Wednesday, 10 December 2008

Κουραμπιέδες


Η συνταγή αυτή είναι της ''κουμπάρας Κατίνας'' που την έχει από την γιαγιά της, δηλαδή, 70 χρονών η κουμπάρα και βάλτε πόσο θα ήταν η μητέρα της και η γιαγιά της, η οποία θα την είχε από την γιαγιά της, οπότε.... άστα να πάνε... η καταβολή της συνταγής χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι δε, από την ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας.
Την αφιερώνω εξαιρετικά στην Μαργαριτούλα μας και σε όσους αγαπούν τα Χριστούγεννα.

Υλικά για 50 κομμάτια:
500 γρ βούτυρο γάλακτος
250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα-κομμένα και καβουρδισμένα
800 γρ - 1 κιλό αλεύρι μπλέ για όλες τις χρήσεις
½ ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
3 κροκούς και ένα ασπράδι μαρέγκα
5 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα καθαρό
(άσπρο από το σουπερ μαρκετ),
καλό είναι να μην είναι ανοιγμένο από πριν το μπουκάλι,
για να μην έχει ξεθυμάνει.
4 βανίλιες
Για το πασπάλισμα-τελείωμα:
λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο
άχνη 3 πακέτα
5 βανίλιες που θα βάλουμε μέσα στην ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί για λίγη ώρα
Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και την μαρέγκα, το οινόπνευμα, το αλεύρι με τις βανίλιες και τα αμύγδαλα.
Τα χτυπάμε όλα μαζί (θα χρειασθεί να βάλουμε του ζυμωτηρίου τις λεπίδες ή σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε για λίγο στο χέρι).
Η ζύμη δεν θα είναι σαν ζυμάρι, θα είναι λίγο τριφτή και την αφήνουμε κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί.

Τα πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε, μακρόστενα – μισοφέγγαρα ή σαν μικρά μπιφτέκια.
Βγαίνουν 2 ταψιά.

Βάζουμε κόλλα στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' της ώρας.
Δεν περιμένουμε να ξεροψηθούν γιατί θα είναι καμένοι, ίσα να χρυσίσουν και ας μας φαίνονται άψητοι.
Μόλις κρυώσουν λίγο:
Κοσκινίζουμε σ' ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί αρκετή ζάχαρη μαζί με τις μισές βανίλιες. Βάζουμε στην σειρά σιγά – σιγά τους κουραμπιέδες, που τους έχουμε ραντίσει, όση ώρα ψιλοκρύωναν, με ανθόνερο ή ροδόνερο.

Μόλις τους βάλουμε στη σειρά κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη με τις υπόλοιπες βανίλιες. Τους παίρνουμε με μια σπάτουλα έναν – έναν, για να μην μας σπάσουν και τους βάζουμε σειρές σειρές σαν βουναλάκι στην πιατέλα. Κάθε σειρά που βάζουμε στην πιατέλα κοσκινίζουμε και λίγη ζάχαρη, στην κορυφή δε ρίχνουμε πιο πολύ ζάχαρη για να είναι σαν χιονισμένοι.
ΤΙΡS:
-Ραντίζουμε τους κουραμπιέδες όταν είναι στο ταψί και κρυώνουν, δεν ραντίζουμε ποτέ όταν είναι επάνω στην ζάχαρη γιατί θα πετρώσει η ζάχαρη.
-χρησιμοποιούμε πάντα σπάτουλα για να τους πιάνουμε, γιατί όσο είναι φρέσκοι κάνουν λακουβίτσες.
-Μην εκπλαγείτε που βάζουμε οινόπνευμα. Στα γλυκά γενικά δεν βάζουμε κονιάκ-λικέρ κλπ.;;; άρα είναι το ίδιο, απλά δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε την γεύση και τα αρώματα, γι αυτό βάζουμε σκέτο οινόπνευμα που βοηθάει στο να γίνουν αφράτοι και τραγανοί. Τώρα εάν εσείς δεν θέλετε το οινόπνευμα βάλτε την αναλογία του σε κονιάκ.
Οι κουραμπιέδες αυτοί είναι από τους πιο ωραίους που θα έχετε δοκιμάσει.
Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη!!

21 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Kαι του χρόνου, και του χρόνου Μαράκι, να είσαι καλά να τους ξαναφτιάξεις.
Και σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας μια τόσο παλιά συνταγή, άρα δοκιμασμένη και πετυχημένη.
Αυτό με το οινόπνευμα δεν το είχα ξανακούσει, είναι η αλήθεια.
Θα τους φτιάξω φέτος λοιπόν με την συνταγή σου και σίγουρα θα είναι τέλειοι!!

Rena said...

Μοσχοβόλησε το μπλογκ!! Και του χρόνου Μαράκι. Πολύ καλή η ιδέα του οινοπνεύματος. Νομίζω ότι το τιπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συνταγές όταν δε θέλουμε να αλλοιώνονται οι γεύσεις, σωστά?

Αγγελική Λ. said...

Rich and famous είσαι άξια του ονόματος σου!
Υπέροχοι κουραμπιέδες!Φαινονται λαχταριστοι, λαχταριστοί!Και του χρόνου να είσαι καλά Μαράκι μου,καλά Χριστούγεννα να έχουμε!
Εγω βάζω κονιάκ στους κουραμπιέδες που κάνω και επειδή με τα βουτυρα τα προβεια και αυτά που μυρίζουν βαριά δεν τα παω καλά βάζω χύμα βουτυρο αγελάδος απο το s/m.
Θα το πω γιατί θα σκάσω:
Τόσες αφιερώσεις ούτε ο Πανταζής να ήσουν μάνα μου! :-) :-):-)

Αγγελική Λ. said...

Rich and famous είσαι άξια του ονόματος σου!
Υπέροχοι κουραμπιέδες!Φαινονται λαχταριστοι, λαχταριστοί!Και του χρόνου να είσαι καλά Μαράκι μου,καλά Χριστούγεννα να έχουμε!
Εγω βάζω κονιάκ στους κουραμπιέδες που κάνω και επειδή με τα βουτυρα τα προβεια και αυτά που μυρίζουν βαριά δεν τα παω καλά βάζω χύμα βουτυρο αγελάδος απο το s/m.
Θα το πω γιατί θα σκάσω:
Τόσες αφιερώσεις ούτε ο Πανταζής να ήσουν μάνα μου! :-) :-):-)

Maria B. said...

ευχαριστώ γλυκιές μου αγάπες !!
αγγελικούλα πότε θα μαθεις επιτέλους το λαπτοπι σου και να σταματήσεις να στελνεις 2 φορές τα μηνυματα?? καλά να πάθεις γιατι με είπες Πανταζή ! που τον θυμήθηκες καλέ αυτόν??

Anonymous said...

Άξια. Και του χρόνου Μαράκι.
sgr

Maria B. said...

σ' ευχαριστώ πολύ sgr και του χρόνου να είμαστε καλά, αυριο θα έχουμε μελομακάρονα, εκει να δεις Λιζάκι μυρωδιές!!!

Peter M said...

Geia sou Maria! Kourabiedes always are raided and finished first of all the Greek Christmas cookies..kai bravo sou!

Maria Tzirita said...

Μπράβο συνονόματη, φοβερή φαίνεται η συνταγή αυτή! Θέλω και μελομακάρονα τώρα, άντε κορίτσια, να ολοκληρώσουμε το στόλισμα του τραπεζιού μας με τα παραδοσιακά! Φιλάκια πολλά και σε σένα και στην Έλενά μου!

Maria B. said...

Peter φτιάχνεις εσυ κουραμπιέδες εκει στα ξένα???

Μαρακι μου λίγο υπομονη μεχρι αύριο και θα σου τα έχουμε όλα.
μετά θα έχουμε και μπακλαβά.
σ'ευχαριστουμε για την παρέα σου.

Μαριλένα said...

αα, μα αυτοι είναι ό,τι έπρεπε, τωρα που έρχονται οι γιορτες!
μπράβο :)))

eleni said...

Μπράβο κορίτσια,που βάζετε νωρίς τις συνταγές,ώστε να έχουμε χρόνο να τις φτιάξουμε.
Αν δε βάλω ανθόνερο δεν πειράζει-δε μ΄αρέσει στους κουραμπιέδες.Γίνονται τραγανοί,έτσι;Δεν τους μπορώ λασπωμένους,αφού όσους φτιάξω μόνη θα τους γευτώ.
Και του χρόνου!

μαργαριτα said...

καλε?????τι βλεπουν τα ωραια ματακια μου....?
σπεσιαλ αφιερωμενοι κουραμπιεδες για μενα??????
μαρακι μου το πνευμα των χριστουγεννων΄(εγω χαχαχα) σε ευχαριστει θερμα!!!!!!
αγγελικη ζουλεψες ή μου φαινεται χιχιχιχι
φιλια

Δημιουργία said...

Και του χρονου, να εισαστε καλα με υγεια να τους ξαναφτιαξετε.Καλα Χριστουγεννα.

Maria B. said...

Μαριλένα μου και Δημιουργία, ευχαριστώ για τις ευχές και εσεις να είστε πάντα καλά και να χαιρόσαστε τις οικογενειές σας.

Ελένη δεν υπαρχει πρόβλημα αμα δεν βάλεις ανθόνερο. Να ξέρεις όμως ότι με την μέθοδο που περιγράφω δεν λασπώνουν αρκεί βέβαια να μην ρίξεις πολύ. Αυτοί οι κουραμπιέδες είναι τραγανοί, δεν είναι στούμπα γιαυτό και τους λατρεύω.

Μαργαριτούλι, ξωτικό των Χριστουγέννων είδες πως ζούλεψε η ψηλή για την αφιέρωση ??? χιχιχιχι?

Mary said...

Τώρα είδα τους κουραμπιέδες σου Μαριώ και ένα έχω να ρωτήσω:
Αν βάλω οινόπνευμα να πλησιάζω το τζάκι μετά ή υπάρχει κίνδυνος;
χαχαχαχα
Εγώ βάζω κονιακάκι συνήθως (αφού το δοκιμάσω εγώ πρώτα. χικ!) Καθ’ ότι είμαι πιο rich and famous από σένα.

Maria B. said...

χα χα χα χα και που να δείς τώρα που μ'εδειξε και το cnn!!!!!

kiki said...

Να σας πω τι έκανα μικρή με τους κουραμπιέδες; Μου άρεσε να πηγαίνω και να τρώω τη ζάχαρη (φυσικά), που είχε ποτίσει από τους κουραμπιέδες. Έτριβα και μισό κουραμπιέ μέσα και έκανα πως τρώω κουραμπιέ κατά τ' άλλα!
:-)))

ΕΛΕΝΑ said...

Kικίτσα νομίζω ότι μικρά όταν είμασταν, όλα το ίδιο ... σκασμένα είμασταν. Κι εγώ το ίδιο έκανα με την ζάχαρη;-)

kleiw said...

Maria glukia!!!
eimai latrhs twn Xristougennwn!!!
stolizw kathe xrono to spiti apo arxes Noembriou,ews to telos peripou tou Ianouariou!!!einai apolaush!!!ma feto,molis shmera katafera na psilostolisw!!!isws tou xronou kalhtera!!!
geia sta xeria sou kai kalofagwta!!!filakia apo kardias!!!

cook said...

και του χρονου ....και του χρονου!!...οι κουραμπιεδες ειναι το αγαπημενο μου γλυκακι!σημερα κερναμε κι εμεις στο μπλογκ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...