έχει δώσει η φίλη μου η Αμαλία και δεν την αλλάζω με τίποτα γιατί γίνονται φανταστικά. Μην ακούτε αυτά που λένε ότι δηλαδή τα τσουρέκια είναι δύσκολο να τα πετύχετε κλπ., κλπ., είναι πολύ εύκολα αλλά είναι χρονοβόρα, το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει !!!!
Υλικά για 3-4 τσουρέκια
½ φλιτζάνι γάλα καυτό
5 αυγά
1 κιλό και λίγο ακόμη, αλεύρι σκληρό,
(εγώ βάζω το robin hood)
100 gr μαγιά νωπή ή 4 φακελάκια ξηρή
– καλύτερα αποτελέσματα έχουμε με τη νωπή-
½ φλιτζάνι βούτυρο ζεστό (lurpak ανάλατο)
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λάδι σπορέλαιο
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
προαιρετικά ξύσμα από μισό πορτοκάλι
για το τελείωμα:
λίγα αμύγδαλα φιλέ και 1 κρόκο αυγού για επάλειψη
Εκτέλεση
Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την μαγιά με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι (το παίρνουμε από το 1κιλό που έχουμε για το ζύμωμα) μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε στην επιφάνεια της λεκάνης χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με ένα μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα ή ώσπου να φουσκώσει. Το χαρτί ψησίματος το βάζουμε για να μην κολλήσει όταν θα φουσκώσει η μαγιά ή η ζύμη στο ύφασμα που την έχουμε τυλίξει.
Όταν είναι έτοιμη η μαγιά ξεκινάμε να φτιάξουμε την ζύμη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα καυτό και ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα ζουλώντας τους κρόκους με το χέρι μας για να σπάσουν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε πάλι.
Ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να υγραθεί όλο το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε σιγά – σιγά το βούτυρο ζεστό (όσο αντέχει το χέρι μας) και αναδιπλώνουμε τη ζύμη ώσπου να πάρει όλο το βούτυρο. Στην περίπτωση που έχουμε ρίξει όλο το πακέτο το αλεύρι και η ζύμη δεν πλάθεται, προσθέτουμε και άλλο αλεύρι, λίγο – λίγο ζυμώνοντας μαλακά για να μην ξεφουσκώσει η ζύμη μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.
Βάζουμε πάλι λίγο χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια της λεκάνης και την βάζουμε στο φούρνο στους 30 βαθμούς ώσπου να φουσκώσει η ζύμη ή σε ένα ζεστό μέρος. Την άφησα στον φούρνο γύρω στις 3 ώρες.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και πλάθουμε τσουρέκια της αρεσκείας μας – έφτιαξα και με μερέντα στην μέση-
Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο πάλι στους 30 βαθμούς για να ξαναφουσκώσουν ή σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένα με μάλλινο ύφασμα.
Όταν είναι έτοιμα , τα αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει με λίγο νερό και ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα φιλέ.Σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο βάζουμε τα τσουρέκια ,σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, πάνω και κάτω φωτιά, στην πρώτη σκάλα από κάτω. Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε την φωτιά στους 180 και στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Δεν τα ψήνουμε πολύ γιατί στεγνώνουν. Να είναι αφράτα – αφράτα.
Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν ή καλύτερα ............. τα τρώμε αμέσως!
Να σας δώσω και ορισμένα TIPS τα οποία πιστεύω ότι γενικά θα σας βοηθήσουν:
-Αν αφήσουμε την ζύμη περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται ". Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει.
-Όχι και πολύ αλεύρωμα στο πλάσιμο γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια μετά το ψήσιμο.
-Αν θέλετε να βάλετε κόκκινο αυγό, βάλτε το περίπου 10-15 λεπτά πριν τα βγάλετε απ’ τον φούρνο όταν η ζύμη είναι ακόμη ελαστική. Μην το βάλετε από την αρχή γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο τα τσουρέκια και θα πέσει το αυγό προς τα μέσα.
-Ο κρόκος που θα αλείψετε τα τσουρέκια να είναι καλά ανακατεμένος με μια – δύο κουταλιές νερό. Να κάνετε μόνο ένα ελαφρύ πέρασμα μ’ ένα πινελάκι πάνω από το τσουρέκι γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος θα αρπάξει το αυγό και θα μαυρίσει ενώ το τσουρέκι θα είναι ακόμη άψητο.(την έχω πατήσει γι αυτό σας το λέω)
-Εάν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα, μόλις κρυώσουν τα βάζετε σε πολυμπαγκ, τα κλείνετε καλά και τα φυλάτε στην κατάψυξη. Τα βγάζετε μισή ώρα πριν τα θελήσετε και είναι σαν να τα έχετε μόλις ψήσει!!
-Εάν δεν έχουμε σκόνη μαστίχας και μαχλεπιού, τα χτυπάμε ένα – ένα στο γουδάκι με λίγη ζάχαρη για να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Καλή επιτυχία !!!!!!!!!!!UPDATE:Τα πασχαλινά μου τσουρέκια με αυγό

73 comments:

Anonymous said...

Πω!Πω!Φανταστικά φαίνονται(και θα είναι σίγουρα)..Πως φούσκωσαν έτσι,μπράβο ρε Μαρία..Όλγα

Rena said...

Μπράβο Μαράκι μου!!! Και του χρόνου. Τέλεια τα τσουρεκάκια σου και καλά τα λες δεν πρέπει να τα φοβόμαστε απλά θέλουν το χρόνο τους. Ζυμώνεις φεύγεις πας ένα σινεμαδάκι που λέει ο λόγος και γυρνάς και τα βρίσκεις έτσι ζουμπουρλά:)Πολλές γλυκές καλημέρες.

Κατερίνα Κ. said...

Mαρία τα τσουρέκια σου φαίνονται απλά τέλεια.
Τι ωραία που σου έχουν φουσκώσει!!
Θα μας βάλεις και κουλουράκια πασχαλινά φαντάζομαι,λέω να φτιάξω φέτος κουλουράκια,και σίγουρα εδώ θα βρω μια καλή και δοκιμασμένη συνταγή.

Maria B. said...

Ολγακι μου καλή σου μέρα. Φούσκωσαν πολύ ωραία και απο γεύση ... αστα να πάνε, δεν μπορώ να στα περιγράψω !!! μοσχοβολάγανε ! και του χρόνου Ολγάκι να είμαστε καλά !

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ said...

για να δουμε θα τα καταφερω φετος , μεχρι τωρα μια φορα τα εχω καταφερει, εχω προσπαθησει 4 , καλη εβδομαδα

Maria B. said...

Ντελισιους μήπως θέλεις να μου πεις κάτι?? δεν φταίς εσύ, εγώ φταίω που σου είπα το μυστικό μου !!!!!!! εισαι πολύ μαρτυριάρα !!! δεν σε παίζω!!!!!!!!!

Ειδες όμως ? και σινεμά πήγα και τσουρέκια ζουμπουρλουδικά έφτιαξα !!! αμέ !!!

Maria B. said...

Κατερινάκι μου όπως με καρφώσανε και προηγουμένως, έγιναν ετσι φουσκωτα - φουσκωτά γιατι τα έπλασα, τα άφησα και πήγα σινεμά, όταν γύρισα ήταν όπως τα βλέπεις, χχιχιχιχιχι! γιαυτο σας λέω μην τα φοβόσαστε !!
Κουλουράκια θα βάλουμε αυτην την εβδομάδα 2 συνταγες μια τα κλασσικά πασχαλιάτικα και μια χωρίς αμμωνια, είναι όλα made by Elena, η οποία έκατσε το σ/κ και τα εφτιαξε μόνο και μόνο για να μας τα παρουσιάσει !!! πιστεύω να σε ικανοποιήσουν γιατι είναι υπέροχα!!!
σε γλυκοφιλώ

Maria B. said...

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, τα ζυμώνεις, πας μια ...μεγάλη βόλτα και γυρίζεις και είνια ετοιμα. Εγω μια αλλη φορά πηγα για ψώνια και τα ξέχασα, όταν τα θυμήθηκα ότι είχα τα τσουρέκια τρελλάθηκα, γύρισα τρέχοντας στο σπίτι και τα βρήκα πάλι καμαρωτά-καμαρωτά. Γιαυτο λέω μην τα φοβάστε, εγω τα έχω ταλαιπωρήσει πολύ τα κακομοιρα αλλά αυτά, τίποτα, στο ύψος τους όπως βλέπετε !!!!
καλη σου μέρα !!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα, καλή βδομάδα σε όλη την παρέα:))
Καταλάβατε λοιπόν το μυστικό της επιτυχίας των τσουρεκιών της Μαρίας.
Πάτε και κάνετε τα ψώνια σας, πίνετε τον καφέ σας, πάτε κι ένα σινεμαδάκι στο ενδιάμεσο και επιστρέφετε για να ολοκληρώσετε αυτά τα εξαιρετικά τσουρέκια.
Μαράκι μου τι να πω?? Τέλεια πρέπει να σου έγιναν, φουσκωτά-φουσκωτά!!
Και του χρόνου!!!!

mia maria said...

Και του χρόνου τέτοια όμορφα τσουρέκια! Το πρόβλημα μου όσες φορές έχω φτιάξει (....και έχουν πετύχει) είναι ότι πρέπει να φαγωθούν αμέσως γιατί μετά δεν είναι μαλακά σαν τα έτοιμα. Τρώνε τα πρώτα αμέσως και τα άλλα στέκονται εκεί!
Καλή εβδομάδα!

Giorgos Varvakis said...

Καλημέρα "συμμαθήτρια" :)
Αντιγράφω και επιδίδομαι στο άθλημα εντός της εβδομάδος..
Αυτό το σκέπασμα το 1ο 10λεπτο του ψησίματος, φαίνεται κάνει καλή δουλειά. Θα το εφαρμόσω.
Και του χρόνου να είσαι καλά!!
Φιλιά

eleni said...

Μαρία,μύρισε Πάσχα!Την ίδια συνταγή έχω κι εγώ από τη μαμά μου-το βούτυρο (αλλάζω με benecol )το βάζω στο τέλος και δε ζυμώνω,απλά φέρνω τη ζύμη από τις άκρες στη μέση,μέχρι να το πάρουν όλο.
Όμως μερικές φορές δε μου φουσκώνουν ικανοποιητικά ή απλώνουν στο ψήσιμο-από γεύση δε χάνουν πάντως.Πες μου τι μπορώ να κάνω;
Φιλιά!

Xara said...

Δεν έχω και γενέθλια τώρα κοντά να μου κάνεις δώρο ένα τσουρεκάκι βρε Μαρία χιχιχιχ Τι τέλεια που φαίνονται ,μπράβο και πάλι μπράβο!!!

Μαριλένα said...

Mαράκι, τέλεια τα τσουρεκάκια!

μ' αρέσουν πάρα πολύ :))
και για να μην αλλάζεις εσύ τη συνταγή, σίγουρα θα ειναι άψογη!

φιλιά
και να μας πετυχουν κι εμας έτσι!

Roadartist said...

Τα τσουρέκια το Πάσχα είναι πραγματικά το καλύτερο μου.. ....Να είσαι καλά!!

Maria B. said...

Ελενάκι μου ''και συ τέκνον Βρούτε ?? '' γιατι προδίδεις βρε τα μυστικά μου ? εγω το λέω με τρόπο στις συμβουλες και εσεις με καρφώνετε!!!

και του χρόνου Λενακι μου !

Maria B. said...

big mama, το καλό είναι οτι σου πετυχαίνουν για τα αλλα υπάρχουν λύσεις, όπως:
1/ εαν δεν θέλεις να τα καταναλώσεις άμεσα, όταν κρυώσουν τα κόβεις φετούλες ή και ολόκληρα και τα βάζεις σε πολυμπακ και βουρ στην κατάψυξη. Οταν τα χρειαστεις τα βγάζεις το πολύ 20-30΄λεπτά πριν και ειναι σαν να τα έχεις ψήσει εκεινη την ώρα.
2/ εαν σου μείνει ποσότητα που ξέρεις ότι θα καταναλωθεί άμεσα τα τυλίγεις καλά σε μεμβράνη, κόβεις όσο θέλεις και πάλι στην μεμβράνη. Με αυτο τον τρόπο μπορούμε να τα κρατήσουμε φρέσκα για αρκετές ημέρες.
3/ εαν σου έμειναν αρκετά και δεν σε καλύπτει κανένας απο τους πιο πάνω τρόπους μπορείς να τα κόψεις φετουλες και να τις βάλεις στον φουρνο στους 200 βαθμους, να τις ξεροψήσεις και να τα κρατήσεις σαν παξιμαδάκια σε ενα κουτί χωρίς υγρασία για αρκετό διάστημα. ειναι υπέροχα για βουτηγμα.
4/ βρέχεις τις φετούλες με σιροπακι ή ότι αλλο θέλεις και φτιάχνεις ωραία τουρτα ή φτιάχνεις καριόκες κλπ. παρόμοια γλυκάκια !

Εαν παρ'ολα αυτά που αναφέρω εξακολουθουν και σου περισεύουν τσουρέκια μην στεναχωριέσαι! σου δινω διεύθυνση και μου τα στέλνεις με courier και ετσι δεν θα σου μείνει τίποτα!!!!!

Βρε παιδιά το σεντόνι μου σήμερα ξεπέρασε και της Μαριον, χιχιχιχιχιχι!

Maria B. said...

gvarvakis, γεια σου βρε συμμαθητή !!!! είδες εμας η κλασση μας τι τσουρέκια φτιάχνει ??? Επειδή είσαι καλό παιδί σ'αφήνω να αντιγράψεις με έναν όρο: να μας κρατήσεις ενήμερους για τα αποτελέσματα !!!
καλή επιτυχία !

Ξανθή said...

Μαράκι καλό Πάσχα κοριτσάκι μου και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις. Εγώ θα φτιάξω Λαμπροκουλούρες να πάρω μαζί μου στην Πολωνία που πάμε μεθαύριο!!
Η Καλή μου φίλη έφτιαξε τσουρέκια κι από οτι είδα είναι μια παραπλήσια συνταγή.
Φιλάκια

Maria B. said...

elenaki, έτσι ακριβώς ζυμώνω και εγώ. Απο τον καιρό που βάζω την ζύμη για να φουσκώσει στον φούρνο (στους 30 βαθμούς) και αφου τα πλάσω τα ξαναβάζω πάλι μέσα να φουσκώσουν, χωρίς να βιάζομαι όπως θα διαπιστωσες απο τα ανωτέρω σχόλια, δεν έχω κανένα πρόβλημα γίνονται καμαρωτά - καμαρωτά, ούτε μου πέφτουν μετά στο ψήσιμο ούτε τίποτα! για δοκίμασε το !!!
καλή επιτυχία εύχομαι !!!!

Maria B. said...

Χαρουλινι μου γλυκό σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.!!!!

Maria B. said...

Μαριλενάκι μου σ'ευχαριστώ πολύ !!
φιλακια στα μωρά σου !

Maria B. said...

roadartist, και μένα απ' τα καλύτερα μου !! εχει δίκιο !
καλοφάγωτα!!

Maria B. said...

Ξανθουλα μου καλό ταξίδι και καλά να περάσετε, είμαι σίγουρη ότι θα συζητηθούν πολύ οι Λαμπροκουλούρες σου, εχεις βρε παιδί μια σχέση στοργής με τις ζύμες !!!!
πιστεύω ότι οι συνταγες των τσουρεκιών λίγο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Εγω βεβαια ειμαι λάτρης του τσουρεκιού - οπως όλων των γλυκών - και τα βρίσκω όλα ωραία.
Καλό Πάσχα Ξανθούλα μου, σε περιμένω να μας πεις τις εντυπώσεις σου !!!!!

Anonymous said...

Xρυσοχέρα. Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν.
Και του χρόνου Μαράκι και καλο Πάσχα.
sgr

smp said...

Φανταστικά ,πειράζει αν τo βουτάω στο γαλατάκι μου?
Μαράκι σχεδόν την ίδια κάνουμε.Το κολπάκι οτι τα αφήνεις και πας βολτούλα πολύ μαρέσει.-)))

Maria B. said...

σουγγαριτσα μου και του χρόνου μικρούλι μου να είμαστε καλά !! ο Μιχαλάκης το τρώει το τσουρέκι ?? ασε μην μου πεις καλύτερα ! κατάλαβα!!
φιλια !

Maria B. said...

smp, με φάγατε βρε ! με φάγατε και συ και οι άλλες !!!! τι έκανα η καυμενούλα?? ε τι έκανα ? ενα σινεμά πήγα!!!! και λοιπόν ?? όπως βλέπεις τα τσουρεκάκια μου δεν είχαν πρόβλημα που έμειναν μόνα τους !!!!

σε γλυκοφιλώ ! και του χρόνου!

Αγγελικη Ν said...

Μπράβο κορίτσια! Για το ωραίο πασχαλινό ντεκόρ!

Μαράκι μου, γεια στα χέρια σου! Ζουμπουρλούδικα, λαχταριστά τα τσουρέκια σου!
Θα μελετηθεί στην λεπτομέρειά του το ποστ!
Θα σου πω το δικό μου κόλπο με τα τσουρέκια! Επειδή η θερμοκρασία εδώ είναι περίπου 25 βαθμοί, κλείνω τα τσουρέκια σε ένα τάπερ μεγάλο και τα τυλίγω με πετσέτες, φόιλ και σακούλες. Τα βάζω στο πορτ παγκαζ του αυτοκινήτου και πάω βόλτα για καφέ. Αφήνω το αμάξι στο υπαίθριο πάρκιγκ κα γυρίζοντας σε 2 ώρες είναι έτοιμα και εγώ ευχαριστημένη από την ημέρα μου!
Φιλάκια!

kiki said...

Πάρα πολύ ωραία δείχνουν! Και του χρόνου!

Maria B. said...

γεια σου βρε Αγγελικούλα με τα κόλπα σου !!! ΄χιιχιχιχιχιχιχιχιχι
μιλάμε για πολύ γέλιο το κόλπο σου !!! και ύστερα σου λένε ότι τα τσουρέκια ειναι δύσκολα να πετύχουν! εμεις μεχρι βόλτα τα πάμε και δεν παθαίνουν τίποτα !!!
Να σαι καλά μ'εκανες και γέλασα!!!!!!!!!!

Maria B. said...

kikitsa μου, ευχαριστώ! και του χρόνου να είμαστε καλά!

Anonymous said...

ΕΓΩ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΩ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ..ΚΑΙ ΕΦΑΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑΣ ΜΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΜΙΣΟ!!!!!

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΜΥΡΨΔΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΓΑΡΓΑΛΑΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΣΕ ΤΡΕΛΑΝΕΙ...ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ!!!!!!

KISSES/ALMA LIBRE

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

NA EIΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.ΘΕΛΩ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙ ΤΩΡΑ.ΤΕΤΟΙΟ ΟΜΩΣ.ΚΛΑΨ ΚΛΙΨ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελικούλα με πέθανες!!! Χα χα χαα!!
Αυτό είναι κόλπο Μαρία και όχι το σινεμα;-)
Τσουρέκια πλέον δεν θα φτιάχνουμε το Πάσχα. Μεταφέρονται Ιούλιο-Αύγουστο και με καύσωνα.
Θα μαζευόμαστε όλες με τα ταπεράκια μας, θα τα κλείνουμε στο πορτ μπαγκάζ, θα παρκάρουμε υπαιθρίως και θα πίνουμε τον καφέ μας, σε κλιματιζόμενη αίθουσα φυσικά!
Αρα κακώς μπήκε αυτό το ποστ σήμερα.
Θα σας ξαναβάλουμε τσουρέκια τον Αύγουστο;-)

Z. said...

Θέλω και εγώ τσουρέκι τώρα, σαν το Σκρουτζάκο. Δεν μπορώ να περιμένω!
Marie, κάνεις delivery? Η μόνη ελπίδα να φάω σπιτικό τσουρέκι...
Όσο για το τι κάνουμε όταν μας ξεραθούν, εκτός απ΄αυτά που προανέφερες Μαρία, σας έχω την απάντηση σε post, μετά το Πάσχα, για το περίσσευμα ξερού τσουρεκιού!
Μην τα πετάξετε...Αναμείνατε στα προσεχή.
_______________
*Έλενα, φιλάκια.

Maria Tzirita said...

Μαρία μου, μόλις φάγαμε και τον τελευταίο λουκουμά που έφτιαξα γρήγορα και νόστιμα από τη συνταγή σου! Μέχρι εκεί κοριτσάκι μου, το τσουρέκι το αφήνω σε σας τις πιο προκομένες, δεν το ρισκάρω! Φιλιά πολλά πολλά, μελένια!

marian said...

Καλέ τι βλέπουν τα ωραία μου μεγάλα μπιρμπιλωτά μου ματάκια!!!
Καλέ τι θαύμα είναι τούτο;;;;
Καλέ τι ζουμπουρλούδικα αφρατένια τσουρέκια είναι τούτα!!!!!
Καλά μας αποτρελάνατε σήμερα!!!
Απαπαπαπα!!!!!!!
Δεν σου κάνω πλάκα Μαράκι έχω πάθει κάτι!!!!(γράφω άλλα αντί αλλων,αλλα γράματα πατάω αλλα βγαίνουν!!!)
Μου έχει έρθει μια σκοτοδίνη !!!
Ααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχχχχ!!!! μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά τους!!!
Δεν κράταγα το στόμα μου σήμερα στην δουλειά που έκανα τις μεγάλες δηλώσεις:"Εγώ μόνο αυγά θα βάψω, ούτε τσουρέκια, ούτε τίποτε δεν κάνω"!!!
Τώρα τι να πω πώς να το πάρω πίσω!!!!Με ξεσηκώσατε!!ΘΕΛΩ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ!!!ΜΠΟΡΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!
Και μάλιστα λέω να ακολουθήσω την συμβουλή των κοριτσιών!!!!Να πάω την βολτίτσα μου να πιω τον καφεδάκο μου, να κάνω και τα ψώνια μου και μετά να γυρίσω σπίτι!!!!
(μήπως να αφήσω τα ψώνια για άλλη φορά;)

Αχ κοπέλες μου να είστε καλά μας φέρατε το Πάσχα λίγο νωρίτερα!!!!
πολλά πολλά φιλάκια σταρωτά σαν τα τσουρέκια!!!!
Υ.Γ Μαράκι μου τα δικά μου τα σεντόνια δεν ... τα φτάνει κανείς νομίζω!!!!!:))

marian said...

Ξέχασα ξέχασα πολύ ωραίο το πασχαλιάτικο ντεκόρ σας κορίτσια!!!
(μου πήραν το μυαλό τα ζουμπουρλούδικα τσουρέκια!!!)
Αντε και καλό Πάσχα!!!

Υ.Γ Ελενάκι μου έκανα τα γεμιστά την Κυριακή!!!
Εγιναν ανάρπαστα!!
Ξετρελάθηκαν!!
Σου στέλνω φωτογραφίες στο μαιλ

Vana said...

Μαρία και του χρόνου!!!
Υπέροχα τα τσουρέκια σου, άπλωσα χεράκι να κεραστώ:)
Περιμένουμε και τα κουλουράκια τώρα...

ΕΛΕΝΑ said...

Zαμπάκι μου περιμένουμε το ποστ σου για αξιοποίηση ξερού τσουρεκιού (αν προλάβουν να ξεραθούν προτού καταναλωθούν δηλαδή)
Πολλά φιλάκια επίσης:))

Marian τα έκανες??
Μα δεν είναι πολύ νόστιμα??
Είμαι πολύ ... περήφανη γι αυτή τη συνταγή μου είναι η αλήθεια (μα τι ψωνισμένη που είμαι, ε?? χα χα χα!!)
Φιλάκια!!

Ξανθή said...

Καλά κορίτσια αυτό το κόλπο της Αγγελικής με έκανε να ξεραθώ από τα γέλια!!!

Maria B. said...

almalibre μου πάντα με τα καλά σου λόγια !!!!! απο αυριο αρχίζει το κουλουροπλάσιμο !!!!
καλό πασχα να έχουμε μικρό μου !

Maria B. said...

skroutzako μου γλυκιέ,μη μου κλαίς, πες μου που είσαι να σου τα φέρω εγω αμέσως. !!!! τα αγορακια έλεγε η γιαγιά μου δεν κάνει να ζηλεύουν φαγωσιμο, πρέπει να τους το δίνουμε αμεσως,δηλαδή ένα πράγμα σαν την εγκυο γυναικα!!!φιλάκια μικρό μου!

Maria B. said...

Ελενα ωραίο αυτό που είπες !!!!!!!!χιχιιχιχιχιχι!!!!!!!!!

Maria B. said...

ζαμπια μου συμπεθερο-συμπεθερούλα για σένα βεβαιως και θα κάνω παράδοση κατ'οικον. Ειδικά τώρα που μας τάζεις σπέσιαλ συμβουλες-οδηγίες-συνταγή για ανακύκλωση τσουρεκιού !!!!! ευχαριστούμε προκαταβολικα!

Maria B. said...

Μαράκι μου Τζιριτάκι μου,πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν οι λουκουμάδες και εγω τους λατρεύω!
οσο για το τσουρέκι μη σε νοιάζει μικρο μου, εσυ θα γραφεις βιβλια και εμεις θα σου φτιάχνουμε τσουρέκια!!!! σε φιλώ πολύ-πολύ.

Rigani said...

Oses fores prospathisa na ftiakso tsourekia ta ekana thalasa kai ta latrevoume pou na pari! Tha prospathiso kai ta dikasas, na doume ti tha katafero!:)

Maria B. said...

Μαριαν !!!!!!!!!!!!
εισαι γλυκα !!! εισαι απίθανη! λοιπον ΝΑΙ, να φτιάξεις τσουρέκια γιατι είναι μια καλή ευκαιρία να πας σινεμά ή για καφέ,οπως διαβασες παραπάνω!!!!

ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια ! θελω και εγω φωτο απο τα γεμιστά σου !!! σνιφ σνιφ!

Maria B. said...

Βανακι ευχαριστώ πολύ. παρε - παρε τσουρεκακι σήμερα γιατι αυριο εχει κουλουράκι.φτιαξε αυριο το πρωι τον καφέ σου και ελα μετα να παρεις το κουλουράκι σου !

Maria B. said...

Ελενακι μου! που το έχουμε παρκάρει είπες το καλάμι μας ???
χιχιχιιχι\

Maria B. said...

Ξανθουλα, απαιχτο σχεδιο,που να το πεις και δεν θα ξεραθούν απο τα γέλια !!!!!!!!!

Maria B. said...

riganitsa,προσπαθησε να τα φτιάξεις και μην τα φοβάσαι, πρέπει να τηρήσεις κατα γραμμα τα υλικά και να μην βιαζεσαι στο ανέβασμα της ζύμης, βάλτα στον φούρνο όπως περιγράφω.
περιμενουμε τα αποτελεσματά σου!
αν θελεις καποια προσθετη βοήθεια μην διστασεις να μας ενημερώσεις.

καλή επιτυχία!

stratos o ψήστης said...

ΕΛΕΝΑ πέρασα για το κέρασμα...
τα τσούρεκια καταπληκτικά!Καλό βράδυ

Maria B. said...

καλώς τον στράτο τον ψήστη! ευχαριστούμε για την επισκεψη και για τα καλά σου λόγια. Εισαι και Πειραιωτάκι - πατριωτάκι!!
και η Ελενα και εγω (Μαρία) είμαστε απο τον πειραιά!

eirini said...

Όχι ρε κορίτσια!!! Γιατί μας το κάνετε αυτό το κακό;! Φεύγω γρήγορα από το μπλοκ γιατί το τσουρέκι είναι το αγαπημένο μου και κολάζομαι! Λίγες μέρες μείνανε... μετά έχει να γίνει του τσουρεκιού!
Φιλάκια!!!!!!!!!!

Unknown said...

μμμμ..τσουρέκια ...με τον καφέ τρελένομαι να πάρω δύο...?
νάσαι καλά

Λίνα said...

Μαρία βλέπω τα τσουρέκια σου και είναι υπέροχα. Και του χρόνου με υγεία.

Maria B. said...

ευχαριστώ παιδιά και του χρόνου με υγεία !!

kleiw said...

kai tou xronou!!!me ugeia!!!
kalh mou Maria!!kalo Pasxa na exoume!!!
einai pragmatika uperoxa kalofagwta kai me xara!!!
filakia polla apo kardias!!!

Maria B. said...

κλειούλα μου !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
μεγάλη χαρα μου έδωσες που σε ξαναείδα στα λημέρια μας! αυτο σημαίνει ότι πάνε καλύτερα τα πράγματα??? το εύχομαι μέσα απο την καρδιά μου!!!
καλό πασχα Κλειούλα μου και να χαίρεσαι τον γιόκα σου !!!!

Peter M said...

Gorgeous...tsourekia are one of Greek cuisine's finest offerings.

cook said...

τελεια Μαρακι μου!...επαγγελματικα θα ελεγα!!....μολις εβαλα να φτιαξω μια συνταγη του παρλιαρου για τσουρεκι...ο Θεος βοηθος!(μερσι για τα tips!)

eleni said...

Μαράκι,μόλις τελείωσα τα τσουρέκια μου.Είναι τα πρώτα,θα ξαναφτιάξω τη Μ.Τρίτη,γιατί αρέσουν σε όλους και για να πάρουν και τα κορίτσια μου.
Τέλεια έγιναν,αφράτα αφράτα-ακολούθησα τις οδηγίες σου και έγιναν καλύτερα από κάθε άλλη φορά.
Ευχαριστώ!

Maria B. said...

Χάρηκα παρα πολύ Ελενάκι μου που σου πέτυχαν τα τσουρέκια σου, καλοφάγωτα να είναι !!
σ'ευχαριστώ για τα γλυκα σου λόγια

σε φιλώ πολύ - πολύ

Υ.Γ. ποση ώρα σου πήρε για να φουσκώσουν ???

Maria B. said...

Η καλή μας φίλη και καθημερινή παρεϊτσα μας ''Κατερινα Κ.'' εφτιαξε τα τσουρεκια και μου εστειλε στο μειλ μου το παρακάτω σχόλιο, το οποίο και παραθέτω με την άδειά της :

''.... Σου γράφω για να σου πω, ότι έφτιαξα τα τσουρέκια σου και έγιναν εκπληκτικά.
Να σκεφτείς ότι μέσα σε τρείς μέρες τα έφτιαξα δύο φορές (τη δεύτερη και με μερέντα). Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τη γεύση και τη μυρωδιά και εγώ με την ευκολία στην παρασκευή τους. Νάσαι καλά για την καπληκτική συνταγή.
Απλώς να συμπληρώσω ότι την πρώτη φορά τα έφτιαξα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μου πήρε περισσότερο) και με βούτυρο becel, ενώ τη δεύτερη τα έφτιαξα με ROBIN HOOD (πάλι περισσότερο) και με βιτάμ (το μισό των 250γρ)...."


Σ' ευχαριστουμε πολύ Κατερινάκι για την αγάπη σου.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, να είσαι πάντα καλά και να χαρίζεις πάντα στην οικογένεια σου γλυκιές απολαύσεις.

Maria B. said...

Και ενα ακόμη σχόλιο που έβαλε ο καλός - καλός μας φίλος gvarvakis
(θα το βρείτε στην συνταγή ΄''γλυκό φράουλα'')

"... Φέτος έφτιαξα το τσουρέκι σου κι η γυναίκα μου μ΄αγαπάει πιο πολύ ακόμα! Θεϊκή συνταγή! Φανταστικό αποτέλεσμα :)..."

Γιώργο μου σε ευχαριστούμε πολύ για όλα!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να σε χαίρονται χρυσοχέρη μου!!!!

Maria B. said...

και όπως καταλαβαίνετε μετά απο το σχόλιο που μας έστειλε η πολύ καλή και γλυκύτατη φιλέναδίτσα μας Μarion αντε να αφήσουμε εμεις το καλάμι μας !!!!!! χιχιχι

..//Μαράκι μου καλησπέρα!!
Σου "χρωστάω" φωτογραφίες από τα υπέροχα τσουρέκια που έκανα χάρη στην υπέροχη συνταγή σου!!!
Δεν το ξέχασα και είπα μια και έχω λίγο χρόνο πριν φύγω για δουλειές στο σχολείο να σου πω τι έκανα και να σου στείλω τις φωτογραφίες!! Το κακό είναι ότι μου άρεσαν τόσο πολύ που ξέχασα να βγάλω φωτογραφίες όταν ψήθηκαν!!!
Μάλλον "συγκινήθηκα" με το αποτέλεσμα και το κατόρθωμά μου!!!!
είχα προσπαθήσει μια φορά ακόμη και ... τσίφος η δουλειά και έτσι δεν ξαναπροσπάθησα!!
Χαρη σε σένα όμως τα κατάφερα και τώρα όλοι είναι σε αναμονή να ξανακάνω και να τα φάνε ζεστά, μια και τότε νηστεύαμε και τα φυλάξαμε για μετά την Ανάσταση!!!
Λοιπόν τα παραλειπόμενα της περίφημης ιστορίας των τσουρεκιών μου ξεκινάει στις 6:30π.μ!!!!Ναι καλά άκουσες!σηκώθηκα και έπιασα την μαγιά!!!
Μετά πήγα και .... ξανακοιμήθηκα!!!!
Σηκώθηκα στις 7:30 π.μ(δεν ξανακοιμήθηκα φυσικά!!!) και ξεκίνησα το ζύμωμα!!!Αφού ετοίμασα το ζυμάρι,το άφησα να φουσκώσει και πήγα γύρω στις 9:30 έφυγα για την λαϊκή αγορά, πήγα και στην μανούλα μου για καφέ και γύρισα γύρω στις μία παρα τέταρτο!!!
Το ζυμάρι μου είχε φουσκώσει και ήταν τέλειο, δεν πίστευα στα μάτια μου!!!!
Περιττό να σου πω ότι όλοι είχαν μαζευτεί από πάνω μου!!! (παρόλο που με δουλεύαν πριν αρχίσω!!!)
Τα έπλασα (μου ξέφυγε το πρώτο και το έκανα αρκετάααααααααα μεγάλο!!!! αλλά τα άλλα τα έπλασα πιο καλά!!!)
αν τα υπολόγισα καλά πρέπει να βγαίνουν τέσσερις πλεξούδες στην δόση!!!
Τα άφησα να φουσκώσουν περίπου άλλες 2 ώρες και το αποτέλεσμα θα το δεις στις φωτογραφίες!!!
Σ΄ευχαριστώ και πάλι πολύ και για την συνταγή και για τις οδηγίες!!!

φιλάκια και καλό βραδυ!!

Υ.Γ Με επιείκια οι κρίσεις παρακαλώ!!!
Είδες το πρώτο τι τεράστιο που έγινε; //


Το Ελενακι μας ψάχνει τρόπο να βάλει τις φωτο της Μαριαν για να δείτε και εσεις τα αριστουργήματα της!!!!

Μαριανακι σ'ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!!! σε γλυκοφιλούμε!!!

Anonymous said...

καλημερα σας και καλη ανασταση να εχουμε!!
λοιπον τα εκανα τα τσουρεκακια,εγιναν πολυ φουσκωτα,εντυπωσιακα και νοστιμα,αλλα...δεν εγιναν ''κορδονατα'' οπως του εμποριου(τερκενλη)αλλα λιγο τριφτα!!
μπορει καποιος να μου πει πως γινεται η ζυμη ετσι??ευχαριστω παρα πολυ,εκ των προτερων..ολινα

Anonymous said...

kseri kanis pos kanume tsurekia me sokolata apo pano ... ti vazume???

Anonymous said...

1η φορα εκανα τσουρέκια και βγηκαν απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!!!!!
Συγχαρητηρια για τη συνταγη!!!!!!
Τα εψησα 20 λεπτά μονο στον αέρα και ειναι τόσο μαλακά και αφράτα που δε το πιστευω!!!!!!!!!!!!

Σαββίνα said...

Καλησπέρα,
επειδή είμαι πολύ καινούρια στη μαγειρική, δηλαδή αρχάρια, θέλω να ρωτήσω τα τσουρέκια αυτά γίνονται στο χέρι, δεν έχω μίξερ? Εάν ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες βγαίνουν αφράτα? Επίσης, φαντάζομαι ότι έχω καταλάβει λάθος, αλλά δε θέλουν πολύ ζύμωμα έτσι?Είχα την εντύπωση ότι το τσουρέκι πρέπει να το ζυμώσεις πάρα πολύ...... Εάν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα σε ποια φάση το κάνουμε, αφού βάλουμε το αλεύρι ή αφού ξεκουραστεί και πριν τα πλάσουμε για ψήσιμο? Ευχαριστώ πολύ.

Maria B. said...

Σαββίνα καλησπέρα, η συνταγή αυτή δεν χρειάζεται μιξερ, ολη η παρασκευή τους είναι στο χέρι. Το ζύμωμα γίνεται την ώρα που ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Απλα δεν ζυμωνουμε με ... μπουνιές αλλά αναδιπλώνουμε τη ζύμη για να απορροφήσει το βούτυρο. Δηλαδή φέρνουμε την ζύμη απο την άκρη προς το κέντρο. Γίνονται πολύ νόστιμα και σίγουρα θα τα ευχαριστηθείς. Μην τα φοβάσαι και δοκίμασε να τα φτιάξεις και εμείς εδω είμαστε για όποια βοήθεια χρειαστείς!!! Καλή επιτυχία εύχομαι !!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...