Wednesday, 17 March 2010

Ομελέτα φούρνου με λαχανικά

Είμαι από τις τυχερές γιατί στο σπίτι μας υπάρχουν πάντα χωριάτικα αυγά και μιας και τα λατρεύω, προσπαθώ να τα μαγειρεύω με διάφορους τρόπους και να τα απολαμβάνουμε!!
Τη σημερινή ομελέτα τη χαρακτηρίζουν ότι είναι της τεμπέλας, εγώ θα τη χαρακτήριζα της εργαζόμενης και πολυάσχολης, μιας και ψήνεται στον φούρνο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη παρακολούθηση.
Πάμε να σας πω πως την φτιάχνω.

Χρειαζόμαστε:
5 με 6 αυγά
3 (συνολικά) πιπεριές,(1 κόκκινη, 1 κέρατο και 1 πράσινη)
4 φρέσκα μανιτάρια
1 κρεμμύδι ξερό
μισή μελιτζάνα
1 κολοκύθι
1 πατάτα
6 με 7 ντοματίνια
τυρί κίτρινο τριμμένο (όσο μας αρέσει)
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Φτιάχνουμε την ομελέτα:
Κόβουμε σε κυβάκια το κρεμμύδι, τη μελιτζάνα, το κολοκύθι, την πατάτα, τις πιπεριές.
Κόβουμε σε φετάκια τα μανιτάρια.
Μαραίνουμε στο τηγάνι όλα τα λαχανικά μας με την εξής σειρά:
μανιτάρια, κρεμμύδι, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Προς το τέλος ρίχνουμε τις πιπεριές.
Σβήνουμε το μάτι αλλά δεν αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά μας και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά.
Τα αναμειγνύουμε με το τυρί και τα λαχανικά.
Προσέχουμε τα λαχανικά μας να έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά τους, αν όχι φροντίζουμε να τα αποσύρουμε από το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα.
Καλό είναι να έχουμε σιγουρευτεί ότι τα λαχανικά έχουν κρυώσει. Εγώ συνήθως τα ετοιμάζω από το προηγούμενο βράδυ και όταν τα αναμείξω με τα αυγά είναι σίγουρα κρύα.
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα πυρέξ στη βάση και στα πλαϊνά και ρίχνουμε μέσα σε αυτό τα αυγά με το τυρί και τα λαχανικά. Από πάνω αραδιάζουμε τα ντοματίνια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρις ότου δούμε ότι έγινε η ομελέτα μας.
Μπορεί να σταθεί και σαν κυρίως πιάτο για το μεσημεριανό ή το βραδινό μας, αλλά και σαν ένα ωραιότατο συνοδευτικό.
Καλή μας όρεξη λοιπόν.
Αμαλία

Tuesday, 16 March 2010

Στρούντελ με καραμελωμένα φρούτα

Ένα γλυκάκι που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ!
Αυτή τη φορά το έφτιαξα με αχλάδια, μπορείτε όμως να βάλετε ότι φρούτο θέλετε.
Πολύ καλό γίνεται με μήλα, ή με ανάμεικτα μήλα και αχλάδια.
Το καλοκαίρι το φτιάχνω με φράουλες και κεράσια, ή με ροδάκινα και βερίκοκα.
Όποιον συνδυασμό κι αν δοκιμάσετε, το αποτέλεσμα παραμένει νόστιμο!

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!
Χρειαζόμαστε:

1 φύλλο σφολιάτας γαλλικού τύπου
6 μέτρια και σφιχτά αχλάδια
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο
50 ml κονιάκ
50 ml νερό
χυμό μισού λεμονιού
Για την κρέμα:
300 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
2 βανίλιες
20 γρ, κορν φλάουρ
1 κουταλιά βούτυρο
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στα 4 και μετά σε κυβάκια.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με την ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό, το κονιάκ και τον χυμό λεμονιού.
Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε τουλάχιστον για μισή ώρα, μέχρι να κρυώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το αυγό.
Προσθέτουμε 50 μλ από το γάλα, το κορνφλάουρ και τις βανίλιες και ξαναχτυπάμε.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να ζεσταθεί(όχι να βράσει)
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, εκτός από το βούτυρο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφού κρυώσει η κρέμα, της προσθέτουμε τα καραμελωμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά.
Απλώνουμε την γέμιση πάνω στο φύλλο της σφολιάτας κατά μήκος, αφήνοντας ένα περιθώριο πάνω κάτω.
Τυλίγουμε το φύλλο σφολιάτας σε ρολό και προσεκτικά το μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Η ακόμα καλύτερα, το τυλίγουμε σε ρολό μέσα στο ίδιο το ταψί που θα το ψήσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!
Καλή επιτυχία!

Monday, 15 March 2010

Καλοκαιρινό

Tο ονομάζουμε καλοκαιρινό, γιατί τα αρώματα που βγαίνουν καθώς ψήνεται θυμίζουν καλοκαίρι – θάλασσα και ταβερνάκια.
Το φτιάχνουμε αρκετά συχνά τα βράδια γιατί είναι εύκολο – ελαφρύ και πολύ νόστιμο!
Οι ποσότητες των υλικών είναι σύμφωνα με τις μερίδες που θα χρειαστούμε καθώς επίσης και με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε.
Εμείς συνήθως το φτιάχνουμε σε μικρά πήλινα ατομικά σκεύη. Η νοστιμιά που δίνει το πήλινο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο σκεύος.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε βρίσκονται συνήθως πάντα στο ψυγείο μας:
για 2-3 άτομικά σκεύη θέλουμε:
1-2 μελιτζάνες
1-2 νόστιμες και ζουμερές ντομάτες
1-2 πιπεριές πράσινες
μερικά κλαράκια μαϊντανό
λίγη φέτα
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι-ρίγανη.
Το φτιάχνουμε:
Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα ζαρζαβατικά μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε οριζόντιες φέτες -μετρίου πάχους την μελιτζάνα και την ντομάτα.
Αλείφουμε τον πάτο του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε με λάδι και βάζουμε σε μια σειρά τις μελιτζάνες και από πάνω τις ντομάτες - πάλι σε μια σειρά και αλατίζουμε.
Τέλος τοποθετούμε από πάνω τις πιπεριές κομμένες οριζόντιακαι ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ρίγανη, το πιπέρι και την φέτα κομμένη σε κυβάκια.Ρίχνουμε λαδάκι σε όλη την επιφάνεια του φαγητού και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε φουλ θερμοκρασία για μια ώρα.
Ένα τέταρτο πριν το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψάκι για να ξεροψηθεί το φαγητό.
Εάν το βάλετε ξεσκέπαστο από την αρχή να ξέρετε ότι η φέτα θα σας καεί.
Για όσους νηστεύουν είναι εξίσου νόστιμο και χωρίς φέτα. Επίσης σηκώνει και άλλο εμπλουτισμό ζαρζαβατικών κατά κρίσην !!!!
Καλή βδομάδα σε όλους εύχομαι!

Saturday, 13 March 2010

Λόγγος Αιγίου

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είχαμε πάει στο πατρικό του συζύγου μου στον Λόγγο Αιγίου του νομού Αχαΐας.
Ο Λόγγος είναι ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Πελοποννήσου, με πολύ πράσινο – εξ’ ου και το όνομά του - πολλά νερά, αρκετά ξενοδοχεία και πολλά μαγαζιά πάνω στην θάλασσα.
Εάν έχετε σκοπό να πάτε κάποια στιγμή στην Πάτρα, θα σας συνιστούσα να μείνετε στον Λόγγο ή στο διπλανό χωριό που είναι τα Σελιανίτικα.
Είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο από το να μείνετε στο κέντρο της πόλεως.
Όσοι έχουμε μεγαλώσει λίγο (.......) και μας ενοχλεί ο θόρυβος της πόλης, είναι η καλύτερη λύση.
Ο Λόγγος λοιπόν, είναι παραπλεύρως της εθνικής οδού Αθηνών- Πατρών, στο 182 χιλ. από Αθήνα, δηλαδή λίγο πριν φθάσουμε στην Πάτρα. Η απόσταση μέχρι εκεί καλύπτεται σε 15-20 λεπτά.

Τα βουνά που βλέπετε στην φωτογραφία είναι απέναντι στην Ρούμελη-Στερεά Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Στ’ αριστερά μας είναι και η Ναύπακτος.Τα κύματα τις προηγούμενες μέρες είχανε φθάσει μέχρι τις αυλές των σπιτιών.
Το μπολτοζάκι που βλέπετε είναι του δήμου και ρίχνει ξανά στην παραλία, την άμμο και τα βότσαλα που είχαν μεταφέρει τα κύματα στον δρόμο.Bρήκαμε χρόνο να χαλαρώσουμε και να περπατήσουμε στην εξοχή χαζεύοντας τα ωραία σπίτια που έχουν φτιαχτεί με τους ωραίους κήπουςείχα πολλά χρόνια να δω πηγάδι που να είναι σε λειτουργίααυτό που βλέπετε είναι κουμ-κουάτδεν πίστευα στα μάτια μου που το έβλεπα τόσο ψηλό, πάντα θεωρούσα ότι είναι θαμνώδες δένδρο. Αυτό ήταν πάνω από 4 μέτρα !!!!όταν γυρίσαμε απο την βόλτα μας η πεθερά μου είχε ανάψει το τζάκι και η υπέροχη θράκα που βλέπετε, περίμενε υπομονετικά την σχαριά με τα παϊδάκια, την οποία όπως θα καταλάβατε δεν πρόλαβα να απαθανατίσω ! τα αρπακτικά πτηνά της οικογένειας δεν περίμεναν για styling και τις σχετικές φωτογραφίσεις !!!!!!Καλό Σαββατοκύριακο.
Α !! και μην ξεχνάτε να στρώνετε τις Κυριακές το καλό σας τραπεζομάντιλο και να στολίζετε το Κυριακάτικο τραπέζι, έστω και με μια κορδελίτσα στην πετσέτα του σερβίτσιου!!!

Friday, 12 March 2010

Κέικ μπανάνα-σοκολάτα με φυστίκια Αιγίνης

Να σας κεράσω σήμερα ένα κέικ που γίνεται εξαιρετικά αφράτο!
Σας συνιστώ να μην παραλείψετε το γλάσο με σοκολάτα γάλακτος, κρατάει το κέικ "υγρό" και το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.

Χρειαζόμαστε:
Για το κέικ:
240 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν
250 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
50 γρ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο τριμμένο
40 γρ. σοκολάτα τρούφα
5 αυγά
200 ml κρέμα γάλακτος
50 ml λικέρ μπανάνας ή κονιάκ
2 ώριμες μπανάνες
Για το γλάσο:
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
2 κουταλιές βούτυρο (όχι λιωμένο)
2 κουταλιές λικέρ μπανάνας ή κονιάκ
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
3 κοφτές κουταλιές ζάχαρη άχνη
Ας το φτιάξουμε:
Τρίβουμε στο μούλτι το φιστίκι Αιγίνης και το ανακατεύουμε με την τρούφα σοκολάτας.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με τα αυγά, 2-3 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, την κρέμα γάλακτος, το λικέρ ή κονιάκ και το μπέικιν και ξαναχτυπάμε καλά το μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε στο μείγμα τα φιστίκια με την τρούφα και τις 2 μπανάνες λιωμένες με ένα πιρούνι. Ξαναχτυπάμε.
Τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας πολύ καλά, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα κέικ καλά βουτυρωμένη και οπωσδήποτε πασπαλισμένη με αλεύρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 40-45 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το γλάσο
Λιώνουμε την σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Όταν κρυώσει λίγο το κέικ μας, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα και το αλείφουμε ολόκληρο με το γλάσο, που κι αυτό πρέπει να έχει κρυώσει λίγο.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Καλή επιτυχία!

Thursday, 11 March 2010

Κόκορας κρασάτος και ... κοκορόσουπα

Ο κόκορας κρασάτος είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που συνηθίζω να το φτιάχνω περισσότερο το χειμώνα!
Μιας και πιάσανε όμως πάλι τα κρύα, ευκαιρία να τον φτιάξουμε!
Συνήθως όταν μαγειρεύω κόκορα, πρώτα φτιάχνω μια πολύ νόστιμη κοκορόσουπα , που γίνεται παχιά - παχιά για να δυναμώσουν όσοι το έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα όσοι αναρρώνουν από αυτές τις ριμαδιασμένες ιώσεις!
Εδώ λοιπόν θα σας παρουσιάσω και τις δύο συνταγές που έφτιαξα.
Ξεκινάμε με την κοκορόσουπα και πάμε να την φτιάξουμε!

ΚοκορόσουπαΓια την κοκορόσουπα θα χρειαστούμε:
(για 4 μερίδες )
1 κόκορα 2-2,5 κιλά
1 φλιτζ.του καφέ ρύζι γλασέ
1 αυγό
1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Για τον καθαρισμό του κόκορα από τα τα πούπουλα που δεν έχουν βγει υπάρχουν τρεις εκδοχές:
Α) Τον βάζουμε σε μια λεκάνη και τον περιχύνουμε με βραστό νερό.Τον αφήνουμε μες το καυτό νερό περίπου 3 λεπτά και στην συνέχεια τον βγάζουμε και μ΄ενα μαχαίρι αφαιρούνται όλα.
Β) Τον καψαλίζουμε. Δηλαδή ανάβουμε το γκαζάκι και τον περνάμε προσεκτικά από πάνω γυρίζοντας τον απ' όλες τις μεριές μέχρι να καούν .
Γ) Αφαιρούμε τελείως την πέτσα του -όπως έκανα εγώ- για να μην βγάλει πάρα πολύ λίπος και να γίνει πιο υγιεινός.

Αφού λοιπόν επιλέξουμε έναν από τους παραπάνω τρόπους τον πλένουμε καλά και τον βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τον σκεπάζει και τον αφήνουμε να βράσει για 20 περίπου λεπτά.
Δεν θέλουμε να ψηθεί. Θέλουμε να μας δώσει το λίπος του με το οποίο θα φτιάξουμε την σούπα μας.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά τον βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι μας αλάτι και πιπέρι σε όση ποσότητα επιθυμούμε.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, χτυπάμε σ' ένα βαθύ πιάτο το ασπράδι από το αυγό (για ακόμη πιο ελαφριά σούπα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τον κρόκο) και ρίχνουμε το λεμόνι.
Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζουμάκι από την σούπα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο πιάτο με το αυγό ανακατεύοντας συγχρόνως.
Το επαναλαμβάνουμε όσο χωράει το πιάτο και το αδειάζουμε μες την κατσαρόλα μας τραβώντας την αμέσως από την φωτιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Η σούπας μας είναι έτοιμη και λαχταριστή!!
Όπως βλέπετε στην σούπα αυτή δεν προσθέτω πολλά υλικά, δεν θέλω να επηρεάζεται στο ελάχιστο η πλούσια γεύση της!
*Μπορούμε να μην αφαιρέσουμε όλο τον κόκορα από τον νερό αλλά να αφήσουμε ένα κομμάτι του και να περιμένουμε να ψηθεί για 30 λεπτά ακόμη πριν ρίξουμε το ρύζι*

Κόκορας κρασάτοςΓια την σάλτσα θα χρειαστούμε:
3 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
2 ώριμες ντομάτες μέτριες
4 κουτ. της σούπας ντομάτα πελτέ
1 κουτ. της σούπας χοντρό μπαχάρι
1/2 κουτ. του γλυκού θυμάρι
1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουτ. του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1+3/4 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο
Πάμε να τον φτιάξουμε
Έχουμε τον κόκορα από την σούπα που φτιάξαμε, κομμένο σε μερίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι.
Αν δεν έχει προηγηθεί σούπα και έχουμε τον κόκορα κομμένο σε μερίδες, ρίχνουμε το λάδι σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τα κομμάτια του κόκορα να τσιγαριστούν κι από τις δυο μεριές.
(Αν όμως έχουμε τα κομμάτια του κόκορα από την σούπα που φτιάξαμε, δεν χρειάζονται τσιγάρισμα, τα βάζουμε απλά στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά)
Τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα.
Έπειτα ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και μόλις μαλακώσουν τ' αδειάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι τους.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι και μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται όλα μαζί τα σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να βράσει ο κόκορας με το κρασί για 10 λεπτά (σε όχι πολύ δυνατή φωτιά ) και προσθέτουμε την δάφνη τον χυμό από τις ντομάτες τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το μπαχάρι, το θυμάρι, την ζάχαρη και την πάπρικα.
Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό βραστό (για να μην κόψουμε τον βρασμό) και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σε 30 λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Επειδή όμως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το πόσο σκληρός είναι ο κόκορας ή πόσο δυνατή είναι η κουζίνα μας γι' αυτό το τσιμπάμε με το πιρούνι μας για να δούμε εάν ψήθηκε και προσέχουμε την σάλτσα μας να δέσει και να μην πιει όλο το ζουμί της.
Ο κόκορας κρασάτος σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια (αυτά με την τρύπα) και μπόλικη μυζήθρα τριμμένη ή με πατάτες τηγανητές όπως μου ζήτησαν εμένα οι άντρες μου σήμερα!
Καλή επιτυχία!!!
Vasia B.

Wednesday, 10 March 2010

Θράψαλα κοκκινιστά

Είναι πάρα πολύ ωραίο να είσαι μεσοπέλαγα, να έχεις καλή παρέα, μία βάρκα και να ψαρεύεις….
Άλλα εξίσου ωραίο είναι να είσαι αραχτός στο σπίτι και να σε παίρνουν τηλέφωνο οι φίλοι σου και να σου λένε:
«Έλα είσαι σπίτι; σου στέλνω θράψαλα με τη μικρή… είχαμε πάει Β. Εύβοια με την βάρκα και πιάσαμε πάρα πολλά , εσύ όλο και κάποιο τρόπο θα βρεις να τα αξιοποιήσεις καταλλήλως…»
Τα θράψαλα είναι ξαδέρφια με τα καλαμάρια, έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά διαφέρουν στην ποιότητα (το καλαμάρι είναι περισσότερο εύγευστο) και στην τιμή (πάλι το καλαμάρι υπερέχει).
Στην πράξη τώρα πως ξεχωρίζουμε το θράψαλο από το καλαμάρι για να μην μας κοροϊδεύουν??
Και τα 2 έχουν από 10 πλοκάμια, στο θράψαλο είναι όλα ισομήκη, ενώ στο καλαμάρι τα 2 από τα 10 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Επίσης στο καλαμάρι το πτερύγιο είναι καρδιόσχημο και καλύπτει τα 2/3 του κυρίως κορμού, ενώ το θράψαλο έχει τριγωνικό πτερύγιο και βρίσκεται μόνο στο κάτω μέρος του.

Πάμε να τα μαγειρέψουμε:
Χρειαζόμαστε:
1 περίπου κιλό θράψαλα
πιπεριές κόκκινες και κίτρινες
1 - 2 κρεμμύδια
2 - 3 καρότα
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (370 gr)
1 ποτήρι του κρασιού ούζο
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
δάφνη
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα θράψαλα, τα πλένουμε πάρα πολύ καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν από τα υγρά τους μέχρι να έρθει η ώρα τους.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε κομματάκια, τα καρότα σε ροδέλες και τα μαραίνουμε μέσα σε λίγο νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και μετά από 2 – 3 βράσεις προσθέτουμε και λίγο λάδι.
Όταν πια έχει αρχίσει να βράζει και η ντομάτα σβήνουμε με το ούζο και αμέσως ρίχνουμε τα θράψαλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά.
10 περίπου λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνουμε πιπεριές, μαϊντανό, πάπρικα, δάφνη, πιπέρι και αλάτι με μέτρο και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά.
Εμείς τα συνοδεύσαμε με ρύζι μπασμάτι, εσείς μπορείτε να κάνετε ό,τι συνδυασμό τραβάει η όρεξή σας!
Καλή επιτυχία
Αμαλία

Tuesday, 9 March 2010

Γαρίδες με σάλτσα στον φούρνο

Η συνταγή αυτή δεν είναι νηστίσιμη βέβαια, γιατί περιέχει τυριά που δίνουν ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγάκι.
Εάν τα αφαιρέσετε, έχετε ένα επίσης νόστιμο νηστίσιμο πιάτο.

Υλικά
18 γαρίδες κατά προτίμηση νούμερο 2 ή 3
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1-2 ντομάτες φρέσκιες
2 πράσινες πιπεριές
2-4 κλαράκια μαϊντανό (τα φυλλαράκια)
150 γρ. φέτα (ή όση ποσότητα θέλουμε)
λίγο πικάντικο κίτρινο τυρί τριμμένο (μια χούφτα)
1,5 ποτήρι του νερού, νερό
6-7 κλωστίτσες σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
Εκτέλεση
Εαν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τις αφήνουμε για λίγο να βράσουν, μέχρι να αφρίσει το νερό (περίπου 5 λεπτά).
Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σ’ ένα πυρέξ, στην σειρά.
Εάν θέλουμε αφαιρούμε πολύ προσεκτικά το κέλυφος από το σώμα και αφήνουμε την ουρά με το κεφάλι – καλό είναι να αφαιρέσουμε με ένα μυτερό μαχαιράκι ή μ’ ένα τσιμπιδάκι για τα φρύδια, την μαύρη γραμμούλα που υπάρχει κατά μήκος του σώματος.
Διαλύουμε στο νερό τον πελτέ και το ρίχνουμε στο ταψάκι με τις γαρίδες
Προσθέτουμε το λάδι , το αλάτι, το πιπέρι, το σαφράν και το τριμμένο τυρί .
Καθαρίζουμε την ντομάτα και την τρίβουμε στην πιο χονδρή μεριά του τρίφτη και πασπαλίζουμε τις γαρίδες.
Κόβουμε ροδέλες τις πιπεριές και μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό τα βάζουμε και αυτά πάνω από τις γαρίδες .
Τέλος ρίχνουμε από πάνω την φέτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο περίπου ¾ με 1 ώρα στους 250 βαθμούς (μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και να ψηθεί η πιπεριά ).
Εάν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νεράκι.

Η μυρωδιά τους όταν ψήνονται είναι υπέροχη καθώς επίσης και η γεύση τους.
Οι δε βουτιές στην σαλτσούλα................. είναι υποχρεωτικές !!!!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία!

Saturday, 6 March 2010

Να κεράσουμε καφεδάκι????

Καλημέρα!!!!!
Να κεράσουμε καφεδάκι???Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο φίλοι μας!!

Friday, 5 March 2010

Χταπόδι με μακαρόνια

Ένα φαγάκι νηστίσιμο, που όμως μπορούμε να το απολαύσουμε με την ίδια ευχαρίστηση και όσοι δεν νηστεύουμε.
Χρειαζόμαστε
1 κιλό χταπόδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
τα 3/4 από το μέτριο κουτάκι του πουμαρό
1 πακέτο μακαρόνια Νο 6
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε
Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια (2cm) το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το χταπόδι και τα τσιγαρίζουμε για λίγο όλα μαζί.
Τέλος σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.
'Έχουμε ζεστάνει νερό το οποίο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα - να φτάσει λίγο πιο πάνω από την μέση της κατσαρόλας.
Μαγειρεύουμε στην χύτρα για 20 λεπτά η σε κατσαρόλα για 1 ώρα προσέχοντας πάντα να υπάρχει αρκετό νερό.
Όταν γίνει το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια προσθέτοντας ζεστό νερό αν χρειαστεί. Τα μακαρόνια τα βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που δίνουν οι οδηγίες της συσκευασίας, γιατί θα μείνουν μέσα στην ζεστή σάλτσα και θα βράσουν από μόνα τους.
Αν μείνει αρκετή σάλτσα θα απορροφηθεί από τα μακαρόνια κρυώνοντας.
Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ή με τυρί της αρεσκείας μας.
Καλή επιτυχία!
Μέτη

Thursday, 4 March 2010

Μουσακάς

Ο μουσακάς είναι από τα πολύ-πολύ αγαπημένα μας Κυριακάτικα φαγάκια, αλλά όπως όλα τα ωραία, είναι αρκετά μπελαλίδικο !!!

Για να φτιάξουμε το ταψάκι που βγάζει 15 κομμάτια, οπλιζόμαστε με κουράγιο και με τα κάτωθι υλικά :
Για την γέμιση
12 μέτριες πατάτες
5 μεγαλούτσικες μελιτζάνες φλάσκες
για το τελείωμα2 κουταλιές βούτυρο
λίγο τυρί τριμμένο – προτιμώ μυτζήθρα
για τον κιμά
1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας
1 ξερό κρεμμύδι
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτάλες της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
3,5 ποτήρια του νερού, νερό
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλιά κοφτή της σούπας πιπέρι
6 μπαχάρια
6 γαρύφαλλα
προαιρετικά ένα σφηνάκι κονιάκ
για την μπεσαμελ χρειαζόμαστε:
1 κουτί γάλα εβαπορέ (410 ml.)
2 κουτιά νερό, μετράμε στο άδειο κουτάκι του γάλατος
1 ολόκληρο πακέτο κορν φλάουρ ( 200 gr)
μια κουταλιά βούτυρο
4 αυγά
λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
προαιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
-τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
Αρχίζουμε από τον κιμά :
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι, ρίχνουμε τον πελτέ και τον κιμά, και ανακατεύουμε 2-3 βόλτες. Προσθέτουμε το ξύδι, το κονιάκ, το νερό, τα μπαχαρικά(μην ξεχάστε να τα αφαιρέσετε στο τέλος) και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τον κιμά για μισή ώρα – προσπαθώντας να μην προσθέσουμε άλλο νερό, για να μην έχει στο τέλος πολλά υγρά.
Μπορούμε να τον έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη το βράδυ για να κερδίσουμε χρόνο και να μην πέσουν όλα μαζί.
Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες που έχουμε κόψει σε οριζόντιες φέτες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν απλωμένες σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.
Εγώ τα τελευταία χρόνια έχω σταματήσει να τα τηγανίζω και τα ψήνω στον φούρνο.
Όχι μόνο για να γλυτώσουμε θερμίδες, αλλά γιατί γίνεται πιο ελαφρύ το φαγητό και χωρίς πολλά τηγανιτά λάδια που ενοχλούν τώρα πια το ταλαιπωρημένο μας στομάχι.
Στρώνω λοιπόν χαρτί ψησίματος στα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου και κόβω τις πατάτες στρογγυλέςψήνω και τα 2 ταψιά στο φουλ της θερμοκρασίας και στην ένδειξη του αέρα.
Ομοίως κάνω και με τις μελιτζάνες. Μερικές φορές, τις καθαρίζω από την φλούδα τους. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για την μπεσαμέλ, εκτός από τα αυγά και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην μεσαία θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με τον αυγοδάρτη, για να μην σβολιάσει η κρέμα.
Όταν αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πήζει είναι έτοιμη. Κλείνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι που την είχαμε, αλλά χωρίς να ανάψουμε την φωτιά και ανακατεύουμε καλά ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Αφού τα έχουμε όλα έτοιμα ξεκινάμε να ενώνουμε το ....... παζλ !Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε από πάνω λίγη μπεσαμέλ.
Μετά βάζουμε σε στρώσεις πατάτες-μελιτζάνες και μετά τον κιμά που τον παίρνουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα για να μην έχει πολλά υγρά.
Συνεχίζουμε με μελιτζάνες-πατάτες και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ.Πάνω από την μπεσαμέλ ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220-250 πάνω κάτω φωτιά ή στον αέρα για περίπου μια ώρα
Στην μισή ώρα αφαιρούμε το χαρτί/αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμη η μπεσαμέλ και να πάρει ένα ωραίο σκουρό-χρυσο χρώμα.
ΤΙΡ Στην περίπτωση που σας σβολιάσει η κρέμα περάστε την από ένα σουρωτηράκι-σίτα και έτσι δεν θα χρειαστεί να φτιάξετε άλλη.
Καθώς επίσης μπορούμε να την περάσουμε από τον μύλο του πουρέ και να την επιστρέψουμε στην κατσαρόλα για να ολοκληρώσουμε την ετοιμασία της
Καλή επιτυχία!!

Wednesday, 3 March 2010

Χορτόπιτα

Αν «πετύχω» στον μανάβη τα χορταρικά που θέλω, πάντα φτιάχνω αυτήν τη πίτα, που είναι πολύ νόστιμη και μοσχομυρίζει.
Η πίτα γίνεται τέλεια αν ανοίξετε το φύλλο με τα χεράκια σας. Εγώ χρησιμοποίησα έτοιμη σφολιάτα κουρού, όχι όμως του εμπορίου.
Οι ποσότητες που δίνω είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου και η έτοιμη σφολιάτα του εμπορίου είναι μικρή γι αυτό το ταψί.
Αν λοιπόν δεν ανοίξετε φύλλο ή δεν υπάρχει κάποιο εργαστήρι κοντά σας ώστε να προμηθευτείτε σφολιάτα, μειώστε τις ποσότητες που δίνω.
Με ότι φύλλο και να την φτιάξετε όμως, πιστεύω θα σας αρέσει.

Τα υλικά μας για το μεγάλο ταψί του φούρνου:
2 φύλλα σφολιάτας κουρού
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι λάπατα
1 μικρό ματσάκι άνηθο
λίγο σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
δυόσμο φρέσκο ή ξερό
3 μεγάλα αυγά
1 κούπα κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
φρεσκοτριμμένο πιπεράκι
400 γρ. φέτα σκληρή
Πως την φτιάχνουμε
Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά και τα χοντροκόβουμε σε μια λεκάνη.
Δεν βάζω αλάτι, γιατί η φέτα είναι αλμυρή. Αν όμως δεν θέλετε να βάλετε την φέτα, τότε θα αλατίσετε σ’ αυτή τη φάση τα χορταρικά.
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, τα οποία έχουμε κόψει σε ροδέλες.
Αφού γλασαριστούν λίγο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, εκτός από τον άνηθο και τον δυόσμο. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι και τα αφήνουμε στην φωτιά περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο, ανακατεύουμε λίγο ακόμα και αποσύρουμε από την φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στα χορταρικά μαζί με την κρέμα γάλακτος. Τελευταία προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και απλώνουμε το ένα φύλλο να καλύψει την βάση και τα πλαϊνά του ταψιού.
Αδειάζουμε την γέμιση πάνω στο φύλλο και την «στρώνουμε» ομοιόμορφα. Η γέμιση είναι σχετικά υδαρής, όχι σφικτή. Θα σφίξει βέβαια, αλλά η πίτα μας θα είναι «ζουμερή», όχι «στεγνή».
Πάνω από την γέμιση απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες των 2 φύλλων περιμετρικά.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, με ενισχυμένη την κάτω αντίσταση (αν υπάρχει), μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Καλή επιτυχία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...