Monday, 29 May 2017
Burgers με μπιφτέκι αλλαντικών
Η σημερινή συνταγή μας είναι τα εξαιρετικά μπιφτέκια αλλαντικών που μαγείρεψε η Αμαλία μας στην εκπομπή Chef στον αέρα, στις 14/2/17, απ’ όπου και η παραπάνω φωτό.
Στην ουσία είναι παραλλαγή της συνταγής αυτής που παρουσίασε, μιας και η σημερινή συνταγή της έχει κάποιες επιπλέον προσθήκες, όπως για παράδειγμα μια δροσερή σος γιαουρτιού με τυρί κρέμα.
Τι το διαφορετικό έχουν τα μπιφτέκια της Αμαλίας??
Περιέχουν κιμά από αλλαντικά, και συγκεκριμένα από γαλοπούλα φουαντρέ.
Περιέχουν επίσης καραμελωμένα κρεμμύδια και μοτσαρέλα.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο νόστιμα γίνονται!
Πάμε να μας πει η Αμαλία πως θα τα φτιάξουμε και θα τα απολαύσουμε!
Θα χρειαστούμε για 10 burgers:
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό γαλοπούλα φουαντρέ
200 γρ. μοτσαρέλα
200 γρ. καραμελωμένα κρεμμύδια
2 γεμάτες κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον για κάθε μπιφτέκι (δηλ. 40 φέτες συνολικά)
Για την σος γιαουρτιού
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
50 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι (έβαλα ξύδι δυόσμου)
λίγο πιπέρι
Για τα σαλατικά
μαρούλι
ρόκα
λόλα κόκκινη και πράσινη
σπανάκι baby
κρεμμυδάκι φρέσκο
ελαιόλαδο
ξύδι
λίγο ταχίνι (προαιρετικά)
Επιπλέον
10 ψωμάκια για burgers
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
μουστάρδα
κέτσαπ ή τσάτνεϋ κόκκινης πιπεριάς
200 γρ. καραμελωμένα κρεμμύδια
λίγο βούτυρο για να αλείψουμε τα ψωμάκια
Τι κάνουμε:
Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια
Αν δεν έχετε στην διάθεσή σας έτοιμα, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπορείτε να τα καραμελώσετε εσείς, βάζοντας σε αντικολλητικό τηγάνι 10 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 6 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη.
Θα τα σοτάρετε για μερικά λεπτά, ως να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να καραμελώσουν.
Από την ποσότητα αυτή, θα χρειαστείτε 200 γρ. που θα προστεθούν στο μείγμα του κιμά και τα υπόλοιπα θα μπουν ανάμεσα στα ψωμάκια, πάνω από τα μπιφτέκια.
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια
Κόβουμε την μοτσαρέλα σε 10 κυβάκια.
Κόβουμε την γαλοπούλα σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα χτυπάμε στο μούλτι, ώστε να τριφτούν καλά και να αποκτήσουν την υφή του κιμά.
Βάζουμε τον κιμά της γαλοπούλας σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ 200 γρ. από τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και την καπνιστή πάπρικα και ζυμώνουμε ελαφρά. Πλάθουμε 10 μπιφτέκια.
Μέσα σε κάθε μπιφτέκι φροντίζουμε να κλείσουμε και ένα κομμάτι μοτσαρέλας.
Τυλίγουμε εξωτερικά κάθε μπιφτέκι με 4 φέτες μπέικον, φροντίζοντας να στερεώσουμε τις φέτες του μπέικον με οδοντογλυφίδες.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε σχαροτήγανο ή σε αντικολλητικό ταψάκι στο γκριλ, για 15-20 λεπτά, ώστε να ψηθούν τα μπιφτέκια και να γίνει τραγανό το μπέικον.
Ετοιμάζουμε την σος γιαουρτιού
Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο πιπεράκι και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά, ως να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει λείο.
Ετοιμάζουμε τα σαλατικά.
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα σαλατικά, τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια από τα παραπάνω σαλατικά θέλουμε και όποιον συνδυασμό τους προτιμάμε.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι (έβαλα ξύδι φράουλας), καθώς και λίγο ταχίνι αν μας αρέσει. Ανακατεύουμε καλά.
Συναρμολόγηση:
Κόβουμε τα ψωμάκια στην μέση, τα αλείφουμε εσωτερικά με λίγο βούτυρο και τα ψήνουμε ως να ροδίσουν στο γκριλ ή στην τοστιέρα ή σε σχαροτήγανο.
Αλείφουμε το κάτω μισό ψωμάκι με κέτσαπ ή τσάτνεϋ και μουστάρδα.
Πάνω σ’ ατά τοποθετούμε με την σειρά ντομάτα, μπιφτέκι, καραμελωμένα κρεμμύδια και σαλατικά.
Αλείφουμε το πάνω μισό ψωμάκι στην εσωτερική του πλευρά με σος γιαουρτιού και το τοποθετούμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
Το burger μας είναι «πλούσιο», γι αυτό φροντίζουμε να το στερεώσουμε, καρφώνοντας στην κορυφή του με ένα σουβλάκι από καλαμάκι.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Αμαλία
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.