Οοοοοχι, καθόλου δεν θέλω να κάνω την έξυπνη σε όλες εσάς τις καλονοικοκυρές και τους καλονοικοκύρηδες με ένα φαγητό που είναι σίγουρο ότι οι περισσότερες αλλά και οι περισσότεροι το έχετε μαγειρέψει πολλές φορές.
Όμως …. έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η μακαρονάδα σας δεν μοιάζει καθόλου με αυτήν που έφτιαχνε η μαμά σας? Γιατί δεν θυμίζει σε τίποτα αυτήν της πεθεράς σας ή της φιλενάδας σας και γιατί σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ίσως δοκιμάσατε κάποτε σε κάποιο εστιατόριο?
Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει ένα τόσο κοινό φαγητό να διαφέρει από την μία κουζίνα στην άλλη?
Κατά την γνώμη μου είναι τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε.
Κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, εστραγκόν, βασιλικός, μαντζουράνα και ένα σωρό άλλα, αλλάζουν τελείως την γεύση του κιμά.
Μεγάλη διαφορά έχω δει επίσης όταν φτιάχνω την σάλτσα μου με φρέσκια ντομάτα αντί για τοματάκια κονσέρβας.
Κάποιοι προσθέτουν στην σάλτσα του κιμά διάφορα άλλα υλικά, όπως πιπεριές, μανιτάρια, τριμμένο καρότο κλπ
Σας δίνω λοιπόν την δική μου συνταγή και περιμένω ανυπόμονα να μου πείτε τις δικές σας ιδέες!!!
Τα υλικά μου:
-ένα πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας
-μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-2-3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
-4-5 ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
-¾ φλυτζ, πουμαρό
-1 φλιτζανάκι άσπρο κρασί
-2 ξυλάκια κανέλας
-μισό κουταλάκι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-Αλάτι-πιπέρι
Στην πράξη:
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας, τα σουρώνουμε και τα λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε.
Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την σάλτσα του κιμά.
Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε και αυτόν, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή τα ντοματάκια, το πουμαρό, την ζάχαρη, την κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Τελευταίο προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε την σάλτσα μας για μισή ώρα περίπου.
Συνήθως εγώ δεν προσθέτω νερό, αν χρειαστεί όμως, προσθέστε λίγο.
Σερβίρουμε την μακαρονάδα μας με μπόλικη σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα ή όποιο άλλο τυράκι προτιμάμε.
Ελάτε λοιπόν, πείτε μου πως φτιάχνετε εσείς την μακαρονάδα σας και γίνεται τόσο διαφορετική από την δική μου!!
Σίγουρα θα έχετε να μου δώσετε ένα σωρό ιδέες!!
Wednesday, 21 July 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
20 comments:
Έλενα ξέρεις ότι τα απλά είναι και τα πιο χρήσιμα, κάθε μέρα δεν κάνουμε ιδιαίτερες συνταγές αλλά κοινά πράγματα εύκολα και προσιτά.
Σε πληροφορώ ψάχνοντας για τις προτάσεις της εβδομάδας που βάζω τελευταία δυσκολεύομαι να βρω απλά καθημερινά πιάτα.
Τώρα μιας κι είπες να ρίξουμε ιδέες εγώ κάνω πολύ απλό τον κιμά προσθέτοντας καρότο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη, μάλιστα κάποια μέρα έβγαλα και κάτι φωτογραφίες αλλά ξεχάστηκαν.
Καλό απόγευμα!!
Η Μαρία που χάθηκε;;;
Καλησπερα!
Να πω και γω δυο τρια πραγματακια που κανω διαφορετικα απο τη συνταγη που εγραψες (κατα συμπτωση σημερα μαγειρεψα αυτο το φαγητο, που ειναι απο τα αγαπημενα μου).
-Βαζω πελτε ντοματας και οχι πουμαρο ουτε ντοματακια. Υποθετω οτι μαλλον γι' αυτο βαζω και αρκετο νερακι.
-Βαζω σκορδοπιπερο και οχι σκετο πιπερι, αλλά δεν βαζω σκορδο.
- Βασιλικο βαζω οταν φτιαχνω σκετη κοκκινη σαλτσα για τα μακαρονια. Ταιριαζει και με τον κιμα;
εγώ δεν δύναμαι αυτή ταύτη τη στιγμή να σου πω ιδέες... μου έχει πει η μαμά όταν τρώνε δε μιλάνε..
κι εγώ τσακίζω νοερά τη μακαρονάδα σου αυτή τη στιγμή...
ασπασμούς- και όχι σπασμούς - μπουκωμένους
all time classic!!
γρήγορο εύκολο πεντανόστιμο ότι πρέπει για μακαρονάδες σαν εμένα!!!!!!!
τελευταία δοκίμασα μια συνταγη της Ειρήνης με πορτοκάλι και δεντρολίβανο, διαφορετική και νόστιμη
Ξανθή μου συμφωνώ απόλυτα, γι αυτό και εδώ προσπαθούμε να βάζουμε και απλά καθημερινά πιάτα, γιατί νομίζω αυτά χρειάζεται περισσότερο η Ελληνίδα εργαζόμενη νοικοκυρά!
Η Μαρία είναι σε διακοπές αυτήν την εβδομάδα, θα είναι μαζί μας και πάλι από την επόμενη!
Αντώνη μου μα τι νοικοκυρόπαιδο είσαι εσύ, τυχερή η Πελαγία να της πεις:))
Ο βασιλικός έχει ιδιαίτερη γεύση, μια χαρά ταιριάζει και με τον κιμά, αν σου αρέσει στην απλή σάλτσα δοκίμασέ τον και με τον κιμά!
Φιλιά πολλά και ευχαριστούμε για τις ιδέες σου!
Βιβίκα μου ξεμπουκώσου καλέ να σου δώσω ένα φιλάκι χα χα χα!
Ασπασμούς και από εμάς:))
Γαστεροπλήξ δεντρολίβανο έχω βάλει κατά καιρούς, αλλά αυτό με το πορτοκάλι μου άρεσε, για πες λεπτομερειες!!
Στον κιμά βάζω κρεμμυδάκι, λίγο βούτυρο, αλάτι πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι..
τίποτε άλλο, ούτε κρασί, ούτε σκόρδο, ούτε ζάχαρη..
και το φτιάχνω με πελτέ..
πάντως έτσι για μένα είναι τέλεια η μακαρονάδα και είναι όπως της μάνας και της γιαγιάς μου..
καλησπέρα :)
Αγαπημένο φαγάκι!!!!!!!
Πολλά σμουάτςςςςςςςςςςςςςς
Κλασικό,εύκολο, πρώτο που έρχεται στο μυαλό όταν θέλεις κάτι νόστιμο, χορταστικό που να αρέσει σε όλους. σβύνω τον κιμά με κόκκινο κρασί και δεν βάζω μαϊντανό.Τελευταία έβαλα δεντρολίβανο (ένα κλαδάκι μόνο για δυό-τρεις βράσεις) και η μυρωδιά που πήρε του πήγαινε πολύ.
EΛΕΝΑΚΙ μου σε τέτοιες παραδο σιακές συνταγές δεν κάνω ταρζανιές
Την φτιάχνω ακριβώς όπως εσύ. Σε άλλες μακαρονάδες μπορεί να βάλω οτιδήποτε αλλά με κιμά...πορτο κάλι ...δεν θα το έβαζα σ αυτήν.
Φιλιά πολά και πάντα γευστικά
Απο μικρη που ημουν , οταν με ρωταγαν τι φαγητο μου αρεσει , ελεγα μακαρονια με κιμα.....αυτο λεω ακομα .....και τα τρωω σε ολες τους τις εκδοχες!!!!
Γεια στα χερακια σου Ελενακι...και ειναι και μεσημερι......αχ βαχ...!!!!!
Φιλακια πολλα!!!!!
"Άμα τη εμφανίσει" δε μπορώ να συγκρατήσω τα σάλια μου. Είναι από τα φαγητά που τρελαίνομαι να τρώω συνεχώς!! Έχεις μεγάάάάάλο δίκιο Λενιώ μου, για τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» του ίδιου θέματος!!! Όπως επίσης και στη διαφορετική (εντελώς) γεύση της φρέσκιας ντομάτας από τα κονσερβοποιημένα!! Το κρασί σημαντικό ρόλο. Άλλη γεύση με κόκκινο, άλλη με λευκό ξηρό, άλλη με μοσχάτο ;)
Συνεχίζω να βλέπω το πιάτο και … λιώνω :))
Για την ώρα, μασάω λίγο παξιμαδάκι και κάνω υπομονή για τα γεμιστά της Μαριώς μου!!!!
Φιλιά πολλά (να στείλεις και στη συμμαθήτριά μου)
Καλό απόγευμα
Η τρέλα μου, τα μακαρόνια με κιμά, εγώ βάζω και ζωμό από πράσο, θα δεις είναι φανταστικό.
All times clasic!
και εγώ το κάνω λίγο διαφορετικά. Δεν βάζω σκόρδο, ούτε το κρασί.
Κανέλα βάζω πάντα όπου έχει κιμά, αλλά και στις φακές (μου το έμαθαν στην Κρήτη)
Προσθέτω σχεδόν παντού ρίγανη
και πλέον λόγω του μωρού επειδή θέλω να κάνω ένα φαγητό, βάζω κοφτό μακαρονάκι για να το μασάει πιο εύκολα
♕
Για να είμαι ειλικρινής ειναι ένα φαγητό που μ αρέσει όπως και να γίνει. Αν βάλω κανέλα όμως προσέχω πολύ να είναι λίγη, σε ξύλο, για τη μυρωδιά που την αφαιρώ στα μισά του βρασμού για να μη νοιώθω ότι τρώω χαλβά. Παρατήρησα πάντως ότι της "πάει" κιένα φύλλο δάφνης. Όμως όταν έχω κέφι την κάνω πραγματική μπολονέζ οπότε τότε έχει γάλα μέσα και είναι το κάτι άλλο.
Νένα
Η μακαρονάδα είναι για μένα comfort food και επίσης φαγητό της γουρουνιάς.Το απολαμβάνω όλη την ημέρα, λίγο στην αρχή σε ένα πιατάκι έτσι να δοκιμάσω τα μπαχαρικά, μια πιατάρα στο τραπέζι, μετά κλέψιμο απο την κατσαρόλα, απο το πιάτο του παιδιού κλπ.
Σχετικά με την εκτέλεση της μπορώ να πω ότι την κάνω πολύ πικάντικη διότι έτσι έμαθα απο την μαμά μου και ως γνωστόν η μανούλα έχει πάντα δίκιο.
Βάζω και κρασί και σκόρδο, pumaro και πελτέ αλλα και φρέσκια ντομάτα τώρα το καλοκαίρι καθώς επίσης και λίγο καρότο τριμένο.Μπαχαρίζω με πάπρικα γλυκιά, κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλο και λίγη ρίγανη που θεωρώ ότι του πάει πολύ.Επίσης όταν έχω λουκάνικο χωριάτικο του αφαιρώ το εντεράκι και το κάνω κιμά και το προσθέτω και αυτό στην κατσαρόλα μου.Φυσικά γίνεται δυναμίτης αλλά μια ζωή την έχουμε βρε αδερφέ και στο φινάλε δεν τρώμε και συχνά πυκνά μακαρόνια με κιμά.
Αυτά.
Φιλικά, Μάρθα
Απλό και αγαπημένο φαΐ, τα μακαρόνια και ειδικά τα sitos με καλοτσιγαρισμένο κιμά είναι τέλεια
Post a Comment