Tuesday, 10 February 2009

Ρυζόγαλο

γεύσεις και αρώματα από τα παιδικά μας χρόνια....Τις μέρες των Αποκριών, εκτός από το γαλακτομπούρεκο και την γαλατόπιτα, συνηθίζεται σε πολλά μέρη και το ρυζόγαλο.
Ορίστε λοιπόν και μια συνταγή για ένα λαχταριστό ρυζόγαλο.
ΥΛΙΚΑ:
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 ποτήρι του νερού ρύζι γλασέ
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
φλούδα από μισό λεμόνι ή 1 βανίλια,
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
Κανέλα τριμμένη για το τέλος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με 3-4 ποτήρια νερό. Αφού πιεί το νερό και είναι βρασμένο το ρύζι, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα (κρατάμε μισό ποτηράκι του κρασιού για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ), τη φλούδα του λεμονιού ή την βανίλια και το αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Ρίχνουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ διαλυμένο στο γάλα που κρατήσαμε και το ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει. Μόλις γίνει ένας αραιός χυλός κατεβάζουμε απο την φωτιά και σερβίρουμε σε πιάτα ή σε μπολάκια.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα.Εάν θέλουμε, όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο. (εμένα μου αρέσει πολύ παγωμένο – είναι μιαμ μιαμ !!!).
TIP:
ΜΗΝ ρίξετε το γάλα πριν βράσει το ρύζι γιατί μετά σφίγγει και δεν θα βράζει με τίποτα.
Να χρησιμοποιήσετε μεγάλη κατσαρόλα γιατί φουσκώνει το γάλα και θα σας χυθεί το ρυζόγαλο.
.

Εύχομαι κι εγώ Καλές Απόκριες να έχουμε όλοι.

Monday, 9 February 2009

Γαλατόπιτα για τις Απόκριες

Έφτασαν και οι Απόκριες φίλοι μου και από εχθές άνοιξε το Τριώδιο.
Η περίοδος πριν από την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, έχει συνδεθεί με κέφι, μασκαρέματα, διασκέδαση, πειράγματα και πολλά άλλα ήθη και έθιμα που συναντάμε στα διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
Παράλληλα έχουν καθιερωθεί και κάποιες διατροφικές συνήθειες αυτό το διάστημα, οι οποίες στο μεγαλύτερο τους μέρος εξυπηρετούν την πιο αυστηρή νηστεία που θα ακολουθήσει, την νηστεία του Πάσχα. Προσαρμόζουμε λοιπόν κι εμείς το ... μενού μας, στις διατροφικές συνήθειες των ημερών.
Θα σας δώσουμε συνταγές που συνηθίζονται τις τρεις εβδομάδες των Αποκριών, και κυρίως πολλές συνταγές με γαλακτοκομικά για την εβδομάδα της Τυρινής.
Η Ορθοδοξία ονομάζει εβδομάδα της Τυρινής όλη την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα.
Τελειώνει με την Κυριακή της Τυρινής και η αμέσως επόμενη μέρα, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί και την αρχή της Μεγάλης ΣαρακοστήςΚάθε χρόνο τις Απόκριες, μια γαλατόπιτα την κάνω. Η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά καμιά δεν μπορώ να πω ότι με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Οι περισσότερες ήταν πολύ «σφικτές», αν και όλοι μου έλεγαν ότι η κλασική γαλατόπιτα έτσι πρέπει να είναι.
Όμως πέρυσι ανακάλυψα στο πεντανόστιμο blog της cook μια γαλατόπιτα που ήταν απολύτως του γούστου μου. Και από τότε την έχω φτιάξει πολλές φορές και την έχουμε καθιερώσει ως την αγαπημένη μας, χωρίς να περιμένουμε τις … επόμενες Απόκριες για να την απολαύσουμε.
Η γαλατόπιτα αυτή θυμίζει πολύ την γέμιση του γαλατομπούρεκου, είναι ζουμερή και μοσχομυρίζει κανέλα, βανίλια και φρέσκο βούτυρο. Την πείραξα ελάχιστα, μιας και ήταν συνταγή της μανούλας της cook, και κλασικές μαμαδίστικες συνταγές είναι πιστεύω «ιεροσυλία» να τους … αλλάξεις τα φώτα.
Η συνταγή είναι για αρκετά μεγάλο ταψί, γι αυτό και έχει τόσα πολλά αυγά. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρότερη δόση, προσαρμόζοντας ανάλογα τα υλικά. Εμείς πάντως και το μεγάλο ταψί, το …. εξαφανίσαμε.Τι χρειάστηκα:
1+2/3 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 λίτρα φρέσκο γάλα πλήρες
2,5 κούπες ζάχαρη
8 αυγά
200 γρ φρέσκο βούτυρο
5 βανίλιες
1,5 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
ζάχαρη άχνη
κανέλα
Πως την έφτιαξα:
Χτύπησα με μίξερ χειρός σε βαθύ μπολ τα 8 ασπράδια με ελάχιστο αλάτι σε σφικτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια πρόσθεσα δυο δυο τους κρόκους, ξαναχτυπώντας στο ενδιάμεσο.
Έγινε ένα μείγμα φουσκωτό και αφράτο.
Σας συνιστώ να μην παραλείψετε την διαδικασία με τα αυγά, δηλαδή μην βαρεθείτε και τα χτυπήσετε όλα μαζί, κρόκους και ασπράδια.
Ζέστανα το γάλα με την ζάχαρη, σε μεγάλη κατσαρόλα, χωρίς να φθάσει όμως στο σημείο βρασμού. Έριξα το σιμιγδάλι «τμηματικά σαν βροχή», όπως πολύ παραστατικά λέει η cook και ανακάτεψα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Απέσυρα την κατσαρόλα από την φωτιά και πρόσθεσα το βούτυρο, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού.
Στην συνέχεια πρόσθεσα και το αφράτο μείγμα των αυγών και ανακάτεψα πολύ καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά.
Άδειασα το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα περίπου.
Όταν βγήκε η πίτα από τον φούρνο, την πασπάλισα με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Καλή επιτυχία και Καλές Απόκριες εύχομαι σε όλους!

Saturday, 7 February 2009

Το Παιδί Της Αγάπης

Την αφιέρωσή μου στο πρώτο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα, το Παιδί της Αγάπης, την είχα αναρτήσει στο blog που συμμετείχα παλαιότερα. Την πήρα μαζί μου φεύγοντας, ως κάτι πολύτιμο, όπως πολύτιμες πιστεύω ότι είναι όλες οι αφιερώσεις.
Δεν θα μπορούσα με τίποτα να μην την αναρτήσω και εδώ, στον δικό μας χώρο, εδώ που πάντα σας κερνάμε με αγάπη, όχι μόνο ένα φαγητό ή ένα γλυκό, όπως σας είχαμε πει όταν σας καλωσορίσαμε, αλλά οτιδήποτε πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να σας ενδιαφέρει.Το Μαράκι το γνωρίσαμε οι περισσότεροι μέσα από την μπλογκόσφαιρα.
Ένα γλυκό "παιδί", γεμάτο συναισθήματα, ευγένεια και ανθρωπιά. Ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, που εγώ προσωπικά ένοιωθα να μου μεταφέρει μόνο θετική ενέργεια.
Διάβασα το βιβλίο της το καλοκαίρι που μας πέρασε, στην Πάρο όπου είχαμε πάει για διακοπές, γιατί ήθελα να γνωρίσω και την Μαρία συγγραφέα.
Και δεν με απογοήτευσε καθόλου.Το "παιδί της αγάπης" είναι μια αληθινή ιστορία. Η ιστορία του Στέλιου, που από την στιγμή που γεννήθηκε γνώρισε την σκληρότητα της ζωής.
Ενός παιδιού που αποζητούσε απεγνωσμένα την αγάπη και την αγκαλιά μιας μητέρας, αλλά αντί γι αυτό βρέθηκε να περιφέρεται ανάμεσα σε ιδρύματα και ανάδοχες οικογένειες. Ακόμα και όταν τον επέστρεψαν στην φυσική του οικογένεια, μόνο αγάπη δεν εισέπραξε.
Όμως υπήρξε κάποια γυναίκα που τον αγάπησε σαν δικό της παιδί, σαν πραγματική του μητέρα. Που για χάρη του απαρνήθηκε πολλά στην ζωή της αλλά που τελικά οι συναισθηματικές πιέσεις που δέχθηκε από το περιβάλλον της, τον άνθρωπο που αγαπούσε, ακόμα και από το ίδιο της το παιδί ήταν τόσο έντονες, ώστε να μην μπορέσει να δώσει στον Στέλιο όσα πραγματικά λαχταρούσε. Την αυθόρμητη, χωρίς όρια και περιορισμούς αγάπη μιας φυσικής μητέρας προς το παιδί της.
Το βιβλίο διαβάζεται "μονορούφι". Ούτε μια στιγμή δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω, τόσο με είχε συνεπάρει.
Είχα καιρό να δακρύσω διαβάζοντας ένα βιβλίο, όμως τα συναισθήματα που έβγαιναν από την πένα της Μαρίας ήταν τόσο έντονα που δεν το απέφυγα.
Πόνεσα πολύ για τον Στέλιο που από μωράκι γνώρισε τέτοια απίστευτη σκληρότητα και ευχαρίστησα τον Θεό που ο δικός μου Στέλιος, το δικό μου παιδί της αγάπης, έχει δεδομένη και σίγουρη μια τεράστια αγκαλιά και απέραντη αγάπη..
Συνιστώ αυτό το βιβλίο σε όλους σας.
Είμαι σίγουρη ότι η Μαρία μέσα από τις ζωντανές περιγραφές της θα σας καθηλώσει, θα αγγίξει πραγματικά την ψυχή σας.
Δεν είναι τυχαίο που το Παιδί της Αγάπης έγινε best seller ξεπερνώντας τα 10.000 αντίτυπαΤελειώνω με την ευχή τα δικά μας παιδιά της αγάπης, να έχουν την τύχη να γνωρίζουν, τουλάχιστον από εμάς, μόνο απέραντη, ανιδιοτελή, αστείρευτη αγάπη.
Εύχομαι στην Μαρία, που είναι μια πολύ γλυκιά μανούλα, πάντα επιτυχίες, επαγγελματικές και προσωπικές.
Και φυσικά περιμένω ανυπόμονα το δεύτερό της βιβλίο με τίτλο «Μάτια μου» που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Αμέσως μόλις το διαβάσω, θα σας το παρουσιάσω και αυτό. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα είναι το ίδιο συγκλονιστικό με το «Παιδί Της Αγάπης».
Κι επειδή ξέρω ότι το χόμπυ της είναι τα ψαράκια και τα ενυδρεία, θα της αφιερώσω και πάλι μια φωτογραφία με κάποια από τα ψαράκια που έχουμε στο δικό μας ενυδρείο.
Πολλά φιλάκια Μαράκι μου!!

Friday, 6 February 2009

Κατσικάκι με κολοκυθάκια καπαμά

Σ' ένα υπέροχο βιβλίο συνταγών της Σοφίας Σκούρα αναφέρει ότι παραδοσιακά την Κυριακή των Αποκριών έχουμε στο τραπέζι μας αρνάκι ή κατσικάκι καπαμά.
Εγώ λοιπόν σας προσφέρω από τώρα την οικογενειακή μας συνταγή για να το βάλετε στο πρόγραμμα σας για την τελευταία Αποκριά, εάν και εφόσον καλύπτει τα γούστα σας.
Υλικά
3 κιλά κρέας, κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
9-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 ντομάτα φρέσκια ολόκληρη,
ξεφλουδισμένη και τρυπημένη γύρω-γύρω μ' ένα πιρούνι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4-5 γαρύφαλλα ολόκληρα
5-6 μπαχάρια
4 κιλά κολοκυθάκια, μέτριο μέγεθος- προς μικρά
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε με λίγο ξύδι στην κατσαρόλα.
Το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 4-5 λεπτά.
Σε μια άλλη μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το λάδι και στην συνέχεια τον πελτέ με λίγο νερό και το κρέας, με το όποιο ζουμάκι του έχει απομείνει.
Τ΄ ανακατεύουμε όλα μαζί για λίγο. Τέλος ρίχνουμε περίπου μια κανάτα νερό, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχάρια και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ½ ώρα.
Ώσπου να γίνει το κρέας καθαρίζουμε και κόβουμε σε ψιλές φέτες τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε, τα τηγανίζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, καλύτερα να τα τηγανίσετε σε φριτέζα ή κατσαρόλα, για να αποφύγετε το πολύ λέρωμα.Οταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμοτοποθετούμε προσεκτικά πάνω από το κρέας τα κολοκυθάκια και γέρνοντας την κατσαρόλα στα πλάγια παίρνουμε λίγο ζουμάκι και τα ραντίζουμε.Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος εάν χρειασθεί, προσθέτουμε νερό, κατά προτίμηση χλιαρό.
Οι ποσότητες που αναφέρω έδωσαν 8 υπέροχες μερίδες φαγητό και πολλές βουτιές στην σάλτσα!!!

Thursday, 5 February 2009

Ιταλοπαστίτσιο

Την συνταγή αυτή μου έδωσε πριν από πολλά χρόνια μια φίλη Ιταλίδα. Τόσον καιρό που το φτιάχνω, ιταλικό παστίτσιο το έλεγα. Η φίλη μου η Λαμπρινή μου το βάφτισε…ιταλοπαστίτσιο, και πλέον έτσι το λέμε κι εμείς.
Η μόνη ομοιότητα που έχει το ιταλοπαστίτσιο με το δικό μας γνωστό «ελληνικό», είναι ο κιμάς, που τον φτιάχνουμε όπως ακριβώς όταν πρόκειται να κάνουμε το γνωστό μας παστίτσιο.
Το ιταλοπαστίτσιο είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι, τόσο όσο και το δικό μας, μην φανταστείτε τίποτε υπερβολικό.
Το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.
Θα χρειαστούμε λοιπόν για ένα σχετικά μεγάλο ταψί.
-1 κιλό κιμά, μαγειρεμένο όπως είπαμε κατά τα γνωστά (λαδάκι, κρεμμυδάκι, ντοματούλα φρέσκια, μυρωδικά όποια βάζετε, αλατάκι, πιπεράκι κ.λ.π)
-αρκετή μπεσαμέλ, προσοχή αραιή και ρευστή, όχι δηλαδή σφικτή όπως αυτή που βάζουμε στο …άλλο παστίτσιο.
-Μισό κιλό αρακά καθαρισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο), που θα τον βράσετε και σοτάρετε με λίγο βουτυράκι
-Λαζάνια, τα μεγάλα τα ορθογώνια (δεν θα χρειαστείτε ολόκληρο το πακέτο)
-Περίπου 1 κιλό τριμμένα πικάντικα κίτρινα τυριά (π,χ ρεγκάτο, γραβιέρα πικάντικη κ.λ.π)
Προσοχή, το ιταλοπαστίτσιο δεν θέλει τσιγγουνιές στα τυριά. Όσο πιο «πλούσιο» τόσο πιο νόστιμο.
Πάμε να το φτιάξουμε λοιπόν.
Η σειρά με την οποία θα μπουν τα υλικά στο ταψί, έχει σημασία για την επιτυχία του.
Υπολογίστε ότι ο κιμάς πρέπει να χωριστεί στην μέση, το ίδιο κι ο αρακάς, ενώ μπεσαμέλ θα χρειαστείτε 4 φορές
Έχουμε ετοιμάσει λοιπόν τον κιμά, αρακά και μπεσαμέλ (αραιή είπαμε και μπόλικη)
Στο ταψί βάζουμε λαδάκι. Πάνω από το λαδάκι αδειάζουμε μπεσαμέλ, έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω στην μπεσαμέλ τα λαζάνια οριζόντια. Πάνω από τα λαζάνια βάζουμε τον μισό κιμά και πάνω απ’ αυτόν τον μισό αρακά και την δεύτερη δόση μπεσαμέλ. Μ’ ένα κουτάλι ανακατεύουμε ελαφρά κιμά, αρακά και μπεσαμελ.
Πασπαλίζουμε με μπόλικα τριμμένα τυριά (όχι τσιγγουνιές)
Ακολουθεί μια δεύτερη ίδια δόση, λαζάνια, κιμάς, αρακάς, μπεσαμέλ, και μπόλικα τριμμένα τυριά. Τελειώνουμε με λαζάνια, μπεσαμελ και μια πλούσια στρώση τυριών. Ψήνουμε ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει το φαγάκι μας.
Δεν θέλει πολύ δυνατό φούρνο και καλύτερα προτείνω να ψηθεί στον «αέρα». Επίσης τα λαζάνια, δεν θέλουν βράσιμο πριν.
Tip:
Μπορείτε να έχετε έτοιμο τον αρακά και τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα.
Την επομένη, απλά ετοιμάστε την μπεσαμέλ και συναρμολογείστε το παστίτσιο.
Καλή επιτυχία.

Wednesday, 4 February 2009

Μίνι κανταϊφάκια

Την συνταγή μου την είχε δώσει πριν από 5 περίπου χρόνια η Τίνα Σταύρου που είχα την τιμή να την γνωρίσω πρώτα ιντερνετικά μέσα από το hungry και μετέπειτα προσωπικά.
Aπό αυτό το blog - το μπλοκ της καρδιάς μας - και από αυτήν την δική της συνταγή θα ήθελα να την ευχαριστήσω για τις γνώσεις που μου έδωσε μέσα από τα γραπτά που δημοσίευε κάποτε στο site που προανέφερα καθώς επίσης να την συγχαρώ για μια ακόμη φορά για το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει στους ''Δρόμους Ζωής''.
Τίνα μου σε φιλώ γλυκά – γλυκά!!!

Το κέρασμα αυτό σας το προσφέρω σήμερα που κλείνουμε 19 χρόνια έγγαμου βίου με τον καλό μου (το καλοκαίρι κλείσαμε 24 χρόνια γνωριμίας).Θα ήθελα μέσα από τις Συνταγές Της Καρδιάς να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα χρόνια που έχουμε περάσει μαζί και για την υπέροχη οικογένεια που φτιάξαμε.
(μην του πείτε εσείς τίποτα όμως από αυτά που γράφω και το πάρει επάνω του !!! )
Αλλά αρκετά είπα και συγκινήθηκα μέρα που είναι, πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε

Υλικά για περίπου 60 κομμάτια
Ένα πακέτο φύλλο κανταϊφιού
Βούτυρο γάλακτος – 250-300 γρ.
Αμύγδαλα ασπρισμένα περίπου 150- 200γρ.
Σιρόπι
5 ½ κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
φλούδα από ένα λεμόνι
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Ανοίγουμε το πακέτο με το κανταΐφι και όπως είναι διπλωμένο το φύλλο στα πλάγια,
σχίζουμε με ένα ψαλίδι ή μαχαίρι (και την δεξιά και την αριστερή μεριά) ώστε να το χωρίσουμε σε δύο ίσα μέρη.Παίρνουμε μια μικρή δεσμίδα ίνεςτην ανοίγουμε λίγο (ξαίνουμε) και την τυλίγουμε γύρω από το δείκτη μας ή στο χέρι μιας ξύλινης κουτάλας.Φτιάχνουμε έτσι μια φωλίτσακαι βάζουμε μέσα 2 ή 3 ή 4 αμύγδαλα, εξαρτάται από πόσο μεγάλο έγινε το στόμιο της φωλιάς. Το ωραιότερο είναι με 3 αμύγδαλα. Δοκιμάστε δυο-τρεις διαφορετικές ποσότητες κανταΐφι για να επιλέξετε αυτό που θέλετε. Εαν δεν αγαπάτε τα αμύγδαλα μπορείτε να βάλετε φυστικι Αιγίνης.
Αφού τοποθετήσουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί όλες τις φωλίτσες, λιώνουμε το βούτυρο και τις περιχύνουμε μία – μία.
Προσοχή : όσο δουλεύουμε το φύλλο πρέπει να το έχουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραθεί, καθώς επίσης οι φωλίτσες πρέπει να ακουμπάνε καλά η μία στην άλλη αλλά να μην πιέζονται, γιατί θα χάσουν το σχήμα τους.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα ή σε πάνω κάτω φωτιά για περίπου 40 με 45 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην ξεροψηθούν.
Ώσπου να ψηθούν τα γλυκά μας ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής:
Βράζουμε για πέντε λεπτά (ο χρόνος ξεκινάει από την ώρα του βρασμού), την ζάχαρη με το νερό και την φλούδα του λεμονιού. Στα πέντε λεπτά ρίχνουμε τον χυμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 2 περίπου λεπτά.
Όταν βγάλουμε τα κανταϊφάκια από τον φούρνο τ' αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνουμε όπως είναι στο ταψί με το χλιαρό σιρόπι.
Μπορούμε να τα αφήσουμε στο ταψί ή μετά από περίπου μια ώρα - να έχουν τραβήξει το σιρόπι – τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
ΤΙΡ:
Για να διατηρηθούν μαλακά, καλό είναι να τα σκεπάσουμε με μεμβράνη.

Tuesday, 3 February 2009

Κοτόπουλο με τζίντζερ και πορτοκάλι

Αύριο όπως είπαμε έχουμε το σούπερ κέρασμα της Μαρίας. Μέχρι τότε, θα σας ταίσω ένα κοτοπουλάκι ..... διαιτητικό, για να μην μας παραπονιέστε ότι σας έχουμε μες τις θερμίδες.
Η συνταγή είναι από την φίλη μου την Ελένη, που πηγαινοέρχεται συχνά στην Ιταλία και με εφοδιάζει με ιταλικές συνταγές. Την συνταγή αυτή όπως μου είπε την φτιάχνουν συχνά οι Ιταλοί φίλοι της, αλλά και η ίδια. Εννοείται ότι έβαλα και την δική μου πινελιά, προσθέτοντας μπόλικο κάρυ και κονιάκ, που δεν υπήρχαν στην αρχική συνταγή και πατατούλες που πήραν πολύ ωραίο άρωμα και γεύση από τα διάφορα μυρωδικά.
Η ιδιαίτερη νοστιμιά αυτού του πιάτου οφείλεται στο ότι μαγειρεύεται χωρίς καθόλου νερό, μόνο με το χυμό των εσπεριδοειδών που προσθέτουμε.
Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα της …. ελληνοιταλικής συμμαχίας..
Χρειάστηκα:
1200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια μπουκιάς
4-5 πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πορτοκάλια (το χυμό και την φλούδα τους)
1 λεμόνι (τον χυμό και την φλούδα του)
1 μικρή ρίζα τζίντζερ τριμμένη (αν δεν βρείτε βάλτε σκόνη, όμως το άρωμα θα είναι λιγότερο έντονο)
2 κουταλιές σούπας κάρυ
σκόνη σκόρδου
κολίαντρο
ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
μισή κούπα κονιάκ
Το έφτιαξα:
Σε βαθιά κατσαρόλα έριξα τις πατατούλες κομμένες σε κομμάτια και τις σοτάρισα σε ελαιόλαδο να πάρουν λίγο χρώμα. Τις έβγαλα με τρυπητή κουτάλα και τις άφησα στην άκρη.
Έριξα το κρεμμύδι να πάρει επίσης χρώμα και πρόσθεσα τις μπουκίτσες απ’ το φιλέτο κοτόπουλου να σωταριστούν κι αυτές. Έσβησα με το κονιάκ. Πρόσθεσα τον χυμό από τα δύο πορτοκάλια και το λεμόνι, τα μυρωδικά και άφησα το φαγητό να σιγοβράσει. Μισή ωρίτσα πριν το τέλος, έριξα στην κατσαρόλα και τις πατατούλες, καθώς και τις φλούδες από τα πορτοκάλια και το λεμόνι (σε κομματάκια). Νερό δεν χρειάστηκε να βάλω, μαγειρεύτηκε το φαγητό μέσα στον χυμό των εσπεριδοειδών και το κονιάκ.
Αν τα πορτοκάλια σας δεν είναι πολύ ζουμερά, προσθέστε τον χυμό από ένα ακόμη πορτοκάλι.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ μυρωδάτο και νόστιμο πιάτο.
Καλή επιτυχία.

Monday, 2 February 2009

Σοκολατοφρέτες

Αν και είμαι από αυτούς που λατρεύουν το καλοκαίρι, ωστόσο ο αγαπημένος μου μήνας είναι ο Φεβρουάριος. Είναι ο μήνας που έχω να γιορτάσω ένα σωρό όμορφα πράγματα.
Φυσικά είναι οι Απόκριες, που μας κάνουν να ξεφεύγουμε λίγο από την ρουτίνα, την μελαγχολία ίσως και προσφέρουν μια γιορταστική ατμόσφαιρα.Είναι τα γενέθλιά μου επίσης. Τώρα θα μου πείτε, αυτά καλύτερα να μην τα θυμάμαι καθόλου, καθώς περνούν τα χρόνια. Ευτυχώς έχω την … τύχη, να έχω γεννηθεί 29 Φεβρουαρίου κι έτσι να μεγαλώνω κάθε 4 χρόνια (λέω εγώ για να παρηγοριέμαι!!). Φίλοι και συγγενείς επιμένουν να με γιορτάζουν στις 28 Φεβρουαρίου, μην τυχόν μ’ αφήσουν και τα ξεχάσω καμιά φορά!!!


Μα το σημαντικότερο που γιορτάζω αυτόν τον μήνα, είναι η επέτειος του γάμου μου.
Σήμερα λοιπόν, 2/2/09 συμπληρώνω 24 χρόνια ενός πραγματικά πολύ ευτυχισμένου γάμου και γι αυτό θέλω να σας κεράσω φίλοι μου όλους.Σε δυο μέρες έχουμε άλλη μια επέτειο, το Μαράκι μας έχει επίσης επέτειο γάμου, οπότε θα ακολουθήσει και το δικό της κέρασμα.
Αφήστε λοιπόν αυτές τις μέρες τις δίαιτες και κοπιάστε να σας κεράσουμε, με πολλή αγάπη, μέσα από την καρδιά μας!!

Κι αν θελήσετε να φτιάξετε κι εσείς τις σοκολατοφρέτες…
Θα χρειαστείτε:
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
150 γρ. βούτυρο
40 γρ. καρύδα τριμμένη
40 γρ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
40 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροτριμμένα
1 σφηνάκι baileys
10-15 κερασάκια γλασέ ή μαρασκίνο
για την διακόσμηση
κουβερτούρα σε νιφάδες ή τριμμένη σοκολάτα
Ας τις φτιάξουμε
Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων την σοκολάτα με το βούτυρο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταία ρίχνουμε τα κερασάκια χοντροκομμένα. Ανακατεύουμε απαλά.
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (όχι πολύ μεγάλη) με διάφανη μεμβράνη και καλύπτουμε την βάση και τα πλαϊνά της. Αδειάζουμε το σοκολατένιο μείγμα μέσα στη φόρμα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με νιφάδες κουβερτούρας ή τριμμένη σοκολάτα Τοποθετούμε την φόρμα στο ψυγείο (στην ψύξη), για αρκετές ώρες μέχρι να «σφίξει» καλά η σοκολάτα.
Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε με προσοχή την μεμβράνη.
Με πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το γλυκό σε φέτες.
Καλή επιτυχία, να είστε πάντα καλά!!

Sunday, 1 February 2009

Visakhapatnan - India

Στο γραφείο που εργάζομαι, το προσωπικό κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό για δουλειά. Συνήθως τα ταξίδια αυτά είναι σε λιμάνια, γιατί η εταιρεία μας έχει πλοία. Μια παραλαβή λοιπόν ενός καινούργιου πλοίου έγινε στην Ινδία και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Visakhapatnam. Ο αρχιπλοίαρχος της εταιρείας που παρέλαβε το πλοίο, ο Captain Christoforos,τράβηξε ορισμένες φωτογραφίες τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Ζητώ συγνώμη που θα σας αφήσω πικρή γεύση, αλλά καλό είναι να βλέπουμε τι υπάρχει τριγύρω μας και να προσπαθούμε να γινόμαστε λίγο ταπεινοί και να αφήσουμε τις ιδιοτροπίες,γιατί δεν ξέρουμε ποτέ τι μας ξημερώνει.

Οπως βλέπετε αυτή είναι η εθνική τους συγκοινωνίακαι αυτά είναι τα ταξί τουςφρέσκιες καρύδες στην αγορά - τις σπάνε και πίνουν το γάλα γιατί το νερό είναι δυσεύρετοέχουν απλώσει τα ψάρια στον δρόμο και περιμένουν να ξεραθούν για να τα πουλήσουν μετά στην αγορά, όπως βλέπετε οι κανόνες υγιεινής καλά κρατούν!!!μην νομίζετε ότι είναι ζητιάνος, απλά απολαμβάνει το τσιγάρο τουτα ιερά τους ζώα βόσκουν αμέριμνα στο βουρκάριτα σπίτια τουςλόγω του μεγέθους των ....... σπιτιών, όλες οι δουλειές γίνονται στον δρόμοακόμα και το λούσιμο/μπάνιοκουρείοτα παιδάκια παρ' όλα αυτά γελάνε, ενώ τα δικά μας είναι μες τα νεύρα!!και βέβαια για το τέλος άφησα το καλύτερο!!!!!!!!!!! Τα βλαστάρια μας να τα βλέπουν αυτά!!!!!!! Είδατε πως διαβάζει το κοριτσάκι??? Άμα θέλει κάποιος... κάνει θαύματα....Τα σχόλια δικά σας.........................

Saturday, 31 January 2009

Χιονιού συνέχεια!!!!

Θυμόσαστε τις φωτογραφίες με το απίστευτο χιόνι??
Ε,λοιπόν αυτές που θα δείτε τραβήχτηκαν προχθές, που έφτασε το πλοίο στο λιμάνι του Xingang στην Β. Κίνα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...