Saturday, 3 August 2013

Παγωτό σοκολάτα με καραμελωμένα καρύδια


Ζέστη πολλή κατά την διάρκεια της ημέρας, που μας κάνει να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να δροσιστούμε.
Μπανάκια βέβαια στην θάλασσα μα και στη μπανιέρα μας, δροσερά ρούχα, ανεμιστήρες και αιρ-κοντίσιονς, πολύ νερό, αλλά και τι άλλο; Παγωτάκια!!
Παγωτά δροσερά δροσερά, που μας κάνουν να ξεχνάμε για λίγο τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και μας γλυκαίνουν με την νοστιμιά τους!!
Το καλοκαίρι σχεδόν πάντα υπάρχει στην κατάψυξή μου κάποιο είδος παγωτού, και τις πιο πολλές φορές είναι σπιτικό.
Πειραματίζομαι με διάφορες συνταγές, δεν διστάζω να χρησιμοποιώ καινούργια υλικά, από όπου προκύπτουν νέες γεύσεις.
Φυσικά δεν μένουν και για πολύ στην κατάψυξη με κύριο καταναλωτή.... εμένα!!
Ένα από τα ωραία παγωτάκια είναι αυτό που θα σας δείξω σήμερα.
Είναι συνδυασμός της συνταγής που χρησιμοποιώ συνήθως, έχοντας προσθέσει δύο από τα υλικά που χρησιμοποιεί η Έλενα για το παγωτό μέντας που θα βρείτε εδώ.
Αποφάσισα να προσθέσω σοκολάτα και καρύδια που είχα προηγουμένως καραμελώσει. Επειδή δεν ανακάτεψα αμέσως την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα, αποτέλεσμα ήταν ένα μέρος της να ανακατευτεί πλήρως, αλλά ένα άλλο να παγώσει και να γίνει μικρά μικρά κομματάκια.
Κατάληξη; Ένα παγωτό που έγινε καλύτερο από ότι περίμενα, κάτι σαν στρατσιατέλλα σοκολάτας.
Ξεπαγώνει σε 3-4 λεπτά και το σερβίρετε αμέσως, αφράτο αφράτο!!
Δεν θα σας αφήσω άλλο να περιμένετε!! Πάμε να σας δείξω πως θα το φτιάξουμε.

Τα υλικά μας:
1 κουτί εβαπορέ πλήρες 410 γρ.
1 μεταλλικό κουτί φυτική σαντιγί, Μόρφατ ή Έλλο
1 κουτί ζαχαρούχο 400 γρ.
500 ml. φρέσκο γάλα
1 φάκελο σαντιγί σε σκόνη 110 γρ.
200 γρ. κουβερτούρα μαύρη
3/4 φλιτζανιού σοκολάτα ρόφημα σε σκόνη
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για τα καραμελωμένα καρύδια
60 γρ. καρύδια ψίχα
60 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές νερό
3-4 σταγόνες λεμόνι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Φτιάχνουμε τα καραμελωμένα καρύδια ως εξής.
Σε τηγανάκι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά, κουνώντας το σκεύος δεξιά αριστερά, για να διευκολύνουμε την διαδικασία. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να παίρνει σκούρο μπεζ χρώμα, ρίχνουμε τα καρύδια κομμένα σε χονδρά κομμάτια, καθώς και το λεμόνι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα γρήγορα, έτσι ώστε η καραμέλα να καλύψει τα καρύδια γύρω γύρω.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε όλο το μείγμα σε πιάτο, το οποίο προηγουμένως έχουμε λαδώσει ελαφρά, απλώνοντάς το με ξύλινη κουτάλα.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς και το σπάμε σε κομμάτια μετρίου μεγέθους. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Αν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε το πιάτο στο ψυγείο. Τα καραμελωμένα καρύδια θα κρυώσουν πιο γρήγορα.
Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε την φυτική σαντιγί και την χτυπάμε 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
Προσθέτουμε σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα, και όταν ενσωματωθεί ρίχνουμε σιγά σιγά το εβαπορέ.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε το φρέσκο γάλα, την σαντιγί σε σκόνη και την βανίλια.
Χτυπάμε το μείγμα για δέκα λεπτά στην δυνατή ταχύτητα, να φουσκώσει και να αφρατέψει.
Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες περίπου, ή ως να αρχίζει να πήζει το παγωτό γύρω από τα τοιχώματα του μπολ.
Το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε 1-2 λεπτά, να σπάσουν οι κρύσταλλοι. Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.
Το βγάζουμε και χτυπάμε άλλη μια φορά, για ένα δύο λεπτά στη χαμηλή ταχύτητα. Αυτή την φορά πρέπει το μείγμα να έχει πάρει την υφή μαλακού παγωτού. Αλλιώς θα πρέπει να μπει και πάλι στην κατάψυξη, όπως προηγουμένως.
Λιώνουμε την σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Προσέχουμε να μην κοχλάζει το νερό στο μπαιν μαρί και μας κάψει την σοκολάτα.
Προσθέτουμε την σκόνη σοκολάτας στιγμής και την λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα του παγωτού, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμα.
Στην συγκεκριμένη συνταγή καθυστέρησα λίγο να ανακατέψω την λιωμένη σοκολάτα, με αποτέλεσμα να μην ανακατευτεί όλη στο μείγμα του παγωτού, αλλά ένα μέρος της να μείνει μικρά κομματάκια μέσα σε αυτό. Τελικώς μας άρεσε καλύτερα έτσι.
Σταματάμε το χτύπημα και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε γρήγορα τα καραμελωμένα καρύδια.
Βάζουμε το παγωτό μας σε κουτί που να το χωράει και το φυλάμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει τελείως.
Πριν το σερβίρουμε, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
Το απολαμβάνουμε γαρνιρισμένο με σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας, τρούφα σοκολάτας ή ότι άλλο μας αρέσει.
Την δροσιά του να έχουμε!!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

11 comments:

areti boboti said...

Φαίνεται τέλειο!!!!
Μπράβο, ωραία συνταγή!!
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα!!!!!
Φιλιά πολλά!!!!

mia maria said...

Ωχ μάνα μου! Τι είναι τουτο!!
Υπέροχο :)

DIMI said...

Πώ πώ!!!Παγωτό μέ τά όλα του!!!Πολύ ωραία συνταγή Ειρήνη!!!Καί εύκολη!!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!!

SPYRIDOULA said...

Τέλειο!!!Καλό Σαββατοκύριακο!!!Φιλιά!!!

Tante Kiki said...

Ωραιότατο Ειρήνη! Τα καραμελωμένα καρύδια δεν μπορώ να πω ότι είναι το καλύτερό μου αλλά θα το κάνω με φουντούκια... το ίδιο σχεδόν είναι!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Silena said...

Ειρήνη, το παγωτό σου είναι σκέτη απόλαυση!!!
Καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Σούπερ το παγωτό σου Ειρήνη μου, με δρόσισες και μόνο που το είδα!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Neli said...

Φαίνεται καταπληκτικό αυτό το παγωτο,και εμφανισιακά αλλα και απο γεύση θα είναι σούπερ...καλη Κυριακή και πολλά φιλιά.

κορδονέτο said...

Τέλειο φαίνεται! Καλό βράδυ!

Maria B. said...

Τι θα γίνει με σένα κυρά Ρηνιώ ??? μας έχεις τρελλάνει με τα παγωτά σου ! είναι όλα ένα κι ένα! αυτοί δε οι καραμελωμένοι σου ξηροί καρποί είναι άλλο πράγμα ! γεια στα χερακια σου Ρηνακι μου, τη δροσιά τους να έχεις !!

φιλια πολλά πολλά

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Καλώς βρεθήκαμε...μου αρέσουν τα παγωτά..και ειδικά τα σοκολατένια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...