Wednesday, 31 December 2008

Καλή Χρονιά να έχουμε!!

Αγαπημένοι μας φίλοι!!
Σε λίγες ώρες η καινούρια χρονιά έρχεται. Μια χρονιά που όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι μας επιφυλάσσει μόνο ευχάριστες εκπλήξεις.
Σας ευχαριστούμε πολύ που εδώ και ένα μήνα που ανοίξαμε το blog μας, μας αγκαλιάσατε τόσο ζεστά.
Ο καλός σας λόγος, το ζεστό σας χαμόγελο - που κι αν δεν το βλέπαμε, το νοιώθαμε όμως - η θετική σας αύρα, η ζεστή σας παρουσία, ήταν για μας η καλύτερη ανταμοιβή.
Υποσχόμαστε σε αντάλλαγμα, να σας κερνάμε και τον καινούριο χρόνο μέσα από την καρδιά μας,με περισσότερο κέφι και να σας γεμίσουμε με αρώματα και γεύσεις από τα φαγάκια μας, τα ταξίδια μας, τις εντυπώσεις μας από κάποιο ενδιαφέρον γεγονός.
Ο νέος χρόνος που σε λίγο θα έρθει, ευχόμαστε να φέρει ό,τι το καλύτερο στα σπιτικά σας.
Υγεία, αγάπη, ηρεμία, καλή ψυχική διάθεση, τύχη και ευτυχία.
Καλή χρονιά, Χρόνια Πολλά από τις Συνταγές Της Καρδιάς!!

Monday, 29 December 2008

Γλυκιά τυρόπιτα

Φίλες και φίλοι μου, Χρόνια Πολλά και Καλά εύχομαι σε όλους. Ελπίζω ότι περάσατε όλοι σας πολύ όμορφα τα Χριστούγεννα, κοντά στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Πήρατε και δώσατε δωράκια, και κυρίως, πήρατε και δώσατε αγάπη.
Και του χρόνου με Υγεία να ξαναγιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.
Το σημερινό μας κέρασμα, είναι μια τυρόπιτα διαφορετική απ’ τις άλλες. Χωρίς φύλλο, χωρίς αλεύρι, με το άρωμα της κανέλας και την γλύκα του μελιού.
Γλυκός σαν μέλι εύχομαι να είναι ο καινούριος χρόνος που σε λίγες μέρες έρχεται, και να φέρει σε όλους μας μόνο ευχάριστες στιγμές.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την τυρόπιτα
Τα υλικά μας
550 γρ. ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα
160 γρ. μέλι
400 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κοφτά κουταλάκια κανέλα
5 αυγά
1 σφηνάκι Grand Marnier
Πως την φτιάχνουμε
Η παρασκευή της είναι απλούστατη. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ, μέχρι να πάρουμε ένα λείο χυλό. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνουμε για μισή ωρίτσα στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Όταν η πίτα μας είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με μπόλικη κανελίτσα και ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!

Sunday, 21 December 2008

Τα τρουφάκια των Χριστουγέννων

Τρουφάκια με άρωμα Χριστουγέννων. Δαμάσκηνα, ξηροί καρποί, σταφίδες βουτηγμένες σε μπράντυ, άρωμα πορτοκαλιού και φυσικά….σοκολάτα. Πολύ σοκολάτα!
Ας τα φτιάξουμε
Χρειαζόμαστε:
150 γρ. ξερά δαμάσκηνα
1/3 φλιτζ. σταφίδες ξανθές μουλιασμένες για μισή ωρίτσα σε…
½ φλιτζάνι μπράντυ
¾ φλιτζ. αμύγδαλα φιλέ
70 γρ. σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια ή τριμμένη
ξύσμα από ένα ολόκληρο πορτοκάλι
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
125 γρ. κουβερτούρα
1 κουταλίτσα βούτυρο
Για την επικάλυψη:
Τρούφα σκούρα ή πολύχρωμη ή τριμμένο ινδοκάρυδο
Τα φτιάχνουμε
Ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα. Προτιμήστε να αγοράσετε αυτά στην συσκευασία χωρίς κουκούτσι.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, που έχουμε μουλιάσει στο μπράντυ για μισή ώρα. Προσθέτουμε και το μπράντυ, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα, την φρυγανιά και την σοκολάτα γάλακτος, την οποία έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα στα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε για περίπου 10 λεπτά στο ψυγείο, να σφίξει λίγο το μείγμα.
Πλάθουμε στρογγυλά τρουφάκια, τα κυλάμε σε τρούφα, ινδοκάρυδο ή ακόμα και σε κακάο αν θέλουμε και απολαμβάνουμε άρωμα Χριστουγέννων.
Καλή επιτυχία.

Friday, 19 December 2008

Χριστούγεννα στην Ολλανδία

(αναμνήσεις από τα περσινά Χριστούγεννα)Φέτος τα Χριστούγεννα θα βρίσκομαι στο αγαπημένο μου Λεωνίδιο, παρέα με καλούς φίλους. Θα ανάψουμε το τζάκι, θα ψήσουμε κάστανα, θα μαγειρέψω τα πατροπαράδοτα φυσικά, θα κάνουμε βολτίτσες στα υπέροχα γύρω μέρη.
Νοστάλγησα χριστουγεννιάτικη Ελλαδίτσα, μιας και πέρυσι τα Χριστούγεννα τα περάσαμε στην Ολλανδία. Όχι δηλαδή ότι περάσαμε άσχημα, θα ήμουν και αχάριστη να το πω, μιας και η Ολλανδία είναι η αγαπημένη μου χώρα και την επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ.
Αν κι έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες, σε 3 ηπείρους, εκεί νοιώθω πάντα ….σαν στο σπίτι μου. Μια χώρα πανέμορφη, με φιλικούς και ευγενικούς κατοίκους (o.k ίσως λίγο παραπάνω οργανωτικούς απ’ όσο έχουμε συνηθίσει). Με απέραντα «χαλιά» από τουλίπες, με ανεμόμυλους, με σπιτάκια που λες ότι ξεπήδησαν από κάποιο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (ειδικά σε κάποια γραφικά χωριουδάκια της). Με πολλά πολλά ποδήλατα να κυκλοφορούν στους πεντακάθαρους δρόμους της.
Το 1/4 της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Γι αυτό έχουν κατασκευαστεί πολλά χιλιόμετρα φραγμάτων, για να προστατεύσουν το έδαφός της.
Τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν η 6η φορά που επισκέφτηκα την Ολλανδία. Δεν κατάφερα να την ευχαριστηθώ όπως τις προηγούμενες φορές. Ο λόγος: το πολύ κρύο, που μας δυσκόλευε στις μετακινήσεις μας. -6 βαθμοί μας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί γνώρισα μιαν άλλη όψη της χώρας από αυτήν που είχα συνηθίσει. Κι επειδή μας φιλοξένησαν φίλοι αγαπημένοι Ολλανδοί, ζήσαμε από κοντά τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα και τις συνήθειές τους. Το σπίτι τους ήταν στα σύνορα με το Βέλγιο, κι έτσι μετακινούμασταν από την μία χώρα στην άλλη μέσα σε λίγα λεπτά.
Το σπίτι των φίλων που μας φιλοξένησανΈνας από τους πολλούς ανεμόμυλους που συναντάμε στην ΟλλανδίαΠερίπατος στους πεντακάθαρους στολισμένους δρόμουςEfteling, η πανέμορφη….Disneyland της Ολλανδίας. Εντάξει, δεν είναι τόσο μεγάλη σαν αυτήν του Παρισιού και σίγουρα όχι σαν την Disneyworld στο Orlanto. Πάντως για να την σεργιανίσεις θέλεις πάνω από 1 μέρα. Εκείνη την ημέρα που πήγαμε, από κρύο …….τα είδα όλα. Μπρρρρρρρρρ!!Γραφικό μαγαζάκι με γλυκάκιαΚαφές με την Κλειώ μας στον πύργο του Ρότερνταμ, σε ύψος 185 μέτρα
(όπως βλέπετε ένα καφεδάκι ήπιαμε και δεν παρασυρθήκαμε από τα υπέροχα γλυκάκια που υπήρχαν)Αμβέρσα στο Βέλγιο
(Antwerp σημαίνει όπως μας είπαν οι φίλοι μας «πετώ το χέρι»)Οι γιοι μου έκαναν και πατινάζ στον πάγο (δεν φαίνονται στην φωτό, μην τους ψάχνετε)Gourmet στο σπίτι των φίλων μας, όπου ο καθένας ψήνει τα δικά του κρεατικά-λαχανικά σε ειδικό σκεύοςΚαι τέλος, τα μέρη όπου ξόδεψα τον περισσότερο χρόνο μου (και όχι μόνο).Shopping centers φυσικά!!! Είπαμε, έκανε κρύο……κάπου έπρεπε να μπω να ζεσταθώ.Το επόμενο ταξίδι μου στην Ολλανδία, θα φροντίσω να είναι Άνοιξη ή Καλοκαίρι, για να μπορέσω να σας μεταφέρω εικόνες από τουλίπες, ανεμόμυλους δίπλα στην θάλασσα, από το υπέροχο Μαντούρονταμ (όλη η Ολλανδία σε μινιατούρες), τα κανάλια του Άμστερνταμ, τα γραφικά ψαροχώρια του Βόλενταμ κι ένα σωρό άλλα μέρη που πέρυσι δεν κατάφερα να ξαναεπισκεφτώ, λόγω καιρού.

Thursday, 18 December 2008

Πατατοσαλάτα κέικ

Γιορτές έχουμε, ας εντυπωσιάσουμε στο γιορτινό μας τραπέζι με μία διαφορετική σαλάτα. Η σαλάτα αυτή μ’ έχει βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές, γιατί εκτός από την ωραία της εμφάνιση είναι και πεντανόστιμη. Κόβεται εύκολα σε κομμάτια, σαν κέικ, και είναι βολική και για μπουφέ. Η συνταγή είναι της Βέφας, αλλά αρκετά «πειραγμένη» και προσαρμοσμένη στα δικά μου γούστα. Η παρασκευή της είναι πανεύκολη και το γευστικό αποτέλεσμα πιστεύω θα σας ενθουσιάσει.
Πάμε λοιπόν να την φτιάξουμε.
Θα χρειαστούμε
4-5 πατάτες κανονικού μεγέθους (δηλαδή ούτε τεράστιες αλλά ούτε και πολύ μικρές)
10 λωρίδες μπέικον
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
μισή πιπεριά πράσινη, μισή κόκκινη, μισή κίτρινη κομμένες σε καρεδάκια
8-10 αγγουράκια πίκλες ψιλοκομμένα
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φυλλαράκια)
1 κούπα ρεγκάτο τριμμένο ή γραβιέρα τριμμένη
100 γρ.τυρί Μilner (ή άλλο παρόμοιο) σε μικρά κυβάκια
Επίσης
300 γρ. κριμ τσιζ
3 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουταλιά μουστάρδα
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές λευκό balsamico
χυμό μισού λεμονιού
Πως την φτιάχνουμε
Βράζουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, μέχρι να γίνει κριτσανιστό και να φύγει το λίπος του. Το κόβουμε σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με τις πατάτες.Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια, τις χρωματιστές πιπεριές, μαϊντανό, πίκλες και τριμμένο τυράκι.Τα ενώνουμε με τις πατάτες-μπέικον, ανακατεύοντας προσεκτικά. Τελευταία προσθέτουμε το τυρί σε κύβους και ξαναανακατεύουμε.
Σε τρίτο μπολ τώρα. Έχουμε αφήσει το κριμ τσιζ σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μαγιονέζα, μουστάρδα, λάδι, ξύδι και λεμόνι) και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ ή με αυγοδάρτη μέχρι να πετύχουμε ένα λείο μείγμα. Το αδειάζουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να πάει παντού.Σε μια φόρμα με δαχτυλίδι στρώνουμε πλαστική μεμβράνη, καλύπτοντας όλο το εσωτερικό της (και το δαχτυλίδι). Αδειάζουμε προσεκτικά την σαλάτα μέσα στην φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά της με ένα κουτάλι ή μαχαίρι.Την αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα, να σφίξει καλά. Όταν θέλουμε να την σερβίρουμε, αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά την πλαστική μεμβράνη. Έτοιμη!!!
Καλή επιτυχία!

Monday, 15 December 2008

Χοιρινό με σελινόριζες


Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζεύει γύρω του την οικογένεια αλλά και τους φίλους μας. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν μαζί πρόσωπα αγαπημένα και παρέα να γιορτάσουν μια μέρα χαράς.
Η παράδοση θέλει στο τραπέζι, εκτός από την κλασσική γαλοπούλα με την γέμιση και ένα άλλο είδος κρέατος, συνήθως χοιρινό ή αρνί.
Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε καθιερώσει το χοιρινό με σελινόριζες και δεν ... τολμάω να μην το φτιάξω κάθε Χριστούγεννα, μιας και είναι το αγαπημένο του καλού μου. Ακόμα και καλεσμένοι να είμαστε εκείνη την ημέρα, θα φροντίσω να το φτιάξω και να το πάω, αν η οικοδέσποινα έχει ετοιμάσει κάτι διαφορετικό.
Η σελινόριζα είναι πολύ πιο αρωματική (και νόστιμη κατά τη γνώμη μου) από το σέλινο. Παρουσιάζει βέβαια μια σχετική δυσκολία στο καθάρισμα, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.
Εδώ παίρνετε μια ιδέα για το καθάρισμα της σελινόριζας
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε
1300-1500 γρ. χοιρινό ποντίκι σε μερίδες
2-3 σελινόριζες (ανάλογα με το μέγεθος)
μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
2 κρεμμύδια ξερά
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγαλούτσικα καρότα
1 κούπα άνηθο
3-4 ζουμερά λεμόνια
2 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε αρκετό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα δύο ξερά κρεμμύδια, τα οποία έχουμε κόψει σε φετάκια. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε κι αυτό να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι, μπόλικο πιπεράκι, μισή κούπα άνηθο και 2 κούπες νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες από τις φλούδες και τις κόβουμε σε κομμάτια «κυδωνάτα».
Το καθάρισμα της σελινόριζας όπως είπαμε, δεν είναι και ότι το ευκολότερο. Θέλει «καλό» και κοφτερό μαχαίρι.
Καθαρίζουμε και τα καρότα. Το ένα το κόβουμε σε ροδέλες και το άλλο το τρίβουμε στον τρίφτη.
Τέλος ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Όταν πια το κρέας έχει μαγειρευτεί, το αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα μας, μέσα στην οποία βάζουμε τα λαχανικά, δηλαδή σελινόριζες, καρότα, κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο.
Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό και αφήνουμε μισή ωρίτσα ακόμη να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Φτιάχνουμε ένα αυγολέμονο με τα λεμόνια και τα 2 αυγά και αυγοκόβουμε το φαγητό μας.
Τέλος προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του κρέατος και την ανακινούμε προσεκτικά να καλυφθεί όλο το φαγάκι από την σάλτσα του.
Καλή επιτυχία!

Sunday, 14 December 2008

Μελομακάρονα με αλισίβα

Η συνταγή είναι της φίλης μου της Σόνιας, που εκτός από φιλενάδες, είμαστε και συνάδελφοι τα τελευταία 23 χρόνια. Αλλάζαμε τις εταιρείες και πηγαίναμε στις ίδιες, εντελώς τυχαία !! Η σχέση μας δε μετά από τόσα χρόνια, είναι σαν σκωτσέζικο ντους –μία κρύο,μία ζέστη.
Ας αφήσουμε όμως την τρελοσχέση μου με την Σόνια και ας πάμε στα μελομακάρονα που έφτιαχνε η προγιαγιά της η Κατίγκω που είχε γεννηθεί το 1875 στον Αη-Γιάννη στην Σπάρτη. Να σας πω έτσι για την ιστορία, ότι την Κατίγκω όταν ήταν 15 χρονών, την έκλεψε ο προπάππους και δημοσιεύτηκε ...η αρπαγή στην εφημερίδα Εστία γιατί ο πατέρας της είχε όλο τον Αϊ-Γιάννη δικό του και φιλοξενούσε στο σπίτι του, τον Γεώργιο τον Α' στις περιοδείες του στην Λακωνία.
H αρχική συνταγή, ήταν μετρημένη σε οκάδες και πιατάκια του καφέ.
Αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε, είναι πεντανόστιμη και τόσο …. παραδοσιακή, είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
Υλικά για την ζύμη - περίπου 55 με 60 κομμάτια -
3 ποτήρια του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι του νερού καρύδια κοπανισμένα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
½ κουταλιά της σούπας σόδα - διαλυμένη μέσα στο κονιάκ-
2 κουταλάκια του γλυκού μπεκιν παουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
1 ποτήρι του νερού αλισίβα
- για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε: 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη, χωρίς λίπη και 2 ποτήρια νερό, τα βράζουμε 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.
Σιρόπι
2 ποτήρια του νερού, νερό
2 ποτήρια του νερού, ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού, μέλι
Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα την αλισίβα με το λάδι μέχρι ν' ασπρίσει, ρίχνουμε σιγά – σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνοντας μαλακά
Ακολουθούμε τις οδηγίες για πλάσιμο – ψήσιμο – μέλωμα και τα tips του προηγούμενου ποστ
Κάθε χρόνο φτιάχνω και τις 2 συνταγές γιατί οι μισοί θέλουν αυτά με το καρύδι μέσα και οι άλλοι μισοί θέλουν να έχουν το καρύδι μόνο από πάνω. Πάντως εσείς, όποια και να διαλέξετε δεν θα απογοητευθείτε, είναι και οι δύο πεντανόστιμες.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Friday, 12 December 2008

Βυζαντινή Μαγειριά

Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά, να φιλοξενούμε το κέρασμα της Στέλλας Σπανού.
Η Στέλλα Σπανού, είναι καταξιωμένη στον χώρο της μαγειρικής εδώ και καιρό και με πολλές περγαμηνές στο ενεργητικό της.
Το βιβλίο της "Έρωτας Γεύσεων" βρίσκεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην δεύτερη έκδοση, ενώ παράλληλα ετοιμάζει ένα βιβλίο που έγραψε για την Νομαρχία Χαλκιδικής και που αφορά την γαστρονομία της περιοχής και τα προϊόντα της καθώς και το βιβλίο της Θράκη Αιγαίο Κύπρος
Η Στέλλα πρόσφατα δημιούργησε το δικό της site, το οποίο πλέον έχουμε προσθέσει και στα αγαπημένα μας links μαζί με τα links όλων των φίλων μας.
Είναι το www.stellaspanou.gr στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε το βιογραφικό της Στέλλας και να δείτε ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητές της.
Παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε τις υπέροχες συνταγές της, με τις οποίες το site της θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
Η ίδια η Στέλλα, είναι ένας πολύ γλυκός και ζεστός άνθρωπος.
Η συνταγή που μας στέλνει, είναι ένα πιάτο που μπορεί να αντικαταστήσει την γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για όσους δεν την προτιμούν.
Την ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε προσωπική ευτυχία, επιτυχία στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και πάντα να μας νοστιμίζει την ζωή με τις υπέροχες συνταγές της.

Βυζαντινή μαγειριά
"Με πρωταγωνιστικά υλικά το μέλι , το κρασί, με τη βυζαντινή κληρονομία χωρίς πολλές σάλτσες και με σύγχρονο τρόπο μαγειρικής το παρακάτω πιάτο για τις γιορτές θα σας ανταμείψει νοστιμότατα
Υλικά
½ κιλού χοιρινό κρέας
½ κιλού μοσχάρι
½ κιλού κοτόπουλο
όλα τα παραπάνω κομμένα σε κύβους
1 φλιτζάνι άσπρο κρασί
1 κουτάλι αλάτι
1 κουτάλακι μαύρο πιπέρι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 σταγόνες ξύδι
6 κουταλιές μέλι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κιλό πράσα
1 /2 μανιτάρια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
Εκτέλεση
Πλένετε τα κρέατα με κρύο νερό ,τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνετε το ελαιόλαδο το μέλι ,το ξύδι , προσθέτετε κομμένα σε κομμάτια δυο τριών πόντων τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα , τα αλατίζετε και αυτά.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 1.1/2 ώρα.
Στη μία ώρα ανοίγετε αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ανακατεύετε τα υλικά.
Τα ξαναβάζετε στο φούρνο χωρίς το αλουμινόχαρτο.

Στέλλα Σπανού"

Thursday, 11 December 2008

Μελομακάρονα


Μετά τους μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες πρέπει κατά την παράδοση να σας κεράσουμε και μοσχομυριστά μελομακάρονα.
Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα υποδεχόμαστε με όλες αυτές τις μυρωδιές για να νοιώθουμε την μαγεία τους.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή για μελομακάρονα μόνο με λάδι και αλισίβα.

Υλικά για 50 κομμάτια
1 Πακέτο βούτυρο LURPAK (ανάλατο) 250 γρ.
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη μπλε (για όλες τις χρήσεις)
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
2,5 κουταλιές του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα (την διαλύουμε στον χυμό του πορτοκαλιού)
1,5 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
2 χούφτες καρυδόψιχα κομμένη στο μπλέντερ για το πασπάλισμα.
Σιρόπι
2,5 ποτήρια του νερού, νερό
2,5 ποτήρια του νερού, ζάχαρη
½ ποτήρι του νερού, μέλι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι και προσθέτουμε την ζάχαρη, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε ρίξει την σόδα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο την κανέλλα, το ξύσμα και το κονιάκ. Μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder.
Ανακατεύουμε μαλακά ίσα να ενωθούν τα υλικά

Αφήνουμε την ζύμη περίπου 30' για να ξεκουραστεί και μετά αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, την κάνουμε σαν μικρό καρύδι και αρχίζουμε να την ανοίγουμε στην παλάμη μας ώσπου να κάνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Εάν δεν καταφέρνουμε να τα κάνουμε στο γνωστό σχήμα, δεν πειράζει, τα κάνουμε σαν στρογγυλά μπισκοτάκια. Κάθε ένα που φτιάχνουμε το πιέζουμε προσεκτικά πάνω στον τρίφτη για να γίνουν σχηματάκια στην επιφάνεια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος κρατώντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί έχουν την ιδιότητα και να φουσκώνουν και να απλώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30' λεπτά ώσπου να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Την ώρα που βάζουμε το ταψί στο φούρνο, βάζουμε και το σιρόπι να βράζει.
Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε. Ενδεικτικά σας λέω ότι όταν δεν χρειάζεται να ξαφρίσουμε άλλο, το σιρόπι είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να πάρουν μια ανάσα
και τα τοποθετούμε σ' ένα άλλο μικρότερο ταψάκι και εκεί τους ρίχνουμε προσεκτικά το κρύο σιρόπι. Τ' αφήνουμε σχεδόν ένα λεπτό και τα γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά για να πάρουν σιρόπι και από πάνω.
Τέλος τα βάζουμε σε σειρές σε μια ωραία πιατέλα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να παραμείνουν καθαρά και φρέσκα ή τα βάζουμε σ' ένα μπολάκι ερμητικά κλεισμένο.
Και του χρόνου!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, 10 December 2008

Κουραμπιέδες


Η συνταγή αυτή είναι της ''κουμπάρας Κατίνας'' που την έχει από την γιαγιά της, δηλαδή, 70 χρονών η κουμπάρα και βάλτε πόσο θα ήταν η μητέρα της και η γιαγιά της, η οποία θα την είχε από την γιαγιά της, οπότε.... άστα να πάνε... η καταβολή της συνταγής χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι δε, από την ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας.
Την αφιερώνω εξαιρετικά στην Μαργαριτούλα μας και σε όσους αγαπούν τα Χριστούγεννα.

Υλικά για 50 κομμάτια:
500 γρ βούτυρο γάλακτος
250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα-κομμένα και καβουρδισμένα
800 γρ - 1 κιλό αλεύρι μπλέ για όλες τις χρήσεις
½ ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
3 κροκούς και ένα ασπράδι μαρέγκα
5 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα καθαρό
(άσπρο από το σουπερ μαρκετ),
καλό είναι να μην είναι ανοιγμένο από πριν το μπουκάλι,
για να μην έχει ξεθυμάνει.
4 βανίλιες
Για το πασπάλισμα-τελείωμα:
λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο
άχνη 3 πακέτα
5 βανίλιες που θα βάλουμε μέσα στην ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί για λίγη ώρα
Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και την μαρέγκα, το οινόπνευμα, το αλεύρι με τις βανίλιες και τα αμύγδαλα.
Τα χτυπάμε όλα μαζί (θα χρειασθεί να βάλουμε του ζυμωτηρίου τις λεπίδες ή σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε για λίγο στο χέρι).
Η ζύμη δεν θα είναι σαν ζυμάρι, θα είναι λίγο τριφτή και την αφήνουμε κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί.

Τα πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε, μακρόστενα – μισοφέγγαρα ή σαν μικρά μπιφτέκια.
Βγαίνουν 2 ταψιά.

Βάζουμε κόλλα στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' της ώρας.
Δεν περιμένουμε να ξεροψηθούν γιατί θα είναι καμένοι, ίσα να χρυσίσουν και ας μας φαίνονται άψητοι.
Μόλις κρυώσουν λίγο:
Κοσκινίζουμε σ' ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί αρκετή ζάχαρη μαζί με τις μισές βανίλιες. Βάζουμε στην σειρά σιγά – σιγά τους κουραμπιέδες, που τους έχουμε ραντίσει, όση ώρα ψιλοκρύωναν, με ανθόνερο ή ροδόνερο.

Μόλις τους βάλουμε στη σειρά κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη με τις υπόλοιπες βανίλιες. Τους παίρνουμε με μια σπάτουλα έναν – έναν, για να μην μας σπάσουν και τους βάζουμε σειρές σειρές σαν βουναλάκι στην πιατέλα. Κάθε σειρά που βάζουμε στην πιατέλα κοσκινίζουμε και λίγη ζάχαρη, στην κορυφή δε ρίχνουμε πιο πολύ ζάχαρη για να είναι σαν χιονισμένοι.
ΤΙΡS:
-Ραντίζουμε τους κουραμπιέδες όταν είναι στο ταψί και κρυώνουν, δεν ραντίζουμε ποτέ όταν είναι επάνω στην ζάχαρη γιατί θα πετρώσει η ζάχαρη.
-χρησιμοποιούμε πάντα σπάτουλα για να τους πιάνουμε, γιατί όσο είναι φρέσκοι κάνουν λακουβίτσες.
-Μην εκπλαγείτε που βάζουμε οινόπνευμα. Στα γλυκά γενικά δεν βάζουμε κονιάκ-λικέρ κλπ.;;; άρα είναι το ίδιο, απλά δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε την γεύση και τα αρώματα, γι αυτό βάζουμε σκέτο οινόπνευμα που βοηθάει στο να γίνουν αφράτοι και τραγανοί. Τώρα εάν εσείς δεν θέλετε το οινόπνευμα βάλτε την αναλογία του σε κονιάκ.
Οι κουραμπιέδες αυτοί είναι από τους πιο ωραίους που θα έχετε δοκιμάσει.
Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη!!

Tuesday, 9 December 2008

Μπιφτεκάκια διαφορετικά και μια δροσερή μαϊντανοσαλάτα

Σήμερα σκόπευε η Μαρία να σας κεράσει τους εκπληκτικούς, μοναδικούς , πάααρα πολύ νόστιμους κουραμπιέδες της, μιας και Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες τι Χριστούγεννα είναι??
Μην ανησυχείτε όμως, έτοιμα τα έχει και τα δύο η χρυσοχέρα μας. Απλά λίγο υπομονή, γιατί έχουμε και υποχρεώσεις. Τι υποχρεώσεις??
Τάξαμε στο Μαράκι το Τζιριτάκι μας, αφράτα μπιφτεκάκια, μιας και όπως λέει (εμείς δεν την πιστεύουμε), ποτέ δεν τα πετυχαίνει. Και ιδού η … αυθεντική συνταγή μου για νόστιμα, διαφορετικά, αφράτα μπιφτεκάκια.
Μπιφτεκάκια όλοι λίγο πολύ ξέρουμε να φτιάχνουμε. Σιγά το δύσκολο θα μου πείτε. Τα συγκεκριμένα είναι λίγο διαφορετικά. Κατ’ αρχάς δεν έχουν αυγό. Ούτε αυτό είναι η πρωτοτυπία του, αφού υπάρχουν αρκετοί που δεν βάζουν αυγό στο ζύμωμα. Τότε?? Άντε, να πω πως τα φτιάχνω
Χρησιμοποιώ
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή ότι άλλο κιμά θέλετε)
2 μεγαλούτσικες πιπεριές πράσινες (έβαλα 1 πράσινη και 1 πορτοκαλί γιατί δεν είχα άλλη πράσινη)
1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό (μαζί και τα κλωναράκια που δίνουν άρωμα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές ξύδι
¼ φλιτζ. γάλα
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο
1 κουταλάκι μπέικιν
¾ φλιτζ. λάδι
γαλέτα (όσο πάρει)
Τα φτιάχνω
Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τον κιμά και τη γαλέτα και τα χτυπάω να ενωθούν. Γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα, όπως βλέπετε στην φωτό,(πολύ αρωματική κυρίως λόγω της πιπεριάς) που την απλώνω πάνω στον κιμά. Προσθέτω όση γαλέτα χρειάζεται για να μπορώ να τα ζυμώσω εύκολα. Πλάθω μπιφτεκάκια και τα ψήνω κατά τα γνωστά.
Τips:
Σας τα είπα τα tips πριν. Μια κουταλιά μπέικιν σε μπιφτέκια, κεφτέδες κ.λ.π με κιμά, τα κάνει απίστευτα αφράτα.
Επίσης, το ξύδι με το γάλα όταν ενώνονται, βοηθούν στο να αφρατέψουν τα μπιφτεκάκια.
Δεν ξέρω άλλα tips όποιος ξέρει ας μας τα πει κι εμάς

Και μια δροσερή μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι, για να συνοδέψετε τα μπιφτεκάκια σας.
Την φτιάχνω με:
-200 γρ. πλιγούρι
-1 ματσάκι μαϊντανό (χωρίς τα σκληρά κοτσανάκια) χοντροκομμένο
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-5-6 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
-αλάτι, λαδολέμονο
Μουσκεύω για αρκετές ώρες (καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ) το πλιγούρι σε χλιαρό νερό με χυμό μισού λεμονιού. Το στραγγίζω καλά και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω καλά και περιχύνω με λαδολέμονο που έχω χτυπήσει σ’ ένα σέικερ μαζί με αλατάκι.
Καλή επιτυχία.

Monday, 8 December 2008

Μους αβοκάντο με γαρίδες

Δροσερό και νόστιμο, μπορούμε να το σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο τώρα τις γιορτές, αντί της κλασικής γαριδοσαλάτας.
Προμηθευτείτε πολύ ώριμα αβοκάντο και όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αυγά, γιατί η μαρέγκα προστίθεται ωμή.
Χρειαζόμαστε:
200 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες
250 γρ. ανθότυρο
3 μικρά ή 2 μεγάλα πολύ ώριμα αβοκάντο
1 κύβο λαχανικών
χυμό 2 λεμονιών
2-3 σταγόνες ταμπάσκο
1 κουταλάκι κρεμμύδι σκόνη ή ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο
ασπράδια 2 αυγών
αλάτι
Το φτιάχνουμε:
Βράζουμε για 10-15 λεπτά τις γαρίδες σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει τον κύβο των λαχανικών. Αποσύρουμε από την φωτιά, στραγγίζουμε και φυλάμε τις γαριδούλες στην άκρη. Χτυπάμε τα 2 ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφικτή μαρέγκα.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο από τη φλούδα και το κουκούτσι και τα περιχύνουμε αμέσως με τον χυμό των λεμονιών. Τα βάζουμε στο μπλέντερ με το ανθότυρο, ταμπάσκο, κρεμμύδι και λίγο αλατάκι.
Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσεκτικά ενσωματώνουμε και την μαρέγκα. Τέλος προσθέτουμε και τις γαρίδες. Αν θέλουμε κρατάμε στην άκρη λίγες για την διακόσμηση.
Μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε ποτήρια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.

Saturday, 6 December 2008

Φλογέρες


Κέρασμα χριστουγεννιάτικο, όπως λέει η φίλη μου η Αγγελική, είναι οι φλογέρες, γι αυτό κι εγώ τις έφτιαξα και τις της αφιερώνω.
Υλικά για 45 κομμάτια
200 γρ καρύδια
150 γρ αμύγδαλα με την φλούδα
1/2 φλυτζ. Τσαγιού φρυγανιά
1 αυγό χτυπημένο
1 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
Επιπλέον
ένα πακέτο φύλλο για μπακλαβά
½ φλ. Τσαγιού βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
2,5 φλ. Ζάχαρη
2,5 φλ. νερό
1 ξυλαράκι κανέλλα
λίγη φλούδα λεμονιού
½ κουταλάκι χυμό λεμονιού
σύνολο βρασμού περίπου 7- 8 λεπτά
Εκτέλεση
Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τα φύλλα σε 4 ίσια μέρη.
Κάθε λωρίδα την βουτυρώνουμε, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση, λίγο πιο πάνω από το τέλος για να μπορεί να γυρίσει , διπλώνουμε λίγο δεξιά και αριστεράκαι αρχίζουμε να τυλίγουμε σαν ρολόΣτρώνουμε χαρτί ψησίματος σ' ένα ταψί, βάζουμε επάνω τις φλογέρες και αλείφουμε την επιφάνεια τους με βούτυρο.
Ψήνουμε σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ώσπου να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού.
Στα 5 λεπτά ρίχνουμε το χυμό και βράζουμε ακόμη για 2-3 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε τις φλογέρες και τις βάζουμε σ' ένα βαθύ και στενό σκεύος, κάνουμε τρυπίτσες στην επιφάνεια τους με μια οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιρόπι, σε λίγη ώρα τα γυρίζουμε ανάποδα για να σιροπιαστούν ωραία και από πάνω.
Όταν δούμε ότι έχουν τραβήξει αρκετά, τις τοποθετούμε σε πιατέλα ρίχνοντας από πάνω ότι σιρόπι έχει περισσέψει και τις σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...