Wednesday, 3 March 2010

Χορτόπιτα

Αν «πετύχω» στον μανάβη τα χορταρικά που θέλω, πάντα φτιάχνω αυτήν τη πίτα, που είναι πολύ νόστιμη και μοσχομυρίζει.
Η πίτα γίνεται τέλεια αν ανοίξετε το φύλλο με τα χεράκια σας. Εγώ χρησιμοποίησα έτοιμη σφολιάτα κουρού, όχι όμως του εμπορίου.
Οι ποσότητες που δίνω είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου και η έτοιμη σφολιάτα του εμπορίου είναι μικρή γι αυτό το ταψί.
Αν λοιπόν δεν ανοίξετε φύλλο ή δεν υπάρχει κάποιο εργαστήρι κοντά σας ώστε να προμηθευτείτε σφολιάτα, μειώστε τις ποσότητες που δίνω.
Με ότι φύλλο και να την φτιάξετε όμως, πιστεύω θα σας αρέσει.

Τα υλικά μας για το μεγάλο ταψί του φούρνου:
2 φύλλα σφολιάτας κουρού
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι λάπατα
1 μικρό ματσάκι άνηθο
λίγο σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
δυόσμο φρέσκο ή ξερό
3 μεγάλα αυγά
1 κούπα κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
φρεσκοτριμμένο πιπεράκι
400 γρ. φέτα σκληρή
Πως την φτιάχνουμε
Πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά και τα χοντροκόβουμε σε μια λεκάνη.
Δεν βάζω αλάτι, γιατί η φέτα είναι αλμυρή. Αν όμως δεν θέλετε να βάλετε την φέτα, τότε θα αλατίσετε σ’ αυτή τη φάση τα χορταρικά.
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, τα οποία έχουμε κόψει σε ροδέλες.
Αφού γλασαριστούν λίγο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά, εκτός από τον άνηθο και τον δυόσμο. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι και τα αφήνουμε στην φωτιά περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν και να απορροφηθούν τα υγρά.
Προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο, ανακατεύουμε λίγο ακόμα και αποσύρουμε από την φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στα χορταρικά μαζί με την κρέμα γάλακτος. Τελευταία προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και απλώνουμε το ένα φύλλο να καλύψει την βάση και τα πλαϊνά του ταψιού.
Αδειάζουμε την γέμιση πάνω στο φύλλο και την «στρώνουμε» ομοιόμορφα. Η γέμιση είναι σχετικά υδαρής, όχι σφικτή. Θα σφίξει βέβαια, αλλά η πίτα μας θα είναι «ζουμερή», όχι «στεγνή».
Πάνω από την γέμιση απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες των 2 φύλλων περιμετρικά.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, με ενισχυμένη την κάτω αντίσταση (αν υπάρχει), μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
Καλή επιτυχία!

55 comments:

Ξανθή said...

Η χορτόπιτα είναι από τις πλέον αγαπημένες μας πίτες, βάζω όλα αυτά τα λαχανικά αλλά δεν τα σοτάρω τα τρίβω με λίγο αλάτι.
Βέβαια εγώ ανοίγω φύλλα πολλά και μοιράζω τη γέμιση σε πολλά φύλλα.
Μόλις τώρα ετοιμάζω τη διαδικασία για ένα μεγάλο ταψί!!
Καλημέρα!!

Λίνα said...

Καλημέρα.
Έλενα υπέροχη η χορτόπιτα. Είναι από τις αγαπημένες μου. Και εγώ όπως λέει και η Ξανθή ανοίγω φύλλο γιατί μου αρέσει πιο πολύ, αλλά... όχι ότι δεν την τρώω και με έτοιμο!!!! Μην τρελαθούμε κιόλας.
Φιλιά.

ΙΟΥΛΙΑ said...

Ελενα καλημέρα!
Εγώ φύλλο δεν ανοίγω, αλλά όταν φτιάχνω χορτόπιτα βάζω όλα τα ζαρζαβατικά που λες, το καθένα δίνει την δικιά του νοστιμιά!
Να σου πω την αλήθεια μια χορτόπιτα έχω καιρό να κάνω, μου έδωσες ιδέα!

Asteri said...

Πολύ ωραία η χορτοπιτά σου Έλενα :))
Τις λατρεύω γενικότερα τις πίτες γι' αυτό και φτιάχνω συχνά πυκνά αλλά με φύλλο που ανοίγω.
Όχι ότι το έτοιμο έχει κάτι απλά εγώ δεν τα έχω καλά μαζί του χιχιχιχι.
Πολλά φιλιά και για να μην ξεχνιόμαστε ...... στείλε ένα κομματάκι γιατί μια λιγούρα την έχω .....
Σμουάτςςςςςςςςςςς

Ελευθερία said...

η αληθει ειναι οτι και γω θα την προτιμουσα με σπιτικο φυλλο, αλλα οπως και να εχει θα παρω, ειμαι πιτου και οι χορτοπιτες ειναι η αδυναμια μου. αληθεια με κρεμα γαλακτος δεν εχω δοκιμασει ποτε, αλλα γιατι οχι!!!!!!!!

big mama said...

Μοσχομυρωδάτη με τόσα χορταρικά! Και εγώ δεν χρησιμοποιώ κρέμα,ωραία ιδέα!

Πλεκτο Εγκωμιο said...

Με φύλλο σπιτικό, με σφολιάτα, με φύλλο κουρού... όπως και να έχει θα κεραστώ!!! Εκτός το οτι μου μύρισε... είμαι και πάρα πολύ πιτού!!

Amali said...

Ώχου ρε Έλενα τι μου κάνεις τώρα....
θα πάρω για σήμερα για το δεκατιανό μου, πέρασε βέβαια αλλά δεν πειράζει, θα πάρω και ένα κομμάτι για το μεσημεριανό μου και θα πάρω και αύριο τρία κομματάκια για το κολατσιό μου στο δρόμο, που θα σταματήσω κάτω από έναν πλάτανο να φάω....

πολλά πολλά φιλιά

**Επίσης μ'αρέσει που όλες σου οι συνταγές είναι full fat δηλ. ή τρώμε ή παίζουμε!!!!

"ζαχαρούλα.." said...

Τέλειααααααααα.....

καλημερούδια!!

drosostalitsa said...

Αγαπημένη γευση η χορτόπιτα!
Φαίνεται τέλεια!
Καλό μήνα και πολλά φιλάκια!

Maria B. said...

Αμαλίτσα ! α ! α ! θα σε μαλώσω ! άσε κάτω τα κομμάτια που πήρες για ...... μεθαύριο )))))))ΡΡΡΡΡΡ
το εμπεδώσαμε !! σου άρεσε πολύ, αλλά άμα τα πάρεις όλα, εμείς τι θα έχουμε ε?? για πες μου ???
χιχιχιχιχιχιιχιχιχιχι!!!

με όλα αυτά τα μυρωδικά φαντάζει τελεια η πιτούλα σου Ελενάκι μου ! για όλες τις περιστάσεις !!!

φιλάκια πολλά πολλά

να είχαμε λίγη τώρα τι καλά που θα ήταν !!!

Μαριλενα said...

στ' αλήθεια αγαπημένη πιτα!
ευχαριστούμε

φιλιά :))

erifili said...

Πίτα αγαπημένη, πεντανόστιμη, νηστήσιμη και με φύλλο κουρού, όλα τα λεφτά.

ΜΕΤΗ said...

Τελεια η πιτουλα σου Ελενακι!!!!
Ενα μεγααααααααλο κομματι γωνια για μενα παρακαλω.....!!!!!!!!

Φιλακια καλημερα!!!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Ξανθή!
Καλοφάγωτη και η δική σου πιτούλα, που σίγουρα θα γίνει πεντανόστιμη με φύλλο από τα χεράκια σου!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίνα μου εγώ με το άνοιγμα του φύλλου και τον πλάστη έχω τσακωθεί, όπως λέει και η Γαστεροπλήξ (που είναι αυτή η ψυχή?), αλλά ευτυχώς έχω ένα πολύ καλό εργαστήριο κοντά μου που φτιάχνει σπιτικά φύλλα και σφολιάτες εξαιρετικά!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ιουλία μου, επιτέλους βρίσκω και μία του ... σωματείου!!
Νόμιζα ότι μόνο εγώ έχω τσακωθεί με τον πλάστη:PPP
Πάντως ότι φύλλο και να βάλουμε, αυτή η πίτα γίνεται πάρα πολύ νόστιμη!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αστεράκι χρυσοχέρα, στέλνω κομμάτι, αλλά την επόμενη φορά θα έρθεις να μου ανοίξεις φύλλο εσύ;-)
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελευθερία μου, την κρέμα γάλακτος (ή αδιάλυτο εβαπορέ) την έχω καθιερώσει πλέον σε όλες τις πίτες μου.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο διαφορετική γεύση δίνει.
Πρώτα απ' όλα γίνεται απίστευτα αφράτη η πίτα, εκτός βέβαια αν σου αρέσουν οι πιο στεγνές πιτούλες.
Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Big mama, όλα τα χορταρικά της πηγαίνουν και την κάνουν μυρωδάτη!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!

ΕΛΕΝΑ said...

Πλεκτό Εγκώμιο, να μια βολική κοπέλα, έλα καλή μου να σου σερβίρω:))

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα, το πιάσαμε το υπονοούμενο, ετοιμάζω ένα ταψί μόνο για σένα, ώστε να καλύψεις πρωινά, δεκατιανά, μεσημεριανά και βραδινά;-)
Εγώ όπως πολύ σωστά έχεις αντιληφθεί, εκπτώσεις στην γεύση δεν κάνω, ας φάμε λιγότερη ποσότητα, αλλά ας μην το γεμίσουμε στα λάϊτ.
Βέβαια η συγκεκριμμένη πίτα μια κούπα κρέμα γάλακτος έχει όλη κι όλη, τίγκα στο χορταρικό είναι κατά τα άλλα, δεν ξέρω πόσο .... full μπορεί να θεωρηθεί!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Zαχαρένιααααααααααα!!!
Φιλιάαααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλό μήνα Δροσοσταλίτσα, φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριώ μου, μην την μαλλώνεις, είπα θα της φτιάξω ταψί δικό της!
Αυτή, όπως ξέρεις, είναι ιστορική πίτα χα χα χα!
Αρα έχει ιδιαίτερη νοστιμιά;-)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου thaaanks!!!
Πολλά πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Erifili μου η αλήθεια είναι ότι μόνο νηστίσιμη δεν είναι, όλα τα άλλα που λες, είναι!!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μετούλι, γωνία θέλεις??
Γωνία καταφτάνει!!!
Φιλάκια:))

Pansofix said...

αχ και να εχα 2, 3, 4, ...κομματακια!!!
την βλεπω και την ονειρευομαι και εχεις βαλει και πολλα απο τα ωραια μας χορταρικα!!!

Vasia b. said...

Πω πω!!!Λαχταριστή που φαίνεται!!!
Θα ήθελα ένα δυο τρία εεεεεμμμμ κομματάκια μωρέ!!
Τέλεια χορτόπιτα Έλενα μου!
Πολλά φιλιά!!!!

Phivos Nicolaides said...

Έχει το πλεονέκτημα το ότι είναι νηστήσιμη!

kiki said...

Νηστήσιμη δεν είναι (για να διορθώσω τον Φοίβο) αλλά νόστιμη σίγουρα είναι. Τελευταία το έχω ρίξει κι εγώ στις πίτες!

marian said...

Ελενάκι μου γλυκό και έχω μια πείνα τώρα!!!!!!!
Και φυσικά δεν λέω ποτέ όχι για πίτα και ειδικά χορτόπιτα!!!!!!
Ποπο!! με ξελίγωσες!!!!!
Παίρνω ένα, ή και δύο ή να πάρω τρία κομμάτια και φεύγω τρέχοντας για να μην μου την πάρετε!!!!!!!
Εγώ λέω τώρα, έμεινε κανένα κομμάτι ή .... τζάμπα η όρεξη???

Πάντως θέλω και γω ταψί που έταξες της Αμαλίας!!!!!!!
Είπαμε είναι μικρό και .... τριανταφυλλένιο αλλά και μεις έχουμε ... ψυχή!!!!!
Ορίστε μας!!!!!

φιλάκια πολλα πολλά!!!!!
καλό βραδάκι!:))

Μαριλενα said...

δημιουργώ, δημιουργώ!!!
ορίστε, καμαρώστε με, εδώ:
http://syntageskardias.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html

ως συνηθως κατι μου 'λειπε, στη συγκεκριμένη συνταγή, ήταν το χαρτάκι για τις μαφινοφόρμες. σ' επαιρνα Ελενα τηλεφωνο, αλλά χτύπαγε χτύπαγε knocking on Elena's door ..τίποτα..

έτσι, βουτύρωσα κι αλεύρωσα.
καλα έκανα;

χμμμ, θα δειξει υποθέτω, για να δουμε..

Santie and Athina said...

Σίγουρα είναι νοστιμότατη η πίτα!Επειδή έχω καταγωγή από Ήπειρο, τις έχουμε πάντα στο τραπέζι μας!(μαμά, θείες κτλ!)
Φιλιά!
Αθηνά

maggy said...

οτι πρεπει για την περιοδο της νηστειας !!!

Δημήτρης said...

Γιοα να ξέρεις αυτή τη στιγμή ψήνω ...χορτόπιτα, μόλις πριν λίγο την έφτιαξα και η Αχτίδα μου περιμένει για να φάει λέει τη γωνία.Εσείς βέβαια έχετε κάποια χόρτα που δεν έχω μα κι εγώ κάποια που δεν έχετε εσείς.Δοκιμάσατε ποτέ άγρια πράσα;δύσκολα τα βρίσκεις.Πανέμορφη η πίτα σας !

Λίλα said...

Kάπως έτσι την φτιάχνω κι εγώ μόνο που τα μαζεύω μόνη μου τα χορταράκια!!!
Μπορεί κάποια στιγμή να φας και πιτούλα από τα χεράκια μου, ποιός ξέρει?

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΤΕΛΕΙΑ.ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΙΤΑ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!Η ΜΑΜΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΥΟΣΜΟ ΒΑΖΕΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΓΑ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΙΔΙΑ.

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ΕΛΕΝΑ said...

Pansofix ναι, έχει πολλά και διάφορα χορταρικά η πιτούλα, που την κάνουν πολύ νόστιμη!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Vasia μου όσα κομμάτια θέλεις:))
Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Φοίβο μου, η αλήθεια είναι ότι μόνο νηστίσιμη δεν είναι!
Για περιόδους εκτός νηστείας όμως, είναι νοστιμότατη!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα κι εσύ στις πίτες??
Νομίζω ότι στους περισσότερους αρέσουν!
Φιλιά, καλό βράδυ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Marian, το μικρό και τριανταφυλλένιο θα πάρει ένα μικρό ταψάκι, γιατί είναι και σκασμένο (για να μην ξεχνιόμαστε) κι εσύ που είσαι καλό και βολικό κορίτσι θα πάρεις ένα μεγάλο, πως με βρισκεις?? χα χα χα!
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλέναααααααααα!!
Πάω να δω βρε τι δημιούργησες πάλι, σίγουρα θα σου πέτυχε, δεν πειράζει για τα χαρτάκια!
Πάω να σε καμαρώσω:))

ΕΛΕΝΑ said...

Αθηνούλα, στην Ηπειρο οι πίτες δίνουν και παίρνουν!!
Φτιάχνουν και ωραίες κρεατόπιτες εκεί από ότι ξέρω!
Φιλιά, καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Maggy μου σε ξεγέλασε και σένα, δεν είναι νηστίσιμη η πιτούλα!
Καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημήτρη μου ελπίζω πλέον να έχει απολαύσει την γωνία από την πίτα σου η Αχτίδα σου!!
Αγρια πράσα δεν έχω δοκιμάσει, είναι πολύ διαφορετικά από τα άλλα?? Σίγουρα θα ταιριάζουν ωραία σε χορτόπιτες!
Καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιλάκι ναι, ναι, θέλω πιτούλα από τα χεράκια σου με χορταράκια μαζεμένα επίσης από τα χεράκια σου!!
Κανόνισε!!!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκρουτζάκο μου πολύ νόστιμη θα είναι σίγουρα και η πίτα της χρυσοχέρας μανούλας!
Φιλιά, καλό βράδυ!

Anonymous said...

Καλημέρα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!! Έχω γράψει ν' αγοράσω όλα τα υλικά για την πιτούλα, αλλά ποιο φύλλο ν' αγοράσω για το ταψί της κουζίνας; Δεν έχω κοντά βλέπεις ούτε εργαστήρι για φύλλα... Πειράζει να αγοράσω σπανάκι από το Σούπερ Μάρκετ; Πόσο; Ξέρω, σε ζάλισα με τις ερωτήσεις, αλλά ποιον άλλον να συμβουλευτώ; Σε φιλώ-ΝΙΚΗ

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη καλό μεσημέρι!
Καθόλου δεν με ζάλισες, χαρά μου να σου απαντήσω και ακόμη μεγαλύτερη χαρά μου που θα φτιάξεις την χορτόπιτα την οποία είμαι σίγουρη θα ευχαριστηθείς πολύ, γιατί γίνεται πάρα πολύ νόστιμη.

Αν χρησιμοποιήσεις σφολιάτα κουρού του εμπορίου, μείωσε τις δόσεις στα 2/3.
Δηλαδή αντί για 3 αυγά, βάλε 2, αντί για 1 κούπα γάλα, βάλε 2/3 της κούπας κλπ
Βάλε την πίτα σε ένα μεγάλο πυρέξ και όχι στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
Ο λόγος είναι ότι η σφολιάτα του εμπορίου, δεν φτάνει να καλύψει το μεγάλο ταψί του φούρνου, είναι μικρότερο το μέγεθος των 2 φύλλων της.
Και φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις σπανάκι κατεψυγμένο, εγώ το χρησιμοποιώ πολύ συχνά και το έχω βολευτεί πολύ.
Καλή επιτυχία, περιμένω εντυπώσεις.
Φιλιά!

Anonymous said...

Σ' ευχαριστώ για το ενφιαφέρον!!! Αγόρασα 1 σακουλάκι σπανάκι, 3 πράσα, άνιθο-μαϊντανό και το Σαβ/κο ετοιμάσου πιτούλα. Έχεις υπόψην κάποιο καλό φύλλο που μπορώ ν' αγοράσω; Το κατεψυγμένο σπανάκι κατευθείαν το τσιγαρίζω στο λάδι ή το πλένω; Πού θα πάει, θα μάθω!!!!!!!! ΝΙΚΗ

ΕΛΕΝΑ said...

Eγώ χρησιμοποιώ την κουρού του Κανάκη, στην μπλε συσκευασία. Την βρίσκω στα κατεψυγμένα.
Θα την ξεπαγώσεις σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο πριν την χρησιμοποιήσεις.

Ένα σακουλάκι σπανάκι, εννοείς ένα κιλό?? Είναι πάρα πολύ, ειδικά αν βάλεις και τα άλλα χορταρικά που αναφέρω.
Αλλά κι αν δεν τα βάλεις, πάλι πολύ είναι ένα κιλό.
Βάλε το μισό σακουλάκι (ίσως και λίγο παραπάνω) αν βάλεις μόνο σπανάκι.
Δεν το πλένεις, όπως είναι το τσιγαρίζεις και προσθέτεις και ελάχιστο νεράκι, μέχρι να μαλακώσει.

Anonymous said...

Είσαι ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!!!!!!!!! Πολλά πολλά φιλιά-ΝΙΚΗ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...