Thursday, 27 November 2008

Εξωτικό ρύζι με γαρίδες και ανανά

Και νηστίσιμο και νόστιμο. Το αφιερώνω στο Μαριλενάκι μου που νηστεύει αυτές τις μέρες και σε όσους κρατάνε την νηστεία των Χριστουγέννων, και θέλουν ιδέες για ένα νηστίσιμο πιάτο.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχα σκεφτεί αυτό το πιάτο σαν νηστίσιμο. Είναι το αγαπημένο μας ρύζι, ένα από τα πιάτα που αρέσει στους φίλους μας και που συνηθίζω να κάνω ανεξάρτητα από νηστείες.
Χρειαζόμαστε
250 γρ. αρωματικό ρύζι Thai η Basmati
350 γρ. γαριδούλες καθαρισμένες
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κόκκινες πιπεριές σε λωρίδες
μισό φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο λευκό
1/4 φλιτζ. σάλτσα σόγιας
1/4 φλιτζ. Worcestershire sauce
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
3 γεμάτες κουταλιές κέτσαπ πικάντικη
2-3 σταγόνες ταμπάσκο
2 κουταλιές αλεύρι
λίγο αλάτι
1 και 1/3 φλιτζ. νερό
6 φέτες ανανά από κονσέρβα (σε φυσικό χυμό)
Το φτιάχνουμε
Βράζουμε και στραγγίζουμε καλά το ρύζι. Βράζουμε για 10-15 λεπτά τις γαρίδες, τις οποίες πρώτα έχουμε καθαρίσει από το κέλυφος και το κεφάλι, και έχουμε αφαιρέσει προσεκτικά το εντεράκι τους. Αφήνουμε ρύζι και γαρίδες στην άκρη.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, φροντίζοντας να διαλυθεί καλά το αλεύρι. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες και τον ανανά σε κομμάτια και τα βάζουμε για 1-2 λεπτά να πάρουν όλα μια τελευταία βράση.
Σερβίρουμε το ρύζι και το περιχύνουμε με την σάλτσα μας.
Καλή επιτυχία.

26 comments:

Αγγελική Λ. said...

Γεια σου Λενάκι με τα ωραία σου!
Λοιπόν αυτο το φαί σου το έχω κανει πολλές φορές και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη!
Και όχι μονο με γαρίδες, αλλά και με κοτόπουλο, με χοιρινό και με μοσχαράκι και την σάλτσα με προσθήκη τσιλι σε καλαμάρι ψητό.
Πολύ νόστιμο και πολύ βολικό.
Φαγητό φούστα μπλούζα ένα πράμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελικούλα και με κοτόπουλο που το κάνω είναι πολύ καλό, είπα να δώσω την νηστίσιμη εκδοχή του για τους νηστεύοντες.
Και έχεις δίκιο, φαγητό φούστα μπλούζα, πανεύκολο είναι, όλη του η κούραση είναι στο καθάρισμα της γαρίδας (αν βάλουμε γαρίδες).
Το τσίλι μόνο στο καλαμάρι το βάζεις ή και στα υπόλοιπα??

Αγγελική Λ. said...

To τσίλι μου αρέσει πολύ στα θαλασσινά, αλλά στο καλαμάρι ιδιαίτερα!Και γενικά μου αρέσει το καλαμάρι διότι έχει πολύ ωραία υφή.
Αλλά σου λέω αυτο το φαι το εχω λατρέψει διότι τα υλικά τα έχω σπίτι σχεδόν πάντα, φροντίζω να μην ξεμένω και απο ανανά και με οτι υπάρχει στην κατάψυξη κάνω φαγητό κουφέτο!Και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει!

ΕΛΕΝΑ said...

Σωστή!!
Μην σου πω θα βάλω να το κάνω σήμερα, μάλλον με κοτόπουλο, μιας και το συζητάμε.
Ορίστε, μου ... δίνω και ιδέες χα χα χα

Μαριλένα said...

Ελενα μου :)) σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!

θαυμάσιο φαίνεται και εντός του Σαββατοκύριακου, σίγουρα θα το τιμησουμε οικογενειακώς.
(εν τω μεταξύ, εκτός δύο-τριών υλικών, όλα τα υπολοιπα υπάρχουν σπιτι)

φιλια πολλά και ξανά ευχαριστώ :))
(θυμασαι αυτή τη νηστισιμη τουρτα που ειχες ποστάρει και που την έφτιαχνα σε καθε ευκαιρία; ε, και γι' αυτο το ρύζι, το ίδιο προβλέπω να γίνεται)

DIMITRIS said...

Κάντο κάντο σε παρακαλώ γιατί στη δουλειά έχουμε σουπιές κοκκινιστές που θεωρητικά θα ήταν καλό φαγητό αλλά με τον μάγειρα που διαθέτουμε ακόμα και η ψητή μπριζόλα μπορεί να αποτύχει ! Τέλος πάντων ήλθε η ώρα του φαγητού και πάω να δω τι είναι αυτό που θα μας σερβίρει.

Φιλια Δημητρης

eleni said...

Έλενα,πολύ μ΄αρέσει ο ανανάς στο φαγητό-υπέροχη η γλυκόξινη γεύση.Θα το προτιμήσω με κοτόπουλο,γιατί οι γαρίδες και τα συναφή δε μ΄αρέσουν.
Καλή σου μέρα!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου πολύ χαίρομαι που σου άρεσε.
Σύντομα θα βάλουμε κι άλλες νηστίσιμες συνταγές,γιατί ξέρω ότι πολλοί είναι αυτοί που νηστεύουν αυτές τις μέρες.


Δημήτρη το μενού σήμερα διαθέτει εξωτικό ... κοτόπουλο με ρύζι (δεν προλαβαίνω να καθαρίσω γαρίδες τώρα)
Φιλιά:)

Ελενάκι δεν σου αρέσουν οι γαρίδες?? Η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς έχω ακούσει ότι δεν αρέσουν και μου φαίνεται περίεργο γιατί εμείς τις λατρεύουμε οικογενειακώς και τις τρώμε με όλους τους τρόπους.
Φτιάξτο με κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες, πολύ πολύ νόστιμο γίνεται και έτσι. Βέβαια το κοτόπουλο θέλει λίγη παραπάνω ώρα στο μαγείρεμα από τις γαρίδες, έτσι??
Φιλάκια πολλά!

Crazy Tourists said...

Μιαμ μιαμ! Ενδιαφέρον φαίνεται...Θα το φτιάξω καμιά μέρα στο κοριτσάκι μου! Καλορίζικο κι απο μένα!
CrazyTourist1

eleni said...

Έλενα,είμαι η μοναδική στην οικογένεια που δε μ΄αρέσουν-επίσης οι καραβίδες και ο αστακός.Έτσι σπάνια φτιάχνω-ο σύζυγος με τις κόρες τρώνε έξω-ευτυχώς έχουμε ένα φίλο που έχει ταβέρνα και ξέρουμε ότι είναι εγγυημένα φρέσκα.
Έτσι γλυτώνω τη γκρίνια.

gvarvakis said...

Εξωτικό σε όλες του τις εκδοχές!!
Καλή όρεξη :)

ΕΛΕΝΑ said...

Τρελοτουριστάκο σε ευχαριστούμε:))
Σου χω πει πόσο μ' αρέσει που φροντίζεις και μαγειρεύεις για το κοριτσάκι σου, ε??

ΕΛΕΝΑ said...

Ελένη αυτά τραβάω εγώ με τα ... σαλιγκάρια. Είναι το μόνο φαγητό που δεν έχω μαγειρέψει ποτέ, γιατί αποκλείεται να μπορέσω να τα καθαρίσω σωστά και γιατί δεν τρελαίνομαι κιόλας.
Ελα που όλοι στην οικογένεια τα τρώνε σαν τρελοί.
Ετσι αναγκαζόμαστε και ξενιτευόμαστε σε ταβέρμα γνωστού επίσης, προκειμένου να απολαύσουν 2πιάτα σαλιγκάρια έκαστος. Και μην σου λέω και λίγα δηλαδή;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου ευχαρισούμε, κόπιασε να σου κάνω το τραπέζι:)
Πως είσαι σήμερα, λίγο καλύτερα? Πονάς λιγότερο?

αχτίδα said...

Οι γαρίδες είναι η σπεσιαλιτέ του άνδρα μου που τις κάνει με πολλούς τρόπους καιπάντα ..παχυντικούς γιατί του αρέσουν με σάλτσες και τυριά.Αγαπώ πολύ το ρύζι με τις γαρίδες μα είμαι διστακτική με τις ..εξωτικές γεύσεις όπως η προσθήκη φρούτων.Μα αν μου το μαγείρευαν θα το δοκίμαζα ευχαρίστως και έτσι όπως το βλέπω..μου ανοίγει την όρεξη.

Maria B. said...

Ελενάκι μου τι ωραίο φαγακι είναι αυτό !!! χρώματα ! αρωματα ! γεύσεις! πολύ το ζήλεψα και θα ήθελα να το φαω και εγω σαν τον Δημήτρη, αλλα λόγω σεμιναρίου δεν προλαβαίνω να ψωνίσω για να το φτιάξω. Μην κοιτας την Αγγελικούλα μας που έχει παντα για ώρα αναγκης ανανα στο σπίτι της!!!!!!!!!

να ξέρατε ποσο μου λείπετε τωρα που ειμαι στο σεμινάριο ..... τι εξαρτηση είναι αυτή βρε παιδιά.. ευχυτώς τελειώνω αυριο.

Maria B. said...

ευτυχως ήθελα να πω - sorry -η νύστα την έκανε την δουλειά της!!

Αγγελική Λ. said...

Bρε Μαρακι μου αφου ξερεις, στο σπιτι μου δεν ξεμενω ποτε απο κονσερβα ανανα, σολωμουδάκι Σκωτίας, και φουαγκρά.
Όταν ξεμένω απο χαβιάρι πετάγομαι σπίτι σου να μου δώσεις επειδή ξέρω πως δεν σου λείπει ποτέ.

Maria B. said...

xaxaxaxaxaxaax!!!! ειμαι μια rich and famous !!!!!

kleiw said...

Elenaki mou!!!to Sabbatobrado tha to ftiaksw!exw kai ton antra mou edw kai to upoloipo thn Kyriakh gia mena pou nhsteuw kai gia...tha ftiaksw kanena pshtouli!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αχτιδούλα η προσθήκη φρούτων σε διάφορα φαγάκια, είναι η αδυναμία μας οικογενειακώς.
Και όχι μόνο ανανά, αλλά και μήλα, δαμάσκηνα, βερύκοκα κλπ
Είναι πραγματικά ιδιαίτερες γεύσεις, που ή τις λατρεύεις ή σε αφήνουν τελείως αδιάφορο.

ΕΛΕΝΑ said...

Βρε θεότρελες rich and famous, αντί να είστε στην δεξίωση του πρέσβη εχθές το βράδυ, ξενυχτάγατε και τσακωνόσασταν ποια έχει τα πιο πολλά φουα γκρα στο ανάκτορό της??
Χα χα χααααααααα
Γιατί δεν με ξυπνήσατε να φέρω κι εγώ τα δικά μου να σας τα (επι) δείξω??

Κλειούλα μου δες τι τραβάω η γυναίκα!
Τι μου κάνεις?? Εχεις τον αντρούλη σου αυτές τις μέρες??Καλώς τον δέχθηκες!! Να περάσετε πολύ πολύ όμορφα!
Φιλάκια πολλά Κλειάκι μου:))

kiki said...

Αυτο το φαγακι μ' αρεσει κι εμένα!

ΕΛΕΝΑ said...

Kι εμένα, κι εμένα Κικίτσα:))

cook said...

τι ποίημα ειναι αυτο!

ΕΛΕΝΑ said...

Διαθέτουμε και πραγματικό ποίημα παραπάνω χα χα χα
Φιλάκια μπισκοτένια μου!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...