Την συνταγή μου την είχε δώσει πριν από 5 περίπου χρόνια η Τίνα Σταύρου που είχα την τιμή να την γνωρίσω πρώτα ιντερνετικά μέσα από το hungry και μετέπειτα προσωπικά.
Aπό αυτό το blog - το μπλοκ της καρδιάς μας - και από αυτήν την δική της συνταγή θα ήθελα να την ευχαριστήσω για τις γνώσεις που μου έδωσε μέσα από τα γραπτά που δημοσίευε κάποτε στο site που προανέφερα καθώς επίσης να την συγχαρώ για μια ακόμη φορά για το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει στους ''Δρόμους Ζωής''.
Τίνα μου σε φιλώ γλυκά – γλυκά!!!
Το κέρασμα αυτό σας το προσφέρω σήμερα που κλείνουμε 19 χρόνια έγγαμου βίου με τον καλό μου (το καλοκαίρι κλείσαμε 24 χρόνια γνωριμίας).Θα ήθελα μέσα από τις Συνταγές Της Καρδιάς να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα χρόνια που έχουμε περάσει μαζί και για την υπέροχη οικογένεια που φτιάξαμε.
(μην του πείτε εσείς τίποτα όμως από αυτά που γράφω και το πάρει επάνω του !!! )
Αλλά αρκετά είπα και συγκινήθηκα μέρα που είναι, πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε
Υλικά για περίπου 60 κομμάτια
Ένα πακέτο φύλλο κανταϊφιού
Βούτυρο γάλακτος – 250-300 γρ.
Αμύγδαλα ασπρισμένα περίπου 150- 200γρ.
Σιρόπι
5 ½ κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
φλούδα από ένα λεμόνι
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε το πακέτο με το κανταΐφι και όπως είναι διπλωμένο το φύλλο στα πλάγια,
σχίζουμε με ένα ψαλίδι ή μαχαίρι (και την δεξιά και την αριστερή μεριά) ώστε να το χωρίσουμε σε δύο ίσα μέρη.Παίρνουμε μια μικρή δεσμίδα ίνεςτην ανοίγουμε λίγο (ξαίνουμε) και την τυλίγουμε γύρω από το δείκτη μας ή στο χέρι μιας ξύλινης κουτάλας.Φτιάχνουμε έτσι μια φωλίτσακαι βάζουμε μέσα 2 ή 3 ή 4 αμύγδαλα, εξαρτάται από πόσο μεγάλο έγινε το στόμιο της φωλιάς. Το ωραιότερο είναι με 3 αμύγδαλα. Δοκιμάστε δυο-τρεις διαφορετικές ποσότητες κανταΐφι για να επιλέξετε αυτό που θέλετε. Εαν δεν αγαπάτε τα αμύγδαλα μπορείτε να βάλετε φυστικι Αιγίνης.
Αφού τοποθετήσουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί όλες τις φωλίτσες, λιώνουμε το βούτυρο και τις περιχύνουμε μία – μία.
Προσοχή : όσο δουλεύουμε το φύλλο πρέπει να το έχουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραθεί, καθώς επίσης οι φωλίτσες πρέπει να ακουμπάνε καλά η μία στην άλλη αλλά να μην πιέζονται, γιατί θα χάσουν το σχήμα τους.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα ή σε πάνω κάτω φωτιά για περίπου 40 με 45 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην ξεροψηθούν.
Ώσπου να ψηθούν τα γλυκά μας ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής:
Βράζουμε για πέντε λεπτά (ο χρόνος ξεκινάει από την ώρα του βρασμού), την ζάχαρη με το νερό και την φλούδα του λεμονιού. Στα πέντε λεπτά ρίχνουμε τον χυμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2 περίπου λεπτά.
Όταν βγάλουμε τα κανταϊφάκια από τον φούρνο τ' αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνουμε όπως είναι στο ταψί με το χλιαρό σιρόπι.
Μπορούμε να τα αφήσουμε στο ταψί ή μετά από περίπου μια ώρα - να έχουν τραβήξει το σιρόπι – τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
ΤΙΡ:
Για να διατηρηθούν μαλακά, καλό είναι να τα σκεπάσουμε με μεμβράνη.
Wednesday, 4 February 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
49 comments:
Ελενάκι μου γλυκό, σ'ευχαριστώ για την παρουσίαση της συνταγής και για την σαμπανια που έφερες να κεράσουμε τους φίλους μας!!!!
Α πα πα τι παθαίνω πρωί πρωί η γυναίκα. Πάντως μου έλεισες την απορία που είχα τόσα χρόνια. Πως στο καλό στρίβουν το κανταϊφι για τις φωλιές. Να σε καλά Μαριώ μου. Έλενα και πάλι να τα χιλιάσετε (χθες πήρα το γλυκό σήμερα την σαμπάνια). Αύριο να περιμένω και το πάρτυ???
Μαιρούλα μου εχω και γω επέτειο δεν το είδες ??? η σαμπάνια που πίνεις είναι για μένα!!!!!!!!
Οντως έπαθες κάτι με τα καταϊφάκια
που είδες !!! σε φιλώ γλυκά-γλυκά!
χιχιιχιχιχι
Να ζησετε!!!
Παντα ευτυχισμενοι μαζι!!!
Ζωή γλυκειά Μαράκι! "Η αγάπη κάνει τη διαφορά" Να είστε πάντα μαζί και να το απολαμβάνετε! Την αγάπη μου σου στέλνω μαζί με τα φιλιά μου :)
Μαράκι να είστε πάντα αγαπημένοι και ευτυχισμένοι!!!
smp
Μαράκι με ξελιγωσες πρωί πρωί. Γεια στα χέρια σου.
Να ζήσετε και να είστε μαζί και υγιείς, μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Φιλάκια
sgr
Πουαντερί, σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!!! να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου!
gvarvakis, σ'ευχαριστώ για τις ευχές και ιδιαίτερα για την αγάπη που μου στέλνεις.!!!
Φωτεινούλα μου, σ'ευχαριστώ πολύ πολύ για τις ευχές, να χαίρεσαι τον αντρα σου και τους λεβέντες σου!!
Σουγγαρίτσα μου γλυκειά ευχαριστώ πολύ και εσύ οτι επιθυμείς. Να είσαι πάντα μαζί με τον Χαρούλη και να χαίρεσαι τον Μιχαλάκη σου!!!
Μαράκι,
πρώτη φορά μιλάμε μου φαίνεται, ενώ με την έλενα τάπαμε!
ευχές ζεστές, ευχές ζωντανές και γλυκές για τα καλύτερα που έρχονται!!!
καλημέρα!!!!
με τόσο τρέξιμο και την διάθεση στα τάρταρα.. αυτά τα καταιφάκια, ούτε παραγγελία να τα είχα!!!!!!!!!!
καλημερούδια!!
Anepidotoyla μου, αυτό το ''τα καλύτερα έρχονται'' μ'εφτιαξε πολύ!! εύχομαι με την σειρά σου ότι καλύτερο και σε σένα.
Ζαχαρούλα μου χαίρομαι που τα κανταιφάκια μας σου ανεβάσανε την διάθεση, πάρε όσα θέλεις, έχουμε απεριόριστο κέρασμα σήμερα !!! χιιχι!
Μαζί και αγαπημένοι μέχρι τα βαθιά γεράματα(να είναι καλά και αυτά)!Καλλιτεχνικές ως συνήθως οι φωτό σας..Όλγα
ΜΑΡΑΚΙ ΚΑΙ ΦΩΤΗ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΕΥΤΙΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. ΜΑΡΑΚΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΤΕΛΝΩ ΣΑΝ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ (ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ).
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ολγάκι μου, ευχαριστώ για τις ευχές και επίσης σ'ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση (φωτος). είσαι γλύκα.
Δημήτρη μου, Δημήτρη μου .... που λέει και το λαϊκόν ασμα, σ'ευχαριστούμε με τον Φώτη για τις ευχές. Εύχομαστε και σε σένα με το Λενάκι μας τα καλύτερα να είναι αυτά που θα έρθουν.
Αχ ! συνοδοιπόρε της ναυτιλίας !!! τι τραβάμε και εμεις οι ημι-ναυτικοί... Please, πάρε με ενα τηλεφωνάκι να σ'ενημερώσω για κάτι, το είχα πει στην Ελενα αλλά δεν ξέρω αν το θυμήθηκε.
Για όσους δεν κατάλαβαν,
ο γλυκύτατος Δημήτρης είναι το ετερον ήμισυ της 'Ελενάς μας.
Mαράκι μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ξέρω, ξέρω, είμαι τελείως απαράδεκτη. Πρώτη έπρεπε να ευχηθώ σήμερα. Εβαλα και ξυπνητήρι, αλήθεια σου λέω. Και μετά το πρώτο σοκ το ... ξανάκλεισα. Καλά που άφησα την σαμπάνια να έχουμε να κεράσουμε μαζί με το υπέροχο γλυκάκι σου.
Να ζήσετε πάντα μαζί και πάντα αγαπημένοι όπως τώρα με τον Φωτάκη σου. Να σ'αγαπάει και να τον αγαπάς, να σε προσέχει και να τον προσέχεις.
Πολλά πολλά φιλιά και στους δυο σας:)))
Μαρία μου, να ζήσετε, πάντα ευτυχισμένοι και ερωτευμένοι! Υπέροχα τα γλυκάκια σου, ευχαριστούμε για τη συνταγή! Φιλιά σε σένα και στην Έλενά μου!
Να ζήσετε, να ζήσετε. Πάντα στα σΟρόπια να είστε, σαν τα κανταϊφάκια σου!
Χρόνια πολλά και γλυκά ...σαν τα κανταϊφάκια σου.
Φιλιά Δήμητρα
Να ζήσετε,να είστε πάντα καλά και να χαίρεστε την οικογένεια σας.
Τα σιροπιαστά σε μπουκίτσες είναι η μεγάλη μου αδυναμία.Μπορώ να φάω ταψιά ολόκληρα.
Να είσαι καλά,ευχαριστώ για την συνταγή.
Πως περίμενες να το δω βρε Μαριώ με την τσίμπλα στο μάτι? Ούτε καφέ δεν είχα προλάβει να πιώ η έρμη, είδα και τις φωλιές (και μια ζαλάδα την ένιωσα δεν μπορώ να πω). Εγώ νόμιζα ότι η Έλενα θα έκανε την επέτειο, εορταστικό τριήμερο!!!
Any way!
Να τα χιλιάσετε Μαριώ μου και να είστε πάντα έτσι ευτυχισμένοι!
Απορία
Αλήθεια που θα σε περπατήσει απόψε ο rich and famous σύζυγος?
Καλά Mary, δεν .... παίζεσαι μιλάμε χα χα χααααα!!!
Αν είναι τρεις μέρες να γιορτάζουμε τις επετείους, δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτε άλλο;-)
Ο rich and famous Photis μάλλον θα περπατήσει την καλή του το ΣΚ, γιατί σήμερα καθημερινή την ώρα που θα γυρίσει το Μαράκι από την δουλειά, χλωμό το βλέπω να έχει όρεξη για περπατήματα.
But..... who knows??
Μαρία γεια σου!Έλειψα μια εβδομάδα στην Αθήνα,όμως σας παρακολουθούσα,αλλά με το τρέξιμο ούτε σχόλιο προλάβαινα ν΄αφήσω.
Τα καταϊφάκια υπέροχα!Δεν έχω φτιάξει ποτέ,αλλά οι αναλυτικές οδηγίες δεν αφήνουν περιθώρια απορίας.Τα προτιμώ από τα μεγάλα κομμάτια.
Αντί για βούτυρο,μπορούμε να βάλουμε Benecol;
Να είστε πάντα ευτυχισμένοι με τον καλό σου!
Καλέ Μαρία, τι σιροπιαστές φωλίτσες για ερωτευμένους είναι αυτές;
Χίλιες, γλυκές ευχές για την επέτειό σας.
Ζ.
*Κανονικά, πρέπει να μας βγάλετε έξω για κέρασμα, εσείς οι δυο, και να φέρετε άπειρα ταψιά απ΄αυτά κι απ΄τάλλα, τα σοκολατοφρετάκια, ώστε να φτάσουν για όλους τους φίλους σας...
Μαράκι μου να ζήσετε!!! Να 'στε γεροί, μονιασμένοι, ευτυχισμένοι και πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου όπως τώρα κι όπως πάντα. Να μεγαλώσετε τα καμάρια σας και να γεμίζει πάντα το σπιτικό σας ζεστασιά και γλύκα σα το κέρασμα σου. Εύχομαι η κοινή ζωή σας να είναι γεμάτη ανέμελες στιγμές και ευτυχία.
Πολλές ευχές κι από εμένα.
Να είσαστε πάντα ευτυχισμένοι και αγαπημένοι για πολλά πολλά χρόνια!!
Τα κανταϊφάκια σου μούρλια φαίνονται, ευχαριστούμε!
Zαμπία μου ναι, ναι, να το κανονίσουμε για έξοδο και θα φέρουμε εμείς όσα ταψιά θέλεις για κέρασμα, μην σε νοιάζει καθόλου;-)
Πες και στην Μαρία αυτά που μου λεγες για το πάθος, μην τα λες μόνο σε μένα, ε? Χα χα χαααα!!
Φιλάκια πολλά:)
Έλενά μου, με παρέσυραν τα υλικά αγαθά σήμερα, λόγω πείνας μαύρης και που να αναδειχθεί ο ποιητικός μου οίστρος;!;
Μαρία, σόρυ,
Σας εύχομαι το ΠΑΘΟΣ να κινεί κάθε σας απόφαση.
Είπαμε κινητήριος δύναμη!
Φιλιά και πάλι.
Ζ.
ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΑΝ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ.
Σας ευχαριστώ, πάρα πολύ για τις υπέροχες ευχές σας !!!!
δεν προλαβαίνω να σας απαντήσω ξεχωριστά (λόγω δουλειάς) αλλά να ξέρετε ότι στην καρδιά μου έχετε ξεχωριστή θέση με πολύ αγάπη!!!!
σας γλυκοφιλώ
ΤΕΛΕΙΑ!!!!
Τί μου 'κανες τώρα....και πεινάω....
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Eleni, να μην το ξεχάσω ! βαλε benecol δεν υπάρχει προβλημα κανένα, απλα το αλλο ειναι πιο μυρωδάτο. Αυτά που βλέπεις στην φωτο ειναι με benecol, λόγω χοληστερίνης του καλού μου !!!
Μαράκι μου γλυκό να΄στε πάντα ευτυχισμένοι! Να χαίρεστε ο ένας τον άλλο μέχρι τα βαθιά γεράματα!!!
Να είστε πάντα μέσα στα σιρόπια.... όπως και ...(τρέλλα μου ήρθε μόλις τα είδα)..τα υπέροχα κανταϊφάκια σου!!!
Μόλις έφαγα και ήθελα γλυκό!!
Μπορώ να πάρω δύο γιατί το ένα τι να μου κάνει(είμαι λιχούδα το είπα!!!);
πολλά γλυκά φιλάκια!!!
Να΄στε πάντα γεροί και ευτυχισμένοι!!!:)
Elena, these are beautiful....you should have called them "kataifi nests (folies)!
Μαρία, μην με θεωρήσεις αγενή που δεν εστιάζομαι πρώτα στο ωραίο κανταίφ σου, αλλά στο γεγονός του πόσο τρυφερά, σαν την Ελενα, μιλάς για την επέτειο σου! Να τα ..χιλιάσεις!!
ωχχχ..αυτο ηταν ορμάω....σλουρπππ
να προσέχετε τι βάζετε εχουμε και ευαισθησιες..ναστε καλά νοστιμοτατα
να τα εκατοστήσετε με υγεία και χαρά..τώρα μπαινεται στην πιο κρισιμη φάση της ζωής σας και της σχέσης σας...σας περνω κατα 8 χρ..οχι σε ηληκια σε εγγαμα χρ.
μα πάνω απ΄όλα αγαπη υγεία
Nα ζήσετε και ναστε παντα καλά!!!
Υπέροχη συνταγή!
Να ζήσετε και να ευτυχήσετε!
Όσο για το γλυκό! ΜΗΝ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΤΕΕΕΕ! Χαχα! Δεν θα αντέχετε να μην φάτε!!! Το έχω φτιάξει και είναι τέλειοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!
Kική, δεν ξερω που θα φτάσω μ' ολα αυτα τα γλυκά!!
Μαρία, να ζήσετε πάντα μαζί και παντα ευτυχισμένοι :))
πολλες πολλες ευχες!
Καταρχήν για την επέτειό σας, σου εύχομαι να είστε πάντα ευτυχισμένοι και χαρούμενοι. Οσο για τα καταιφάκια, πειράζει που εγώ πήρα ολόκληρο το ταψάκι κι έφυγα?
Τι όμορφο που είναι , μόνο που το κανταίφι ο άνδρας μου τό τρώει( μη γελάσεις) χωρίς τίποτα μέσα , σκέτο με σιρόπι, και για να μη το κταλάβει αλέθω στο μπλέιντερ τα καρύδια..Είναι πανέμορφα
Να τα εκατοστήσετε και να είστε πάντα ευτυχισμένοι :)
Για τα καταϊφάκια δε θα πώ τίποτα! Δεν μπορώ άλλωστε, με τη γλώσσα κολλημένη στην οθόνη!!! Φαίνονται πολύ γιαμ-γιαμ!
Να ζήσετε.Αχ αυτή η Τίνα.Αυτή η άγνωστη. Πόσο την αγαπήσαμε.Πόσο θα ήθελα να τη γνωρίσω.
Ευχαριστώ παιδιά, σας ευχαριστώ παρα πολύ για τις ευχες σας και για τα καλά σας λόγια !!!!!
Με κάνετε και αισθάνομαι τόσο όμορφα........ να είστε καλά και σας ευχομαι ότι ονειρεύεστε να γίνει πραγματικότητα με υγεία και αγάπη.!!!!
sthn ygeia sas!!!Maria mou!!!
xilies euxes!!!panta agaphmenoi!!!geroi!!!kai xaroumenoi me autous pou agapate!!!
polla xilioxrona filia!!!
Κλειούλι μου, σ ευχαριστώ πολύ πολύ !!! και εσυ να δείς το καμάρι σου όπως επιθυμείς!!!!!!
Μαράκι μου καλημέρα.
Σου γράφω με καθυστέρηση, γιατί έλειπα στο εξωτερικό. Πρέπει να σου πω οτι συγκινήθηκα πάρα πολύ που διάλεξες να φτιάξεις αυτή τη συνταγή για την επέτειό σου. Η συνταγή αυτή είναι επινόηση της μαμάς μου (όσο μπορεί κανείς να μιλάει για επινόηση σε κάτι τόσο απλό) και είναι κι εμένα πολύ αγαπημένη μου. Οι γονείς μου έκλεισαν φέτος 40 χρόνια γάμου κι εύχομαι η αύρα τους να περάσει μέσα από τη συνταγή και να ζήσετε κι εσείς ευτυχισμένοι για πολλά περισσότερα χρόνια.
Σ' ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανες ν' ανεβάσεις τη συνταγή μου σε ενα τόσο τρυφερό ποστ και για τα καλά σου λόγια.
Σε φιλώ γλυκά
Τίνα
Γλυκό μου Τινάκι, με συγκίνησες και δεν μπορώ να γράψω τίποτα!
Σ'ευχαριστώ πολύ!!
σε φιλώ πολύ - πολύ
Θα φτιάξω κι εγώ τη συνταγή για μια ξεχωριστή γιορτή.. Ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποιο σάιτ ή μπλογκ όπου βρίσκουμε την τίνα σταύρου. Θυμάμαι ακόμα κάποια κείμενά της, μου έχει λείψει το γράψιμό της για να πω την αλήθεια... Σπάνιο μέσα στον καταιγισμό του ίντερνετ, αλλά κάποιες εικόνες από τα γραπτά της τις έχω ακόμη στο μυαλό μου!
Post a Comment