Sunday, 23 November 2008

Ραβανί με καρύδα


Αφιερωμένο σε όλους εσάς και σ' έναν φίλο που δεν αγαπάει πολύ τα γλυκά, αλλά όπως μου είπε όταν το είδε, αυτό ειδικά θα το έτρωγε ευχαρίστως!
Επίσης, απο τα βάθη της καρδιάς μου, αφιερωμένο στην κόρη μου, που το λατρεύει.

Υλικά:
400 gr φυτίνη ή βιτάμ
2 ποτήρια του νερού φαρίνα
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 χαρτάκι μπεκιν παουντερ
10 αυγά
100 + 50 gr ινδική καρύδα (το φακελάκι είναι 150 γρ. κρατάμε περίπου τα 50 γρ. για να ρίξουμε πάνω από το γλυκό αφού το σιροπιάσουμε)
Σιρόπι:
2 ποτήρια (του νερού) νερό
2 ½ ποτήρια (του νερού) ζάχαρη
- βράζουμε για 5-6 λεπτά -
Εκτέλεση:
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο μέχρι ν' ασπρίσει, ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε σιγά - σιγά τα αυγά (ολόκληρα) και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπεκιν. Χτυπάμε πάλι και λίγο πριν τελειώσουμε, ρίχνουμε την καρύδα και τ' ανακατεύουμε όλα μαζί, να πάει παντού η καρύδα.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και ψήνουμε το πολύ μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, πάνω κάτω φωτιά ή στον αέρα.
Όταν το ξεφουρνίσουμε το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Κάνουμε μερικές τρυπούλες στην επιφάνεια με μία οδοντογλυφίδα –για να περάσει μέσα το σιρόπι - και το κόβουμε κατά προτίμηση σε ρόμβους,σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι και γεμίζουμε την επιφάνεια με την καρύδα που έχουμε κρατήσει.
Το ιδανικό ταψί γι αυτήν την ποσότητα είναι το Νο 36. Εάν δεν έχει νούμερο το ταψί, ενδεικτικά σας λέω ότι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ψήσουμε ένα κοτόπουλο ολόκληρο με περίπου 3 κιλά πατάτες
Τip: Δοκιμάζουμε το σιρόπι στα 4 λεπτά για να δούμε εάν ξεχωρίζει το νερό από την ζάχαρη, έτσι κρίνουμε πόσο ακόμα θα το δέσουμε.
Προσοχή – μην δοκιμάσετε με το κουτάλι που βάλατε στην κατσαρόλα, γιατί θα καείτε, ρίξτε το σ' ένα πιατάκι και δοκιμάστε από εκεί μ΄ ένα άλλο κουταλάκι.
Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει λίγο για να δείτε την πυκνότητα του, εάν είναι πολύ πηκτό, ρίχνετε με προσοχή λίγο νερό και το βάζετε στην φωτιά για ένα λεπτό. Εάν δείτε ότι είναι πολύ ελαφρύ το δένετε λίγο ακόμη.
Τα ανωτέρω ισχύουν για το δέσιμο όλων σχεδόν των σιροπιών.
Καλή επιτυχία!!

15 comments:

cook said...

κι εμενα απο τα αγαπημενα μου ειναι...

ΕΛΕΝΑ said...

Αν ο δύσκολος φίλος το έτρωγε ευχαρίστως, σκέψου εγώ που είμαι και εύκολη;-)

"ζαχαρούλα.." said...

αυτό θα είναι η επόμενη έκπληξη στην μανούλα μου που τρελαίνεται για καρύδΑ!!!!!!!!!!!!!!!

ευχαριστώωω......!

Maria B. said...

Cook, και εμενα απο τα αγαπημένα μου, έτσι το φτιάχνεις και εσύ?
εχω και αλλη μια παραλλαγή για ραβανί - δεν έχει καρύδα μέσα, έχει μόνο επικάλυψη, θα το φτιάξω καποια στιγμή και θα το βάλω.

Γλυκειά μου ζαχαρούλα, να το φτιάξεις στην μανουλα αφου της αρέσει και να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου. Οι μανουλες είναι η καλύτερη εφευρεση και πρέπει να τις προσέχουμε και να τις αγαπάμε πολύ.

Ελενακι μου, εσύ είσαι η χαρά του κάθε μάγειρα !!! τα τρώς όλα!!!

zambia said...

Αχ! Μαρία,
Όταν βλέπω το ραβανί σου και μετά κοιτάζω το δικό μου στο τάπερ (που παρεμπιπτόντως το έφτιαξα αυτό το Σ/Κ), με πιάνει μια ελαφριά(;) απελπισία.
Εντάξει νόστιμο είναι, το τρώμε, αλλά βρε παιδί μου, δεν είναι τόσο...αγέρωχο.
Κάτι σε πιο...πίτα (λόγω ύψους) μου βγήκε!
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ κι από εδώ!

DIMITRIS said...

Μαράκι καλημέρα και συγχαρητήρια για το ωραίο σου γλυκό. Ευτυχώς οι δικές σου συνταγές είναι προς το παρόν σε ιντερνετική μορφή μέχρι να τις φτιάξει η καλή μου γιατί ήδη είμαι ήρωας που με τόσες λιχουδιές στο σπίτι παραμένω στα ίδια κιλά τόσα χρόνια :)

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπία, σου το έχω πει 100 φορές, πρώτα θα σου κάνουμε ιδιαίτερο και μετά θα επιχειρείς να μπεις στην κουζίνα.
Για ... αγέρωχο ραβανί, μόνο η Μαρί (καλά δεν παίζομαι από ρίμα:P)

Maria B. said...

Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ. Αλήθεια πως τα καταφέρνεις με τετοια καλονοικοκυρα στο σπίτι και διατηρείς αυτην την σιλουέτα?
δεν μπορεί καποιο μυστικό θα υπάρχει....


Ζαμπία μου, τι έχει καλέ το δικό σου ραβανί και δεν είναι αγέρωχο ??
μήπως δεν είχες βάλει το σωστό ταψάκι? για πες να δούμε τι έφταιξε.

Ελενα, που το βρήκες και το ταίριαξες ???!!!!!!!!!

μαργαριτα said...

ααα μαρακι την πατησες...για να δεις παστα φλωρα ...θα δω και εγω καρυδοραβανι...
ανταλλαγη!! αμ πως.....?
χαχαχα τελειο!!
φιλακια

Maria B. said...

Μαργαριτούλα μου φτιάξε μου εσυ την παστα φλώρα που είσαι εξπερτ και τι σε νοιάζει εσένα, ενα ταψί ολόκληρο θα σου φέρω!!!!!!!

Peter M said...

This is the second time I've seen coconut used with revani and I like it!

Maria B. said...

welcome Peter ! Τake a tasty, it's delicious!!

Anonymous said...

Τέλειο!!!!

Alma libre

Anonymous said...

Καλησπέρα σε όλους,καλή αρχή και καλή συνέχεια στις συνταγές της καρδιάς σας η της καρδιά μας θα έλεγα,μιάς και ο μεντοράς μου ποστάρισε μια απο τις αγαπημένες συνταγές της ιδιαίτερης πατρίδας μας!!!!!

'Ηθελα απλά να πω ότι χαρη στις σοφές συμβουλές της κατάφερα να μάθω να δένω το τέλειο σιρόπι και να κόβω το εν λόγω αριστούργημα σε ρόμβους!!!!!

Είναι καταπληκτικό ειδικά αν πασπαλίσετε την επιφανειά του πριν το σιροπιάσετε με λίγη κανελλα.

Θεανώ said...

Συγχαρητήρια! Πρόσφατα ασχολούμαι με τα blogs αλλά από την φιλενάδα μου που σας παρακολουθεί εδώ και 2 χρόνια, έχω ακούσει τα καλύτερα για το blog σας. Η μητέρα μου το κάνει λίγο διαφορετικό από το δικό σας. Θα το δοκιμάσω γιατί το λατρεύω αυτό το γλυκό όπως και να είναι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...