Friday, 5 May 2017
Τούρτα Black Forest
Ημέρα της ονομαστικής μου εορτής η σημερινή και είπα να σας κεράσω ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά.
Μια υπέροχη τούρτα black forest!
Πολύ γνωστή και αγαπημένη τούρτα, είναι από τις πιο εύκολες κατά την γνώμη μου αλλά και από τις πιο γευστικές! Η κόρη μου την λατρεύει και ήταν δική της ιδέα να την ετοιμάσω για την γιορτή μου.
Την έχω φτιάξει και ξαναφτιάξει αυτήν την τούρτα και σας βεβαιώνω ότι κάθε φορά την απολαμβάνουμε με την ίδια όρεξη!! Εξαιρετικά ευπαρουσίαστο γλυκό, μπορεί να προσφερθεί σε επίσημες και ανεπίσημες περιπτώσεις και κάθε φορά να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις!
Το παντεσπάνι, η σαντιγί και η σάλτσα βύσσινου ή μαύρου κερασιού (όταν αυτά είναι στην εποχή τους) μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη ημέρα.
Σάλτσα βύσσινο μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ.
Θα συνθέσουμε την τούρτα νωρίς την ημέρα που θα την καταναλώσουμε, αφήνοντάς την λίγες ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Στην συνταγή αυτή χρησιμοποιώ το αγαπημένο μου κέικ-παντεσπάνι σοκολάτα για τις βάσεις της τούρτας. Ένα εξαιρετικά αφράτο και μαλακό παντεσπάνι που πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη!
Ευχόμαστε σε όλες τις Ειρηνούλες χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!
Τα υλικά μας:
1 δόση παντεσπάνι σοκολάτας από εδώ
1 κιλό κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής 36% λιπαρά
άχνη ζάχαρη όσο γλυκιά θέλουμε την σαντιγί
2 μασουράκια άρωμα βανίλιας ή μισή κουταλιά υγρή βανίλια
2 κονσέρβες σάλτσα βύσσινο (θα την βρείτε έτοιμη στα σ/μ)
λικέρ κιρς ή κονιάκ
τριμμένη σοκολάτα για το πασπάλισμα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε το κέικ-παντεσπάνι σοκολάτας από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρούμε εδώ
Για να ψήσουμε το παντεσπάνι μας θα χρησιμοποιήσουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκατ. Αφού κρυώσει εντελώς το παντεσπάνι, το τυλίγουμε καλά σε πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει. Το αφήνουμε στην άκρη ως να το χρειαστούμε.
Από την προηγούμενη ημέρα φτιάχνουμε επίσης και την κρέμα σαντιγί.
Σε βαθύ μπολ θα χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής μαζί με άχνη ζάχαρη τόση, όση χρειάζεται για να αποκτήσει η σαντιγί την επιθυμητή γλυκύτητα . Θα προσθέσουμε επίσης το άρωμα βανίλιας ή την υγρή βανίλια.
Η σαντιγί θα πρέπει να πήξει και να στέκεται καλά στα χτυπητήρια.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο ως να το χρειαστούμε.
Συνθέτουμε την τούρτα ως εξής.
Κόβουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε δύο οριζόντιες βάσεις.
Τοποθετούμε την πρώτη βάση σε μια όμορφη πιατέλα σερβιρίσματος.
Ραντίζουμε το παντεσπάνι με λικέρ κιρς ή κονιάκ. Εγώ το έβρεξα με σπιτικό λικέρ βύσσινο.
Απλώνουμε από πάνω λίγο περισσότερο από το 1/3 της ποσότητας της σαντιγί.
Επάνω απλώνουμε το ένα κουτί σάλτσας βύσσινο.
Βάζουμε λίγη από την σαντιγί σε ένα κορνέ με μύτη αστέρι και την κρατάμε για το στόλισμα.
Με την υπόλοιπη καλύπτουμε την επιφάνεια της τούρτας και τις πλαϊνές επιφάνειες.
Με την σαντιγί που έχουμε κρατήσει στο κορνέ, φτιάχνουμε ροζέτες περιμετρικά στην επιφάνεια της τούρτας.
Απλώνουμε το περιεχόμενο του δεύτερου κουτιού σάλτσας βύσσινο στην επιφάνεια της τούρτας, μέσα στον κύκλο με τις ροζέτες σαντιγί.
Πασπαλίζουμε γύρω γύρω την τούρτα με σκούρα τριμμένη κουβερτούρα.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο λίγες ώρες να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Μπορούμε να κόψουμε το παντεσπάνι μας σε τρεις οριζόντιες βάσεις. Θα χρειαστούμε όμως περί τα 300 γραμ. περισσότερη σαντιγί και μία κονσέρβα σάλτσα βύσσινο ακόμα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.