Friday 6 February 2009

Κατσικάκι με κολοκυθάκια καπαμά

Σ' ένα υπέροχο βιβλίο συνταγών της Σοφίας Σκούρα αναφέρει ότι παραδοσιακά την Κυριακή των Αποκριών έχουμε στο τραπέζι μας αρνάκι ή κατσικάκι καπαμά.
Εγώ λοιπόν σας προσφέρω από τώρα την οικογενειακή μας συνταγή για να το βάλετε στο πρόγραμμα σας για την τελευταία Αποκριά, εάν και εφόσον καλύπτει τα γούστα σας.
Υλικά
3 κιλά κρέας, κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
9-10 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας πελτέ
1 ντομάτα φρέσκια ολόκληρη,
ξεφλουδισμένη και τρυπημένη γύρω-γύρω μ' ένα πιρούνι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
4-5 γαρύφαλλα ολόκληρα
5-6 μπαχάρια
4 κιλά κολοκυθάκια, μέτριο μέγεθος- προς μικρά
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε με λίγο ξύδι στην κατσαρόλα.
Το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 4-5 λεπτά.
Σε μια άλλη μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το λάδι και στην συνέχεια τον πελτέ με λίγο νερό και το κρέας, με το όποιο ζουμάκι του έχει απομείνει.
Τ΄ ανακατεύουμε όλα μαζί για λίγο. Τέλος ρίχνουμε περίπου μια κανάτα νερό, αλάτι, πιπέρι, τα μπαχάρια και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ½ ώρα.
Ώσπου να γίνει το κρέας καθαρίζουμε και κόβουμε σε ψιλές φέτες τα κολοκυθάκια, τα πλένουμε, τα τηγανίζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, καλύτερα να τα τηγανίσετε σε φριτέζα ή κατσαρόλα, για να αποφύγετε το πολύ λέρωμα.Οταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμοτοποθετούμε προσεκτικά πάνω από το κρέας τα κολοκυθάκια και γέρνοντας την κατσαρόλα στα πλάγια παίρνουμε λίγο ζουμάκι και τα ραντίζουμε.Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 20 λεπτά. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος εάν χρειασθεί, προσθέτουμε νερό, κατά προτίμηση χλιαρό.
Οι ποσότητες που αναφέρω έδωσαν 8 υπέροχες μερίδες φαγητό και πολλές βουτιές στην σάλτσα!!!

23 comments:

Anonymous said...

Μαράκι επειδή είμαι φαν του κρέατος-κακώς φυσικά από άποψη υγείας,τεσπά-θα την κάνω!Να είσαικαλά..Όλγα

πουαντερι said...

Τελειοοοο!
το τρωμε συχνα στην μαμα μου, ειναι το αγαπημενο του μπαμπα!!!

Maria B. said...

Ολγακι και Πουαντερί, απ'οτι βλέπω έχουμε τα ίδια γούστα και δικό μας αγαπημένο φαγάκι !!!! αντε βρε παιδιά καλές αποκριές !!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mα τι ετοιμότητα είναι αυτή!!!!
Λοιπόν Μαράκι, το σύνθημα του blog μας θα είναι "Φροντίζουμε πριν από εσάς για εσάς" πως σου φαίνεται?? χα χα χα
Τέλειο φαγάκι, δεν το ήξερα ότι συνηθίζεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Και φυσικά δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι τότε για να το .... τιμήσουμε δεόντως:))

Maria B. said...

Ναι! Ναι Ελενάκι μου, έτσι πρέπει να κάνουμε, κανόνισε αυτές τις μέρες να βάζουμε ότι είναι παραδοσιακό για την περίοδο των Αποκρεών. Πρέπει να τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος μας!!!!

Anonymous said...

Άψογο φαγητό που εμείς το κάνουμε πολύ συχνά. Η μόνη διαφορά είναι ότι παίρνουμε πολύ μικρά κολοκυθάκια και τα βάζουμε ολόκληρα.

Rena said...

Μαράκι λαχταριστό-λαχταριστό. Το αγαπημένο του συζυγου :) Εμείς βάζουμε και λίγες πατατούλες, κυρίως για να φάει και ο μικρος που σνομπάρει τα κολοκυθάκια. Καλές Απόκριες κορίτσια!

Nena said...

Σίγουρα είναι της Δάφνης Σκούρα το βιβλίο; ή μήπως είναι η Σοφία Σκούρα. Το καταπληκτικό βιβλίο με το οποίο ξεκινήσαμε κάποτε οι άσχετες; Η Δάφνη Σκούρα, ηθοποιός, δεν θυμάμαι να έβγαλε βιβλίο μαγειρικής.
Ανεξάρτητα απ αυτό, τα κολοκυθάκια λιμπιστικά και όχι μόνο αυτά...

eleni said...

Αρέσει σ΄όλους μας!Κι εγώ βάζω μικρά ολόκληρα κολοκυθάκια.Πάντως όπως και να είναι ο συνδυασμός γεύσεων εξαιρετικός!

Κατ΄απαίτηση των κοριτσιών-ήμουν μαζί τους 1 εβδομάδα-έφτιαξα κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο και κολοκυθοκεφτέδες.Έγιναν τέλειοι,δεν άφησαν τίποτα.
Καλό Σ/Κ!

Maria B. said...

Νενα μου τρέχω να το διορθώσω!!! καλέ απο κεκτημένη ταχύτητα έγραψα Δάφνη και βέβαια όπως πολύ σωστά είπες είναι Σοφία Σκούρα απο τις εκδόσεις Φυτράκη, πάω .. πάω να το διορθώσω!!!! ευχαριστώ - φιλάκια !!

Maria B. said...

Oυφ το διορθωσα!!! μπράβο Νενάκι!!

Εleni, σε βάλανε και μαγείρευες συνέχεια έτσι?? τουλάχιστον έφαγαν αυτά που ήθελαν. Μπραβο σου.
καλό σ/κ και καλή ξεκούραση.

Maria B. said...

Μαιρουλα και Ρενάκι μου, όπως και να το φτιάξουμε είναι must αυτό το φαγητό και εμεις ειμαστε fun του !!!!!! χιχιιχι

καλο φαγωτο σ'όσους το φτιάξουν!!!

BIKY said...

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΦΑΓΑΚΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟς ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΟΣ
ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΛΕΛΕΙ
΄΄ ΚΑΛΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΦΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ΄΄
ΩΡΕς ΜΟΥΡΜΟΥΡΑΕΙ
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΤΑ ΦΙΛΙΆ ΜΟΥ

Amali said...

Αυτό κιαν είναι φαγητό!!!!!!!!!!!!Ε - Υ - Γ - Ε !!!!!
Μετά από κάτι τέτοιο μπορείς να ξεκινήσεις κ να κρατήσεις κ τη νηστεία των 50 ημερών.....
θα δοκιμαστεί σίγουρα κ στο εγγύτατο μέλλον προ απόκρεων
Φιλιά
Αμαλία

Μαριλένα said...

καλό Σαββατοκύριακο!

(εγώ κρέας δεν τρωω, αλλά μαγειρεύω για τους άλλους. αλλα μπιφτέκια, παστίτσιο, τετοια. δε μου πηγαινε όμως η καρδια να μη σας γραψω, εξ ου και το ασχολίαστο του ποστ)

σας φιλώ!

Maria B. said...

ΜαμαΒίκυ, και εγω ετσι μουρμουράω την κόρη μου που δεν το τρωει με κολοκυθάκια και αναγκάζομαι να τηγανίζω και πατάτες. τι να κάνουμε όμως εμεις οι μανούλες ??? τι να κάνουμε μπορούμε να χαλάσουμε χατήρια ??? δεν μπορούμε!!

Αμαλία, σίγουρα ειναι απ τα αγαπημένα σου φαγητά, αφού δεν εχει καθόλου λεμόνι !!! χιχιιχιχι

Μαριλένα μου ! υπέροχη η γραφή σου όπως και εσύ !!!! σ'ευχαριστώ πολύ που μπηκες στον κόπο να μου γράψεις!!

marian said...

Καλησπέρα πέρα ως πέρα!!!(αλήθεια ποιος το λέγε αυτό; που το θυμήθηκα;)
Να πω την αλήθεια εμένα μου αρέσουν τα κολοκυθάκια τηγανητά, αλλά ... πειράζει που το μόνο κρέας που δεν μπορώ να φάω είναι το αρνί και το κατσίκι;;;
Το Πάσχα όλοι τσακίζουν τα κατσίκια και τ΄αρνιά και γω τρώω ότι άλλο βρω!!!
Ναι ξέρω τώρα θα γελάτε μαζί μου αλλά τι να κάνω!!!:(

Αυτό που μου άρεσε είναι που θα βάλετε συνταγές για τις απόκριες!!!
Οπότε ξέρετε εσείς, καμμιά κρεατόπιτα για την Αποκριά και κανένα γαλατένιο για την Τυρινής!!
(εμένα η μανούλα μου κάνει κρεατόπιτα για την Αποκριά και γαλοκτομπούρεκο για της Τυρινής)
Πάντως ότι και να βάλετε σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο και τέλεια μαγειρεμένο και ακόμη πιο τέλεια παρουσιασμένο!!!

Πολλά πολλά φιλάκια!!
Καλό απόγευμα!:)

Maria B. said...

Μαριαν, αλήθεια το λες ? δεν τρώς καθόλου κρέας επειδή δεν σου αρέσει ή από επιλογή? θα είναι δύσκολο για σένα να μαγειρεύεις για τους αλλους και εσύ να μην τρώς.

'Εχουμε κανονίσει με το Ελενάκι να βάλουμε όλα αυτά τα παραδοσιακά που αναφέρεις. Μείνετε στους δέκτες σας και δεν θα απογοητευθείτε !!! χιχιχιχιχι!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι ... ερωτευμένο!! Η Μάριαν εννοεί ότι μόνο αρνί και κατσίκι δεν τρώει, όλα τα άλλα κρέατα τα τρώει.
Το πιασα μέχρι και εγώ που είμαι ξανθιά:PPP

Marian, don't worry - be happy:)
Εχουμε προνοήσει για όλα.
Και κρεατόπιτες έχουμε και γαλακτομπούρεκα έχουμε (ήδη βάλει) και σούπερ γαλατόπιτα έχουμε και για την Τυρινή ένα σωρό καλούδια διαθέτουμε.
Και για την νηστεία που ακολουθεί, επίσης έχουμε νοστιμότατα νηστίσιμα!!
Μα τι προκομμένες είμαστε εμείς?? Δεν μπορείς να πεις, έτσι?? χα χα χα
Φιλάκια πολλά:))

marian said...

Αμεση ανταπόκριση!!!
Όχι βρε Μαρία μου το τρώω όοοοοολο!!!! το φαγητό μου και το κρεατάκι μου!!!
Μόνο αρνί και κατσίκι δεν μπορώ να φάω!!!(Σίγουρα ΄Ελενα καταβάθος... είσαι καστανή!!!χαχαχα!!!)
Όντως ερωτευμένο το Μαράκι!!!

Είμαι σίγουρη ότι μας επιφυλάσσετε πολλές πολλές νόστιμες εκπλήξεις!!!!

πολλά πολλά φιλάκια!!!:))

Olga said...

Αχ, αυτή η Σκούρα! Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που μου αγόρασε η μαμά μου, καθότι στα 25 μου, ούτε αυγό!...Ευτυχώς, τολμώ να πώ, καλά τα καταφέρνω, μετα απο...άπειρα;! χρόνια γάμου! Πολύ νόστιμο φαίνεται, το κατσικάκι σας κορίτσια, όπως, επίσης και το ιταλοπαστίτσιο της Ελενας.Και φυσικά με....0 θερμίδες!!

Maria B. said...

Είσαστε παλιοκόριτσα και οι δυό σας, φυσικά μιλάω για την Μαριαν και για την Ελενα!!! δεν ντρεπόσαστε καλέ να με κουτσομπολεύετε??? πτου και πάλι πτου και επαναλαμβάνω η ελενα ειναι ξανθιά και εγω μελαχροινή, αυτό που έγινε ήταν .... ενα στιγμιαίο λάθος..... χιχιιχιχιχι

Ολγα και εσύ Σκουρόπληκτη???? ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Peter M said...

Elena, thanks for citing this book. I think a book on Carnival recipes would fit well in my shelf!

Katsikaki is wonderful (not as fat as lamb) and a good excuse to drink lots of wine!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...