Friday 13 February 2009

Rigatoni τέσσερα τυριά

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες συνταγές μας αφορούν την τρίτη εβδομάδα των Αποκριών, την Τυρινή.
Κι αυτό γιατί την πρώτη εβδομάδα, τρώμε ελεύθερα ότι θέλουμε.
Την δεύτερη εβδομάδα, την Κρεατινή, τρώμε κυρίως κρέας. Βέβαια πολλοί σήμερα, όλες τις εβδομάδες Κρεατινές τις έχουν κάνει, καταναλώνοντας όλο και περισσότερο κρέας.
Την τρίτη βδομάδα όμως, την Τυρινή, δεν τρώμε καθόλου κρέας.
Συνηθίζονται γαλακτοκομικά, αυγά και ζυμαρικά. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, συνηθίζεται την εβδομάδα αυτή οι ελεύθερες και οι ελεύθεροι, να βάζουν ένα μακαρόνι κάτω από το μαξιλάρι τους, για να ονειρευτούν ποιον θα παντρευτούν.
Σας δίνω λοιπόν την συνταγή μου για ένα πολύ εμφανίσιμο φαγητό για τα τραπέζια σας, για όλες τις εποχές, εύκολο – γρήγορο- νόστιμο και αγαπητό από κάθε ηλικία.
Τώρα αν οι ελεύθεροι θέλουν να βάλουν ένα …. riggatoni κάτω από το μαξιλάρι τους, κανένα πρόβλημα!!Υλικά
1 πακέτο rigatoni ή πένες
150 γρ. ρεγγατο
150 γρ. κασέρι
150 γρ. παρμεζάνα
150 γρ. ενταμ ή άλλο κίτρινο τυρί που να λιώνει
200 γρ. ζαμπόν για τοστ (προαιρετικά)
1 κουτί κρέμα γάλακτος
1 κουτί μανιτάρια τεμαχισμένα (προαιρετικά)
λίγο βούτυρο.
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη (ΔΕΝ τα βουτυρώνουμε).
Ανακατεύουμε μεταξύ τους τα τριμμένα τυριά και τα αφήνουμε κι αυτά στην άκρη. Ξεπλένουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρολίτσα που έχουμε βάλει το βούτυρο να κάψει. Τα σοτάρουμε για λίγο, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος – κατεβάζουμε την θερμοκρασία γιατί θα αρχίσει η κρέμα να φουσκώνει – και τα βράζουμε όλα μαζί για λίγο, περίπου 3-4 λεπτά, ώσπου να αρχίσει να δένει η σάλτσα – να έχει λίγα υγράΡίχνουμε σε μια λεκανίτσα τα ζυμαρικά, λίγο παραπάνω από τα μισά τυριά, το ζαμπόν κομμένο σε κυβάκιακαι τέλος την κρέμα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ ή σε ατομικά σκεύη. Μόλις τα στρώσουμε ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια τα τυριά που έχουμε κρατήσει. Όταν ψηθούν κάνουν μια κρούστα πολύ νιάμ – νιάμ. !!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, πάνω κάτω φωτιά ή αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 20 με 30 λεπτά της ώρας ή ώσπου να πάρουν τα τυριά το χρώμα που μας αρέσει.
ΤΙΡ : ζητήστε στο S.M. να σας τρίψουν τα τυριά, θα γλυτώσετε από πολύ χρόνο και κόπο!! Μπορείτε να έχετε κάνει το μαγείρεμα αρκετές ώρες πριν και απλά να ανακατέψετε και να ψήσετε το φαγητό την ώρα που το θέλετε.
Καλή επιτυχία.

41 comments:

Anonymous said...

αααααααααααααα
Θα σταματήσω τις πρωινές περιηγήσεις στο μπλογκ σας. Το στομάχι μου παίζει μαντολίνο πρωινιάτικα.

Το φαγητό αυτό είναι από τα «σούπερ» αγαπημένα των παιδιών μου. Μόνο που εγώ σταματώ στο στάδιο του ανακατέματος όλων των υλικών και δεν το γκρατινάρω στο φούρνο. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω έτσι.

Anonymous said...

Νομίζω ότι αυτό το φαγητό δεν υπάρχει παιδί που να μην το τρώει. Ακόμα και ο δικός μου ο δύστροπος το τρώει. Μαίρη κι εγώ το γκρατινάρω. Μου αρέσει το τυρί όπως ξεροψήνεται.
Μαράκι γεια στα χέρια σου.
sgr

"ζαχαρούλα.." said...

..χαχα... χτύπησες φλέβα!!!!!!!

άψογο!!!

καλημερούδια!

Anonymous said...

Τελειο φαινεται και εγω θα το επιχειρησω σημερα κιολας για να ευχαριστησω την μαμα με μια τοσο λαχταριστη συνταγη.....Τωρα που γινατε και διασημες ποιος σας πιανει...Να κανουμε ενα διαγωνισμο για το καλυτερο blog της καρδιας μας και σιγουρα θα εκλεγειτε παμψηφει....Φιλακια καλημερα...

Alma Libre

Anonymous said...

Νομίζω οτι πρέπει να είναι πολύ λίγα παιδιά (μικρά και μεγάλα)που δεν τους αρέσει αυτό το φαγητό.
Και εγώ δεν τα βάζω στο φούρνο ,θα το δοκιμασω σύντομα.

smp

dhmhtra said...

Καλημέρα...
Εύκολες και νόστιμες οι συνταγές.
Η κασερόπιτα έγινε άφαντη μολις την παρουσίασα. Οι φίλες μου ενθουσιάστηκαν.
Φιλιά

Maria B. said...

Μαιρούλα μου και Φωτεινούλα, δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε -πολύ ανώτερο το γκρατιναρισμένο (!)
που λέει και η Μαιρούλα

Maria B. said...

Sgr, μην μου πεις ότι το τρώει και ο Μιχαλάκης !!!!!!!!! αυτό είναι θαύμα !! δωστου τα φιλιά μου

Maria B. said...

Ζαχαρούλα, κατάλαβα και εσύ ''regatonoπληκτη '' !!! χιχιχι!
καλή μας όρεξη!!!!

Maria B. said...

Alma libre, ντοπαλή μου μικρή μου αγάπη! να το φτιάξεις στην μανούλα πριν φύγει, πιστεύω ότι θα το ευχαριστηθεί !!! μην την αφήσεις όμως να είναι τριγύρω σου όταν το φτιάχνεις γιατί θα σε μουρμουράει, ως συνήθως !! χιχιιχιχ!

Και επειδή σε ξέρω τι είσαι και θα αρχίσεις τις αλχημίες σε ενημερώνω ότι το μόνο τυρί που δεν πρέπει να αφαιρέσεις ή να αλλάξεις είναι η παρμεζάνα, αυτή απογιώνει την γεύση όλου του φαγητού!!!!!!!
περιμένω τις εντυπώσεις σου!
σε γλυκοφιλώ.

Maria B. said...

Παρέλειψα να σας πω ότι η Almalibre αναφέρεται σε κάτι που θα ανεβάσουμε σε ποστ την Δευτέρα. Η Έλενα βάζει όλο το συγγραφικό της ταλέντο για να σας παρουσιάσει κάτι ευχάριστο και τιμητικό για το blog μας !

Maria B. said...

*διορθωση - απογείωση και οχι απογίωση !!!!

Maria B. said...

Δημητρα, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Αχ βρε Δημητρούλα την έφτιαξες και δεν μου έστειλες κανένα κομματάκι ?? βλέπεις ότι την έφτιαξε αυτό το παλιοκόριτσο η Έλενα δεν προλάβε να με κεράσει και έχω μείνει με την γλύκα!
Το Ελενακι μας θα χαρεί πολύ που σου άρεσε! μα είδατε καλέ τι ωραίο πράγμα είναι αυτό??

eleni said...

Νοστιμότατο!Αυτό ΤΟ φαγάκι αρέσει πολύ,ιδιαίτερα στα παιδιά.Μια συνταγή που έχω περιορίζεται να λιώσουν τα τυριά στην κατσαρόλα-θεωρώ όμως πως γκρατιναρισμένο,δε συγκρίνεται.
Φιλιά!

Anonymous said...

Δεν λέμε ποτέ όχι στα ριγκατόνι,ειδικά τα παιδιά μου..Μαράκι ωραίο κεραμικό ταψάκι!..Όλγα

BIKY said...

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Για να κερνάς φαγάκι σημαίνει ότι είσαι καλά χαιρομαι πολυ γιάυτο
Οσο για το φαγητο στην οικογένεια μας αρεσουν τετοιου ειδους συνταγες .Ηκορη το τρωει χωρις να χρειαστει να το κανω κατασκευη ( δεν ξερω αν εχεις δει το blog moy)
Οταν το φτιαχνω το στολιζω με πιπεριες και τοματα και φαινεται σαν πιτσα

Anonymous said...

Κι εγώ το λατρεύω αυτό το φαγητό όπως και όλοι στο σπίτι μας.
Πλάκα έχει το έθιμο με το μακαρόνι κάτω από το μαξιλάρι.

ΕΛΕΝΑ said...

Kαλημέραααα:)))
Αφήσατε κανένα μακαρόνι και για μένα?? Οοοοχι, δεν θα το βάλω κάτω από το μαξιλάρι μου, για μεσημεριανό το θέλω.
Από τα πολύ αγαπημένα μας φαγάκια Μαράκι μου, το λατρεύουμε οικογενειακώς!!!

Δήμητρά μου πολύ χαίρομαι που ευχαριστηθήκατε την πίτα και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα που σου άρεσε:)

Alma libre καλώς όρισες.
Να ζητήσεις από την Μαρία να σου δώσει αυτόγραφο. Κατά βάθος είναι πολύ σεμνή και ταπεινή, αν και πολύ rich and famous χα χα χα
Θα σας πούμε την Δευτέρα νεώτερα!

Giorgos Varvakis said...

Καλημέρα (ποτέ δεν είναι αργά) κι από μένα :)
Μέχρι τώρα η διαδικασία που ακολουθούσα σ' αυτό το φαγητό, σταματούσε στην κατσαρόλα. Το χρώμα των τυριών σου Μαράκι με πλάνεψε και το επόμενο θα το φουρνίσω!! Φιλιά και ευχές για ένα υπέροχο σαββατοκύριακο και στις δυο σας :)

Maria B. said...

eleni, δοκίμασε οπως λεει και η Μαιρούλα ''γκρατιναρισμένο'' εγω λέω απλά καλό-ροδοψημένα τυριά!!!!
είναι πιο νόστιμο με αυτόν τον τρόπο.

Maria B. said...

Ολγάκι μου, αχ το ματάκι σου το τσακίρικο !!!! ειναι όντως πολύ ωραίο πορσελάνινο - ταψάκι να το πω? ψήνεις και σερβίρεις κατευθείαν, ειναι απο αυτά που έχουν βαση και καπάκι. Ιδανικό για ψήσιμο-σερβίρισμα, μου το έχουν φέρει δώρο καποιοι φίλοι σε μία τους επίσκεψη.

Maria B. said...

Χριστινάκι είδες τι έθιμα έχουμε? το Ελενάκι το ανακαλυψε !!


Ελενάκι εσύ πουλάκι μου τι να το κάνεις το μακαρόνι κάτω απο το μαξιλάρι! εσυ κοπελάρα μου έχεις πετύχει το 10 το καλό με χίλιους τόνους!!!!

Maria B. said...

ΜαμαΒίκυ, σ'ευχαριστώ πολύ-πολύ για το ενδιαφέρον σου, ναι είμαι καλά σήμερα! Το μπλοκοσπιτό σου το επισκεπτομαι συχνά, είναι πολύ ωραίο!!! τα χεράκια σου είναι μαγικά!

Maria B. said...

gvarvakis, είσαι παρα πολύ γλυκό παιδί !! καλέ τι υπέροχα λόγια είναι αυτά που μας λές!!!
σ'ευχαριστούμε απο καρδιάς!!!!!!!

Anonymous said...

Στην Ελενα..

Εχω την αγαπη της και την πιο τρυφερη αγκαλια του κοσμου και τις συνταγες της σαν αυτογραφο,ειδικα οταν παω και την ρωταω κατι στο ασχετο...Καλη επιτυχια σε ολους οσους δουλευετε με ''καρδια'' το μερακι σας και μας κανετε να μας τρεχουν τα σαλια.....

Φιλακια...

Anonymous said...

Εγω ειμαι υπολογη γαι το προηγουμενο post απλα καμια φορα νιωθω τοσο οικεια μαζι σας που ξεχναω να αναφερφω..

Alma libre

marian said...

Γεια σας κορίτσια!!
Μέχρι τώρα ανοιγα τον υπολογιστή την ώρα λίγο πριν τον καφέ ή με τον καφέ μου!!
Καλά να πάθω!!Θα με κάνετε να ανοίγω με το που γυρνάω από την δουλειά!!
(τότε να δεις χαρές που θα κάνει ο άντρούλης μου!!!!)
Και γιατί τα λέω όλα αυτά;;;
Μα γιατί άλλο γιατί πολύ απλά σήμερα γύρισα αποτην δουλειά και έφτιαξα τέτοια μακαρόνια με τυριά και με ζαμπονάκια και κρέμα γάλακτος και.... μέχρι εκεί!!!
Δεν μπορούσα να το δω και να το φτιάξω έτσι !!
Αντε πια!!!
Καλά ε,μια τηλεπάθεια μου φαίνεται την έχουμε !!!

Μπράβο Μαράκι!!
Χαίρομαι που είσαι καλά!Μας έλειψες!!:)
Τέλειο το φαγητό!!Φυσικά και δεν υπάρχει παιδί που να μην το τρώει!!
Κάθε μεσημέρι γκρινιάζω με την μικρή μου να τελειώσει το πιάτο της σήμερα το έγλειψε!!!
Τι παιδιά πια με τα μακαρόνια!!!
Στην πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και έτσι!!

φιλάκια!!
Να είστε καλά!!!!:))

faraona said...

aaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!
Θα μας παχύνεις ...ασε που εχω γίνει ματάκιας πιαααα!!!Τι φωτο ειναι αυτές λες και θα το φάμε...

creationsbyeve said...

σλουρπ!!!μου τρέχουνε τα σάλια!!

Anonymous said...

Maraki mou!!!palu lixoudies!!!
einai faghtouli gia ola ta Ppaidia!!!Megala kai mikra!xaxaxa!!!to ftiaxw kai me bidoules xrwmatistes!!einai yperoxo!!1filakia apo kardias!!!

Maria Tzirita said...

Κλασσική μοναδική συνταγή που κάνει τα σάλια μας να τρέχουν ακατάπαυστα!!! Αχ, εσείς δε θα μας αφήσετε να χάσουμε γραμμάριο για γραμμάριο! Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, αυτό το δέκα το καλό με τελείωσε!! Φιλάκια πολλά φιλενάδα:)

Alma Libre, πολύ γλυκό αυτό που είπες, τυχερό το Μαράκι που σε έχει φιλεναδίτσα:))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

AΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ.ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ.

Anonymous said...

και εμένα είναι από τα αγαπημένα μου αλλά αλλάζουν λίγο τα τυριά και δεν βάζω αλλαντικό.
τα τυριά που χρησιμοποίω είναι κασέρι - παρμεζάνα - γκόυντα και γκοργοντζόλα ή ροκφόρ.

cook said...

ΜΜΜΜΜ......απο τα πιο αγαπημενα μου φαγητα....μονο θελω και μια σταλιτσα μπλε τυρι μεσα :)

Peter M said...

with 4 cheeses in this pasta, it has to be four times as good as any other!

Orsalia said...

Βρε παιδιά πείνασα και είμαι εκόμη στο γραφείο!!!!!!!
Υπέροχες συνταγές όλες!!!!!!!!
Θα έχουμε να τρώμε χρόνια!!!!!!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!!!!!!!

Anonymous said...

Τα έφτιαξα και τα έβαλα και στον φούρνο.Εχουν άλλη νοστιμιά και μυρωδιά.
Μαράκι είχες δίκιο.
smp

Maria B. said...

Δεν είναι τυχαίο που είμαστε στην ιδια παρέα ! εχουμε όλοι τα ίδια γούστα.

Cookitsα, για τα μπλε τυράκια να μιλάς με την Ελενα, για μένα δεν είναι μπλε ειναι κόκκινο πανί χιχιχι

Smp πολύ χαίρομαι που σας άρεσε, οντως Φωτεινούλα μου έχουν αλλη μυρωδιά - πολύ πικάντικη και γαργαλιστική !!!

matina said...

Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο, μυρίζει θεσπέσια. Δεν βλέπω την ώρα να τα δοκιμάσω!!!!! Μπράβο !!!!

Maria B. said...

Ματινάκι μου τι μου κάνεις τώρα ?? μ'εκανες και το σκέφτομαι συνέχεια !!!!!!!!!!! οπως ακριβώς τα λες είναι η μυρωδιά του είναι θεσπέσια και τώρα πια πιστεύω ότι έχεις δοκιμάσει και την γεύση του και είμαι σίγουρη ότι δεν έμεινε ούτε ένα ρεγκατονι στο ταψί !!χιχιχιχιχιχ!!!

σ'ευχαριστώ για το feed back που λένε και στο χωριό μου !!!

φιλια πολλά πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...