Tuesday 19 June 2018

Μοσχαράκι με πράσα και σταφίδες


Εύκολη η σημερινή μας συνταγή αλλά δεν υπολείπεται σε νοστιμιά.
Φτιαγμένη από μαλακό μοσχαράκι σε λευκή σάλτσα.
Επέλεξα να προσθέσω και μαύρες σταφίδες γιατί αρέσουν πολύ στην κόρη μου. Έδωσαν μια ελαφρά γλυκύτητα στο φαγητό που ομολογώ ότι το έκανε ακόμα καλύτερο στην γεύση.
Και φυσικά πρόσθεσα και τα αγαπημένα μου μανιτάρια.
Είναι ένα φαγητό που κατά την γνώμη μου μπορεί να προσφερθεί στο κυριακάτικο τραπέζι, αλλά αν σας αρέσει και ως ένα καθημερινό φαγητό που θα ευχαριστήσει την οικογένεια.
Εδώ το έχω συνοδεύσει με πένες ριγκάτε. Αλλά εσείς επιλέξετε οτιδήποτε σας αρέσει όπως πχ. μακαρόνια ή κάποιο άλλο είδος ζυμαρικού, πατάτες τηγανητές ή ακόμα και πουρέ πατάτας. Η επιλογή είναι δική σας!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μοσχαράκι από κόντρα ή χτένι
600 γρ. μανιτάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα σε φέτες
2 μεγάλα πράσα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
μισό φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
400 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο αγελάδας
ελάχιστο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Κόβουμε το κρέας σε φέτες του ενός εκατοστού περίπου.
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα πράσα. Αφαιρούμε τα σκληρά πράσινα φύλλα κρατώντας τα μαλακά, καθώς και το λευκό μέρος των πράσων. Τα κόβουμε σε ροδέλες.
Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το κόβουμε και αυτό σε ροδέλες.
Αν τα μανιτάρια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι φρέσκα, θα τα καθαρίσουμε με ένα πινέλο ή με μια ελαφρά νοτισμένη πετσέτα από τυχόν χώμα που μπορεί να έχουν. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα και κομμένα σε ροδέλες, θα τα ρίξουμε στην κατσαρόλα ως έχουν.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι. Το βάζουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις φέτες του κρέατος που προηγουμένως έχουμε σκουπίσει με χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να μην έχουν υγρά. Σοτάρουμε το κρέας να ροδίσει από την μία πλευρά και το γυρίζουμε από την άλλη.
Προσθέτουμε κατόπιν τις ροδέλες των πράσων, του ξερού κρεμμυδιού και των μανιταριών να ροδίσουν και αυτές.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Κατόπιν προσθέτουμε την ρίγανη ή το θυμάρι, ότι μας αρέσει και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε επίσης ζεστό νερό τόσο, όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί εντελώς το κρέας.
Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και μια πρέζα ζάχαρη, ώστε να βοηθήσει το κρέας να μαλακώσει.
Όταν δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά και το φαγητό μας χρειάζεται περίπου δέκα λεπτά ώστε να ετοιμαστεί εντελώς, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τις σταφίδες, μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο αγελάδας, αλάτι και πιπέρι.
Τις σταφίδες δεν τις προσθέτουμε νωρίτερα γιατί αν βράσουν αρκετά, θα λιώσουν.
Μόλις το κρεατάκι μαλακώσει και το φαγητό μας έχει μείνει με την σάλτσα του, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό μας αμέσως μαζί με την γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...