Αυτή η πιτούλα που σας δίνω είναι η πιο αγαπημένη της οικογένειας.
Συνήθως την φτιάχνω αντί για βραδινό φαγητό και όπως καταλαβαίνετε σε 15 λεπτά αφ’ ότου βγει από τον φούρνο, δεν υπάρχει ούτε ψίχουλο!!
Όταν την φτιάχνω δε σε τραπέζια γίνεται ανάρπαστη.
Υλικά
Ένα πακέτο φύλλα για πίτες (Κανάκη στην πράσινη συσκευασία)
700 – 750 γρ φέτα σκληρή και πικάντικη
2 αυγά
1 κιλό σπανάκι ή ένα πακέτο κατεψυγμένο
(εάν είναι κατεψυγμένο να αγοράσετε την συσκευασία που αναγράφει ότι
είναι σε φύλλα και όχι σε ψιλοκομμένο)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3-4 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο – περίπου ένα ποτήρι του κρασιού
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο, στην συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι (καθαρισμένο και πλυμένο καλά ή εάν είναι κατεψυγμένο κατευθείαν από την κατάψυξη) το τσιγαρίζουμε και αυτό για 2-3 λεπτά.
Το σουρώνουμε καλά πατώντας μαλακά το σπανάκι για να φύγουν τα υγρά και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στον σουρωτό, εάν θέλουμε μπορούμε να το τσιγαρίσουμε και από την προηγούμενη.
Τρίβουμε την φέτα στον τρίφτη από το μέρος που έχει την μεγαλύτερο άνοιγμα, χτυπάμε σ' ένα πιάτο τα 2 αυγά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, λίγο περισσότερο από ότι ρίχνουμε στην ομελέτα και ανακατεύουμε καλά αλλά απαλά όλα τα υλικά (σπανάκι, τυρί, αυγά).
Εάν το φύλλο είναι παγωμένο το ξεπαγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.
Κρατάμε στην άκρη ένα φύλλο από το πακέτο και μ’ ένα πινελάκι αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι που να έχει τέτοια διάσταση ώστε να διπλώνει περίπου το φύλλο στα δύο και στρώνουμε τα μισά μέσα και μισά έξωαλείφοντας το κάθε ένα με λίγο λάδι.
Όταν τα τελειώσουμε ρίχνουμε την γέμιση, την απλώνουμε μ’ ένα πιρουνάκι μαλακά – μαλακά ώστε να πάει παντού και αρχίζουμε να γυρίζουμε μέσα ένα-ένα τα φύλλα (τα αλείφουμε και αυτά με λάδι).
Στο τέλος βάζουμε διπλό το φύλλο που είχαμε κρατήσει στην αρχή.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια φτάνοντας το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού για να βγουν τα υγρά κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αλείφουμε το φύλλο με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια ελαιόλαδο, περίπου 4-5 κουταλιές της σούπας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C στον αέρα για μια ώρα ή μέχρι να πάρει το φύλλο ένα ωραίο χρώμα (φωτο 3) .
Tip : Μόλις ψηθεί βγάζουμε αμέσως το ταψί από τον φούρνο και ΔΕΝ την σκεπάζουμε καθόλου για να μείνει το φύλλο τραγανό.
Καλή επιτυχία!
Friday, 22 May 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
45 comments:
Μια γωνιά από τη λαχταριστή πιτούλα σου είναι δική μου οκ ?
Αααααχ με πήραν οι μυρωδιές!
(ο Μιχάλης ούτε σπανακόπιτα τρώει)
Φιλάκια
sgr
Καλημερα γλυκια μανουλα της Ελενας,ζωγραφισες ακομα μια φορα!
Και αυτο το tip για να μενει τραγανο το φυλλο ομολογω οτι δεν το ηξερα!Μαθαινω απο τους επαγγελματιες!!
Φιλακια.Καλο Σ/Κ
Alma Libre
Αχ Μαράκι μου πρωί πρωί. Τρελαίνομαι για πίτες και η σπανακόπιτα είναι η αγαπημένη μου. Έτσι τη φτιάχνω κι εγώ αλλά με λιγότερο τυράκι. Γεια στα χέρια σου!
Αχ πιτούλα.. κρατήστε μου ενα κομματάκι...
Mπράβο κορίτσια που βάλατε κι αυτή τη πιτούλα που είναι τόσο νόστιμη.
Ετσι την κάνω κι εγώ Μαράκι, αλλά με περισσότερα αυγά. Βάζω 4-5 ανάλογα με το μέγεθος.
Να χαμε τώρα ένα κομμάτι!!
Αγαπημένη και νόστιμη πιτούλα! Και αυτό το φύλλο είναι πολύ καλό. Μόνο που όταν μείνει στο ψυγείο πανιάζει. Ευτυχώς όπως είπες σπανίως μένει:-)
Πω πω πόσο μ'αρέσει η σπανακοτυρόπιτα, μικρή όμως ούτε να τη μυρίσω δεν ήθελα σαν τον Μιχαλάκη ένα πράμα, αλλά τώρα......
Μία παρατήρηση μόνο: εκτός από του Κανάκη πολύ πιο ωραίο φύλλο έχουν και τα ζυμαρικά ψαχνών, πλησιάζουν πολύ σε αυτό που ανοίγουμε μόνοι μας...ο ΑΒ έχει σίγουρα...
πολλά φιλιά και καλό ΣΚ
Αμαλί
Γεια στα χέρια σου!
Εγώ από τη μέση θέλω, να'χει αρκετή γέμιση εντάξει?
Φιλάκια!
Λοιπόν, ξέρετε πως ξύπνησα σήμερα??
Από το κραααατςς που έανε το φύλλο.
Ποια μασουλούσε πρωινιάτικα και δεν μ' άφησε να απολαύσω τον ύπνο μου??
Μαριώ μου νομίζω ότι μια λαχταριστή σπανακόπιτα σαν την δικιά σου αρέσει σε όλους, πλην Μιχαλάκη βεβαίως και μικρής Αμαλίας;-)
Αμαλία ποιο φύλλο είναι αυτό που λες?? Πως ακριβώς το ζητάς?
Πάντως του Κανάκη τα φύλλα, σφολιάτες κλπ με έχουν βολέψει πολύ ομολογώ, μιας και το άνοιγμα φύλλου δεν είναι και το δυνατό μου σημείο μπορώ να πω!
Φιλιά σε όλους:)
Ξέχασα να πω ότι κι εγώ σαν την Βάνα, από την μέση θέλω, με μπόλικη γέμιση:))
πρωτα πρώτα, να επαναλάβω και σ' αυτη την ανάρτηση, τα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ, στη μαμά και στο κοριτσάκι σου Μαρία, που χτες, λογω κουρασης, δεν έβλεπα τι διαβαζα και τα παρέλειψα, η ξέπνοη!
(σήμερα το πρωι όμως, σου ευχηθηκα με την καρδιά μου και με την ησυχία μου ασφαλώς :)))
αγαπημενη η σπανακοτυροπιτα!!
κι εγώ σαν την Ελενα, έχω βολευτει με του Κανάκη τα φύλλα (με του Καλυβάτση, πάλι, όχι :)))
ο δικός μου φούρνος δεν εχει αέρα, ουτε αντιστάσεις: ειναι για φυσικό αέριο ή υγραέριο.
θα την κανω και θα σας πω, πως έγινε.
φιλιά πολλά
:)))
Λενιώ μάλλον εγώ σε ξύπνησα...χιχιχιχι από τη λαχτάρα μου να φάω να αναπληρώσω το χαμένο έδαφος!!!!
Τα φύλλα που λέω γράφουν ή ζύμαρικά ψαχνών ή ευβοϊκή ζύμη και είναι πολύ πιο ωραία από τον Κανάκη...Μαριλένα ωραίο το λογοπαίγνιο. Εμείς όταν δεν ανοίγουμε αυτά παίρνουμε η γεύση πλησιάζει πάρα πολύ στο χειροποίητο
Λοιπόν έμαθα για το φύλλο πράσινη συσκευασία και γράφει απ'έξω παραδοσιακό φύλλο για πίτες και γράφει ψαχνιώτικο φύλλο ευβοϊκή ζύμη.
επίσης η ίδια εταιρεία φτιάχνει και του ΑΒ τα ψύλλα και είναι το ίδιο προϊόν με πιο χαμηλή τιμή...
Αυτά ό,τι απόρίες έχετε πείτε μου...
πολυαγαπημένη πιτούλα, πω, πω και πεινάω τώρα......
sgr, σιγά μην έτρωγε ο Μιχαλάκης σπανακόπιτα !!!!!!!! ενα τυλιχτό απο το ξύλινο και πολύ είναι !!
(θυμάσαι χιχιχιχιχι - το έφαγε όμως όλο).
Οπως διάβασα πιο κάτω το Λενακι και η Βανούλα θέλουν την μέση οπότε Λιζάκι μας μένει εμας όοοοοολο το τριγύρω, γιατί και εγω θέλω απο τις άκρες, να έχει πολύ φύλλο !!!
μικρό μου Alma libre, παντα με έχεις κάτι καλό να μας γράψεις !!!
σε φιλώ και σ'αγαπω πολύ μικρούλι μου !!!!!
Delicieuses,το ξερω ότι την κάνουμε ίδια μόνο που εσυ βάζεις λιγότερο τυρί, το είχα διαβάσει όταν είχες δώσει και εσύ την συνταγή σου !! σου είχε γίνει τέλεια, σλουρπ σλουρπ ...
Νικάκι μου, σου κρατάω το κομμάτι σου, το κρύβω καλά !!! μην αργήσεις όμως .... γιατί μπορεί να το βρούνε .... (ονοματα δεν λέω)!!!
Αχ Κατερινάκι μου, οπως τα λες, να είχαμε ενα κομματάκι τώρα τι καλά που θα ήταν !!!!!! φανταζεσαι να καναμε βόλτα με την γόνδολα στο γεφύρι των στεναγμών και να ανοιγαμε το πακετακι μας και να τρώγαμε σπανακοπιτα?????? για φαντασου πως θα έκανε ο γονδολιέρης !!! χιχιχιιχι
Δεν μου είπες εσείς κάνατε τελικά βόλτα με την γόνδολα??
big mama, στο σπίτι μας δεν εχουμε δοκιμάσει ποτε, πως μπορεί να συμπεριφέρεται στο ψυγείο, για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν έχει προλάβει να γυρίσει πίσω !!!!!! οπότε δεν ξέρω καν πως είναι παγωμένη. και δύο ταψιά να τους έφτιαχνα πάλι θα τα έτρωγαν ... αστα να πάνε !!! φιλάκια
Aμαλιτσα, ήσουνα σαν τον Μιχαλάκη μικρούλα?? δηλαδή το Λιζακι έχει λίγες ελπίδες ακόμη ......
διαβασα και τα σχόλια σου για το φύλλο, πότε προλαβες βρε θηρίο και ενημερώθηκες για όλα?????? με αφησες άφωνη, για όλες αυτές τις πληροφορίες που καταφερες να μαζέψεις θα σου στείλω με courier μια λαχταριστή λεμονοπιτούλα
............................
χιιχιχιχιιχιχιχιιχιχιχιχιχιχι
σε γλυκοφιλώ η καλή σου φίλη Μαρια
Βανακι και Ελενιώ εσεις παρτε την μέση και εγω με την Λιζα παιρνουμε όλο το τριγύρω !!!
Ελενακι μου εμεις μάλλον δεν θα μαθουμε να ανοιγουμε φύλλο ποτέ - μα ποτέ σου λέω !!!! δεν πειράζει βεβαια ας είναι καλά ο Κανάκης !!!
Mαριλενακι μου, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και εσυ να χαιρεσαι τα παιδιά σου και θερμες ευχες για την μεγαλη που την γιορταζες εχθες!!!
δεν μπορώ να σου πω τίποτα για τον φούρνο με γκάζι γιατι δεν εχω καμμια γνωση. Οταν την φτιάξεις ενημερωσε μας, πως την έψησες κλπ., μήπως ενδιαφέρεται και καποιος άλλος που έχει την ιδια κουζίνα.
Να τους χαιρόμαστε όλους και να είναι καλά.
Φιλια πολλά-πολλά
Γαστεροπληξ, έλα να κάνουμε παρέα, έχω και εγω μια πείνα .... αστα να πάνε. Μετα όμως απο τις χθεσινοβραδινες κρεπάλες, σήμερα έχω φάει μέχρι τώρα μόνο 2 μήλα. για να δούμε πόσο θα αντέξω ακόμη.!!
καλό μεσημέρι....και καλή πείνα (χιχι)
εεεεεεεε όχι και σαν το Μιχαλάκη, αλλά ήταν πολλά αυτά που δεν έτρωγα, τώρα όμως τρώω τα πάντα και κάνω την πάπια!!!!!!!!!
Μαριώ μου θα περιμένω πως και πως τη λεμονόπιτά σου!!!!! εννοείται θα τη χαρίσω με τη σειρά μου στον καλό μου...
όσο για τις πληροφορίες my name is Bond, Amalia Bond είμαι ο άνθρωπος των διασυνδέσεων και μπορώ να μάθω ο,τι θέλετε...χιχιχιχιχι
πολλά φιλιά
Αμαλία Μπόντ
Γεια Marie B. με τα καταπληκτικά εδέσματα. Ατσάκιστη και ατσαλάκωτη τη βρίσκω την πιτούλα σου, οπότε την παίρνω όλη...
*Marie ma chère , λόγω του γενικού χαμού της εορτής του ετέρου ημίσεώς σου (δεν την θέλει κανείς, από ό,τι είδα, αλλά μην της το πεις, θα πληγωθεί) δεν σου ευχήθηκα εκτενώς για τη σούπερ ντούπερ κόρη σου και για τη μανούλα σου φυσικά.
Να τις χαίρεσαι Μαρία μου, και τις δυο, και το αστέρι σου να το δεις όπως θα είναι το καλύτερο για εκείνη...
Φλκ.
Λοιπόν Μαράκι μου κοιτά καλά μην τσακωθούμε!!!
Σ΄αγαπάω σ΄εκτιμάω αλλά όλα κι όλα δεν θα φας όλο το γύρω γύρω!!!!
Και γω γύρω γύρω θέλω!!!
Και μάλιστα τις τέσσερις γωνίες!!!Ο.Κ;
εντάξει;;;;
Μου θύμισες την μικρή μου την κόρη!!!
όποτε κάνει πίτα η μαμά μου, τρώει όλο το φύλλο πάνω κάτω και μας αφήνει δυο φύλλα με την γέμιση!!!
Είπαμε μας αρέσει το φύλλο αλλά όχι κι έτσι!!!!!!
Μαράκι μου γλυκό η πιτούλα είναι υπέροχη τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση !!!(φαντάζομαι!!!)
Για πίτα ... έχω χαλάσει δίαιτες και δίαιτες!!
είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να αντισταθώ!!!
Πες στην μανούλα σου ευχαριστώ πολύ για την διαθέση της να μας κάνει ότι γλυκάκι θέλουμε για να μας κεράσει!!!(απο το χθεσινό σχόλιο αυτό!!!)
Την ευχαριστούμε πολύ και μόνο που το είπε!!!
Ετσι κι αλλιώς έχουμε απολαύσει πολλά πράγματα με την βοήθειά της!!!
φιλάκια πολλά!!!
καλό απόγευμα:))
Zαμπία!!
Σε άκουσα και πληγώθηκα!!
Να το ξέρεις!!!
Μαρία μου, εγώ τώρα γιατί δεν καταλαβαίνω αυτό που με ρωτάς για την Βενετία??
Δεν έχω πάει ποτέ στην Βενετία, αν και πολύ θα το ήθελα. Δεν έχει τύχει όμως μέχρι τώρα.
Και καμία αντίρρηση δεν θα είχα να μασουλάω ένα κομμάτι από την πίτα σου μέσα σε μία γόνδολα ή όπου αλλού!
Ωχ!
Με μαρτύρησε η Marie;
Εγώ Έλενά μου, δεν εννοούσα κάτι τέτοιο, χμ χμ λάθος κατάλαβες...
* Καλά! Έχω μια ιδέα (για αυτό που συζητούσαμε προ ημερών) που έχω ενθουσιαστεί...Θα στην πω τηλεφωνικά το βραδάκι άμα τελειώσουμε "τη...Βαβυλωνίων μετοίκηση " και φτάσουμε στας εξοχάς...
smac
Zαμπάκι μου πάρε, πάρε!!
Αλλά όχι το βράδυ, θα βγω σήμερα.
Αύριο όμως θα είμαι σπίτι, πάρε ότι ώρα θέλεις.
Φιλιά:))
Zambia μου, καλό απόγευμα. Ευχαριστώ παρα πολύ για τις ευχές σου. είσαι πολύ γλυκειά. Οσο για εκείνη το Λενιώ μας είδες?? κανεις δεν φάνηκε για να της ευχηθεί !!!!!
χαχαχαχαχααχα κόντεψε να πέσει το μπλοκ εχθές απο τις παρουσίες των φίλων για ευχές !!!!!!!!!!!
Marianακι μου !!!! σ'ευχαριστώ για τα γλυκά σου λόγια !!!
πότε θα ξαναέρθεις στα μέρη μας ??? Σου είπα ότι μπορεί να έρθω τον αλλο μήνα στην όμορφη Θεσσαλονίκη μας??
οπότε κανόνισε καφέδες !!!!!
καλό απόγευμα.
Ζαμπία με αγνοείς ασυστόλως !!!
σου είπα έχω νέα αλλά εσυ τίιιποτα!!
Kυρία Μποντ !! Αμαλία Μπόντ !!! για κοιτάξτε που σας χτυπά ο κουριερ την πορτα και σας φέρνει lemon pie με εχτρα λεμονογέμιση !!!!!!!!!! χιχιχιχι!!
καλό απόγευμα Αμαλίτσα μου. Δεν βρίσκω το email σου, θα το πάρω απο την Ελενα για να σου στείλω αυτό που μου ζήτησες. φιλάκια πολλά.
Κατερινα Κ., συγνωμη βρε Κατερινιώ μου αλλά έχουμε και αλλη φίλη στο μπλοκ μας με το ιδιο nick name η οποια πήγε πριν λίγες μέρες στην Βενετία. Λοιπον όταν πας Κατερινάκι στην Βενετία θα θυμάσαι την συζήτηση μας και θα γελάς !!!
καλό σου απόγευμα - φιλάκια
Μαράκι μου γλυκό εγώ τώρα για να έρθω στην Αθήνα, μαλλον του χρόνου για εκδρομή!!!
Περαστική τον Ιούλιο για να πάρω καράβι μάλλον από Πειραιά για Κρήτη!!
Καλά ετοιμάζεσαι να έρθεις Θεσσαλονίκη και το λες έτσι!!!
Εννοείται ότι θα ετοιμάσουμε όχι μόνο καφέδες!!!
.... τώρα με άγχωσες!!!Τέτοια μαγείρισσα εσύ που να σκεφτούμε τι θα σε τρατάρουμε!!!
Ελα εσύ και κάτι..... θα βρούμε να σε κεράσουμε!!!!
φιλάκια πολλά πολλά!!!
Ελενάκι μου εσύ δεν λες να μας έρθεις;;;
Αντε πάρε απόφαση σε περιμένουμε!!!!
φιλάκια και στις δύο!!!!:))
Μαριανακι μου όταν θα έρθω θα πάμε να πιούμε τους καφέδες μας στην υπέροχη πλατεία Αριστοτέλους, το θέμα είναι να βρεθούμε και να έχουμε όλη την ώρα δικιά μας και όχι να παιδεύεσαι για να μας ευχαριστήσεις !!!! Λες να καταφερω και το ιντερνετικό μου ήμισυ με το ετερόν της ήμισυ να έρθουν μαζί ? τι ωραία που θα ήταν !!!
Βασικά έγω θα έρθω γιατι περυσι που ήμουν εκει έκανα κατι φανταστικά ψώνια, οπότε θέλω να το επαναλάβω και εφέτος !!!
Ααααχ τι λαχταριστή! οι πίτες είναι η μεγάλη μου αδυναμία και ειδικά η σπανακοτυρόπιτα. Εγώ την φτιάχνω με ζύμη κουρού και όπως λες και συ γίνεται ανάρπαστη σε χρόνο ρεκόρ!
Μαρία,αγαπημένη η σπανακοτυρόπιτα!Όλοι στο σπίτι τρελαινόμαστε-πολλές φορές παραλείπω τα αυγά,αλλά ποτέ τη φέτα.
Η μόνη διαφορά μας είναι ότι τα βάζω ωμά-έτσι την έκανε η μαμά μου.
Φιλιά!
Κι αυτό μου αρέσει πολύ αλλά με σπιτικό φύλλο , θα κάνω τέτοια πίτα ή κρεατόπιτα τη κυριακή που θα έρθει μια φίλη σας απο το διαδύκτιο στο σπίτι μας.Εγώ θέλω κρεατόπιτα , η Αχτίδα θέλει χορτόπιτα οπότε...θα κάνω χορτόπιτα γιατί θα μου γκρινιάζει.
Μαρία μου ωραία η πιτούλα σου. Πρέπει αλήθεια να φτιάξουμε καμία γιατί ίσα που προλαβαίνουμε το σπανάκι.
Ας είναι καλά ο καταψύκτης να έχουμε και κάτι ωραίο για το καλοκαίρι.
Σπανακόπιτα να 'ναι, κι ό,τι να 'ναι!
Γεια σου Μαρία. Την έκανα την Κυριακή στο γεύμα που είχα σε φίλους. Μούρλια :)
Χαίρομαι πολύ που σου αρεσε Ματριγκάκι μου!!! θα πρέπει να περάσατε και μούρλια έτσι ??
Post a Comment