Tuesday 24 February 2009

Μουσακάς με κιμά και σπανάκι

Εχθές η φίλη μας η Marian μας ζήτησε συνταγή για μουσακά με τυριά και λαχανικά.
Για να σας αποδείξουμε ότι ….. από όλα διαθέτουμε, σερβίρουμε σήμερα την παραγγελία της Marian.
Στο φαγάκι αυτό μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε, προσθέτοντας ότι λαχανικά μας αρέσουν.
Τα βασικά του συστατικά είναι το σπανάκι και ο κιμάς, κι από κει και πέρα μπορούμε να προσθέσουμε κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια κλπ
Γίνεται κάτι σαν ψευτομουσακάς, όπου αντί για μπεσαμέλ καλύπτω με φέτες μοτσαρέλλας.
Συνήθως το φτιάχνω στην γάστρα, αλλιώς σε ταψί που καλύπτεται.
Θα χρειαστούμε:
½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
6 κρεμμυδάκια φρέσκα
μπόλικο άνηθο
2 κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
2 πιπεριές σε λεπτές λωρίδες
1-2 κούπες τριμμένα κίτρινα τυριά
400 γρ. Κιμά
1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
300 γρ. μοτσαρέλλα σε φέτες ή ακόμα καλύτερα αυτήν στο σακουλάκι με το ζουμί
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το μείγμα με το σπανάκι
Αν το σπανάκι είναι φρέσκο ζεματίστε το και στραγγίξετε το καλά. Αν είναι κατεψυγμένο δεν χρειάζεται. Σοτάρετε το σπανάκι με 4 κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε μπόλικο άνηθο και ελάχιστο αλάτι. Στραγγίξετε τελείως από τα υγρά και τοποθετείστε το μείγμα στο ταψί. Από πάνω αραδιάστε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τις πιπεριές ή ότι άλλο λαχανικό σας αρέσει. Πασπαλίστε με τα τριμμένα κίτρινα τυριά.
Ετοιμάστε το μείγμα του κιμά
Σοτάρετε τα υπόλοιπα 2 κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέστε τον κιμά και τσιγαρίστε τον για λίγο. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε την φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Στραγγίξετε το μείγμα του κιμά από τα πολλά υγρά και τοποθετείστε το στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
Καλύψτε το ταψί και ψήστε για περίπου 1,5 ώρα. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, απλώστε πάνω απ’ όλα τις φέτες της μοτσαρέλλας και τοποθετείστε ανοιχτό το ταψί στο φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Καλή επιτυχία.

41 comments:

Maria B. said...

Φιλεναδίτσα υπέροχο το φαγητό σου !!! φαίνεται πολύ γιαμ-γιαμ!!
Κάτι τέτοιο πρέπει να ζητάει η Μαριαν. Μπραβο βρε Ελενάκι μου, γεια στα χεράκια σου !

Rena said...

Περισσεύει λίγο και για μένα ? :) Εντυπωσιάστηκα από το συνδυασμό σπανακίου και κολοκυθιού. Μπράβο Ελενάκι μου.

Anonymous said...

Και γλυτώνουμε και την μπεσαμέλ απλώνοντας απλά τυρί πάνω από τον μουσακά.
Εξυπνο!!

Anonymous said...

mmm πολύ νόστιμο!

Anonymous said...

Να χαμε τώρα ένα κομμάτι!
Είμαι στο γραφείο και πεινάωωωωω!!!
Τι είναι η μοτσαρέλλα σε ζουμί?

Μαριλένα said...

ωραιότατο!
μπράβο Ελενα :))

φιλιά και καλο μεσημερι

eleni said...

Έλενα,το έχω φτιάξει αυτό το φαγάκι.Νοστιμότατο!
Δεν πίστευα ότι θα δένει τόσο αρμονικά το σπανάκι με τον κιμά.Τις καλές συνταγές δε τις δίνω και στη φίλη μου-άρεσε πολύ!
Μήπως το είχες βάλει στο HFL;-άπό εκεί είχα πάρει τη συνταγή.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου ελπίζω να είναι αυτό που ζητάει η Marian.
Δεν κατάλαβα αν ήθελε μουσακά με ή χωρίς κιμά.
Πάντως αν θέλει χωρίς κιμά, διαθέτουμε ΚΑΙ από αυτό.
Τι να την κάνουμε?? Την προσέχουμε!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου όλα τα λαχανικά σχεδόν δένουν πολύ όμορφα σ' αυτό το φαγάκι. Και μπορείς να κάνεις όσους συνδυασμούς θέλεις.
Φιλάκια πολλά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου, είδες τι σκέφτομαι η ... τεμπέλα? χα χα χα!!
Οχι, δεν έχω κανένα πρόβλημα με την μπεσαμέλ, σίγουρα ομως τα τυριά είναι πιο ξεκούραστη λύση.
Κι αν προτιμήσεις την φρέσκια μοτσαρέλα, λιώνει ακόμα πιο όμορφα πάνω από το φαγάκι:)

ΕΛΕΝΑ said...

Λυδία μου, κόπιασε!!!
Φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Ιουλία, την μοτσαρέλα σε ζουμί, την βρίσκεις στα ψυγεία πολλών ΣΜ.
Είναι συσκευαμένη σε σακουλάκια και διατηρημένη μέσα σε ζουμάκι.
Είναι πολύ πιο μαλακιά από την μοτσαρέλα σε φέτες και λιώνει πιο όμορφαπάνω από το φαγητό.
Την χρησιμοποιώ πάρα πολύ όταν φτιάχνω πίτσες, ακριβώς επειδή λιώνει και απλώνεται όμορφα!
Στην φωτό βέβαια, δεν έχω βάλει φρέσκια μοτσαρέλα, για να καταλάβεις την διαφορά.
Κι μ' αυτήν όμως μια χαρά έγινε το φαγάκι:)

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Μαριλενάκι μου!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι και σε σένα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου, ναι, την είχα βάλει και παλιότερα την συνταγή, ίσως από εκεί την θυμάσαι.
Ο συνδυασμός σπανάκι με κιμά είναι πολύ καλός, εγώ τον συνηθίζω πολύ και σε κρέπες, τάρτες, πίτες κλπ
Φιλάκια, καλό μεσημέρι:))

marian said...

Κορίτσια μου γλυκά σας ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!!!πολύ πολύ !!!!!!!!!!!!!!!
Δεν περίμενα τόσο γρήγορη ανταπόκριση!!! Με αφήνετε άφωνη!!!
Σας ευχαριστώ πολύ που με προσέχετε τόσοοοοοοοοοοοοοοοοοο!!!!!!!Με συγκινείτε!!!!
Συγγνώμη!!! που δεν διευκρίνησα αν θέλω μόνο με τυριά ή και με κιμά, αλλά επειδή είμαστε στην Τυρινή θεώρησα δεδομένο ότι θα ήταν μόνο με τυριά, χωρίς κιμά!!!
Μια φορά και γω είπα να κάνω οικονομία στο σχόλιο μου και να τι έκανα!!!
Σας ευχαριστώ πολύ πολύ πάντως!!!
Η συνταγή μου άρεσε πολύ και με εντυπωσίασε η μοτσαρέλα από πάνω!!!! Δεν είχα ξαναδεί κάτι αντίστοιχο!!!
Και δεν θέλω να ακούσω ξανά ΄Ελενα την λέξη τεμπέλα,άκου τεμπέλα τέτοιο κορίτσι!!!!!

Σας ευχαριστώ και πάλι!!!!!!
ΥΓ Τον μουσακά τον θέλω για την μεγάλη μου κόρη που σπουδάζει στην Κέρκυρα, και θα πάω τριήμερο της Κ.Δευτέρας να την δω!!Μου τόνισε ότι χωρίς μουσακά δεν με δέχεται!!!!!!
Μαγειρεύω η μάνα από την αρχή αυτής της εβδομάδας για να της πάω προμήθειες!!!!!!
Να τι τραβάνε οι μάνες, απ΄τα καμάρια τους!!!
πολλά πολλά φιλάκια και πάλι ευχαριστώ πολύ πολύ!!!!:))

Nena said...

Ώστε γίνεται κι έτσι ε; Πολύ ωραίο δείχνει. Εις τα υπόψιν.

BIKY said...

Πρωτότυπο είναι πιο ελαφρή έτσι?

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ ΠΕΙΝΑΣΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ.

cook said...

μμμμ...τι φαγακι...συνηθως το καλοκαιρακι το κανω μα χωρις κιμα και αντι για μπεσαμελ κανω μια κρεμα με γιαουρτι και αυγα...
η φωτο πολυυυυ λαχταριστη!

lila said...

Η φωτογραφία είναι όλα τα λεφτά.
Ωραία η συνταγή σου,ο μουσακάς προσφέρεται για πολλές παραλλαγές.
Με μοτσαρέλα δεν τον έχω κάνει ποτέ,με γιαούρτι κι αβγά που λέει η cook τον έχω κάνει,αντί για μπεσαμέλ.
Θα τον δοκιμάσω όταν καλοκαιριάσει,με μοτσαρέλα στο σακουλάκι.
Πολλά φιλιά

Dorothy said...

Ενα κομματάκι κι από εδώ παρακαλώ... για να τον συγκρίνω με τον κλασικό μουσακά της γιαγιάς και να βγάλω τα επιστημονικά μου συμπεράσματα :)

kiki said...

Ό,τι έχει πολλά λαχανικά μ' αρέσει. Αν βγάλω και τον κιμά, ακόμα καλύτερα!

Olga said...

Στο μυαλό μου είσαι κοριτσάκι, σκεφτόμουν το μουσακά..αλλά δεν έχω χρόνο να τον φτιάξω... Μου έλειψες καλή μου, βέβαια τις συνταγές σου τις κοιτάζω κάθε μέρα, αλλά δεν προλαβαίνω να σχολιάσω!!

Μάκιαααα!

Δημιουργία said...

Πολυ προχωρημενος ο σημερινος σου μουσακας Ελενα!

ΕΛΕΝΑ said...

Marian μου και το φοβήθηκα ότι θα ήθελες χωρίς κιμά. Ομως επειδή είπες "μουσακάς" σκέφτηκα ότι εννοούσες κάτι τέτοιο.
Και είχα και συνταγή χωρίς κιμά.
Στείλε μου το μέιλ σου στο μέιλ του blog μας και θα σου την στείλω. Μην σερβίρω δεύτερη συνεχόμενη μέρα μουσακά λαχανικών;-)
Δες και την πρόταση της cook παρακάτω.
Μπες και στο blog της, είναι πεντανόστιμο, ίσως έχει έκεί κάποια συνταγή που να σε καλύπτει!!
Φιλάκια, καλό βράδυ:)

ΕΛΕΝΑ said...

Νενάκι μου, που είσαι εσύ καλό μου?? Ολα καλά??
Πολλά φιλιά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Βικάκι μου πρέπει να είναι πιο ελαφρύ υποθέτω. Εχει σπανάκι αντί μελιτζάνας και τυράκια αντί μπεσαμέλ!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκρουτζάκο μου, για σένα δεν θα είχα φυλάξει κομμάτι?? Οσα θες!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μπισκοτένια μου, σούπερ ακούγεται η ιδέα σου!
Στέλνω και την Μαριαν στο blog σου, μπας και βρει αυτό που ψάχνει, γιατί άλλο μου παράγγειλε η κοπέλα και άλλο της σερβίρισα εγώ η ξανθιά:P
Φιλάκια πολλά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Λιλάκι, με μοτσαρέλα σε σακουλάκι it's the best:))
Εγώ πάλι δεν έχω δοκιμάσει τον τρόπο της cook και θα το κάνω σε πρώτη ευκαιρία!
Φιλάκια, καλό βράδυ:)

ΕΛΕΝΑ said...

Dorothy, άμα είναι για επιστημονικούς λόγους, πάρε όλο το ταψί λέμε;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα, ότι λαχανικά θέλεις βάζεις! Χωρίς κιμά είναι αυτό που ζητάει η Marian.
Δηλαδή λίγα παραπάνω λαχανικά, λίγα παραπάνω τυριά και έτοιμο!

ΕΛΕΝΑ said...

Ολγάκι μου ακόμα τρέχεις??
Κάτσε λίγο να σε κεράσουμε κάτι!
Μάκια, καλό βράδυ:)

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου, μα είδες πως φαίνονται τα πρχωρημένα άτομα σαν κι εμένα?? Δεν το συζητώ δηλαδή, είμαι προχωρημένη η γυναίκα:PPP

prasino liker said...

Ελενα παντα μας εκπλησεις.Ολες οι νοστιμιεσ περιμενουν την σειρα τους για να περασουν πρωτα απο το ματι και μετα να καταληξουν στο στομαχι μας.Υπεροχα ολα.
Διαβασα και τα τυρακια και δεν σου κρυβω αν και αργα ,αρχισα να πειναω.
Καλη νυχτα.

marian said...

Ελενάκι μου μην ανησυχείς καθόλου!!!
Εννοείται ότι δεν θα βάλεις συνεχόμενες συνταγές ίδιες!!(αυτό δα μας έλειπε!!!)
Να είσαι καλά και σ΄ευχαριστώ πολύ !!!
Θα σου στείλω μαιλ.

καλή σου μέρα!!
Φιλάκια!!!:)

Matriga said...

Έλενα μου, τελικά...για αρχάρια δεν τα πήγα και άσχημα στη μαγειρική μου!
Σ' ευχαριστώ που μου ανυψώνεις το ηθικό και σε περιμένω να γίνεις η δασκάλα μου από κοντά το άλλο Σαβ/κο, με το καλό.
Γλυκιά καληνύχτα σε όλους!

ΕΛΕΝΑ said...

Λικεράκι μου ελπίζω να είναι όλα καλά!!!
Καλό βράδυ, να περνάς πολύ όμορφα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Marian μου το πήρα το μέιλ και σου έστειλα κάτι.
Δες μήπως σε καλύπτει περισσότερο αυτό!!
Πολλά φιλιά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου πολύ χαίρομαι που δεν τα πήγες άσχημα, κάθε αρχή και δύσκολη. Σύντομα θα σκίζεις!!
Φιλάκια, καλό βράδυ:)

Peter M said...

Elena, a wondeful twist on the classic, always good to insert some greens in a dish!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...