Friday, 5 December 2008

Ροξάκια

Τα ροξάκια τα έχω συνδέσει με τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο, μαζί με τα μελομακάρονα, θα φτιάξω και ένα ταψί σιροπιαστά ροξάκια.Τα ροξάκια γίνονται με αλεύρι και μαγιά, ψήνονται και αμέσως σιροπιάζονται (όπως τα μελομακάρονα).
Η Βέφα έχει δώσει μια πιο …τεμπέλικη εκδοχή, για ροξάκια με φύλλο σφολιάτας, χωρίς να φτιάξουμε την ζύμη δηλαδή. Πολύ νόστιμα κι αυτά, αν και γευστικά δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Τελείως διαφορετικές γεύσεις. Εγώ θα σας δώσω και τις δύο παραλλαγές, κι εσείς διαλέξτε τι προτιμάτε.
Ροξάκια με ζύμηΓια τη ζύμη
1 κούπα γάλα χλιαρό
30 γρ. μαγιά
2 αυγά
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μπέικιν
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Επιπλέον
¾ κούπας καρύδια τριμμένα
3 κουταλάκια σκόνη κακάο
Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι
1 κουταλιά κονιάκ
1 ξύλο κανέλας
Τα φτιάχνουμε
Ανακατεύουμε το γάλα με την μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά, τα μυρωδικά, το ξύσμα και το μπέικιν και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τελευταίο προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη μας πρέπει είναι μαλακιά και ελαστική.
Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο. Στην μισή προσθέτουμε τα καρύδια και το κακάο, ώστε να έχουμε μια σκούρα ζύμη. Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν το κακάο και τα καρύδια στην ζύμη. Σκεπάζουμε τις δύο ζύμες και τις αφήνουμε για μισή ωρίτσα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν λίγο.
Στην συνέχεια ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, ενώ με την σκούρα πλάθουμε ένα μπαστούνι, φροντίζοντας το μήκος του να είναι όσο το μήκος της μακριάς πλευράς του λευκού παραλληλόγραμμου φύλλου. Τοποθετούμε το σκούρο μπαστούνι στην άκρη της μακριάς πλευράς του λευκού φύλλου και αρχίζουμε να τυλίγουμε σφικτά σε ρολό, ώστε να κλείσουμε την σκούρα ζύμη μέσα στην λευκή.
Κόβουμε το ρολό σε λεπτά φετάκια, πάχους όσο περίπου ένα δάχτυλο (γυναικείο, έτσι??) Τοποθετούμε κάθε φετάκι στην παλάμη μας, το στρογγυλεύουμε όσο γίνεται πιέζοντας το απαλά περιμετρικά, το πλαταίνουμε λίγο ανάμεσα στις παλάμες μας και το τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ροξάκια.
Στο μεταξύ έχουμε έτοιμο το σιρόπι, το οποίο έχουμε φτιάξει βράζοντας όλα τα υλικά στην μεγάλη μας κατσαρόλα, για περίπου 10 λεπτά, ώστε να «δέσει». Μόλις βγουν τα ροξάκια από τον φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν στο καυτό σιρόπι, και τα αφήνουμε να ποτιστούν καλά (προσοχή μην σας διαλυθούν όμως – σιρόπιασμα όπως στα μελομακάρονα). Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Έτοιμα.

Ροξάκια με σφολιάτα
(η συνταγή της Βέφας ψιλοπειραγμένη)Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας γαλλικού τύπου
1 κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Για την γέμιση
¾ κούπας καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη
1 αυγό
3 κουταλάκια τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι κονιάκ
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμό λεμονιού
Ας τα φτιάξουμε κι αυτά
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης η οποία πρέπει να είναι σφικτή.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας.
Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, κόβουμε κυκλικούς δίσκους. Όση ζύμη περισσέψει, την ξανανοίγουμε με τον πλάστη και κόβουμε κι άλλους κυκλικούς δίσκους.Από τους μισούς δίσκους αφαιρούμε με ένα μικρότερο κουπ πατ κομματάκια ζύμης, ώστε να σχηματιστεί ένας κρίκος. Στους υπόλοιπους, τοποθετούμε ένα γεμάτο κουταλάκι γέμιση στο κέντρο. Πάνω από αυτά, τοποθετούμε έναν κρίκο ζύμης.
Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν και μ’ ένα πιρούνι πιέζουμε ξανά τις άκρες για να σχηματίσουμε τις ραβδώσεις.Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί βουτυρωμένο, αλείφουμε με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι, έχοντας βράσει όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε να πιουν το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές να έχουμε όλοι, με υγεία πάνω απ’ όλα.

29 comments:

Maria B. said...

Αμα τώρα εγω φωνάξω ότι είναι
Τ Ε Λ Ε Ι Α υπάρχει περίπτωση να με πείτε υπερβολική??? Λοιπόν είναι πράγματι τέλεια και απο εμφανιση και απο γεύση, τα είχα φτιάξει μια φορά στο παρελθον και είχαν ξετρελλαθείόλοι.

Αρχισε να μυρίζει Χριστούγεννα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Tα είχες φτιάξει Μαράκι??
Τότε ξέρεις σίγουρα, ότι αξίζουν τον κόπο:)
Γίνονται πολύ νόστιμα, εμείς τα κάνουμε κάθε χρόνο και τα τιμάνε όλοι όσο και τα μελομακάρονα (περιμένουμε συνταγή σου, ξέρω ότι κάνεις τέλεια μελομακάρονα)
Ναι, ναι, μύρισαν Χριστούγεννα!!

faraona said...

Αυτο το γλυκο μου θυμίζει πολυ τα παιδκα μου χρόνια.Ειναι τέλειο!

eleni said...

Έλενα,δεν το ξέρω αυτό το γλυκό.Προτιμώ τη δική σου εκδοχή-πιστεύω ότι μπορώ να αλλάξω τα καρύδια με αμύγδαλα(δε μ΄αρέσουν καθόλου τα καρύδια).
Αυτά μπορεί να τα φάνε οι κόρες μου-δεν τους αρέσουν τα μελομακάρονα κι οι κουραμπιέδες,παρά μόνο ο μπακλαβάς με αμύγδαλο.
Φιλιά!

Μαριλένα said...

μέχρι τώρα τα αγόραζα.
για να δουμε, θα τα φτιάξω;
(χτες εβαλα να γίνεται το ροδι-λικερ, αλλά σε στρογγυλό τάπερ)

φαινονται πάντως εξαίσια!

φιλιά :))

ΕΛΕΝΑ said...

Faraona μου κι εμένα, κι εμένα:)
Πάντα με την πρώτη version το φτιάχναμε στο σπίτι, εγώ πλέον κάνω και τις δύο, γιατί διαθέτουμε και διαφορετικά γούστα στην οικογένεια;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι έλα να τα φτιάξουμε παρέα. Πολύ εύκολα σου λέω.
Δεν δίνω δύσκολες συνταγές εγώ, γιατί είμαι και γνωστή τεμπέλα:P
Φιλάκια πολλά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς. Θα αρέσει και στις δύσκολες κορούλες.
Η πρώτη εκδοχή για μένα είναι πιο νόστιμη, η δεύτερη (πολύ νόστιμη κι αυτή) είναι πολύ εύκολη.
Ναι, μπορείς αν θέλεις να βάλεις αμυγδαλάκια, αφού τα βάζεις στον μπακλαβά και σας αρέσουν, γιατί όχι και στα ροξάκια??

gvarvakis said...

Δείχνουν και είμαι σίγουρος πως θα είναι ΥΠΕΡΟΧΑ! Αντέγραψα και θα επιχειρήσω άμεσα!! Ευχαριστώώώώ
Καλό Σαββατοκύριακο! Φιλιά :)

lila said...

Όντως είναι γλυκό που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια.Είναι κλασσικό το ροξάκι.Είχαμε στο σπίτι μία συνταγή παλιά,αλλά τη χάσαμε κάποια στιγμή και ψάχνοντας βρήκα πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους συνταγές ,για ροξάκια αλλά δεν αποτόλμησα να κάνω καμία,γιατί δεν ήξερα ποια αξίζει πραγματικά.
Θα αποτολμήσω την δικιά σου,γιατί δείχνουν ωραία.
Εκατό κιλά θα γίνουμε στο τέλος από τα πολλά γλυκά.
Αλλά χαλάλι!
Φιλιά πολλά.

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Γιώργο μου, καλό σου Σαββατοκύριακο:))

ΕΛΕΝΑ said...

Aστα Lila μου, από γλυκά αυτό τον καιρό..... και από κιλά αυτό τον καιρό...... βάζω πολλά αποσιωπητικά;-)
Είναι οι μέρες που το απαιτούν και χαλάλι όπως λες:)
Kαλό σου Σαββατοκύριακο!!

lila said...

Συγνώμη, Έλενα μία ερώτηση.Στην δόση που έδωσες,περίπου πόσα κομμάτια βγαίνουν,;

ΕΛΕΝΑ said...

Lila μου όλα εξαρτώνται από το πόσο σφιχτά θα τυλίξεις το ρολό στην πρώτη περίπτωση και πόσο λεπτά ή χοντρά θα κόψεις τα κομμάτια.
Θέλει "σφικτό" τύλιγμα, για να μην απλώσουν πολύ τα ροξάκια.
Αν θυμάμαι καλά, βγάζει γύρω στα 15-20 ροξάκια η δόση που δίνω.

Στην δεύτερη περίπτωση, το κάθε φύλλο σφολιάτας, δίνει 10-12 ροξάκια.

Αγγελική Λ. said...

Roooooooooooxanne!!!!
Ελενάκι μου και του χρόνου!
Φυσικά και θα προτιμήσω αυτά με την ζύμη την κανονική απο τα Βεφαίικα αν και αυτά μια χαρά με φαίνονται και απο εμφάνισουν σκίζουν.Πολύ τα αγαπάω τα ρόξ, δεν τά έχω επιχειρήσει ποτέ, η μάνα τα φτιάχνει αλλα εμεις τα έχουμε πασχαλινά κεράσματα!!
Τα Χριστούγεννα κάνουμε φλογέρες.
Ελενάκι μπράβο τέλεια!

Maria B. said...

Ελενα άκουσες τι είπε η Αγγελική, τα χριστούγεννα κανουν φλογέρες, κατάλαβες λοιπον τι θα τους κεράσουμε!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Aγγελικούλα, αλήθεια πασχαλινό κέρασμα το έχετε εσείς?? Εμείς πάντα Χριστούγεννα το φτιάχνουμε.
Φλογέρες, επίσης χριστουγεννιάτικο κέρασμα, έχει φτιάξει "άπαιχτες" και θα μας κεράσει λίαν συντόμως, η γνωστή rich and famous χρυσοχέρα Μαρία!!!

Peter M said...

Bravo Elena, looks like you're getting ready for Christmas and all the house guests arriving.

I've only had Roxakia at others' home, luv'em.

Rena said...

Λοιπόν, επειδή εγώ μπερδεύομαι με τα πολλά, λιχούδα γαρ, ρώτησα κι έμαθα. Θα τα φτιάξω, δε θα μου γλιτώσουν, αλλά με ζύμη. :)) Γεια στα χέρια σου Λενιώ μου.

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, thank you:))
Ready for Christmas!!
Have a nice weekend!!

Ρενάκι ρώτησες την ... συνήθη ύποπτη??
Με ζύμη θα σου πρότεινα κι εγώ να τα κάνεις, όλοι τα προτιμάνε με ζύμη εκτός ... από μένα που τρελαίνομαι για τα άλλα:)

Δημιουργία said...

Κάθε φορά που φτιάχνω ροξάκια εξαφανίζονται στο πί και φι! Οτι γίνονται και με σφολιάτα δεν το ήξερα.

Αγγελική Λ. said...

Ελενάκι η μαμα μου τα ρόξ τα ξερει απο την πεθερά της.Στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Καβάλα τα έκαναν πάντα Πάσχα, τωρα γιατί δεν ξέρω!
Rich βάλε φλογέρες να δω τις προκοπές σου!

kiki said...

Μπορώ να έχω μια πιατέλα από τα από πάνω;

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα, τι να σου κάνω, που όταν ήρθες εσύ Αθήνα, έφυγα εγώ.
Δεν μπορεί,δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούμε.
Μέχρι τότε, πάρε όλη την πιατέλα!!

cook said...

χρυσοσερα μου!!!
δεν τα εχω φτιαξει ποτε,μα τα εχω κρατησει ως αναμνηση των φοιτητικων μου χρονων..εκει τα εμαθα απο τις μαμαδες των φιλων μου :)

ΕΛΕΝΑ said...

Μπισκοτένια μου
Αχ αυτές οι μανούλες. Αυτές ήταν πραγματικά χρυσοχέρες νομίζω!!
Γι αυτό τα "μαμαδίστικα" φαγάκια, εξακολουθούν και παραμένουν τα πιο νόστιμα!

Nena said...

Τι γίνεται ρε παιδιά. Μόνες σας τα κάνετε και τα τρώτε. Εγώ που είμαι; Ελενάκι να περάσω; έμεινε τίποτα;

ΕΛΕΝΑ said...

Που είσαι Νενούκο μου, που είσαι, ε?? Που σε έπαιρνα τηλέφωνο να σου ευχηθώ για τον Νικολή σου και απάντηση δεν έπαιρνα??
Να περάσεις βεβαίως, πάντα υπάρχει για σένα κέρασμα καρδιάς:))

Anonymous said...

Γειά σας παιδιά!!!οι συνταγές είναι τέλειες!Και μία λίγο διαφορετική ερώτηση!Ξέρει κανείς από πού προέρχονται τα ροξάκια;Από ποια χώρα δηλαδή προήλθαν; ευχαριστώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...