Monday 23 February 2009

Μπαλάκι με τυράκι

Και μιας και μπήκαμε πια στην Τυρινή εβδομάδα, τι άλλο?? Μεζεδάκια με τυράκι!!
Τυράκι αγαπημένο. Τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία (πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες).
Η ιστορία του τυριού είναι πολύ παλιά, μιας και το πρόβατο, η κατσίκα και η αγελάδα εξημερώθηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια π.Χ
Όσο για την χώρα μας, οι περισσότεροι φαντάζομαι θυμάστε από τον Όμηρο, τον Κύκλωπα Πολύφημο να φτιάχνει τυρί στην σπηλιά του.
Το ξέρατε όμως ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση παγκόσμια στην κατανάλωση τυριού?? (δεύτερη είναι η Γαλλία). Σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι λοιπόν, το τυράκι δεν λείπει και αποτελεί βασικό διατροφικό μας στοιχείο.
Και μετά την παραπάνω εισαγωγή που έκανα για να σας κάνω ... επίδειξη των γνώσεών μου, μοιράζομαι μαζί σας μερικά μεζεδάκια με τυράκι. Τυρομπαλάκια που μπορείτε να απολαύσετε είτε σκέτα με ουζάκι ή τσιπουράκι, είτε σαν συμπλήρωμα με ένα όσπριο ή λαδερό φαγάκι.

Με ανθότυρο και μυρωδικάΥλικά
300 γρ, ανθότυρο
2-3 κουταλιές τριμμένα κίτρινα τυριά
2 αυγά
1 κουταλιά κρεμμύδι σκόνη ή 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
μυρωδικά (δυόσμο, ρίγανη, βότανα Προβηγκίας)
αλάτι
αλεύρι όσο πάρει
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε το ανθότυρο λιωμένο και τα κίτρινα τυριά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά κουταλιές αλεύρι, μέχρι η ζύμη να «στέκεται» και να πλάθεται σε μπαλάκια. Δεν το παρακάνουμε με το αλεύρι, δεν θέλουμε το μείγμα μας να γίνει πολύ σφικτό, ίσα να πλάθεται.
Πλάθουμε τις κροκέτες στρογγυλές ή μακρόστενες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν. Δεν χρειάζονται πολύ ώρα τηγάνι.
Γίνονται περίπου 18 κομμάτια

Με ροκφόρ και ξηρούς καρπούςΥλικά
100 γρ. ροκφόρ
50 γρ. καρύδια
40 γρ. κουκουνάρι
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
90 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (3 γεμάτες κουταλιές)
πιπεράκι
Εκτέλεση
Τρίβουμε στο multi τους ξηρούς καρπούς, χωριστά το κάθε είδος. Ενώνουμε το ροκφόρ, που το έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι ή το έχουμε κάνει τρίμματα με το χέρι μας, τα καρύδια, τα κουκουνάρια και το γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και ανακατεύουμε καλά Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, να σφίξει λίγο.
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού, τα κυλάμε σε τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρουμε.
Γίνονται 12 κομμάτια.

Με φέτα και πιπεριέςΥλικά
200 γρ. φέτα τριμμένη
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα σκληρά μέρη)
1 μεγαλούτσικη πιπεριά Φλωρίνης (από βάζο)
μισή πράσινη πιπεριά σε πολύ μικρά κομματάκια
3-4 κουταλιές αλεύρι
πιπεράκι
αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας την πιπεριά Φλωρίνης και την κόβουμε σε κομμάτια. Την προσθέτουμε σε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε ελαφρά, και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, για να «σφίξει»
Πλάθουμε μπαλάκια, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ηλιέλαιο, μέχρι να χρυσίσουν.
Γίνονται 12 κομμάτια

Με κίτρινα γλυκά τυριάΠολύ νόστιμα. Γίνονται σαν λουκουμαδάκια.
Υλικά
250 γρ. κίτρινα μαλακά τυριά (κασέρι, γκούντα, τσένταρ, έμενταλ, ή και συνδυασμός τους)
2 ασπράδια αυγών
πιπεράκι
λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Τα ενώνουμε απαλά με τα τυριά. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Πλάθουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξουν.
Τα αλευρώνουμε ελαφρά, τινάζοντας το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι, που πρέπει σχεδόν να τα καλύπτει.
Χρειάζονται ελάχιστη ώρα στο τηγάνι, δηλαδή μόλις χρυσίσουν ολόγυρα, τα βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Γίνονται 15-18 κομμάτια

……….κι ένα γλυκό τυρομπαλάκι (χωρίς γλυκάκι θα σας άφηνα??)
Με ανθότυρο και μέλιΥλικά
250 γρ. ανθότυρο
500 ml γάλα
2 βανίλιες άρωμα
40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (4 κουταλιές της σούπας)
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι βούτυρο
6 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
μέλι- κανέλλα- τριμμένο καρύδι
Εκτέλεση
Βάζουμε να βράσει το γάλα με την βανίλια και την ζάχαρη. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ανακατεύουμε υπομονετικά μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ελάχιστο βουτυράκι (1 κοφτό κουταλάκι). Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει αρκετά.
Όταν πια έχει κρυώσει προσθέτουμε το ανθότυρο και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Το μείγμα μας είναι αρκετά μαλακό και δύσκολα πλάθεται. Γι αυτό με ένα κουταλάκι παίρνουμε μικρές ποσότητες και το τοποθετούμε σε πιάτο με αλεύρι. Το καλύπτουμε με αλεύρι και προσεκτικά του δίνουμε με αλευρωμένα χέρια όσο πιο στρογγυλό σχήμα μπορούμε.
Τηγανίζουμε τα τυρομπαλάκια σε μπόλικο καυτό ηλιέλαιο (να έχει κάψει καλά και να τα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο).Τηγανίζουμε 4-5 κάθε φορά, για να προλάβουμε να μη μας αρπάξουν.
Αμέσως μόλις χρυσίσουν, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με μέλι, τα πασπαλίζουμε με μπόλικη κανελίτσα και τριμμένο καρυδάκι.
Γίνονται περίπου 20 κομμάτια.
Καλή επιτυχία.

40 comments:

Maria B. said...

Ελενακι μου, τι υπέροχα πράγματα είναι αυτά!!!!! τι παρουσίαση και τι νοστιμιά φαίνεται να έχουν !! αυτό το τελευταίο που είναι σαν λουκουμάς με σκότωσε.!!!
Είσαι απίθανη - όπως πάντα, βεβαίως, βεβαίως!!!!!!!!!

Αλήθεια είμαστε οι πρώτοι σε κατανάλωση τυριού ε? δεν το ήξερα, τι μαθαίνει κανείς πρωϊ-πρωϊ...

Amali said...

Ααααααααααααααααααχχχχχχχχχχ
τι έπαθα πρωί πρωί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
με τέτοιο τυροβομβαρδισμό τελείωσα!!!!!!!!!!!! το τυρί είναι η αγαπημένη μου τροφή, μπορώ να φάω κ μέχρι 1 κιλό τη μέρα!!!!!!!!!!!
θα δοκιμαστούν σίγουρα
πολλά πολλά φιλιά

Anonymous said...

Καταπληκτικές συνταγές Έλενα και τις ήθελα για αυτή την εβδομάδα.Τα δε πηρουνάκια σου tres jolie!!!...ΌΛγα

Maria B. said...

Αχ καλέ δεν μου αφήσανε μυαλό τα τυρομπαλάκια και ήθελα να σχολιάσω τα πηρουνάκια σου που λέει και το Ολγάκι! Είναι σούπερ και πολύ - πολύ εντυπωσιακά ! έχεις και κουταλάκια κ' μαχαιράκια ή θυμάμαι λάθος??

Peter M said...

Oh Boy...do we have cheese ideas for Cheesefare...great post with yummy ideas.

Anonymous said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Ελενα πέρα απο τις υπέροχες συνταγές και τα ωραία πηρουνάκια εμένα μου αρέσει και η αναφορά στα κομμάτια.Με βοηθάει πολύ να ξέρω ποσα γίνονται.
smp

lila said...

Τέλειο post Έλενα.Και για όλα τα γούστα.
Δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις.Μάλλον όλα!
Τα πιρουνάκια δε,κλέβουν την παράσταση...
Πολλά φιλιά

BIKY said...

Τέλεια όλα
Καλή μέρα και καλή εβδομάδα

eleni said...

Έλενα τι πληθωρική ανάρτηση!
Διαλέγουμε και παίρνουμε!
Όλα καταπληκτικά,η γλυκιά εκδοχή όμως τέλεια!
Φιλιά-καλή εβδομάδα!

Μαριλένα said...

τέλεια! εξαιρετικά!
κι αυτη η βδομαδα, η τιμητική των τυριών.

φιλια και καλο μας μεσημερι :))

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα, καλή βδομάδα:))

Μαράκι μου λόγω Τυρινής, είπα να κάνω ένα .... χορταστικό πόστ για τυρομεζεδάκια!!
Διαλέξτε και πάρτε, είναι το ένα πιο νόστιμο από το άλλο!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσαααααααααα:))
Σε ... τυροβομβάρδισα, για να μάθεις να μην τρως το λεμονάκι σου χα χα χαα!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Ολγάκι, καλή βδομάδα:)
Οποιο τυρομεζεδάκι και να διαλέξεις, είναι όλα δοκιμασμένα και πεντανόστιμα.
Είδες?? Εκτός από επίδειξη των ... γνώσεών μου, σας έκανα και επίδειξη των πηρουνακίων μου;-)

Giorgos Varvakis said...

Τα θέλω όλα αλλά για σήμερα θα πάρω το 1ο πιάτο το 3ο και το 4ο!!!
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, αφού με ξέρεις τι ... ψωνάρα είμαι με τα κουζινογκατζετάκια:PPP
Εχωωωωωω και κουταλάκια και μαχαιράκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, you know that this week is "Tyrini" week in Greece and we use to eat a lot of cheese:)
Thaaanks!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Φωτεινούλα μου υπέθεσα ότι θα διευκόλυνε η αναφορά στα κομμάτια, γι αυτό κάθε φορά που έφτιαχνα κάποιο τυρομεζεδάκι, σημείωνα και πόσα κομμάτια γίνονται.
Ο αριθμός είναι σχετικός βέβαια, εξαρτάται από το μέγεθος που τα κάνουμε, αλλά ενα δυο κομμάτια πάνω κάτω άντε να βγουν.
Φιλάκια, καλή βδομάδα:))

Anonymous said...

Aπλά τέλεια!
Το ένα καλύτερο απ' το άλλο.
sgr

ΕΛΕΝΑ said...

Lila μου, όποιο και να διαλέξεις, δεν θα χάσεις.
Ωραία τα πηρουνάκια μου?? Χα χα χαα!
Ολόκληρη μάχη έδωσα για να τα αποκτήσω, γιατί ήταν το τελευταίο σετάκι που είχε μείνει και τα ... διεκδικούσαμε τρεις;-)
Φιλάκια, καλή βδομάδα και σε σένα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Βικάκι μου, να έχεις μια όμορφη εβδομάδα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Elenaki, και η γλυκιά εκδοχή είναι πολύ νόστιμη, ειδικά αν σου αρέσει ο συνδυασμός ανθότυρο με μέλι, που εγώ τρελαίνομαι!!
Φιλιά, καλή βδομάδα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου, την τιμητική τους τα τυράκια αυτή την εβδομάδα!
Επίσης αυγά και ζυμαρικά.
Γιατί από την επόμενη εβδομάδα, ξεκινάει η νηστεία της Σαρακοστής, που μπράβο σου που καταφέρνεις και την τηρείς 40 μέρες!!!!
Πολλά φιλάκια:)

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου, να υποθέσω ότι δεν σου αρέσει το ροκφόρ??
Πάρε από τα υπόλοιπα, διαθέτουμε ποικιλία;-)
Φιλιά, καλή βδομάδα να έχεις!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λιζάκι, ευχαριστούμεεεεε:))
Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

marian said...

Είπαμε ξεκινάει η Τυρινή, αλλά βρε Ελενάκι μάχη με πυρομαχικά τυροβομβίτσες ξεκίνησες πρωί πρωί!!!
(χαχαχα!!!)
Καλά επαθα πλάκα με τις ποικιλίες!!!
Δεν σε πειράζει να δοκιμάσω απ΄όλα, εκτός από το .... 2ο;
ναι καλά κατάλαβες!!!!!
Αυτό που μου έκανε εντύπωση ειναι το γλυκό!!!Θα δοκιμάσω μέσα στην εβδομάδα και θα σας πω!!!

φιλάκια πολλά!!!
Καλή εβδομάδα σε όλους!!!

Υ.Γ Να τολμήσω να ζητήσω κάτι κορίτσια;;;
Μήπως έχετε καμμιά συνταγή μουσακά με τυριά; (οχι απαραίτητα με μελιτζάνες, αλλά και με άλλα λαχανικά)
Πολλά ζητάω ε;;

Olga said...

Έλενα μου, καλησπερα! Ευτυχώς, μόλις σηκώθηκα απο το μεσημεριανό φαγητό και έτσι με βρήκαν χορτάτη οι τυρομπαλίτσες σου! Τις εκτύπωσα όμως, [μην τυχόν και τις χάσω!],ώστε να τις κάνω μες' την εβδομάδα! Μου φανήκαν...μούρλια!..
Καλό σου απόγευμα.

kiki said...

Ένα με ροκφόρ και ένα γλυκάκι για μένα πλιζ! Μερσί!

Anonymous said...

Απίθανα,θα προτιμήσω για σήμερα την γλυκια εκδοχή!!!!!
Τα πιάτα και τα πηρουνάκια συμπληρώνουν την οπτικογευστική απόλαυση!!!!!

Τέλεια...!!!!!!!

Alma libre

ΕΛΕΝΑ said...

Μarian μου, στο χω πει, απ' όλα έχουμε!!!
Μουσακά με τυριά και λαχανικά θέλεις, μουσακά με λαχανικά και τυριά θα έχεις αύριο κιόλας!!
Η αλήθεια είναι ότι λέγαμε να βάλουμε αύριο την ταραμοσαλάτα μας, αλλά θα σε ... προτιμήσουμε και θα σερβίρουμε μεθαύριο την ταραμοσαλάτα που μας είχε ζητήσει κάποια φίλη.
Κατά τ' άλλα σερβιρίσου ότι θέλεις!
Φιλιάαααα:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Ολγίτσα:))
Είναι όλες μούρλια, όποιαν κι αν δοκιμάσεις πιστεύω θα σου αρέσει.
Και με ελάχιστο βαθμό δυσκολίας όλες τους!
Φιλάκια, καλή βδομάδα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου βρε Κικίτσα, εσύ με νοιώθεις με το ροκφόρ!!!
Γιατί έχω και τις .... δύσκολες που δεν το προτιμάνε (μα είναι δυνατόν??) χα χα χα!!

ΕΛΕΝΑ said...

Alma Libre μου, σε ευχαριστώ πολύ!!! Ελα να σε κεράσουμε ότι θέλεις, μην μου πει η φιλενάδα μας ότι δεν σε προσέχω;-)
Φιλάκια, καλή σου βδομάδα!!

Dorothy said...

Αυτά με τη φέτα και τις πιπεριές νομίζω ότι μου κλείνουν πονηρά το μάτι...τα άτιμα ;) Φιλιά, καλό απόγευμα!

Δημήτρης said...

Φαίνονται υπέροχα και σίγουρα δεν θα τα είδε η Αχτίδα μου γιατί διαφορετικά θα έλεγε συνέχεια οτι θα τα κάνει.Ίσως για το πάρτυ της εγγονής μας που είναι σε λίγες μέρες είναι απαραίτητα..

Δημιουργία said...

Αχ Ελενα, τι σου καναμε και μας τυραννας τα καημενα? χαχαχα....

cook said...

θεε μου!!!τι πειρασμοι ειναι ετουτοι!!!...απόλα ψηφιζω ως αγαπημενο μου πιατο αυτο με το ροκφορ...και τα τυρομπαλακια με το μελι ειναι θαυμασια(αν και γενικως δεν συμπαθω το ανθοτυρο,αυτα εδω τα κανω!)

ΕΛΕΝΑ said...

Dorothy μου, νομίζω ότι διάλεξες τα πιο ... άτιμα, γι αυτό και σου κλείνουν το μάτι;-))
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημήτρη μου, έχει πάρτυ η εγγονούλα??
Για στείλε μου την Αχτίδα, αν και αυτή είναι γεμάτη ωραίες ιδέες:)

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου, δεν θέλω να σας τυρανίσω, να σας ... τυροβομβαρδίσω προσπαθώ!!! χα χα χαα!!
Φιλάκια:)

ΕΛΕΝΑ said...

Μπισκοτένια μου, διάλεξες τα ... καλυτερότερα. Το ροκφόρ και η δική μου μεγάλη αδυναμία.
Δοκίμασε και αυτά με τα κίτρινα τυριά κάποια στιγμή, πάρα πολύ καλά!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...