Tuesday 25 September 2018

Πως καταψύχουμε μανιτάρια


Σας αρέσουν τα μανιτάρια??
Σ’ εμάς πολύ!!
Τα μαγειρεύω αλά κρεμ, τα βάζω στις μανιταρόπιτές μου, στις ομελέτες μου, τα προσθέτω σε ψητά λαχανικά αλλά και σε πολλά φαγάκια μου, μιας και τα μανιτάρια ταιριάζουν με πολλά κρεατικά.
Τι γίνεται όμως αν θέλω να φτιάξω ένα φαγάκι όπου χρειάζεται να προσθέσω μανιτάρια και διαπιστώσω ότι δεν έχω φροντίσει να τα προμηθευτώ εγκαίρως??
Μια λύση είναι τα μανιτάρια κονσέρβας, αλλά σπάνια τα χρησιμοποιώ, νομίζω άλλη γεύση έχουν τα φρέσκα.
Βέβαια τα φρέσκα μανιτάρια δεν διατηρούνται για πολύ καιρό στο ψυγείο μας, πρέπει σύντομα να καταναλωθούν, αλλιώς πρέπει να πεταχτούν.
Να πεταχτούν τα αγαπημένα μου μανιτάρια?? Ποτέ!!
Οπότε πάμε στην σίγουρη λύση! Κατάψυξη φυσικά! Και έχω μανιτάρια όσα θέλω, όποτε τα θέλω!
Πάμε να δούμε τι κάνουμε!

Θα χρειαστούμε:
500 γρ, φρέσκα μανιτάρια
(ή όσα εσείς θέλετε, προσαρμόστε ανάλογα τις ποσότητες)
1 κουταλιά λεμόνι
1 κουταλιά ξύδι
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ας με συγχωρέσουν οι ειδήμονες των μανιταριών που αρνούνται κατηγορηματικά το πλύσιμο των μανιταριών και ισχυρίζονται ότι απλά τα σκουπίζουμε πολύ καλά, ίσως και να έχουν δίκιο. Εγώ όμως θέλω να είμαι σίγουρη, γι αυτό τα ξεπλένω πάντα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετάκια.

Βάζουμε στην κατσαρόλα μας νερό να βράσει, τόσο όσο να καλύπτει καλά τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το λεμόνι και το ξύδι.
Αφήνουμε τα μανιτάρια να βράσουν για 3 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Τα άσπρα μανιτάρια κατά το βράσιμο (όπως και γενικά κατά το μαγείρεμά τους) έχουν την τάση να σκουραίνουν. Προσθέτοντας το λεμόνι και το ξύδι, περιορίζουμε το να σκουρύνουν πάρα πολύ.
Αφού βράσουν για 3 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν λίγο.
Στρώνουμε ένα ταψάκι ή ένα σκεύος που χωράει στην κατάψυξή μας με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Αραδιάζουμε πάνω στο χαρτί τα μανιτάρια, έτσι ώστε να μην επικαλύπτονται.

Βάζουμε το ταψάκι στην κατάψυξη, ως να παγώσουν καλά τα μανιτάρια.
Δεν παραλείπουμε το αντικολλητικό χαρτί, αλλιώς θα είναι αδύνατον να ξεκολλήσουμε τα μανιτάρια από το ταψάκι.
Αφού παγώσουν καλά τα μανιτάρια, τα ξεκολλάμε προσεκτικά από το χαρτί (αποκολλώνται πολύ εύκολα) και τα βάζουμε σε σακουλάκια με zip, αφαιρώντας όσο περισσότερο αέρα από το εσωτερικό τους.
Βάζουμε τα σακουλάκια στην κατάψυξη.
Τώρα έχουμε έτοιμα μανιτάρια, για να τα χρησιμοποιήσουμε όποτε θα τα χρειαστούμε, στις αγαπημένες μας συνταγές.
Καλή επιτυχία!

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...