Tuesday, 5 May 2009

Κεφτέδες στον φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού

Ηπειρώτικο αυτό το φαγάκι και πολύ πολύ νόστιμο.
Είναι ένα πιάτο που θέλει πολλά κρεμμύδια (για κάθε κιλό κιμά θέλει αντίστοιχη ποσότητα σε κρεμμύδια). Επίσης μαγειρεύεται με καλής ποιότητας βούτυρο και όχι με λάδι. Αν το θέλετε όμως πιο ελαφρύ, βάλτε λαδάκι.
Τι υλικά χρειάστηκα:
-μισό κιλό κιμά
-μισό κιλό κρεμμύδια
-μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό
-2 αυγά
-βούτυρο ή λάδι
-μισό φλιτζανάκι ξύδι balsamiko λευκό
-ότι βάζετε στους κεφτέδες σας (σκορδάκι, μαϊντανό, ρίγανη, αλατοπίπερο, ψωμί μουσκεμένο ή γαλέτα κ.λ.π όχι όμως αυγό)
Εκτέλεση:
Ζυμώνετε τους κεφτέδες σας και τους αφήνετε στην άκρη.
Κόβετε τα κρεμμύδια σε φετάκια. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια σε 2-3 κουταλιές βούτυρο, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να γυαλίσουν.
Σ’ ένα ταψάκι στρώνετε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, αφού τα αλατοπιπερώσετε. Από πάνω τοποθετείτε τους κεφτέδες. Βάλτε και ελάχιστο βούτυρο πάνω από κάθε κεφτέ. Ανάμεσα ψιλοκόβετε και 1-2 σκελίδες σκόρδο. Ψήνετε ανάλογα με τον φούρνο σας.
Ετοιμάζετε την σάλτσα γιαουρτιού. Χτυπάτε καλά τα αυγά. Τα ανακατεύετε με το γιαούρτι και το ξύδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Όταν ετοιμαστούν οι κεφτέδες τους περιχύνετε με την σάλτσα γιαουρτιού, πασπαλίζετε με πάπρικα και βάζετε το ταψί στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για ένα τεταρτάκι περίπου, να πήξει η κρέμα. Το φαγητό τρώγεται ζεστό.
Καλή επιτυχία.

60 comments:

Roadartist said...

Aπαπα.. Πολυ λαχταριστά φαίνονται :)) Καλημέρα!!!

Anonymous said...

Α!Θα πάρω,θα πάρω...Όλγα

Xara said...

Καλημέρα!Οπως βλέπεις Ελενα έχω στηθεί από το πρωί και περιμένω με το ταπεράκι χιχιιχ Ομολογώ πως δεν έχω δοκιμάσει κάτι ανάλογο και είμαι σίγουρη πως θα είναι τέλειοι γι αυτό θα πάρω περισσότερους από έναν!!!Ευχαριστώ!!!

ΙΟΥΛΙΑ said...

Θα πάρω ότι περισσέψει από τα κορίτσια και θα βάλω να το φτιάξω κι εγώ γιατί με ενθουσίασε αυτό το πιάτο!!
Με πεθερά Ηπειρώτισσα το έχω δοκιμάσει, είναι σκέτο γλύκισμα, αλλά δεν το έχω φτιάξει.
Τώρα που είδα τις φωτογραφίες σου όμως, μου έκανε κλικ!

Λουλούδι said...

Πρωτοτυπη εκδοχη για κεφτεδες,φαινονται πολυ νοστιμοι,την καλημερα μου,Ελενα μου!

eleni said...

Έλενα,πολύ νόστιμο θα είναι το φαγητό αυτό!
Κοίτα τώρα σύμπτωση!Έχω ζυμώσει μπιφτεκάκια,τα έχω στο ψυγείο για να τα ψήσω αργότερα.Θα φτιάξω λοιπόν τη συνταγή και θα σας πω εντυπώσεις το απόγευμα-αργούμε και να φάμε.
Μια χαρά μου ήρθε σήμερα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλημέρα Roadartist, φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Ολγάκι, πάρε, πάρε!!
Φιλιά πολλά!!

mia maria said...

Καλά σήμερα με το φαγάκι σου σαν να ήσουνα στο μυαλό μου. Όλα του τα υλικά τα έχω, είναι ότι πρέπει για το μεσημέρι! Θέλει τόσα πολλά κρεμμύδια;

ΕΛΕΝΑ said...

Χαρουλίτα, έλα εδώ καλό μου!
Φέρε το ταπεράκι σου να στο γεμίσω!!
Δοκίμασέ τους, είναι εξαιρετική συνταγή, την έχω πάρει από Ηπειρώτισσα καλονοικοκυρά και έχει γίνει από τα αγαπημένα μας φαγάκια!!

Amali said...

Καλά Έλενα με εκτέλεσες στα 3μέτρα.....
Άλλα να μην φανώ αγενής θα περιμένω να πάρουν όλοι κ ό,τι μείνει θα πάρω, γιατί προχτές πήρα όλα τα ντολμαδάκια....εεε μην είμαστε και πλεονέκτες!!!Αν και αυτό το πιάτο με ενθουσιάζει περισσότερο...
Πολλές καλημέρες
Αμαλία

Υ.Γ. Έλενα με αυτή την παρουσίαση δεν βλέπω να μένει κάτι κράτα μου στα κρυφά ένα μόνο για δοκιμή....χιχιχιχιχι

ΕΛΕΝΑ said...

Ιουλία μου, πραγματικά γλύκισμα!!
Την ίδια έκφραση χρησιμοποίησε μια φίλη μου που το έφτιαξε με την συνταγή αυτή.
Εχεις Ηπειρώτισσα πεθερούλα??
Τότε σίγουρα το έχεις ευχαριστηθεί αυτό το φαγάκι!!

ΕΛΕΝΑ said...

Λουλουδάκι μου, καλημέρα και πολλά φιλιά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου τι κάνεις??
Σου είπα πως ήρθα Χαλκίδα προχθές??
Αλλά μάλλον είσαι μακριά από Χαλκίδα απ' ότι κατάλαβα.
Λοιπόν, δοκίμασέ το σήμερα, είμαι σίγουρη θα σου αρέσει.
Μην παραλείψεις τα κρεμμύδια, είναι αυτά που κάνουν το φαγάκι "γλύκισμα" όπως λέει και η Ιουλία.
Συνόδεψε τους κεφτέδες με πατατούλες τηγανιτές, πουρέ ή ρυζάκι, και πιστεύω θα τους ευχαριστηθείτε!!
Φιλιά πολλά:))

ΕΛΕΝΑ said...

Βig mama, μην σου πω ότι κι εγώ αυτό το φαγάκι θα βάλω να κάνω σήμερα χα χα χα!!
Τα κρεμμύδια του πάνε πολύ.
Αν θέλεις να βάλεις λιγότερα, βάλε.
Αλλά νομίζω μισό κιλό κρεμμύδια είναι 3-4 κρεμμύδια, δεν είναι τίποτα τρομερό!
Καλή επιτυχία!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα, σου έχω κρατήσει το πιάτο σου και σε περιμένω.
Εξ άλλου κι εγώ αυτό με βλέπω να μαγειρεύω σήμερα, μέχρι και εγώ ενθουσιάστηκα που το ξαναθυμήθηκα χα χα χααα!!
Φιλάκια:)

eleni said...

Έλενα,διάβασα ότι ήρθες στη Χαλκίδα.Εμείς είμαστε 72χλμ βορειότερα.Περάσατε καλά;Τα τσιπουράκια,πώς πήγαν;
Τα κρεμμυδάκια και βέβαια θα τα βάλω,μ΄αρέσουν πολύ,γλυκαίνουν το φαγητό.Μάλλον με ρυζάκι θα το συνοδέψω και σαλάτα.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Περάσαμε σούπερ, μου είχε λείψει η Εύβοια, είχα τουλάχιστον δύο χρόνια να πάω.
Και να φανταστείς έχει η αδελφή μου εξοχικό στο Λευκαντί.
Θα ξαναέρθω σίγουρα, 72 χλμ δεν είναι και τίποτα τρομερό, ελπίζω να τα καταφέρουμε να βρεθούμε!
Φιλάκια!

Amali said...

Έλενα είσαι τυχερη που φτιάχνω το καρότο αλλιώς θα σου πεταγόμουν να το πάρω το πιατάκι μου....

eleni said...

Έλενα,όποτε θέλεις!Αν ρωτήσεις,όλοι μας ξέρουν λόγω συζύγου.
Κι εγώ απ΄την πλευρά του ευβοϊκού μεγάλωσα-το χωριό μου είναι δίπλα στην Ερέτρια-αλλά τι να σου πω ο τόπος,η θάλασσα, ιδίως αυτή,δε συγκρίνονται.Απέραντη,καθαρή,αλλά και άγρια όταν πιάσει ο βοριάς.

Amali said...

eleni η σύζυγος του νομάρχη είσαι και σας ξέρουν όλοι;;;
(Πλακίτσα εεε μην παρεξηγηθείς)
Καλά η Βόρεια εύβοια είναι απερίγραπτη τι να χωρέσει σε 3 σειρές περιγραφής......

Μαριλένα said...

Eλενα, την Πέμπτη οπωσδήποτε!
θα σου πω εντυπωσεις.

φιλιά
και την καλησπέρα μου :))

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλία, ετοίμαζε εσύ το καρότο να βάλουμε συνταγή και θα στο φέρω εγώ τι πιατάκι σου;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου έχεις δίκιο, η Β. Εύβοια είναι πανέμορφη, θυμάμαι από τις πιο όμορφες καλοκαιρινές διακοπές μου εκεί.
Απλά η πλευρά προς Χαλκίδα είναι πιο κοντά μας και βολεύει περισσότερο εμάς τους Αθηναίους για ένα ουζάκι ή ένα τσιπουράκι.
Αλλιώς δεν υπάρχει σύγκριση νομίζω!

ΕΛΕΝΑ said...

Mαριλενάκι μου, περιμένω εντυπώσεις!!
Καλό μεσημέρι, πολλά φιλιά:)

γαστεροπλήξ said...

το γιαούρτι μου αρέσει ιδιαίτερα στους κεφτέδες, λαχταριστό το πιάτο, και η πάπρικα το ομορφαίνει, διότι η νοστιμιά είναι δεδομένη με τόσα υλικα.
και κρασάκι και χωριάτικο ψωμάκι, για παπάρες!!!!!!
εύγε τέκνο μου!! μου άνοιξες την όρεξη, ότι μου είχε κοπεί.....χαχα..

eleni said...

Αμαλία,η σύζυγος του γιατρού,που τον ξέρουν όλοι στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπληξ χα χα χααααααα!!
Αρχίζω να ανησυχώ που μας έχει κοπεί έτσι η όρεξη:P
Mήπως έχουμε πάθει κάτι?? χα χα χαα!

Z. said...

Γεια σας!
Νόστιμο το πιάτο αυτό Έλενα, και ξέρω κάποιον, που άμα τη δει σίγουρα θα τη λιγουρευτεί!
Θα μπει στα υπόψη...

ΕΛΕΝΑ said...

Zαμπία ποιον?? ποιον??
Τον ξέρω εγώ??

Z. said...

Χα χα χα!
Εκείνο τ΄αψηλό με τα γαλάζια μάτια, το "γραμμωτό" κορμί και το ξανθό μαλλί ίδιος ο Ηρακλής; Ε! αυτός...
smac

BIKY said...

Σίγουρα πρέπει να είναι νόστιμα

Maria B. said...

Να 'μαι και εγω εδώ εστω και καθυστερημένη. Προλαβα τίποτα ή όχι??? Να πω την αλήθεια μου δεν εχω δοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοιο και πολύ θα ήθελα φιλεναδίτσα μου γλυκειά όταν το ξαναφτιάξεις να με καλέσεις γιατί άμα το φτιάξω εγω για πρώτη φορά αποκλείεται να είναι σαν το δικό σου, πρέπει να δοκιμάσω απο την σεφ μας για να αποκομίσω καλές εντυπώσεις !!!! χιχιχιχι!!!

φιλάκια πολλά !!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπία ποιον λες??
Αυτόν με το θεληματικό πηγούνι, τους φαρδείς ώμους και το ηλιοκαμμένο δέρμα??
Ε λοιπόν .... δεν ξέρω κανέναν τέτοιον:P

ΕΛΕΝΑ said...

Βικάκι μου είναι, είναι!!
Φιλιά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Mαράκι μου έτοιμα τα έχω, το έφτιαξα κι εγώ σήμερα, μιας και μου ... έδωσα ιδέα χα χα χα!
Be my guest please:)
(Να τηγανίσω πατατούλες??)

Amali said...

Να Έλενα αυτά μας κάνεις και δεν μπορούμε να ξεκολήσουμε από το blog σας....
Μαρία πήγαινε να φας τα κεφτεδάκια στης Έλενας και μετά ελάτε να μου φέρετε το πιατάκι μου και εγω θα σας κεράσω καροτάκι....

Ξανθή said...

Πολύ ωραίοι οι κεφτέδες σου Ελενάκι αλλά εγω θα του φάω στη λάιτ έκδοση με λάδι, γιατί βούτυρο δεν υπάρχει σ' αυτό το σπίτι!!
Τα κρεμμύδια φανταστικά εγω φτιάχνω κάτι σαν σουτζουκάκια με πράσα από κάτω και τους δίνει μια ιδιαότερη γεύση!!

marian said...

Απαπα!!Καλέ τι συνταγή είναι αυτή;
Πρώτη μου φορά βλέπω κάτι ανάλογο!!!
Δηλαδή αν δεν έχεις Ηπειρώτισσα πεθερά δεν υπάρχει περίπτωση να το φας αυτό το υπέροχο φαγητό;;
Ή έστω να το ξέρεις;
Πραγματικά όταν πρωτοείδα τις φωτογραφίες έτσι και δεν έγραφες για γλυκό το πέρασα!!!
Πρέπει να είναι υπέροχο!!
Θα το τιμήσουμε σε σύντομο χρόνο!!!

Τι είναι αυτά που ακούω σε τούτο το καθώς πρέπει blog;
Τι θεληματικά πηγούνια και δεν συμαζεύεται;
Α!!!για φρόνιμα!!!Θα σας μαλώσω!!!
Μαρία βάλε μια τάξη σε παρακαλώ!!!(χαχαχα!!!)

φιλιά πολλά πολλά!!!
Καλο απόγευμα!!:))

eleni said...

Ελενάκι,άρεσε,πολύ άρεσε η συνταγή σου!Άλλωστε καλοφαγάς είναι ο άντρας μου και φαίνεται,όσο κι αν προσπαθώ να φτιάχνω ελαφρά φαγητά.
Και σε μένα άρεσε πολύ!Το μόνο που άλλαξα ήταν το βούτυρο,έβαλα ελαιόλαδο και λίγο benecol.

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανθή μου εγώ συνήθως με βούτυρο τους κάνω, φαντάζομαι μια χαρά θα είναι και με λαδάκι, πιο ελαφρύ το φαγητό σίγουρα!!
Φιλιά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Marian μου, αν δεν έχεις Ηπειρώτισσα πεθερά, έχεις εμένα βρε κουτό!!
Εγώ δήλωσα, δεν ξέρω κανέναν με θεληματικό πηγούνι και γαλανά μάτια που πετάνε σπίθες!
Η Ζαμπία λέει ξέρει έναν Ηρακλή που του αρέσει το φαγάκι μου κι εγώ απλά προσφέρθηκα να του μαγειρέψω του παιδιού, μην με πει αφιλόξενη χα χα χα!!
Η Μαρία δεν μπορεί να βάλει τάξη σήμερα
α) γιατί πνίγεται στην δουλειά και β) γιατί την Ζαμπία δεν μπορεί να την βάλει σε τάξη ούτε η Μαρία ούτε κανένας:P
Φιλιάααααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενακι μου το φτιαξες βρε θηρίο??
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε και άρεσε και στον αντρούλη σου!!
Φαντάζομαι και με λαδάκι ωραίο θα έγινε, απλά εμείς το έχουμε συνηθίσει με φρέσκο βούτυρο αυτό το φαγάκι και το μαγειρεύω έτσι, γιατί έτσι έλεγε η original συνταγή.
Καλό απόγευμα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλία, εσύ ετοίμαζε τα καρότα είπαμε;-)
Η Μαρία ακόμη στην δουλειά είναι η ταλαίπωρη, θα κρυώσει και το φαγητό της!!

Vana said...

Τι υπέροχο φαγάκι είναι αυτο?
Γεια στα χέρια σου!
Το βάζω στα προσεχώς!
Ελενάκι μου για 6 άτομα να κάνω διπλή δοση ε???

ΕΛΕΝΑ said...

Βανούλα μου αν όχι την διπλή, τουλάχιστον 1,5 φορά.
Με αυτή τη δόση τρώμε 4 άτομα, για να καταλάβεις.
Φιλάκια:)

Maria Tzirita said...

Πω,πω...πού το βρήκες αυτό το φαγητό βρε φιλενάδα; Ποίημα σκέτο! μπαίνει στη λίστα των "μετά", ξέρεις εσύ...
Φιλιά πολλά πολλά!

Betty's Cuisine said...

ΕΛΕΝΑ, ωραίοι οι κεφτέδες σου, μου θύμισαν λίγο το κατσικάκι στο φούρνο με αγκινάρες και γιαούρτι που έχω βάλει στις συνταγές, και το οποίο βγήκε σούπερ! Κρατάω λοιπόν τη συνταγή σου στα υπ' όψιν!

Dorothy said...

Μμμμμμ, κόλαση (με την καλή έννοια!) μου φαίνονται οι κεφτέδες! Γεια στα χέρια σου!

Λίνα said...

Τέλεια τα κεφτεδάκια σου Έλενα και λίγο σκορδάκι στο γιαούρτι θα το έβαζα εγώ.

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου, συνέχισε ακάθεκτη!!
Για μετά, σου έχω ότι θέλεις:)
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Betty μου νομίζω πολύ ωραία θα πηγαίνει η γιαουρτοσάλτσα και με διάφορα είδη κρέατος, εκτός από μπιφτέκια και κεφτέδες.
Σούπερ μου ακούγεται το φαγάκι σου!!

ΕΛΕΝΑ said...

Dorothy, και με την καλή και με την κακή έννοια, νόστιμοι είναι χα χα χα!
Φιλάκια:)

ΕΛΕΝΑ said...

Λινάκι το χουν το σκορδάκι!!
Ανάμεσα στους κεφτέδες ψιλοκόβω σκορδάκι το οποίο καλύπτεται και ενώνεται με την γιαουρτοσάλτσα!
Πολλά φιλιά!!

Olga said...

Καταπληκτικο και πολύ πρωτότυπο φαγητό!Χωρίς το βούτυρο, θα προσπαθήσω να το κάνω την Κυριακή..Φιλιά...

Peter M said...

Yam, Yam...san Giaourtlou...poli oraio geuma.

cook said...

αυτο εδω το θυμαμαι απο το HFL...ΤΟ ΕΙΧΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!

ΕΛΕΝΑ said...

Oλγάκι μου το βούτυρο του πάει, αλλά και με λαδάκι μια χαρά θα είναι
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, είναι σαν γιαουρτλού στην εμφάνιση, στην γεύση όμως δεν μοιάζει με γιαουρτλού θα έλεγα!!
Have a nice day:)

ΕΛΕΝΑ said...

Μπισκοτένια μου το είχες φτιάξει??
Χαίρομαι που σου άρεσε!!
Φιλάκια!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...