Wednesday 8 August 2012

Φάβα παντρεμένη

Η φάβα είναι ένα όσπριο, που εγώ προσωπικά το θεωρώ καλοκαιρινό.
Η σχέση μου μαζί της όταν ήμουν παιδί, δεν ήταν και η καλύτερη!
Στην πραγματικότητα ήταν ανύπαρκτη.
Εξάλλου, δεν έχω ακούσει και κανένα παιδί να τρελαίνεται για φάβα ή όσπρια γενικά!
Οι σχέσεις μας άρχισαν να βελτιώνονται αισθητά κάποια καλοκαιριάτικα βραδάκια, που βγαίναμε για ουζάκι με φίλους!
Εκεί, ανάμεσα σε διάφορα μεζεδάκια, υπήρχε πάντα και ένα πιατάκι με φάβα στο τραπέζι, που όλοι οι φίλοι τιμούσαν με ευχαρίστηση.
Έτσι κάποια στιγμή δοκίμασα από περιέργεια και …. αυτό ήταν! Οι δυο μας τα βρήκαμε αμέσως!
Από τότε την μαγειρεύω αρκετά συχνά, «παντρεύοντάς» την και εμπλουτίζοντάς την με διάφορες νοστιμιές. Έτσι όλοι στο σπίτι την τρώνε με ευχαρίστηση, εκτός από τον άντρα μου που επιμένει σταθερά να την απολαμβάνει μόνο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και λεμονάκι.
Για τους υπόλοιπους, καραμελωμένα κρεμμύδια (τα λατρεύουμε), λιαστή ντοματούλα που δίνει στην φάβα μια πικάντικη νότα, λίγη κάπαρη καμιά φορά, και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Πάμε να την φτιάξουμε!
Χρειαζόμαστε:
300 γρ. φάβα (δεν βάζω όλο το πακέτο)
1 λίτρο νερό + 1 κούπα
1 μέτριο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
3-4 κουταλιές λάδι
χυμό ενός λεμονιού
μισό κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
Για το πάντρεμα
λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
καραμελωμένα κρεμμύδια
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγη κάπαρη
Στην πράξη:
Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε την φάβα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν η φάβα, το 1 λίτρο νερό, το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 40-50 λεπτά με κλειστή την κατσαρόλα.
20 λεπτά αφότου κλείσαμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 ακόμη κούπα νερό και αφήνουμε να συνεχιστεί το βράσιμο.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, η φάβα θα έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ, όπου τα χτυπάμε να γίνουν όσο αλοιφή θέλουμε.
Ξαναμεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας και όσο είναι ακόμα ζεστό ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, την ρίγανη και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Έχουμε εν τω μεταξύ έτοιμα καραμελωμένα κρεμμύδια, με τον τρόπο που περιγράφουμε εδώ .
Σερβίρουμε την φάβα και στην επιφάνεια ψιλοκόβουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και λιαστές ντοματούλες, στις ποσότητες που επιθυμούμε.
Προσθέτουμε λίγη κάπαρη και όσα καραμελωμένα κρεμμύδια θέλουμε, και απολαμβάνουμε το νόστιμο πιάτο μας!
Καλή επιτυχία!

40 comments:

Selcouth said...

Φάβα!!! Όπως τα λες Έλενά μου! Κάποτε ούτε ήθελα να τη δω, τώρα την τσακίζω! Είχα φτιάξει μια φορά, καιρός να την ξαναφτιάξω και μάλιστα... να την παντρέψω κιόλας!
Φαίνεται πεντανόστιμη!

Γειά στα χεράκια σου! Πολλές καλημέρες! Φιλιά!!!!

Helen Gr said...

Εξαιρετικό όσπριο και πολύ νόστιμο και θρεπτικό. Υπέροχο πιάτο για τη νηστεία και το δικό σου πολύ περιποιημένο. Μπράβο!
Αλλά παντρεμένη, πρώτη φορά το ακούω!!! Να είσαι καλά, Ελενάκι!
Φιλάκια!

gwgw said...

Την φαβα την λατρευουμε οικογενειακως με κρεμμυδακι,μαιντανο,λαδακι και λεμονακι..με αυτο τον τροπο μην πω ψεματα δεν εχω φαει,αλλα πιστευω οτι θα ειναι το ιδιο νοστιμη αφου τα υλικα που βαζεις ειναι αγαπημενα..
Την καλημερα μου και τα φιλια μου Ελενακι μου!!!

ElenaG said...

καλά...λιαστή ντομάτα και κάπαρη σίγουρα θα την απογειώσουν!!!! συνοδεία δε και με τα κεφτεδάκια σου!!!! αναρωτιέμαι αν δε βάλω αυγό και παρμεζάνα πως θα μου βγούν!!!!(μονο τώρα καλε...για τις νηστείες!)

paraxeno pirouni said...

Και 'γω τώρα τελευταία την έχω εκτιμήσει τη φάβα. Μικρή με τα πάσης φύσεως όσπρια δεν είχα καλή σχέση!
Σκοτεινή ιδέα: Να την παντρεύαμε με τη μαρμελάδα κρεμμυδιού-μπέικον ή θα ήταν too much?

SPYRIDOULA said...

Καιρό έχουμε να φάμε φάβα, ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη συνταγή σου!!! φαίνεται εξαιρετική!!!Καλημέρα και πολλά φιλάκια!!!

eirini said...

Μ'αρέσει πάρα πολύ!!! Όπου κι αν την βρω την τσακίζω!!! Δεν έχω φτιάξει ποτέ!! Λες να δοκιμάσω;;;;;

Καλημέρες!!!!!!!!

Μαριλένα said...

ωραιότατη φαινεται!
και οπως το λές "καλοκαιρινή"!
εύγε Ελενα :D
φιλιά :))

Unknown said...

Kαλημερα Ελενα
Θεικο δωρο,γηινη απλοχερη ευλογια της φυσης,συναπαντημα ουρανου και γης ο καρπος αυτος,εμελλε να γινει αδιαλαλητα και αδιακοπα ο πολυαγαπημενος καρπος με τον οποιο παρασκευαζεται το πιο απλο,το πιο λιτο, το πιο φτωχο[αν εξαιρεσεις την αστρονομικη τιμη της σαντορινιας φαβας),το πιο απεριττο ,μα ταυτοχρονα και το πιο γευστικο πιατο οσπριων!!Ποσο περισσοτερο νοστιμο μπορει να γινει αυτο το θεσπεσιο για τα δικα μου δεδομενα πιατο,μας το αποδεικνυεις περιτρανα Ελενα μου με την σημερινη προταση και τις ευφανταστες προσθηκες των υπεροχων ελληνικων προιοντων που μεταχειριστηκες!!!Ετρωγα με μεγαλη χαρα και αμετρητη ικανοποιηση την φαβα,τωρα η προταση σου με οδηγει στην διατροφικη κραιπαλη..Φιλια πολλα,πολλα.

Lila Xagorari said...

Φάβα η απίθανη τη λέω εγώ....μας αρέσει πολύ χειμώνα καλοκαίρι παντρεμένη ή ανύπαντρη!!!!

giota said...

υοεροχη συνταγη....ειναιη αδυναμια μου η φαβα!!!!μμμμμ.νιστιμη που φενετε...θα την μαγηρεψω αυριο.ευχαριστω για την συνταγη.φιλακια!

donkey and the carrot said...

Η τέλεια φάβα, στην καλύτερη εκδοχή της!

Ερμιόνη said...

Τρελαίνομαι για φάβα! Μπορώ να φάω μέχρι που να με πονέσει το στομάχι μου και να μην μπορώ να ανασάνω!
Συνήθως τη φτιάχνω ανύπαντρη, αλλά το πάντρεμα που μας προτείνεις δείχνει εξαιρετικό!
Πολύ καλή και η ιδέα της "σκοτεινής" μας Έφης!
Φιλιά πολλά!

Effie's Sweet Home Designs said...

Έλενα μου , κι εγώ δεν την έτρωγα μικρή....την έμαθα σε μία ψαροταβέρνα στο Πόρτο-Ράφτη, με καλαμάρι φρέσκο!!!
Από τότε την φτιάχνω κι εγώ.....
Η δική σου εκδοχή πολύ νόστιμη!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!

Tante Kiki said...

Έλενά μου, εσύ την καλοπάντρεψες την φάβα σου...πρέπει να έγινε ΤΕΛΕΙΑ!! Νόστιμη και ιδιαιτέρως πικάντικη!!! Πολλά φιλάκια

Ροδανθη said...

Παντρεμένη και ανήπαντρη η φάβα είναι τέλεια και το αγαπημένο φαγητό του άντρα μου.Εγώ την σοτάρω με το κρεμμυδάκι στην αρχή και μετά βάζω το νερό,να είσαι καλά Ελενάκι μου φιλιά!!!

Eri said...

Εγώ τι να πω που φάβα δεν υπήρχε στην Βόρεια Ελλάδα όταν μεγάλωνα. Δεν την ξέραμε. Την έμαθα μεγάλη κοπέλα όταν κατέβηκα στην Αθήνα. αλλά τρελάθηκα, μ'αρέσει παρα πολύ!
Φιλάκια Ελενα!

Beauty Follower said...

Τελικα η παντρεμενες ειναι καλυτερες απο τις μη... χα χα!

ΕΛΕΝΑ said...

Selcouth πλέον οι σχέσεις μου με την φάβα μια χαρά είναι, παλιά ούτε να την ακούσω χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι η παντρειά σηκώνει όσες παραλλαγές θέλουμε, συνήθως οι πιο πολλοί όλο και κάτι της προσθέτουν, έστω και ένα απλό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι!
Νοστιμιζει έτσι η ανύπαντρη;-)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα μου μια χαρά την παντρεύεται στο σπιτικό σου!
Εγώ προσπαθώ να της δώσω και λίγο χρωματάκι, μπας και εντυπωσιάσω τους πιο δύσκολους πελάτες μου;-)
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου για τα μπροκολοκεφτεδάκια τι να πω??
Αντε να παραλείψουμε το τυράκι, το αυγουλάκι όμως νομίζω το θέλουν για να γίνουν αφράτα.
Αν δοκιμάσεις την νηστίσιμη εκδοχή, πες μας πως έγιναν κι εμάς!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι η σκοτεινή σου ιδέα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!!
Καθόλου too much, μια χαρά σεμνή ιδέα είναι χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σπυριδούλα δοκίμασε την παντρεμένη, να δεις τι νόστιμη είναι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου ποτέ??
Μα είναι τόσο εύκολη, από τα πιο εύκολα και νόστιμα όσπρια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστώ πολύ Μαριλενάκι μου!!
Να χαιρόμαστε και το Ραφάκι, σε κανένα τεταρτάκι είναι τα γενέθλιά της!!
Χιλιόχρονη να είναι!
Φιλιά σε όλους σας!

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινή μου για την σαντορινιά φάβα και το πόσο ακριβή είναι, έχω ιδίαν πείραν χα χα χααα!!
Ετοιμη ήμουν να την κρύψω σε θυρίδα;-)
Πραγματικά η φάβα είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια και μπορούμε να την παντρέψουμε με ένα σωρό νοστιμιές!
Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα όπως και να ναι, μας αρέσει πολύ!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώτα μου είναι μια νόστιμη πρόταση, ειδικά για τους φίλους μας που νηστεύουν αυτές τις μέρες!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Φοίβη μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιονάκι μου δοκίμασε να την παντρέψεις με κάτι, και θα δεις μεγάλη διαφορά.
Μα και την ανύπαντρη καθόλου δεν την περιφρονούμε!
Η ιδέα της Εφης με ξεσήκωσε!!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι βλέπω ότι κι εσύ καλοκαιράκι συμφιλιώθηκες με την φάβα:))
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικιτσα είδες προικιά???
χα χα χααα!
Φιλάκια, ελπίζω να περνάς όμορφα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδάνθη μου και ο δικός μου άντρας της έχει αδυναμία!!!
Ωραίο και με σοταρισμένο κρεμμυδάκι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερη μου αλήθεια δεν την εύρισκες στην Β. Ελλάδα???
Εχεις δίκιο που σου άρεσε, είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Beauty μου, η αλήθεια να λέγεται;-)
Φιλάκια!

Chrisi said...

Καλησπέρα ,εγω να σας πώ οτι ποτέ δεν έχω δοκιμάσει φαβα?Λε΄τε να ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσω μ αυτή τη θαυμάσια συνταγή?Το σκέφτομαι σοβαρά.Τέλεια φαίνεται,φιλιά.

ΕΛΕΝΑ said...

Νέλλη μου αλήθεια??
Ε τότε σίγουρα ήρθε ο καιρός να την δοκιμάσεις!!
Από τα ωραιότερα όσπρια!
Φιλιά!

Anonymous said...

Καλησπέρα Έλενα! Κι εγώ τη φάβα μεγάλη την γνώρισα, στη δική μου οικογένεια τη μαγείρευε μόνο η γιαγιά... Κρίμα πραγματικά γιατί είναι πολύ νόστιμη όταν γίνεται σωστά. Βλέπω η δική σου πολύ αρωματική και με ωραία συνοδευτικά, θα τη δοκιμάσω, φαίνεται πολύ νόστιμη!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελεάνα μου συνήθως μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να εκτιμούμε κάποιες γεύσεις.
Η φάβα είναι μια από αυτές.
Ενα από τα πιο νόστιμα όσπρια πιστεύω!
Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...