Friday, 9 August 2013

Μαρμελάδα με φρούτα εποχής


Κάθε χρόνο τέτοιαν εποχή, ο πατέρας μου μαζεύει διάφορα φρούτα από τα δέντρα μας, για να φτιάξουμε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες.
Η μαρμελάδα της οποίας την συνταγή θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας, είναι η αγαπημένη μου!
Η συνταγή είναι της μητέρας μου, θυμάμαι να την φτιάχνει από τότε που ήμουν μικρή, και να την τιμάμε και με το παραπάνω εγώ και η αδελφή μου. Πως θα μπορούσα να μην την αναρτήσω λοιπόν??
Πάμε να σας πω πως την φτιάχνουμε!

Χρειαζόμαστε :
2 κιλά – καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια - φρούτα εποχής
(εγώ χρησιμοποίησα βιολογικά : ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, δαμάσκηνα, κορόμηλα)
1.600 γρ. ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Τι κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα. Αν είναι βιολογικά, δεν τα ξεφλουδίζουμε.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τοποθετούμε τη μισή ποσότητα των φρούτων σε μια κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία ακόμη μια φορά.
Αφήνουμε να μείνουν έτσι όλο το βράδυ.
Αν τα φρούτα μας είναι πολύ ώριμα, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ζάχαρη για να δέσει η μαρμελάδα μας.
Την επόμενη μέρα το πρωί σιγοβράζουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι δυνατή ώστε να μην φουσκώσει και χυθεί η μαρμελάδα μας.
Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα με προσοχή, γιατί το μείγμα πιτσιλάει αρκετά.
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τους αφρούς που θα εμφανιστούν στη κατσαρόλα γύρω γύρω από τη μαρμελάδα μας.
Βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει, δηλαδή μέχρι να σφίξει και σκουρύνει το μείγμα.
Μπορούμε να δούμε αν «έδεσε» η μαρμελάδα μας και με τον γνωστό τρόπο. Παίρνουμε δηλαδή μια κουταλιά από τη μαρμελάδα που βράζει και τη ρίχνουμε σε ένα πιατάκι. Αφήνουμε 2 λεπτάκια να κρυώσει και κάνουμε μια γραμμή στη μέση της μαρμελάδας με ένα κουτάλι. Αν ενωθεί τότε θέλει ακόμη δέσιμο, αν όχι τότε είναι έτοιμη.
Πριν αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε 6-7 σταγόνες χυμό λεμονιού.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα μέσα στην κατσαρόλα, να κρυώσει καλά.
Την επόμενη ημέρα, την μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Την απολαμβάνουμε πάνω στο ψωμάκι ή την φρυγανιά μας, την χρησιμοποιούμε σε διάφορες γλυκές δημιουργίες μας.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ.

10 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ελένη μου! Υπέροχη η μαρμελάδα σου. Πράγματι είναι η καλύτερη εποχή για μαρμελάδες!!!!
Φιλιά και καλά να περνάς!

niki ad said...

Φαίνεται υπέροχη και δεν έχει πολύ ζάχαρη !!!! Ευχαριστούμε !!!!!

The Dark Chef said...

Ααα, μαρμελάδα κοκτέιλ! Ο συνδυασμός των φρούτων της εποχής την κάνει πολύ γευστική. Ωραιότατη και σκέτη και για χρήση σε πάστα φλώρα ή άλλα γλυκά!
Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

DIMI said...

Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου Ελένη μου!!!Φαντάζομαι τήν υπέροχη γεύση καί τό αρώμά της!!Τέλεια!!!!Καλό μεσημέρι!!!Φιλάκια!!!

SpIrToKoYto said...

Αγαπημένο πρωινό με σπιτίσια μυρωδιά...
Και φτιαγμένη σωστά,χωρίς προσθήκη νερού,μόνο με τους χυμούς των φρούτων....
Ποτέ νερό στις μαρμελάδες...

καλημέρες και πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

ΕΛΕΝΑ said...

Θησαυρός η συνταγή της χρυσοχέρας μανούλας, φτιαγμένη από τα χεράκια της χρυσοχέρας κορούλας!
Μπράβο και στις δυο σας Ελενάκι μου!
Φιλιά πολλά πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου, Ελένη! Αγαπώ και εγώ να αναμειγνύω σε μαρμελάδες, διάφορα φρούτα της εποχής. Γίνονται ακόμα πιο νόστιμες! Γεια στα χεράκια σου! Καλοφάγωτη.
Καλό απόγευμα.

Neli said...

Τώρα είναι όντως μια πολύ καλή εποχή να φτιάξουμε νόστιμες μαρμελάδες,πολύ ωραία έγινε η δικιά σου...πολλα φιλιά.

Thalassenia said...

Είναι η εποχή τους ναι, να μοσχοβολίσει η κουζίνα, να γεμίσουμε τα βάζα και το χειμώνα να φτιάξουμε πάστα φλώρα, εκτός από τα μεγαλοπρεπή πρωϊνά:)
Γειά στα χέρια σου.

Mary said...

Πολύ ωραία με διάφορα φρούτα!
Καλοφάγωτη να είναι!

Καλό Σ/Κ
Φιλάκια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...