Friday, 26 March 2010

Ελιοπιτάκια

Κάποιο Πάσχα είχα βρεθεί στο Λονδίνο πριν πολλά πολλά χρόνια.
Εκεί λοιπόν η πεθερά της κουνιάδας μου θεοσεβούμενη γυναίκα αλλά και πολύ λιχούδω έφτιαχνε υπέροχα ελιοπιτάκια.
Κάθε φορά που την επισκεπτόμασταν, είχε πάντα έτοιμα να μας κεράσει. Μας τα σερβίριζε ζεστά και μοσχομυριστά!
Μην σας πως ότι περνούσαμε οπωσδήποτε μια φορά την ημέρα από το σπίτι της.
Φυσικά και αντέγραψα την συνταγή και κάθε Πάσχα την θυμάμαι και την φτιάχνω!!!
Ελάτε να την φτιάξουμε μαζί.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :
1/2 κιλό ελιές θρούμπες (κατά προτίμηση Άμφισσας)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο (κατά προτίμηση τα φύλλα από φρέσκο δυόσμο)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 πακέτα φύλλα κουρού.
Ας τα φτιάξουμε :
Βγάζουμε από την κατάψυξη τα φύλλα κουρού και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν.
Κόβουμε σε λωρίδες 15Χ25 εκατοστών περίπου.
Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια και τις ψιλοκόβουμε.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον δυόσμο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι να σοταριστεί μέχρι να μαλακώσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τις ελιές το δυόσμο το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Μ' ένα κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος του φύλλου αποφεύγοντας να πηγαίνει κοντά στις άκρες και τυλίγουμε.Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σ΄ ένα ταψί και τοποθετούμε τα πιτάκια μας.
Μ' ένα πινέλο αλείφουμε λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Τα ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου .
Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε την ζύμη μόνοι μας και να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα!
Καλή επιτυχία
Vasia B.

28 comments:

Maria B. said...

καλημέρα Βασάκι μου, μου φαίνεται ότι την θυμάμαι την πεθερά της Πηνελόπης, είχε έρθει μια φορά κάτω κάποιο καλοκαίρι έτσι δεν είναι ?? Φαντάζομαι ότι αυτά τα πιτάκια έχουν Κυπριακή καταγωγή όπως και η συμπεθέρα. Φαίνονται εξαιρετικά, πρέπει να είναι πεντανόστιμα!! παίρνω το εικονικό μου κομμάτι και περιμένω να με κεράσεις απο κοντά το πραγματικό!!

γεια στα χεράκια σου και χρόνια πολλά για την μανουλα σου !!!!

φιλια πολλά

Asteri said...

Μμμμούρλια τα ελιοπιτάκια :))))))
Φιλιά
Καλημέρα

ΕΛΕΝΑ said...

Ελιόπιτες και ελιοπιτάκια η αδυναμία μου!
Vasia μου πολύ καλή η συνταγή που κατάφερες να πάρεις, φαντάζομαι ζεστά ζεστά θα είναι σούπερ!!
Περιμένω κι εγώ ένα πραγματικό κομμάτι από τα χεράκια σου!
Φιλάκια!!

eleni said...

Bάσια,τα ελιοπιτάκια είναι πολύ πολύ νόστιμα!
Τη γέμιση έτσι την φτιάχνω,ο δυόσμος προσθέτει άρωμα και γεύση,τη ζύμη τη φτιάχνω μόνη μου με χυμό πορτοκάλι,γίνεται υπέροχη.
Φιλιά!

Maria B. said...

Ελενιώ μου ζύμη με χυμό πορτοκάλι?? θα είναι υπέροχη, δεν μας δίνεις τις αναλογίες για να την δοκιμάσουμε???

big mama said...

Γεια στα χέρια σου! Πολύ νόστιμα φαίνονται!

not a girl not yet a woman! said...

Πειράζει που ανυπομονώ να δω συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια?????

Maria B. said...

not a girl not yet woman, καλή σου μέρα και ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου. Μπορείς να πας στην δεξιά μεριά του μπλοκ και να επιλέξεις απο τις κατηγορίες την ενότητα ''Πασχαλινά'' εκεί θα δείς ότι έχουμε αναρτήσει στο παρελθόν.

για να σε βοηθήσω σου παραθέτω το λινκ για κουλουράκια με αμμωνία

http://syntageskardias.blogspot.com/2009/04/blog-post_07.html

κουλουράκια χωρίς αμμωνία

http://syntageskardias.blogspot.com/2009/04/blog-post_08.html

τσουρέκια πασχαλινά

http://syntageskardias.blogspot.com/2009/04/blog-post_06.html

επίσης την Μεγάλη Δευτέρα θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια.

Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, θα είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

φιλια πολλά

Rena said...

Πεντανόστιμα φαίνονται. Μου αρέσει ο συνδυασμός των υλικών στη γέμιση, ίσως παραλείψω μόνο το ξύσμα. 'Ακούγεται' ή είναι το κάτι που κάνει την διαφορά στη γεύση?

Vasia b. said...

Μαράκι μου καλά θυμάσαι είχε έρθει και στην Κόρινθο κάποιο καλοκαίρι!
Είναι πολύ νόστιμα και δεν σταματάς μόνο στο ένα!Ειδικά της ήμέρε της νηστείας που θες όλο να τσιμπολογάς κάτι είναι ότι πρέπει!!

Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
Θα σε δω πολύ σύντομα!
Πολλά φιλιά!!!!!!

Vasia b. said...

Αστέρι μου θα συμφωνήσω μαζί σου!
Φιλιά και καλό σ/κ!

Vasia b. said...

Ελενα μου πολύ ευχαρίστως να σε κεράσω και ένα και δύο και όσα θές!
Και ζεστά αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμα!
Πολλά φιλιά!!!!!
Καλό σ/κ!!

Vasia b. said...

Ελένη δεν το συζητώ με την ζύμη που λες και θέλουμε να μας δώσεις τη συνταγή, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο τέλεια!!
Φιλιά και καλό σ/κ!

Vasia b. said...

Big mama σ' ευχαριστώ πολύ!!
Αν σου αρέσει η ελιά είναι πολύ πολύ νόστιμα!!
Φιλιά και καλό σ/κ!!

Vasia b. said...

not a girl not yet a woman πιστεύω η Μαρία μας να σε κάλυψε!!
Καλό σ/κ!!

Vasia b. said...

Ρένα θα σου πρότεινα να μην το παραλείψεις.Αν θες βάλε λίγο λιγότερο αλλά όχι καθόλου. Ταιριάζει πολύ με όλα τα άλλα συστατικά!!
Φιλιά και καλό σ/κ!!!

eleni said...

Βάσια ,σας γράφω εδώ τη ζύμη:

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι λάδι
800 γρ. αλεύρι
λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή,αλλά να μην κολλάει και την αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση περίπου τα ίδια βάζω,μόνο το κρεμμύδι είναι ξερό και β1/2 κουταλάκι ζάχαρη.
Φτιάχνουμε σβώλους με τη ζύμη,βάζουμε στη μέση το μείγμα κλείνοντας τη ζύμη-οι ελιές να καλυφτούν.Αν το πιτάκι είναι πολύ στρογγυλό το πατάμε λίγο.
Για το ψήσιμο κοιτάζοντάς τα κρίνω αν είναι έτοιμα.Η συνταγή λέει 30 λ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ελπίζω να σας αρέσει.

Z. said...

Βάσια μας, είμαι fan των πιτών και πιτακίων και άμα έχουν τέτοια υλικά, απλά και πεντανόστιμα, ενθουσιάζομαι! Θα τα φτιάξω σίγουρα.
Για πες μου για την επιλογή της ελιάς, μήπως μπορώ να βάλω ξυδάτες ή μόνο θρούμπες;:)

elen said...

Πειρασμός τα ελιοπιτάκια αυτά!!! ότι πρέπει για τις μέρες την νηστείας.

faraona said...

Βάσια
εξαιρετική συνταγή!
Νομίζω οτι γίνεται και με λιγότερο λάδι ε?
Ειναι πρόβλημα γι αυτούς που δεν πρέπει να τρώνε πολυ.

την κασλησπέρα μου

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ said...

φτιαχνω κι εγω με δικη μου ζυμη αλλα βλεπω τα δικα σου και νομιζω πως θα τιμω και αυτα στο εξης, γεια στα χερια σου, καλο βραδυ

Vasia b. said...

Ελένη μου σ' ευχαριστούμε πολύ!!!
Θα δοκιμαστεί η ζύμη σου οπωσδήποτε!
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Ζαμπία μου δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με άλλες ελιές. Η συνταγή έλεγε θρούμπες.Οι ξυδάτες ίσως έχουν πολύ έντονη γεύση λόγω του ξυδιού!Όμως θα τις δοκίμαζα!

Μέχρι αυτή την ώρα είμαστε με παρέα στο σπίτι και τρωγωπίναμε.
Για να δεις πόσο μικρός είναι ο κόσμος έχεις χαιρετήσματα απο τον πολύ καλό μου φίλο Μανώλη που σου έφτιαξε την σκάλα στην Κινέτα!
Φιλιά και καλό ξημέρωμα!!

Vasia b. said...

Ελεν, νηστεία λέμε και δεν σταματάμε ποτέ στο ένα !!
Καλό βράδυ !

Vasia b. said...

Φαραόνα, φυσικά και μπορείς να βάλεις λιγότερο λάδι.Το ίδιο νόστιμα θα γίνουν!
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Μια καλή μια ανάποδη, με σπιτική ζύμη ασυζητητί θα είναι καλύτερα!
Η έτοιμη ζύμη κουρού χρησιμοποείται όταν βιαζόμαστε αλλά και όταν βαριόμαστε!χαχα!!
Καλό βράδυ!!

Vasia b. said...

Μια καλή μια ανάποδη, με σπιτική ζύμη ασυζητητί θα είναι καλύτερα!
Η έτοιμη ζύμη κουρού χρησιμοποείται όταν βιαζόμαστε αλλά και όταν βαριόμαστε!χαχα!!
Καλό βράδυ!!

Maria B. said...

ευχαριστούμε Ελενάκι για την συνταγή, ακούγεται πολύ ωραία θα την δοκιμάσουμε σίγουρα !!!

καλή βδομάδα να έχουμε

φιλια πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...