
Καλώς σας βρίσκουμε και πάλι φίλοι μας!! Ελπίζουμε να περάσατε όλοι πολύ όμορφα το τριήμερο που μας πέρασε.
Ξεκινάμε και πάλι τα μαγειρέματά μας από σήμερα και όπως σας υποσχεθήκαμε θα προσπαθήσουμε να έχουμε και αρκετές συνταγές νηστίσιμες, για όσους φίλους μας θα νηστέψουν όλες τις μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Εγώ δυστυχώς δεν τα καταφέρνω, παρά μόνο την Μ. Εβδομάδα.
Προσπαθώ τουλάχιστον να απέχω από κρέας τις μέρες αυτές.
Σήμερα λοιπόν κερνάμε
χαλβά σιμιγδαλένιο που είναι και νηστίσιμος και νόστιμος.
Ελάχιστους ξέρω που θα πουν όχι σε έναν καλοκαβουρντισμένο σιμιγδαλένιο χαλβά, πασπαλισμένο με άχνη και μπόλικη κανέλα.
Πέρα από νηστείες, τον φτιάχνω πολύ συχνά, γιατί αρέσει σε όλους μας πολύ.
Ο σωστός χαλβάς - λέγανε οι "παλιές" - είναι ο ... 1,2,3,4. Και εννοούσαν με αυτό 1 μέρος βούτυρο ή λάδι, 2 μέρη σιμιγδάλι χοντρό, 3 μέρη ζάχαρη και 4 μέρη νερό.
Η μέτρηση γίνεται πάντα με το ίδιο σκεύος.
Η προσθήκη ξηρών καρπών είναι προαιρετική. Άλλοι τους προτιμάνε και άλλοι όχι. Εμάς μας αρέσει πολύ ο χαλβάς με κουκουνάρια.
Επίσης
το χρώμα του χαλβά, εξαρτάται από το πόσο πολύ τον θέλουμε καβουρντισμένο. Όσο πιο πολύ καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, τόσο πιο σκούρος γίνεται.
Πάμε να φτιάξουμε χαλβά σιμιγδαλένιο λοιπόν
Χρειαζόμαστε1 κούπα βούτυρο ή λάδι (εγώ χρησιμοποιώ συνήθως ένα ελαφρύ λάδι, πχ ηλιέλαιο)
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
2 ξύλα κανέλας
8-10 γαρυφαλλάκια
την φλούδα από ένα τέταρτο λεμονιού
για το πασπάλισμαζάχαρη άχνη
μπόλικη κανελίτσα
προαιρετικάλίγα μύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια ή κουκουνάρια
Τον φτιάχνουμεΘα χρειαστούμε δυο κατσαρόλες. Μια αρκετά μεγάλη και μια μικρότερη.
Στην μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρυφαλάκια και το λεμόνι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Αφαιρούμε κατόπιν τα κανελογαρρύφαλλα και το λεμόνι από το σιρόπι που ετοιμάσαμε.
Στην μικρότερη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο ή λάδι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύοντας συνεχώς, καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε. Αν θέλετε και ξηρούς καρπούς, θα τους προσθέσετε λίγο πριν ολοκληρωθεί το καβούρντισμα, έτσι ώστε να καβουρντισθούν και αυτοί λίγο.
Μεταφέρουμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή το καβουρντισμένο σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Η μεταφορά γίνεται σιγά σιγά, και σταδιακά. Ποτέ όλο το σιμιγδάλι με μιας μέσα στο σιρόπι, γιατί κινδυνεύουμε να πάθουμε κανένα έγκαυμα.
Όταν μεταφερθεί όλο το καβουρντισμένο σιμιγδάλι, αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ώστε το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Ο χαλβάς μας θα είναι έτοιμος, όταν το σιμιγδάλι ξεκολλάει από την κουτάλα εύκολα.
Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα, την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και πάνω από την πετσέτα τοποθετούμε το καπάκι της κατσαρόλας.
Αφήνουμε 20-30 λεπτά σκεπασμένη έτσι την κατσαρόλα.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα, αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη και μπόλικη κανέλα.
Καλή επιτυχία.