Monday 5 January 2009

Κουνέλι στιφάδο με κληματόβεργες

Ξεκινάω κι εγώ τα φετινά κεράσματα με ένα φαγάκι που είναι η σπεσιαλιτέ της μαμάς μου και το φτιάχνει αρκετά συχνά επειδή είναι η αδυναμία του συζύγου μου. Το μαγείρεψε λοιπόν και εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τραβάω φωτογραφίες. (Είπαμε δικιά της σπεσιαλιτέ είναι, όχι δικιά μου!!!).
Την συνταγή μας την έχει δώσει εδώ και πολλά χρόνια μια οικογενειακή φίλη η κυρία Άννα, που ζει στα Μέγαρα και είναι σύζυγος κυνηγού. (Η αρχική συνταγή ήταν με λαγό.)
Υλικά:
1 κουνέλι περίπου 1.500-1.700 γρ.
3 κιλά κρεμμυδάκια πολύ μικρά για στιφάδο
3 ποτηράκια του κρασιού ελαιόλαδο
2 ποτηράκια του κρασιού ξύδι
4 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη
7-8 μπαχάρια
8-10 γαρυφαλλάκια
3 σκελίδες σκόρδο
5-6 φύλλα δάφνης
2 κλαράκια δεντρολίβανο
1 ½ μέτριες κουταλιές της σούπας αλάτι
½ κουταλιά της σούπας πιπέρι
3-4 ποτήρια του νερού, νερό.
Ένα ματσάκι κληματόβεργες (ξερές)
Εκτέλεση:
Κόβουμε- πλένουμε το κουνέλι και το βάζουμε στην κατσαρόλα για λίγο ώσπου να μαραθεί. Πλένουμε-κόβουμε τις κληματόβεργες, και τις βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας που θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας.Τοποθετούμε το κουνέλι με το λίγο ζουμάκι που έχει βγάλει πάνω στις κληματόβεργες και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός των κρεμμυδιών.Σε τρία τέταρτα με μια ώρα, δοκιμάζουμε το κουνέλι και εάν κοντεύει να γίνει βάζουμε από πάνω προσεκτικά τα καθαρισμένα κρεμμυδάκια ολόκληρα -πριν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα, καλό θα ήταν να τα έχουμε τρυπήσει ελαφριά με ένα πιρούνι κατά τόπους, για να τραβήξουν μέχρι μέσα την σάλτσαΜόλις μαραθούν λίγο τα κρεμμύδια τα ραντίζουμε μερικές φορές με την σάλτσα του φαγητού.
Προσοχή !!
ΔΕΝ ανακατεύουμε καθόλου το φαγητό, μόνο το κουνάμε μαζί με την κατσαρόλα πέρα-δώθε. Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, καλό είναι να το ζεστάνουμε λίγο πριν το ρίξουμε στο φαγητό. Βράζουμε το φαγητό μας για ακόμη μιάμιση περίπου ώρα.
Δοκιμάζουμε να δούμε εάν έχουν γίνει τα κρεμμυδάκια, διορθώνουμε στο αλάτι – πιπέρι και έτοιμο το μοσχομυριστό μας στιφάδο!Tip: Μαγειρεύουμε στην πιο δυνατή μας φωτιά. Μην παραλείψετε τις κληματόβεργες γιατί δίνουν μια υπέροχη γεύση στο φαγητό και επίσης δεν αφήνουν το κρέας να κολλήσει στην κατσαρόλα. Όταν θα σερβίρουμε το φαγητό στην πιατέλα ή στα πιάτα, προσέχουμε να μην κάνουμε βιαστικές και απότομες κινήσεις για να μην χαλάσουμε το σχήμα των κρεμμυδιών ούτε να μας διαλύσουν οι μερίδες του κουνελιού.
Καλή επιτυχία!!

20 comments:

Anonymous said...

Αχ αυτές οι μανούλες τι μας κάνουνε!!! Άξια η μαγείρισσα άξια και η φωτογράφος!! Αλήθεια Μαριώ τι κατσαρόλα χωράει αυτές τις ποσότητες; Μήπως τα βάλατε σε χύτρα;

ΕΛΕΝΑ said...

Η μανούλα είναι μια χρυσοχέρα!!
Εμοιασε στην χρυσοχέρα κορούλα της εννοείται!!
(Από σένα πήρε Μαράκι δηλαδή;-)
Λαχταριστό φαγάκι που η φωτογράφος το έχει κάνει να δείχνει πιο λαχταριστό ακόμα!

Anonymous said...

Πάνω στις κληματόβεργες!!! Φοβερή ιδέα, φαντάζομαι γεύση που θα έχει αυτό το φαγάκι.
Άξια η μανούλα.
sgr

eleni said...

Αχ και να το βάζατε λίγες μέρες νωρίτερα!Είχαμε λαγό στιφάδο-συνταγή της μαμάς, ίδια υλικά με τη δική σας,χωρίς τις κληματόβεργες.Θα ήταν ωραίο να το δοκιμάσουμε.
Στην επόμενη προσφορά λαγού ή κουνελιού θα προσθέσω κλαδάκια από τις λίγες κληματαριές μας.
Φιλιά!

Μαριλένα said...

πειράζει να βάλω κότα;

(τα κουνελακια-λαγουδάκια τα λυπαμαι πολύ και αδυνατώ)

Amali said...

χα χα θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα Ελένη....Και εμείς την Πρωτοχρονιά φτιάξαμε λαγό στιφάδο....Στο επόμενο λαγουδάκι θα βαλουμε και εμείς κληματόβεργες για δοκιμή....
Φιλιά

Anonymous said...

Η παρουσίαση είναι όλα τα λεφτά-εύγε!Όλγα

Anonymous said...

Καλέ κυρία rich εγω είμαι φτωχό ντεν έκω κλιματοβεργκες καρντιά μου, πως θα γίνει να το φάω αυτό το κουνελάκι το κλιματοβεργάτο που το έχω λιμπιστεί τόοοοσο πολύ;;
Θα με φιλέψεις κλιματόβεργες;;Ή θα μου κάνεις το τραπέζι, λέμε τώρα;
Και είναι και τόσο ωραιό στην φωτό, σαν ζωγραφιά...

ΕΛΕΝΑ said...

Κορίτσια οι κληματόβεργες νομίζω κάνουν την διαφορά στο φαγάκι!!

Μαριλένα μου νομίζω ότι και με κοτοπουλάκι δεν θα είναι άσχημο, αλλά ας μας πει η ειδική, όταν ξεμπερδέψει με τις ετοιμασίες του τραπεζιού που ετοιμάζει για την γιορτή του Φώτη της.

Αγγελική είσαι να πάμε αύριο σπίτι της που έχει και τραπεζώματα στο σόι,τάχα να πάρουμε κληματόβεργες?? Ε, τι θα κάνει?? Θα μας διώξει?? Θα μας πει να καθίσουμε κι εμείς παρέα τους.
Εμείς όμως θα κάνουμε πως δεν θέλουμε και πως ήρθαμε μόνο για τις κληματόβεργες.

Anonymous said...

Χαχαχαχαχαχα!! Μέσα Ελενα!
Χρονιάρα μέρα αύριο, όσο να 'ναι ένα μεζεδάκι θα μας φιλέψει!

kiki said...

Αυτές οι κληματόβεργες οι άτιμες, κάνουν ωραίο φαγητό πράγματι. Εγώ μάλλον θα ακολουθήσω την Έλενα και την Αγγελική και θα πάω μαζί τους για μεζέ! :-)))

Peter M said...

Whoa...very unique approach to Stifado with the klimatoverges...the dish looks fabulous and I do the like rosemary in there too!

Δημιουργία said...

Ηξερα το αρνι ψητο πανω σε κληματοβεργες,για το στιφαδο δεν το ηξερα, θα το δοκιμασω.

Anonymous said...

Καταπληκτικό φαγητό. Ωραία ιδέα το μαγείρεμα πάνω στις κληματόβεργες.
Οι φωτογραφίες σου πολύ δελεαστικές!

Μίλτος Γήτας said...

Ωραία συνταγή. Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία και ότι ποθείς να έρθει

ΕΛΕΝΑ said...

Mίλτο σε ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!!
Καλή χρονιά και πάντα επιτυχίες σου ευχόμαστε.

lila said...

Η μόνη μου ένσταση είναι στο κουνελάκι(κι εγώ τα λυπάμαι τα κουνελάκια),κατά τα άλλα η συνταγή είναι τέλεια.Θα την έκανα με ένα άλλο κρέας σίγουρα.
Συγχαρητήρια στην μητέρα σου.
Καλό απόγευμα.

Crazy Tourists said...

2 μέρες νωρίτερα!!Αχχ!Και μας φέραν ένα κουνέλι και δεν είχα μια συνταγή εύκαιρη και το έκανα πάσα στη θεία!
Καλή Χρονιά σε όλες!
Φιλιά!
CrazyTourist1

Maria B. said...

Καλημέρα σας!! έρχομαι και εγω καθυστερημένη. είχα τραπεζώματα για τον σύζυγο, όπως λεει και το Λενάκι μας.

ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, κρίμα βρε παιδιά που είχατε κουνελάκι/λαγό και δεν σας πρόλαβα, δεν πειράζει την επόμενη φορά, εμεις να είμαστε καλά!!

Σχετικα με τις κυρίες Ελενα - Κική - Αγγελική, δεν προλαβαίνω να γυρίσω το κεφάλι μου και αρχίζουν τα κουτσομπολιά και τις ιντριγκες ..... τς τς τς τς ....

Καλή χρονιά σας είπα?? δεν πειράζει, σας ξαναλέω !!!!

Anonymous said...

Όταν λέτε "βάζουμε στην κατσαρόλα για λίγο ώσπου να μαραθεί." εννοειται το βράζουμε σε νερό ή τηγανίζουμε στο λάδι?
φαίνεται τέλειο.
ευχαριστώ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...