Friday, 29 May 2009

Σοφρίτο


Φαντάζομαι οι περισσότεροι ξέρετε αυτό το νόστιμο Κερκυραϊκό φαγητό.
Όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει, ευκαιρία είναι να το φτιάξετε και να το απολαύσετε.
Πριν όμως σας το παρουσιάσω, ήθελα να πω ένα δυο πραγματάκια για το σοφρίτο.
Το σοφρίτο θέλει πολύ σκόρδο και πολύ μαϊντανό.
Επίσης επειδή τα κομμάτια του κρέατος αλευρώνονται πριν μαγειρευτούν, θέλει συχνή παρακολούθηση την ώρα του μαγειρέματος, για να μην μας κολλήσει το φαγητό.
Το μαγειρεύουμε αν είναι δυνατόν σε αντικολλητικό σκεύος και κατά διαστήματα με μια ξύλινη σπάτουλα το "ελέγχουμε"
Πάμε λοιπόν να μαγειρέψουμε σοφρίτο

Χρειαζόμαστε
1.200-1500 μοσχάρι νουά ή φιλέτο
7-8 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. ξύδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα
Πως το φτιάχνουμε
Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει το νουά σε στρογγυλές φέτες όχι πολύ χοντρές.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε.
Το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές.
Σε καθαρό σκεύος, καλύτερα αντικολλητικό όπως είπαμε, βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος.
Από πάνω κόβουμε το σκόρδο σε φετάκια. Πολύ σκόρδο, μην το τσιγκουνευτείτε.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και 1-2 κούπες νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το ξύδι, ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Σερβίρουμε με ένα σπυρωτό ρύζι ή με πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία!

57 comments:

Anonymous said...

Καλημερα σε ολους, πραγματικα υπεροχο,συγχαρητηρια φιλεναδα της φιλης μου και απλα ηθελα να αφιερωσω και στις δυο και σε ολους τους διαδικτυακους σας φιλους το παρακατω:

Όλο τον κόσμο γύρισα
σ' ανατολή και δύση
τέτοια παρέα όμορφη
δεν έχω συναντήσει. "

Καλημερα σε ολους,καλο Σ/Κ και εγω απλα θα απολαυσω τα παγωτα των υπεροχων συνταγων σας.....

Alma Libre

ΙΟΥΛΙΑ said...

Καλημέρα!
Ελενα φάγαμε σοφρίτο πριν 3 χρόνια στην Κέρκυρα κι ακόμα θυμάμαι την νοστιμιά του.
Δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο εύκολο να το φτιάξω.
Θα το δοκιμάσω σίγουρα!

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ said...

παρολο που ο μπαμπας μου ζουσε στην Κερκυρα, ποτε δεν ετυχε να δοκιμασω αυτο το φαγητο, τι κριμα !

BIKY said...

αχ τι μου θυμησες τώρα Κέρκυρα κέρκυρα με το ποντοκονήσι .......
Το έχω δοκιμάσει και είναι πολύ νόστιμο φαγητό
Υπέροχο
Καλημέρα καλό σ/κ

Anonymous said...

Πολύ καιρό τώρα σας παρακολουθώ και "κλέβω" τις όμορφες συνταγές σας, αλλά δεν έχει τύχει να σχολιάσω.
Σήμερα όμως δεν κρατήθηκα!
Ελενα είμαι Κερκυραία και θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια γιατί αυτή είναι η αυθεντική συνταγή του σοφρίτο. Εχω δει να το φτιάχνουν εδώ στην Αθήνα προσθέτοντας ένα σωρό άσχετα υλικά. Το σοφρίτο δεν θέλει κανένα υλικό παραπάνω από αυτά που αναφέρεις.
Είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά!
Συγγνώμη για την πολυλογία μου
Σπυριδούλα

Yannis Triantafyllou said...

Πραγματικά μοναδικό !!
Πολλά «προεδρικά» συγχαρητήρια !!
Κάνατε πραγματικά μια ανατροπή στη γεύση !!

Maria B. said...

Σπυριδούλα, καλώς ήρθες στο σπιτάκι μας !! εχεις απόλυτα δίκιο αυτή είναι η αυθεντική συνταγή του σοφρίτο!!! ειναι πεντανοστιμο φαγητό και μόλις το τρως όνειρευεσαι την υπεροχη Κερκυρά μας!!!

Ελενιώ μου ως συνηθως σου δίνω τα συγχαρητήρια μου ! που πας βρε θηρίο και ανακαλύπτεις τις αυθεντικές συνταγές !!! είμαι πολύ υπερήφανη για σένα !! χιχιχιχιχι!!

Σπυριδούλα να μην ντρεπεσαι και να μας γραφεις, να μας δίνεις τα φώτα σου και τις απόψεις σου !!

φιλάκια και καλή σας μέρα !

Rena said...

Eλενάκι μου το περίμενα αυτό το ποστ σου! Μου αρέσει πολύ και πράγματι είναι η αυθεντική συνταγή. Φανατική της Κέρκυρας κι εγώ, το χω ξεψαχνίσει το θέμα :) Γεια στα χεράκια σου. Σε φιλώ!

ΕΛΕΝΑ said...

Alma Libre μου, μικρούλι μου όπως σε λέει και η φιλεναδίτσα μου, σε ευχαριστούμε πολύ για το ποιηματάκι σου, είναι γλύκα όπως κι εσύ:)))
Την Δευτέρα θα έχουμε επίσης ένα πολύ όμορφο παγωτάκι, μιας και σου αρέσουν τα παγωτά.
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ιουλία μου είναι πανεύκολο φαγάκι.
Λίγη προσοχή θέλει μόνο να μην σου κολλήσει το αλευρωμένο κρεατάκι.
Αντικολλητικό τηγάνι και όχι δυνατή φωτιά.
Φιλάκια!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ασπα μου αλήθεια το λες?? Με Κερκυραίο μπαμπά και δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ??
Ισως η πιο νόστιμη συνταγή της Κερκυραϊκής κουζίνας είναι αυτή.
Οχι δηλαδή ότι και η παστιτσάδα της ή το μπουρδέτο της υστερεί, αλλά το σοφρίτο είναι the best!!
Φιλιά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Βικάκι μου καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο να έχεις!!
Εγώ ελπίζω αυτό το ΣΚ να φτιάξω επιτέλους την τούρτα τόνου με κρέπες, που την έχω βάλει στο μάτι.
Αλλά ξέρεις τι γίνεται?? Πάντα όταν δοκιμάζω μια καινούρια συνταγή θέλω να έχω τον χρόνο μου για να την προσέξω, και από χρόνο αυτόν τον καιρό άστα να πάνε!
Φιλάκια πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Σπυριδούλα καλώς όρισες, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!
Φιλιά στην όμορφη Κέρκυρα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Πρόεδρε, τι χαρά και τι συγκίνηση να σε βλέπω στο σπιτικό μας!!
Επρεπε όμως να με ενημερώσεις να έχω κάτι παραπάνω στο τραπέζι.
Ευτυχώς πρόλαβα κι έσφαξα τον μόσχο τον σιτευτό κι ετοίμασα ένα σοφρίτο ειδικά για σένα;-)
Φιλιάαα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι μου αφού ξέρεις, σε όποιο μέρος βρεθώ προσπαθώ να εξοικονομήσω και μια συνταγούλα που δοκίμασα και μου άρεσε!!
Χαίρομαι που την ενέκρινε και η Σπυριδούλα ως γνήσια Κερκυραία.
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου τι καλά να είμασταν στην Κέρκυρα τώρα!!!!
Από τα αγαπημένα μου νησιά, είχαμε περάσει πολύ όμορφα εκεί!!
Φιλιά πολλά!!

Εφη said...

τι θα γινει με σενα κουκλα μου; θα μας αφησεις μια μερα χωρις να τρεχουν τα σαλια μας; σε πληροφορω πως αν μπορουσαμε να δοκιμασουμε τις νοστιμιες σου μεσω ιντερνετ, τοτε θα μαλλιωτραβιωμασταν για το ποιος θα προλαβει πρωτος.[αυτο ειναι απαντηση στο σχολιο της προηγουμενης αναρτησης σου].
καλο σαββατοκυριακο σε ολη την παρεα.

eleni said...

Έλενα,τι νόστιμο φαγάκι και εύκολο συγχρόνως!Ποιος πήγε Κέρκυρα και δε δοκίμασε,βέβαια πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά,που σχεδόν έχω ξεχάσει τη γεύση του.
Φιλιά!

Giorgos Varvakis said...

Πασίγνωστο και φημισμένο Κερκυραϊκό φαγητό. Δε θυμάμαι να το έχω δοκιμάσει.
Λενιώ μου έδωσες την ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτώ σύντομα!!
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι μου για το κέικ της Ζαμπίας μαλλιοτραβιόμασταν εχθες, μιας και δεν μαγειρεύω μόνο εγώ εδώ μέσα, αλλά και άλλες κοπέλες.
Φιλιά πολλά, καλό σου Σαββατοκύριακο!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενακι μου από τότε που πήγα στην Κέρκυρα και το δοκίμασα, το φτιάχνω πολύ συχνά.
Είναι φαγάκι που σε όλους μας αρέσει, εύκολους και δύσκολους;-)
Πολλά φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Γιώργο μου αξίζει να την εκμεταλλευτείς, θα σε ενθουσιάσει πιστεύω!!
Φιλιά!!

Matriga said...

Καλησπέρα Έλενα και σ' όλους στην ωραία εξέχουσα παρέα! Τώρα που Υπουργοποιηθήκατε και σεις έχετε και Vips...lol
Παρακαλώ όχι ιδιαίτερη μεταχείριση στον Πρόεδρο. Είπαμε ότι μας αρέσουν τα lollipops, αλλά να μην το χαλάσουμε πριν το κάνουμε Πρωθυπουργο ;)

Τέλειο το σοφρίτο σου!
Φιλάκια πολλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μα Μαράκι μου αν όχι στον Πρόεδρο, τότε σε ποιον??
Πρωθυπουργός δεν είναι ακόμη?? Τότε τι υπουργός είμαι εγώ??
Υπουργός άνευ Πρωθυπουργού??
Τον ταίζω σοφρίτο να καρδαμώσει, γιατί η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη και πρέπει να ανταπεξέλθει επιτυχώς στο σοβαρό του έργο (να σώσει την χώρα από την κρίση, να σώσει τον κόσμο ... κάτι να σώσει τέλος πάντων:PPP)
Φιλιάααα!!!

Matriga said...

Έλενα μου, πότε κάνατε την ορκομωσία και δεν με καλέσατε; Θα σας μαλώσω που κοτζαμ image maker έμεινα απ' έξω! lol

Εγώ μιλάω για τη διατροφή του Προέδρου, γιατί οφείλω να προσέχω και τη δίαιτα του. Μην μας τον παχύνετε... χα χα χα

γαστεροπληξ said...

turbo, το φαγάκι σου, επιφυλακτική (όπως όλες όσες δεν είμαστε συνηθισμένες) σε βρίσκω με το σκόρδο, Κερκυραία πελάτισσα μου το μαγείρευε με 2 ολόκληρα κεφάλια σκόρδου και πολύ πολύ μαϊντανό, ο μαϊντανός εξισορροπεί το σκόρδο, μετά βέβαια είχαμε εμείς οι ασυνήθιστοι, καούρες, αλλά ως φαγάκι ήταν σπέσιαλ....
και έχω μια πείνα.......

Ξανθή said...

Έλενα το σοφρίτο είναι το αγαπημένο μας φαγητό μόνο που εμένα δεν μου αρέσει ο μαϊντανός και δεν βάζω ποτέ.Από σκόρδο όμως μπόλικο.
Επίσης κάνω μερικές κοψιές στο κρέας γύρω γύρω γιατί έτσι δεν μαζεύει στο μαγείρεμα.

Matziris Kostas - δάσκαλος said...

Έλενα, είχα πάει με την οικογένεια το προπροηγούμενο Πάσχα στην Κέρκυρα και απολαύσαμε πέρα απ' τις όμορφες τοποθεσίες και τα ξακουστά ήθη και έθιμα του νησιού μαγειρίτσα και άλλες πασχαλιάτικες λιχουδιές. Όμως αυτό το φαγητό (σοφρίτο), δεν το πρόλαβα , ήταν το απωθημένο μου! Βαρέθηκα να μου λένε διάφοροι φίλοι και γνωστοί :'Καλά πήγες Κέρκυρα και δεν δοκίμασες το σοφρίτο;'
Ιδού η Ρόδος λοιπόν...

Vana said...

Λατρεύω αυτό το φαγάκι αλλά δεν ξέρω πώς έχει τύχει και δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ, όλο αλλού το τρώω...
(κατά το "αλλού τρως αλλού πίνεις...")
:D

Z. said...

Δεν το έχω φάει, ούτε μαγειρέψει, αλλά σίγουρα με βάζεις σε πειρασμό να δοκιμάσω!
Καλή Δύναμη και να ξεκουραστείτε λίγο το Σ/Κ!

Δημήτρης said...

Πολύ όμορφη συνταγή, δεν το έχω κάνει ποτέ, έκανα παρόμοια μα χωρίς σκόρδο.Με την άδεια σας αντιγράφω και υπόσχομαι όταν τη κάνω κάποια φορά να σας πω τη γνώμη μου.

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι, δεν έχει γίνει η ορκομωσία ακόμη είναι η αλήθεια, αλλά αυτό είναι άνευ σημασίας θα έλεγα.
Ο Πρόεδρος είναι αδιαμφισβήτητος Πρωθυπουργός, αδιαφιλονίκητος επίσης, και πολλά άλλα α-!!!!
Εδώ πρέπει να σε συγχαρώ βεβαίως για το image που ΕΣΥ του δημιούργησες, πρέπει να είσαι περήφανη για το έργο σου!
Οσο για την διατροφή του, ένα απλό μοσχαράκι χωρίς λίπος του σερβίρισα, δεν του σερβίρισα την τούρμπο σοκολατόπιτά μου;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Γαστεροπλήξ είπα να μην σας ... τρομάξω με το σκόρδο χα χα χα!
Η αλήθεια είναι ότι θέλει πολύ σκόρδο αυτό το φαγητό, όπως και πολύ μαϊντανό, όπως είπα.
Οσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο!
Αλλά δύο κεφάλια σκόρδο .... δεν το τολμώ;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανθή μου ο μαϊντανός εξισορροπεί το πολύ σκόρδο, όπως λέει και η Γαστεροπλήξ πιο πάνω.
Αν όμως δεν σου αρέσει, καλά κάνεις και τον παραλείπεις, και πάλι νόστιμο είναι το φαγάκι!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κωστή σοβαρά, ήσουν Κέρκυρα και δεν το δοκίμασες?? Νομίζω είναι το πρώτο φαγάκι που δοκιμάζουν όσοι φτάνουν στην Κέρκυρα!!
Το Πάσχα πρέπει να ήταν καταπληκτικό εκεί, έχω ακούσει ότι είναι από τα πιο όμορφα Πάσχα!!
Καλό και όμορφο ΣΚ εύχομαι!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Βανούλα δοκίμασέ το, πιστεύω θα σου αρέσει πολύ!!
Φιλάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπάκι μου σε ευχαριστώ πολύ, αλλά το ΣΚ αυτό αναμένεται ... θυελλώδες!!
Ενα μόνο σου λέω:
Φυζίκ Φορ Δε Ντιρεκτιόν!!!!
Κίσις!!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημητρό μου θα περιμένω με χαρά την γνώμη σου!!
Να το φτιάξεις της Αχτιδούλας σου, και να το ευχαριστηθείτε τα δυο σας!!

Μαριλένα said...

Eλενα, ούτε που το ήξερα!
ευκαιρία να το μαθουμε, λοιπον.

φιλια πολλά
και καλη ξεκουραση: Σαββατοκυριακο έρχεται τάχιστα :)))

Νίκη said...

Σοφρίτο.. αχ μαμά πατρίδα.. είδατε τι φαγητά έχει η πατρίδα μου...
Ευχαριστούμε....:o)

Aristodimos said...

Μια απο τις πιο υπέροχες γεύσεις της Κερκυραϊκής κουζίνας...

Καλό και εξ ίσου δημιουργικό Σ/Κ να εχεις

Αρης

despoina said...

Τέλειο φαίνεται. Μπράβο Έλενα. Μια ερώτηση θέλω να σου κάνω όμως: αν αντί για νουά ή φιλέτο βάλω άλλο κομμάτι για να γίνει πιο μαλακό, θα πειράξει;

creationsbyeve said...

αυτό το μήνα δεν είχα σχεδόν καθόλου χρόνο να επισκεφτώ τα αγαπημένα μου μπογκ, αλλά πέρασα να πω μια καλησπέρα :)
δεν κοιτάζω όμως τις υπέροχες συνταγές, γιατί είμαι σε δίαιτα και είναι μεγάλος πειρασμός!!!!! ;)

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου πολλά φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο και σε σας!!!
Για εμάς τόσο ξεκούραστο δεν το κόβω, είμαστε ελαφρώς σε φάση τρέλας να το πω?? υστερίας να το πω?? ας μην το πω τίποτε και συγχίζομαι;-)
Φιλιά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Mama.... Κερκυραία????
Δεν μας τα πες αυτά!!!!!
Οντως η πατρίδα σου έχει πολύ καλή κουζίνα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Αρη μου καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα εύχομαι, να είσαι καλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Δεσποινάκι!
Γίνεται πολύ μαλακό και τρυφερό το μοσχαράκι έτσι, θα εκπλαγείς πραγματικά. Και σου μιλάω για το νουά, που είναι "στεγνό" κρέας ως γνωστόν!
Μπορείς να βάλεις ότι άλλο κομμάτι θέλεις, αλλά δοκίμασέ το και με φιλέτο να δεις τι μαλακό γίνεται!!
Φιλιά, καλό βράδυ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Eυάκι το κατάλαβα ότι θα έχεις τρεχάματα αυτό το καιρό και σε χάσαμε.
Ελπίζω να είναι ευχάριστα τρεχάματα!!
Φιλιά, καλό βράδυ!!

mia maria said...

Μπορείς να φανταστείς ότι είναι από τα πρώτα φαγητά που έφτιαξα ώς παντρεμένη 26 περίπου χρόνια πριν; Από ότι θυμάμαι πάντως καλά τα είχα καταφέρει. Έχω καιρό να το φτιάξω, καλά που μου το θύμισες.

Νίκη said...

Είμαι Κερκυραία που γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στην Λάρισα :)... Αλλά η καρδιά μου χτυπά εκεί, στο πανέμορφο νησί μου...

kiki said...

Αχ αυτά τα κερκυραϊκά!!!

Peter M said...

Three cheers for Sorfrito...a delicious and easy dish. Yours looks nostimotito!

ΕΛΕΝΑ said...

Big mama είσαι σούπερ!!!!
Αυτό δοκίμασες σαν πρώτο φαγητό?? Πολύ τολμηρή σε βρίσκω!!
Εγώ με μια μακαρονάδα ξεκίνησα, και πάλι δεν ήξερα ότι πρέπει να βράσει το νερό πρώτα και τα ... πέταξα όλα μαζί στην κατσαρόλα.
ΟΚ, ήμουν μόνο 19 χρονών τότε (προσπαθώ η καϋμένη να δικαιολογηθώ!!)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Mama, αν η καρδιά σου χτυπά στην Κέρκυρα, τότε είσαι πιο πολύ Κερκυραία από οτιδήποτε άλλο!!
Καλό βράδυ!!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα..... αχ βαχ!!
Γιατί να μην είμαι τώρα στην Κέρκυρα??
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, thank you so much!!
You also make delicious sofrito!!

Φιλαλήθης said...

Εύγε! τυχαία έπεσα σε αυτήν την συνταγή για σοφρίτο ,συνήθως τις προσπερνάω καθότι οι περισσότεροι εν Ελλάδι βάζουν την μάνα τους και τον πατέρα τους μέσα!
Τα συγχαρητήρια είναι διότι αυτή είναι η αυθεντική συνταγή με αυτά τα υλικά και όχι άλλα.Ίσως λίγο (ως πολύ)περισσότερο σκόρδο και ακόμα περισσότερο μαιντανό.
ΥΓ.Το κόλπο είναι η ποιότητα των υλικών και το λευκό κρασάκι(απαραιτήτως) που το συνοδεύει!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...