Monday 4 June 2018

Ελιοπατατόπιτα ρολό


Ένα από τα μεζεδάκια που μου αρέσει να ετοιμάζω σε τραπέζια ή μπουφέ για κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις, είναι η πατατόπιτα ρολό με μπέικον, ελιές και ντοματίνια.
Εκτός του ότι είναι εύκολη, είναι ιδιαιτέρως νόστιμη και άρεσε σε όποιον την έχει δοκιμάσει.
Έτσι και εγώ την φτιάχνω όποτε θέλω ένα ξεχωριστό μεζεδάκι που μπορεί να καταναλωθεί ζεστό, χλιαρό ή ακόμα και κρύο. 
Εκτός από το μπέικον, τα ντοματίνια και τις ελίτσες, προσθέτω και το αγαπημένο μου κασέρι μακράς ωρίμανσης από την Ξάνθη. Σας έχω μιλήσει σε παλαιότερη συνταγή μας για το εξαιρετικό αυτό τυράκι. Έχει γίνει από τα αγαπημένα μας τυριά και αν σας αρέσουν αυτού του είδους τα τυράκια σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Η γέμιση της πατατόπιτας τυλίγεται σε φύλλο σφολιάτας και σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε κάποια μάρκα καλής ποιότητας.
Δεν ξεχνάμε να αλείψουμε με λίγο κρόκο χτυπημένο με γάλα την επιφάνεια της πατατόπιτας. Έτσι θα δώσουμε στην πίτα μας μιαν όμορφη γυαλάδα.
Πάμε να την ετοιμάσουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 μακρόστενο φύλλο σφολιάτας
500 γρ. πατάτες
4 φέτες μπέικον
2-3 κουταλιές τριμμένο κασέρι Ξάνθης ή άλλο
5-6 μεγάλες ελιές Καλαμών
5 στρογγυλά ντοματίνια
1 μεγάλο αυγό
2 μεγάλα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή μισό κουταλάκι ξερό βασιλικό
λίγο τριμμένο θυμάρι ή δυόσμο
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον
τον κρόκο από 1 μέτριο αυγό
λίγο φρέσκο γάλα
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε να μαλακώσουν καλά. Τις σουρώνουμε από το νερό και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι σε πουρέ μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπέικον και το σοτάρουμε με λίγο λάδι.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση. Αν είναι αρκετά μεγάλα, τα κόβουμε σε τρία ή τέσσερα κομμάτια.
Στο μπολ που έχουμε λιώσει τις πατάτες, προσθέτουμε το σοταρισμένο μπέικον, το τριμμένο κασέρι, τις ελιές, τα ντοματίνια. Επίσης θα προσθέσουμε τον φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο ή τον ξερό ψιλοτριμμένο, τον δυόσμο ή το θυμάρι.
Δοκιμάζουμε την γέμιση και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.
Τέλος προσθέτουμε και το αυγό.
Ανακατεύουμε καλά την γέμιση με ένα κουτάλι ώστε να κατανεμηθούν σωστά όλα τα υλικά.
Στρώνουμε ένα ταψάκι που θα χωράει το ρολό μας με αντικολλητικό χαρτί.
Ανοίγουμε προσεκτικά το φύλλο της σφολιάτας επάνω στην πλαστική μεμβράνη με την οποία ήταν τυλιγμένο. Απλώνουμε επάνω την γέμιση ομοιόμορφα, αφήνοντας κενό στις άκρες. Ανασηκώνουμε τις άκρες προσεκτικά να πέσουν επάνω στην γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολό.
Βάζουμε το ρολό με το κλείσιμο προς τα κάτω, στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει.
Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε μπακλαβαδωτά όλη την επιφάνεια της πίτας.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο γάλα. Αλείφουμε με πινέλο πολύ καλά όλη της επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου, ως να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.
Αφού βγάλουμε την πίτα μας από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη για δέκα λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Κατόπιν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Τρώγεται το ίδιο καλά ζεστή, χλιαρή ή κρύα.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...