Wednesday 27 August 2014

Συναγρίδα με λαχανικά στον φούρνο


Ένα από τα ωραιότερα και νοστιμότερα ψάρια των ελληνικών θαλασσών είναι η συναγρίδα. Εξαιρετικά νόστιμη, γίνεται μεγάλη σε μέγεθος και βάρος.
Πρόσφατα μας έφεραν φίλοι από την περιοχή της Κυλλήνης μια όμορφη συναγριδούλα. Φρεσκότατη, μοσχοβολούσε θάλασσα.
Φυσικά δεν έχασα καιρό! Την μαγείρεψα αμέσως καθώς πιστεύω ότι τέτοια ψάρια δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη. Ή αν κατ' ανάγκη μπουν, να μείνουν μόνο λίγες μέρες.
Οι τρόποι μαγειρέματος της συναγρίδας είναι πολλοί. Αυτή την φορά επέλεξα να την ψήσω στον φούρνο με την συνοδεία αρκετών νόστιμων χρωματιστών λαχανικών και με το άρωμα ενός καλού ροζέ κρασιού. Το φρέσκο θυμάρι και η δάφνη αποδείχθηκαν τα καλύτερα καρυκεύματα για το ψάρι μας!
Πάμε όμως να σας πω πως την έφτιαξα, για να την μαγειρέψετε και εσείς αν θέλετε!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό - 1200 γρ. συναγρίδα ολόκληρη
2 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
7-8 χρωματιστές πιπερίτσες
15 ντοματίνια
1 μεγάλο καρότο
1 κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτηράκι κρασιού, ροζέ κρασί
3/4 κουταλάκι χρωματιστά πιπέρια ολόκληρα
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
3 φύλλα δάφνης
1 πιπεράκι πεπεροντσίνο
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού νερό
φέτες λεμονιού
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι από τα φλούδια και τα πλένουμε καλά. Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια των δύο ή τριών εκατοστών. Το ίδιο κάνουμε και για τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί όπου θα ψηθούν με το ψάρι.
Μέσα στο πυρέξ προσθέτουμε τις χρωματιστές πιπερίτσες ολόκληρες, καθώς και τα ντοματίνια. Αν τα ντοματίνια μας είναι μεγάλα, τα κόβουμε στα δύο.
Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε κάθετα σε κομμάτια. Τα προσθέτουμε στο πυρέξ.
Σκορπίζουμε τα φύλλα δάφνης, το πεπεροντσίνο κομμένο σε κομματάκια καθώς και τα ολόκληρα πιπέρια εδώ και εκεί στα λαχανικά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ένα ποτηράκι κρασιού νερό.
Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια. Το πλένουμε πολύ καλά. Ξεκινώντας λίγο κάτω από το κεφάλι του, χαράζουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και τις δύο πλευρές φθάνοντας λίγο πάνω από την ουρά. Αλατίζουμε την κοιλιά της συναγρίδας.
Μετά την πάροδο των 15 λεπτών βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο. Με σπάτουλα ή μεγάλο κουτάλι, σπρώχνουμε προσεκτικά τα λαχανικά προς τα άκρα. Στο κέντρο τοποθετούμε την συναγρίδα.
Διαλύουμε τον πελτέ μέσα στο κρασί και περιχύνουμε όλο το φαγητό μας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την συναγρίδα. Βάζουμε πάνω στο ψάρι 2-3 φέτες λεμονιού. Προσθέτουμε και τα κλωνάρια του θυμαριού.
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε ως να μαλακώσουν το ψάρι και τα λαχανικά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να πάρει λίγο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμο και έχει μείνει με την σάλτσα του, το βγάζουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα. Βάζουμε την συναγρίδα μας στο κέντρο και γύρω γύρω τα λαχανικά με την σαλτσούλα τους. Αν θέλουμε στολίζουμε με μερικές φρέσκες χρωματιστές πιπερίτσες, φέτες λεμονιού και φρέσκα κλωνάρια θυμάρι.
Είναι πολύ σημαντικό να μην παραψήσουμε το ψάρι. Θα είναι ψημένο μεν αλλά ζουμερό. Αν ψηθεί παραπάνω, στεγνώνει και γίνεται άνοστο.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

8 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μαγείρεψες, και μάλιστα καλομαγείρεψες, ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια!
Μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων είναι το φαγάκι σου!
Και νόστιμο και υγιεινό!
Φιλιά!

Μυρωδία said...

Για να είμαι ειλικρινής, δεν τα πάω πολύ καλά με τα ψάρια, αλλά αυτό θα το έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση!! :) Φαίνεται πεντανόστιμο και μου αρέσει η ποικιλία στα χρώματα!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

DIMI said...

Υπέροχη συνταγή Ειρήνη μου!Γεμάτη χρώματα καί αρώματα!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!

Tante Kiki said...

Λαχταριστό φαγητό Ειρήνη μας ετοίμασες... και παρά το γεγονός ότι δεν είμαι οπαδός των ψαριών έτσι όπως το μαγείρεψες, με τόσα αρώματα και χρώματα το λιμπίστικα!!!!
:)

Ariadni St. said...

Γευστικότατο Ειρηνη μου
αν και δεν τρελένομαι για ψαρια!
Καλό μας ξημέρωμα
Φιλιά

Maria B. said...

Καλημέρα Ειρηνάκι μου, πρωτότυπος τρόπος για το ψαράκι και φαίνεται νόστιμος !!! Το ψαρι είναι από τις καλύτερες γεύσεις, μακάρι να το τρώγαμε 2 φορες την βδομάδα!!!

γεια στα χεράκια σου !!!


φιλια πολλά πολλά

Mary said...

Μπράβο Ειρηνάκι μου, πολύ ωραίο!
Γίνεται φαγάκι ζουμερό και χορταστικό, είμαι λάτρης του!

Φιλιά πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...