Tuesday, 9 December 2008

Μπιφτεκάκια διαφορετικά και μια δροσερή μαϊντανοσαλάτα

Σήμερα σκόπευε η Μαρία να σας κεράσει τους εκπληκτικούς, μοναδικούς , πάααρα πολύ νόστιμους κουραμπιέδες της, μιας και Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες τι Χριστούγεννα είναι??
Μην ανησυχείτε όμως, έτοιμα τα έχει και τα δύο η χρυσοχέρα μας. Απλά λίγο υπομονή, γιατί έχουμε και υποχρεώσεις. Τι υποχρεώσεις??
Τάξαμε στο Μαράκι το Τζιριτάκι μας, αφράτα μπιφτεκάκια, μιας και όπως λέει (εμείς δεν την πιστεύουμε), ποτέ δεν τα πετυχαίνει. Και ιδού η … αυθεντική συνταγή μου για νόστιμα, διαφορετικά, αφράτα μπιφτεκάκια.
Μπιφτεκάκια όλοι λίγο πολύ ξέρουμε να φτιάχνουμε. Σιγά το δύσκολο θα μου πείτε. Τα συγκεκριμένα είναι λίγο διαφορετικά. Κατ’ αρχάς δεν έχουν αυγό. Ούτε αυτό είναι η πρωτοτυπία του, αφού υπάρχουν αρκετοί που δεν βάζουν αυγό στο ζύμωμα. Τότε?? Άντε, να πω πως τα φτιάχνω
Χρησιμοποιώ
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή ότι άλλο κιμά θέλετε)
2 μεγαλούτσικες πιπεριές πράσινες (έβαλα 1 πράσινη και 1 πορτοκαλί γιατί δεν είχα άλλη πράσινη)
1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό (μαζί και τα κλωναράκια που δίνουν άρωμα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές ξύδι
¼ φλιτζ. γάλα
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο
1 κουταλάκι μπέικιν
¾ φλιτζ. λάδι
γαλέτα (όσο πάρει)
Τα φτιάχνω
Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τον κιμά και τη γαλέτα και τα χτυπάω να ενωθούν. Γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα, όπως βλέπετε στην φωτό,(πολύ αρωματική κυρίως λόγω της πιπεριάς) που την απλώνω πάνω στον κιμά. Προσθέτω όση γαλέτα χρειάζεται για να μπορώ να τα ζυμώσω εύκολα. Πλάθω μπιφτεκάκια και τα ψήνω κατά τα γνωστά.
Τips:
Σας τα είπα τα tips πριν. Μια κουταλιά μπέικιν σε μπιφτέκια, κεφτέδες κ.λ.π με κιμά, τα κάνει απίστευτα αφράτα.
Επίσης, το ξύδι με το γάλα όταν ενώνονται, βοηθούν στο να αφρατέψουν τα μπιφτεκάκια.
Δεν ξέρω άλλα tips όποιος ξέρει ας μας τα πει κι εμάς

Και μια δροσερή μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι, για να συνοδέψετε τα μπιφτεκάκια σας.
Την φτιάχνω με:
-200 γρ. πλιγούρι
-1 ματσάκι μαϊντανό (χωρίς τα σκληρά κοτσανάκια) χοντροκομμένο
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-5-6 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
-αλάτι, λαδολέμονο
Μουσκεύω για αρκετές ώρες (καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ) το πλιγούρι σε χλιαρό νερό με χυμό μισού λεμονιού. Το στραγγίζω καλά και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω καλά και περιχύνω με λαδολέμονο που έχω χτυπήσει σ’ ένα σέικερ μαζί με αλατάκι.
Καλή επιτυχία.

34 comments:

Rena said...

Λαχταριστά, λαχταριστά Ελενα! Εγώ για να είναι αφράτα τα μπιφτέκια βάζω μισό κουταλάκι σόδα και δυο κουταλιές ξύδι ανά κιλό κιμά. Επίσης αφρατεύουν και λίγη φρεσκοτριμμένη ντομάτα. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω το μπέικιν.

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μπέικιν ή σόδα, την ίδια δουλειά κάνουν. Αφρατεύουν τα μπιφτεκάκια.
Επίσης το ξύδι όπως σωστά λες, απαραίτητο!!
Φιλάκια:))

Maria Tzirita said...

Μπράβο βρε Ελενάκι, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ καρδούλα μου! Θα τα φτιάξω και θα σου πω εντυπώσεις της κόρης μου - αυτή είναι ο δύσκολος πελάτης! Χίλια φιλιά, καλημέρα κοριτσάκι μου!

eleni said...

Αφράτα και νόστιμα τα μπιφτεκάκια σας.Για το μπέικιν δεν το ήξερα,αλλά ξίδι πάντα βάζω,γιατί είτε δε βάζω αβγό είτε μόνο ασπράδι.
Βέβαια μου άρεσε πολύ το μείγμα μυρωδικών που βάλατε.
Αντί γαλέτας προσθέτω στο γάλα κουάκερ να μαλακώσει και το ρίχνω στον κιμά-αν χρειαστεί βάζω λίγη γαλέτα-άλλες φορές παξιμάδι κριθαρένιο.
Καλημέρα!

Μαριλένα said...

αυτά τα tips με τρελλαίνουν!!
να προτείνω, μία ανάρτηση αποκλειστικά με συμβουλες;
δεν μπορειτε να φανταστείτε ποσο χρήσιμα ειναι :))

Ελένη, κι εγώ πάντα βάζω κουακερ στον κιμά αντί ο,τιδήποτε άλλου :))

Maria B. said...

Είδατε καλέ το Ελενάκι μας τι νοικοκυρά είναι ?? Καμαρωτά-καμαρωτά είναι τα μπιφτεκάκια φαίνονται τέλεια.

Επειδή είμαι καλό παιδί δεν τα παίρνω απο το πιάτο σήμερα γιατι ειναι σπεσιαλ παραγγελία για το Μαράκι. καλοφάγωτα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, αποκλείεται να μην σου βγουν αφράτα με αυτή τη συνταγή.
Και με τα tips της.
Δοκίμασέ τα και πες μου όταν τα φτιάξεις.
Φιλιά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελένη μου, μ' άρεσε η ιδέα του κουάκερ και θα την δοκιμάσω.
Βάζω γαλέτα ή ψωμί ή παξιμάδι, κουάκερ δεν έχω βάλει, θα το δοκιμάσω και αυτό.
Βάλε μια φορά πιπεριά στο ζύμωμα, θα με θυμηθείς.
Φιλάκια.

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι συμφωνώ με τα tips, είναι πάντα χρησιμότατα.
Προσπαθούμε σε κάθε ανάρτηση να βάζουμε και τα σχετικά tips, κάποια στιγμή θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε κάποια να κάνουμε μια ανάρτηση.
Κι εσύ κουάκερ?? Πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
Smac!!

ΕΛΕΝΑ said...

Kαλέ Μαράκι, πάρε, πάρε, φτιάξαμε μπόλικα, ούτως ή άλλως η Μαρία δεν είναι μονοφαγού, φτάνουν για όλους.
Αντε, φέρε το πιάτο σου να σε σερβίρω;-)

eleni said...

Έλενα,οι πιπεριές μ΄αρέσουν πολύ στα φαγητά.Θα βάλω,αλλά τι έχω ν΄ακούσω από τον άντρα μου-δεν τις θέλει.Μην ανησυχείς,δεν πτοούμαι,τις χρησιμοποιώ και ποτέ δε λείπουν από το σπίτι.
Ευτυχώς είναι καλόβολος,παρά τις αντιρήσεις-στο τέλος τρώει οτιδήποτε μαγειρέψω,ακόμη και φαγητά με φρούτα-μεγάλο κώλημα έχει μ΄αυτά.

αχτίδα said...

Ωραία μου φαίνονται, αλλά μη σε προσβάλω ..σαν τα σουτζουκάκια του λανδρα μου δεν κάνει κανείς.Εγώ όμως θα πάρω την πληγουροσαλάτα σου με τον μαίντανό που εμείς στη Θεσσαλονίκη μας τον μεταχειριζόμαστε πολύ σε όλα τα φαγητά μας.Αγαπώ πολύ τις σαλάτες.

αχτίδα said...

Ξέχασα να σου πω οτι έκανα χθες βράδυ απο τα νεύρα μου για τα γεγονότα τα ροξάκια.Υπέροχα.

ΕΛΕΝΑ said...

Eλενάκι άμα τρώει και φαγητά με φρούτα, είναι μια χαρά καλόβολο παιδί!!
Εμείς τα λατρεύουμε οικογενειακώς, δεν χρειάζονται παρακάλια οι δικοί μου για φαγάκια με φρούτα;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Αχτιδούλα μου, φτιάχνει ο αντρούλης σου σουτζουκάκια?? Α, μα εσύ έχεις πάρει εξαιρετικό παιδί!!
Ο δικός μου μια ομελέτα έβαλε να κάνει εχθές και ακόμα μαζεύω την κουζίνα:PPP
Χαίρομαι που ευχαριστηθήκατε τα ροξάκια:)
Η πλιγουροσαλάτα είναι πολύ νόστιμη, κι εγώ τον μαϊντανό τον χρησιμοποιώ πολύ κι ας μην είμαι Θεσσαλονικιά.
Φιλιά στην όμορφη Θεσσαλονίκη!!

Αγγελική Λ. said...

Καλέ τι ωραία τουρλωτά μπιφτεκάκια ειναι αυτά!
Πολύ ωραία, όντως ειδικά η πιπεράτη σάλτσα.Επίσης το τρικ με το b.p δεν το ήξερα!
Εγω βάζω τριμμένη ντομάτα, ξύδι, μουστάρδα, θρυματισμένο πάγο και μπόλικο αχνισμένο κρεμμύδι για να μην μας πειράζει στο στομάχι.
Baking powder βάζω στις ομελέτες και γίνονται φουσκωτές σαν σουφλέ!
Η μαιντανοσαλάτα σου ειναι κάτι σαν ταμπουλε χωρίς λεμόνι , δυόσμο και φρέσκια ντομάτα , έτσι;;
Πεντανόστιμη!

Peter M said...

Elena, I like your big, mega-sized biftekia...Greek portions are best!

Δημιουργία said...

Εγω επειδη αποφευγω το ψωμι στα μπιφτεκια τριβω μεσα καροτο και κολοκυθι στον τριφτη του τυριου.Την σαλατα την φτιαχνω αλλα αντι λιαστης ντοματας βαζω χρωματιστες πιπεριες.

ΕΛΕΝΑ said...

Καλέ Αγγελικούλα έχει λεμονάκι η μαϊντανοσαλάτα μου.
Στη γεύση δεν θυμίζει σχεδόν καθόλου ταμπουλέ, επικρατεί η γεύση του μαϊντανού, το ταμπουλέ το ... παστώνω στον δυόσμο.
Τον θρυμματισμένο πάγο γιατί τον βάζεις αλήθεια??

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, you know the size of greek portions of course;-)
They are not small, this is for sure:))

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου χρυσοχέρα - αααχχ αυτά τα παντοφλίνια σου πολύ μου άρεσαν - το τριμμένο καροτάκι στα μπιφτέκια πάει πραγματικά πολύ. Οταν φτιάχνω μπιφτεκάκια χωρίς την σάλτσα πιπεριάς που λέω, βάζω τριμμένο καρότο και τριμμένη φρέσκια ντοματούλα και γίνονται επίσης πολύ νόστιμα.

Επίσης, δοκιμάστε και 1-2 τριμμένες πατάτες στα μπιφτεκάκια κάποια φορά. Δίνουν ωραία και διαφορετική γεύση.

Αγγελική Λ. said...

Eλενάκι μου ναι δίκιο έχεις για το λεμόνι , τώρα το παρατήρησα, το αλτσχαιμερ θερίζει ως φαίνεται.
Πάγο θρυματισμένο ή νερό πολύ παγωμένο,βάζω διότι τα κάνει πολυ αφράτα.
Επίσης δεν ανέφερα πως τα ζυμώνω δέκα λεπτά σερί...έτσι να κάνω μπράτσα και να φύγει το στρες!

kleiw said...

Elenakiiii!!!exe xarh pou den trwgw!!alla kontebei liges hmeres emeinan akoma!!!
se ola ta eid keftedwn,h me kuma h me xwrtarika panta bazw soda kai aleuri(farina-up) opou xreiastei!!!kai sto plasimo panta malaka`!!to apotelesma afrata san kai mena!!!xaxaxaxa!!!!filia apo kardias!!!

kiki said...

Μιαμ ακούγονται τα μπιφτέκια αλλά κι εγώ είμαι φανατική της σαλάτας!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Κλειώ μου με τις ... αφράτες συμβουλές σου χα χα χα
Φιλάκια πολλά ... πάντα από καρδιάς:))

Κικίτσα η σαλάτα είναι πολύ νόστιμη πραγματικά!!
Κι εγώ φανατική .. σαλατού επίσης;)

cook said...

ω..μπιφτεκακια απο τα χερακια της Ελενας...νοστιμια σιγουρη!...σας λεω εγω πουα ακολουθησα προηγουμενη συνταγη της :)

cat said...

Φοβερά τα μπιφτεκάκια σου Ελενα.
Τα έφτιαξα εχθές (προσθέτωντας μιά τριμμένη ντομάτα και κουάκερ αντί για φρυγανιά) και έγιναν σουπερ, όπως και το λικέρ ρόδι (που ξαναέφτιαξα και φέτος).
CAT

ΕΛΕΝΑ said...

Cookitsa μου, τι να πω εγώ για τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια σου που πλέον συχνά πυκνά τα φτιάχνω??

Cat, γεια στα χεράκια σου, χαίρομαι που σου πετύχανε και τα δύο. Το κουάκερ το έχω ήδη βάλει στο πρόγραμμα για τα επόμενα μπιφτεκάκια μου.

gvarvakis said...

Καλησπέρα!! Τα έφτιαξα το Σάββατο και τα "χτυπήσαμε" αλύπητα!! Έγιναν φουσκωτά και ζουμερά. Πεντανόστημα!! Η συνταγή καταχωρήθηκε στα "ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ"
Καλό βράδυ :)

Vassi said...

Αχ,βρε Ελενα,τι μπιφτεκακια ειναι αυτα.Τα εχω φτιαξει τουλαχιστον 10 φορες μεσα σ' ἐνα μηνα.

Anonymous said...

Θα τα δοκιμάσω και αυτά! Καπου διαβασα για τριμένη πατατα. Φυσικά το εχω δοκιμάσει κι έχω καταλήξει στη γλυκοπατατα. Πάει υπέροχα στα μπιφτέκια και τραβαει όλο το καψιμο από πιπεριες κλπ κι ετσι τα παιδιά τα εξαφανίζουν

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου πολύ χαίρομαι που τα ευχαριστηθήκατε!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Vassi μου είδες τι νόστιμα και αφράτα γίνονται??
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ανώνυμη/ε και η τριμμένη πατάτα ταιριάζει όμορφα στα μπιφτεκάκια.
Την γλυκοπατάτα δεν την έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω να σου πω.
Πιστεύω και αυτή ωραία θα ταιριάζει.
Οι πιπεριές στην συνταγή που δίνω δεν είναι καυτερές, πράσινες απλές πιπεριές είναι, δεν υπάρχει κάποιο "κάψιμο"στην γεύση.
Καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...