Thursday 5 February 2009

Ιταλοπαστίτσιο

Την συνταγή αυτή μου έδωσε πριν από πολλά χρόνια μια φίλη Ιταλίδα. Τόσον καιρό που το φτιάχνω, ιταλικό παστίτσιο το έλεγα. Η φίλη μου η Λαμπρινή μου το βάφτισε…ιταλοπαστίτσιο, και πλέον έτσι το λέμε κι εμείς.
Η μόνη ομοιότητα που έχει το ιταλοπαστίτσιο με το δικό μας γνωστό «ελληνικό», είναι ο κιμάς, που τον φτιάχνουμε όπως ακριβώς όταν πρόκειται να κάνουμε το γνωστό μας παστίτσιο.
Το ιταλοπαστίτσιο είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι, τόσο όσο και το δικό μας, μην φανταστείτε τίποτε υπερβολικό.
Το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
Θα χρειαστούμε λοιπόν για ένα σχετικά μεγάλο ταψί.
-1 κιλό κιμά, μαγειρεμένο όπως είπαμε κατά τα γνωστά (λαδάκι, κρεμμυδάκι, ντοματούλα φρέσκια, μυρωδικά όποια βάζετε, αλατάκι, πιπεράκι κ.λ.π)
-αρκετή μπεσαμέλ, προσοχή αραιή και ρευστή, όχι δηλαδή σφικτή όπως αυτή που βάζουμε στο …άλλο παστίτσιο.
-Μισό κιλό αρακά καθαρισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο), που θα τον βράσετε και σοτάρετε με λίγο βουτυράκι
-Λαζάνια, τα μεγάλα τα ορθογώνια (δεν θα χρειαστείτε ολόκληρο το πακέτο)
-Περίπου 1 κιλό τριμμένα πικάντικα κίτρινα τυριά (π,χ ρεγκάτο, γραβιέρα πικάντικη κ.λ.π)
Προσοχή, το ιταλοπαστίτσιο δεν θέλει τσιγγουνιές στα τυριά. Όσο πιο «πλούσιο» τόσο πιο νόστιμο.
Πάμε να το φτιάξουμε λοιπόν.
Η σειρά με την οποία θα μπουν τα υλικά στο ταψί, έχει σημασία για την επιτυχία του.
Υπολογίστε ότι ο κιμάς πρέπει να χωριστεί στην μέση, το ίδιο κι ο αρακάς, ενώ μπεσαμέλ θα χρειαστείτε 4 φορές
Έχουμε ετοιμάσει λοιπόν τον κιμά, αρακά και μπεσαμέλ (αραιή είπαμε και μπόλικη)
Στο ταψί βάζουμε λαδάκι. Πάνω από το λαδάκι αδειάζουμε μπεσαμέλ, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω στην μπεσαμέλ τα λαζάνια οριζόντια. Πάνω από τα λαζάνια βάζουμε τον μισό κιμά και πάνω απ’ αυτόν τον μισό αρακά και την δεύτερη δόση μπεσαμέλ. Μ’ ένα κουτάλι ανακατεύουμε ελαφρά κιμά, αρακά και μπεσαμελ.
Πασπαλίζουμε με μπόλικα τριμμένα τυριά (όχι τσιγγουνιές)
Ακολουθεί μια δεύτερη ίδια δόση, λαζάνια, κιμάς, αρακάς, μπεσαμέλ, και μπόλικα τριμμένα τυριά. Τελειώνουμε με λαζάνια, μπεσαμελ και μια πλούσια στρώση τυριών. Ψήνουμε ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει το φαγάκι μας.
Δεν θέλει πολύ δυνατό φούρνο και καλύτερα προτείνω να ψηθεί στον «αέρα». Επίσης τα λαζάνια, δεν θέλουν βράσιμο πριν.
Tip:
Μπορείτε να έχετε έτοιμο τον αρακά και τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα.
Την επομένη, απλά ετοιμάστε την μπεσαμέλ και συναρμολογείστε το παστίτσιο.
Καλή επιτυχία.

44 comments:

Maria B. said...

Γειά σου Ελενάκι μου με τα Ιταλικά σου !!!!! πεντανόστιμο φαίνεται το ... παστιτσιο που μας σερβίρεις σήμερα!! Δεν σε πιάνει κανεις στην μαγειρική !

Ωστε άβραστα τα λαζάνια τα βάζεις? πολύ ενδιαφέρον (και ξεκουραστο) ούτε βρασιμο ούτε κατσαρόλες ούτε σουρωτά ούτε τίποτα!!!

Anonymous said...

Πάρα πολύ νόστιμο πρέπει να είναι αυτό το παστίτσιο.
Δεν έχω ξαναφτιάξει παστίτσιο με λαζάνια, θα το δοκιμάσω γιατί μου άρεσε σαν ιδέα.

Anonymous said...

Καλημέρα!Τι μου θύμησες τώρα!Ένα καταπληκτικο παστίτσιο που είχα φάει στο Μαρόκο μόνο με μπεσαμέλ κ λαχανικά.(αρακά,καρότο,μελιτζάνα...)Μιλάμε ήταν πεντανόστιμο...!Μήπως έχεις υπόψιν σου κάποια τέτοια συνταγή?Δυστυχώς δεν μπορώ να σε κατατοπίσω παραπάνω γιατί είμαι κ λίγο άσχετη με μαγειρική!Σίγουρα πάντως δεν είχε ούτε μακαρόνια ούτε κιμά.Και το ιταλοπαστιτσιο σου πα΄ντως το τιμούσα ευχαρίστως!
ΜΑΡΙΝΑ-ΒΟΛΟΣ

Anonymous said...

Εξαιρετική ιδέα για ένα διαφορετικό παστίτσιο. Σαν παστιτσο-σουφλέ το φαντάζομαι!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαριώ μου ναι, άβραστα τα λαζάνια.
Τελικά δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο το παρουσιάζω, ειδικά αν το οργανώσεις.
Απλά συγκριτικά με τις άλλες ... τεμπέλικες συνταγές μου, θέλει λίγο χρόνο παραπάνω. Αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά σε αποζημιώνει:)

lila said...

Πρέπει να έχει ένα κακό το ιταλοπαστίτσιο σου Έλενα.Ποιο είναι αυτό;
Άμα ξεκινήσεις να το τρως δεν μπορείς να σταματήσεις.Και μόνο από τη φωτογραφία παθαίνεις βουλιμία,που να το έχεις μπροστά σου;
Φαίνεται τέλειο!

ΕΛΕΝΑ said...

Ioυλία με λαζάνια μπορείς να κάνεις διαφόρων ειδών παστίτσια,πολύ ωραίο γίνεται και με σπανάκι και τυριά.
Αυτή η εκδοχή είναι η αγαπημένη μας:)

ΕΛΕΝΑ said...

Mαρίνα από τον Βόλο καλώς όρισες:))
Δεν είχε καθόλου μακαρόνια ή λαζάνια το παστίτσιο που λες?? Προφανώς τον ρόλο τους το έπαιξε η μελιτζάνα φαντάζομαι, πιο πολύ σε κάποιο είδος μουσακά μου φέρνει η συνταγή που λες.
Ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα πάντως!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Κατερινάκι:)
Η αλήθεια είναι ότι έχει μπόλικα τυριά μέσα, εκεί βασίζεται και η νοστιμιά του, έτσι ώστε να μπορείς να το χαρακτηρίσεις και ... παστιτσοσουφλέ!!!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Lila μου έχεις δίκιο, μεγάλο κακό αυτό που έχει το ιταλοπαστίτσιο, αγωνίζομαι κάθε φορά να περιοριστώ σε ένα κομματάκι.
Οι υπόλοιποι του δίνουν και καταλαβαίνει, ειδικά ζεστό ζεστό που είναι λιωμένα τα τυριά, είναι το κάτι άλλο!!
Φιλιά πολλά!!

Anonymous said...

Α πα πα βρε Έλενα! Τι φαγητό είναι αυτό? Η χαρά της χοληστερίνης. Έχω μια απορία όμως. Το κλασσικό πιρέξ το χωράει σε ύψος ή όταν το βάλουμε για ψήσιμο θα αρχίσουν να ζουμιά να «κατηφορίζουν» στο φούρνο?

ΕΛΕΝΑ said...

Mary εγώ το κάνω τούρμπο στα τυριά, όποιος θέλει μπορεί να βάλει λιγότερα όμως. Αλλά και στο κανονικό παστίτσιο πάλι βάζω μπόλικα τυριά.
Οι ποσότητες που δίνω είναι πολλές για το κανονικό πυρέξ, εγώ το κάνω σε μεγάλο ταψί που μάλιστα έχει και κάποιο βάθος.
Ζουμιά δεν τρέχουν από αυτό το παστίτσιο, είναι σχετικά "στεγνό" σε σύγκριση με το άλλο.
Για το κανονικό πυρέξ, μείωσε τις δόσεις στο μισό θα έλεγα.
Ομως, αν το κάνεις στο μεγάλο ταψί, μπορείς όσο περισσέψει να το φυλάξεις καλά κλεισμένο σε τάπερ στην κατάψυξη και όταν το ξεπαγώσεις θα είναι μια χαρά.

Anonymous said...

Έλενα και γω «τούρμπο» τα κάνω τα φαγητά μου. We love χοληστερίνη (σλουρπ). Θα το κάνω οπωσδήποτε αλλά όχι στη μισή δόση. Θα κάνω την ολόκληρη (έχω ένα ταψί που χωράει και μένα μέσα) γιατί εμείς είμαστε και φαγανά παιδιά. Όσο για το περίσσευμα που λες, σου λέω ότι στο δικό μας σπίτι δεν περισσεύει ούτε για βραδινό, σιγά μη περισσέψει να το βάλουμε και στην κατάψυξη.

ΕΛΕΝΑ said...

Κι εγώ με τρεις άντρες φαγανούς στο σπίτι (ζωή να χουν!), που δεν παίρνουν δράμι όμως με αυτά που τρώνε (πως τα καταφέρνουν?), σπάνια θα βάλω στην κατάψυξη. Οποτε όμως το δοκίμασα με παστίτσιο ή πίτες, όταν τα ξεπάγωσα και τα ζέστανα στο μικροκυμάτων, ήταν σαν της ώρας.

eleni said...

Έλενα,είναι τέλειο φαγητό!
Το φτιάχνω όταν έχω όρεξη,μεγάλη όμως.Τη συνταγή την πήρα από γνωστούς,που σπούδασαν Ιταλία.
Την προετοιμασία από το βράδυ την κάνω σε πολλά φαγητά-το πρωί αργώ να ξυπνήσω και δεν προλαβαίνω.
Φιλιά!

Μαριλένα said...

τρέλλα φαίνεται Ελενα μου!

θα αρεσει πολυ εδω, σ' ολους μας :))

φιλιά και καλο μεσημερι.

Δημήτρης said...

Πολλές φορές όταν περισεύει φαγητό με λαχανικά και λυπάμαι να το πετάξω , λέω την Αχτίδα και κάνει μια μπεσαμέλ( την κάνει υπέροχη ,ε φιλαδέλφια μέσα ) και βάζω ότιπερίσεψε σε ένα μικρό ταψάκι , ρίχνω μπεσαμέλ και λιγα κασέρια και γίνεται σαν καινούργιο και πολύ πιο νόστιμο.Ακόμα το έχω κάνει και πίτα..δοκιμάστε το μπριάμ που σας έμεινε με ένα φύλλο πίτας και λίγα κασέρια και 1 αυγό μέσα..

ΕΛΕΝΑ said...

Elenaki μου, μ' αυτό το "αργώ να ξυπνήσω το πρωί" να ξέρεις ότι πολύ σε εκτίμησα:))
Να έχω συμπαραστάτη δηλαδή, για να μην κοροϊδεύει μόνο εμένα η Μαρία:P

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου, ελάτε όλοι να σας κάνω το τραπέζι!!!
Φιλιάααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημήτρη μου, καλώς όρισες στο σπιτικό μας.
Ωραία η αξιοποίηση της μπεσαμέλ που προτείνεις, δεν αμφιβάλλω ότι η Αχτίδα θα την κάνει σπέσιαλ την μπεσαμέλ.
Εγώ συνήθως με τα περισσεύματα που λυπάμαι να πετάξω, φτιάχνω μια κουρκουτόπιτα (θα βάλω κάποια στιγμή και την συνταγή της) κι έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο.
Ωραία και η ιδέα σου για το μπριάμ!!

eirini said...

Πω πω... τί είναι αυτό βρε κορίτσια! Τα σάλια μου τρέχουν και είναι και δύσκολη ώρα!!!
Βάλτε μου ένα πιατάκι!!!!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι κόπιασε:))
(ε μα τι?μόνο ο μπαμπάς σου θα σε ταίζει?? στρώνουμε κι εμείς τραπέζι;-)

Amali said...

Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ μου έπεσαν τα σάλια!!!!!!!!!! Το άτιμο είναι τόσο τέλειο όσο δείχνει και στη φώτο...ήμουν καλεσμένη στην Ιταλία σε μία φίλη μου κ η μαμά της μου έφτιαξε αυτό το φαγητό, περιττό να σας πω ότι έσκασα από το φαΐ...
Πολλά πολλά φιλιά
πάντα τέτοια

Maria B. said...

Ετσι 'Ελενά μου ε? προσπαθείς να βρεις παρηγοριά με το elenaki για το πρωϊνό ξύπνημα?? καλέ απο την ζήλια μου σε ξυπνάω κάθε πρωϊ, ένα πράγμα που λατρεύω είναι ο πρωϊνός ύπνος !!!

Δημήτρη, καλώς ήρθες στο μπλοκοσπιτό μας, είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τόσο υπέροχους ανθρώπους στην παρέα μας.

marian said...

Γεια σας κορίτσια:)
Τι όμορφο πιάτο το σημερινό!!!
Εντυπωσιακός ο συνδυασμός χρωμάτων και γεύσεων!!!
Αδυναμία της μεγάλης μου κόρης ότι έχει σχέση με παστίτσιο, λαζάνια, μακαρόνια και τα σχετικά!!
Δεν έχω δοκιμάζει κάτι αντίστοιχο με λαχανικά ποτέ!!
Στην πρώτη ευκαιρία!!!
Αλήθεια ΄Ελενά μου και γω τα λαζάνια άβραστα τα βάζω!!!
(Γιατί έπρεπε να τα βράζουμε????? Δεν μου το΄πε κανείς ποτέ!!!! Πάντως νόστιμα γίνονταν μέχρι τώρα!!!)

πολλά πολλά φιλιά
Καλό βραδάκι!!!:))

Dorothy said...

Ο μοναδικός λόγος που δεν ζηλεύω είναι ότι σήμερα τσάκισα ένα (ελληνικότατο μεν, νοστιμότατο δε) παστίτσιο :p

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα, άντε καλό μου, επιτέλους βρήκα ένα πιάτο που σου αρέσει!!
Αμα τελειώσετε από τους λαπάδες και τις ιώσεις, να έρθεις να σου κάνω το τραπέζι, το φτιάχνω το ίδιο καλά με την μαμά της φίλης σου!!
Φιλιάααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου τι να κάνω?? Βρήκα μια του ... σωματείου και χάρηκα κι εγώ.
Βρε παιδιά, το βράδυ ότι ώρα και να κοιμηθώ δεν με νοιάζει καθόλου.
Το πρωινό όμως ξύπνημα δεν το μπορώ με τίποτα. Αλλά με τίποτα μιλάμεεεεε!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μarian μου δoκίμασέ το σε πρώτη ευκαιρία, είμαι σίγουρη θα ξετρελαθεί η κορούλα, αν της αρέσουν τα ... παστιτσοειδή:)
Ποτέ δεν τα βράζω αυτά τα λαζάνια, έτσι τα χρησιμοποιώ, δεν θέλουν βράσιμο.
Στο συγκεκριμμένο παστίτσιο, βοηθάει πολύ η ρευστή μπεσαμέλ που τα υγραίνει και ψήνονται μια χαρά.
Φιλάκια, καλό βράδυ:))

ΕΛΕΝΑ said...

Dorothy, πως να σε κάνουμε να ζηλέψεις, άμα απόλαυσες ήδη ένα ελληνικότατο παστίτσιο?? Το οποίο είναι από τα ωραιότερα φαγητά μας??
Κάτι θα βρούμε να σε δελεάσουμε αύριο;-)

BIKY said...

Καλέ τι νοστιμιά είναι αυτή.
φιλάκια

Δημιουργία said...

Κι εγω σημερα παστιτσιο ειχα, αλλα το ελληνικο.Ομως και αυτο φαινεται σπεσιαλ.Καλο βραδυ.

ILive2LoveMe said...

Ακριβώς αυτό το παστίτσιο, φτιάξαμε πριν χρόνια με τη μαμά μου, χρησιμοποιώντας όμως το λαζανάκι, όχι το μεγάλο λαζάνι που βράζουμε. Τη συνταγή την είχαμε δει τότε στην τηλεόραση δεν θυμάμαι που και πότε ακριβώς. Το θέμα είναι πως ήταν όντως πεντανόστιμο. Το κάνουμε συχνά πυκνά για να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα. Πολύ νόστιμη συνταγή!
Φιλιά.

Anonymous said...

..Καλημέρα κι από μένα . Σας δια βάζω κάθε μέρα και παίρνω πολλές ιδέες για μαγείρεμα . Να είστε πάντα καλά. Να ρωτήσω όμως όταν λέμε αρκετή μπεσαμέλ ,περίπου για τί ποσότητα μιλάμε ( για 2 λίτρα γάλα ? ή περισσότερο ? ) Σας ευχαριστώ λέω να το φτιάξω για Σαββατοκύριακο...

Maria Tzirita said...

Αχ Έλενά μου, τι μου θύμισες τώρα! Στην Ιταλία όλο τέτοια έτρωγα και βέβαια έχω φέριε όλες τις ιταλικές συνταγές και τις φτιάχνω κι εδώ και τρελαίνονται οι φίλοι που δοκιμάζουν! Κάποτε δηλαδή, γιατί τώρα τα έχω κόψει όλα, έχω κλειστεί μέσα και γράφω! Κάπου κάπου μόνο φτιάχνω καμιά από τις υπέροχες συνταγές σου, έτσι για να ξεφεύγω, γιατί το μεράκι με τη μαγειρική δεν κόβεται το άτιμο! Φιλάκια καλή μου!

ΕΛΕΝΑ said...

Βικάκι μου πε-ντα-νό-στι-μο!!!

Δημιουργία μου, του παστίτσιου ήταν αυτή η μέρα τελικά!! Ολος ο κόσμος παστίτσιο έφτιαξε:))

ILive2LoveMe
είναι διαφορετικό από το γνωστό παστίτσιο και ξεφεύγουμε όπως λες από τα συνηθισμένα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Aνώνυμη
Μπεσαμέλ φτιάχνω με περίπου 1,5 λίτρο γάλα. Εχεις δίκιο, έπρεπε να αναφέρω την ποσότητα του γάλακτος τουλάχιστον.
Καλή επιτυχία όταν το φτιάξεις, θα το ευχαριστηθείτε σίγουρα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου καλό κουράγιο με τα γραψίματα, όλα καλά θα πάνε, περιμένουμε με ανυπομονησία.
Αύριο έλα μια βολτίτσα από το blog μας, έχουμε αφιερώσεις;-)

mariak said...

Έλενα σ΄ευχαριστώ για τη διευκρίνηση σχετικά με τη μπεσαμέλ . Ελπίζω και τώρα να μην εμφανιστώ ως ανώνυμη .

Nena said...

΄Ετσι όπως δείχνει τρεμουλιαστό, το λιμπίστηκα πολύ. ΄Εμεινε λίγο?

Anonymous said...

Τώρα το είδα αυτό. Ζαλίστηκα και έχασα το φως μου.
Δε χρειάζεται να πω ότι φαίνεται τέλειο ε ?
Αχ τι μας κάνετε βρε κορίτσια.
sgr

ΕΛΕΝΑ said...

MariaK. αρκούσε να πατήσεις το μεσαίο κουτάκι, που γράφει "name" και να γράψεις το όνομά σου.
Δεν πειράζει όμως, τώρα σε βλέπουμε:))
Eλπίζω να το έφτιαξες και να το ευχαριστήθηκες!!

Νενούκο μου, Λιζάκι, κοπιάστε:))

Matriga said...

Έλενα μου, να είσαι καλά! Με έβγαλες ασπροπρόσωπη! Το τι γεια στα χέρια σου άκουσα για το ιταλοπατσίτσιο δεν λέγεται.... Κατέπληξα τα πλήθη και όλοι μου είπαν να σου πω πολλά συγχαρητήρια και ότι το πατσίτσιο σου έκλεψε την παράσταση και στα δύο τραπέζια (Σάββατο και Κυριακή!)

Πολλά φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου ήμουν σίγουρη ότι θα τους εντυπωσιάσεις όλους!!
Συγχαρητήρια, πολύ χαίρομαι!!
Σε μένα συγχαρητήρια?? Σιγά!!
Με τα χρυσά σου τα χεράκια το έφτιαξες, δεν το έφτιαξα εγώ!!
Οτιδήποτε χρειαστείς από συνταγές, εδώ είμαστε. Οσο ξέρουμε βέβαια, κι εμείς δεν ξέρουμε τα πάντα!
Φιλιά πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...