Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζεύει γύρω του την οικογένεια αλλά και τους φίλους μας. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν μαζί πρόσωπα αγαπημένα και παρέα να γιορτάσουν μια μέρα χαράς.
Η παράδοση θέλει στο τραπέζι, εκτός από την κλασσική γαλοπούλα με την γέμιση και ένα άλλο είδος κρέατος, συνήθως χοιρινό ή αρνί.
Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε καθιερώσει το χοιρινό με σελινόριζες και δεν ... τολμάω να μην το φτιάξω κάθε Χριστούγεννα, μιας και είναι το αγαπημένο του καλού μου. Ακόμα και καλεσμένοι να είμαστε εκείνη την ημέρα, θα φροντίσω να το φτιάξω και να το πάω, αν η οικοδέσποινα έχει ετοιμάσει κάτι διαφορετικό.
Η σελινόριζα είναι πολύ πιο αρωματική (και νόστιμη κατά τη γνώμη μου) από το σέλινο. Παρουσιάζει βέβαια μια σχετική δυσκολία στο καθάρισμα, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.
Εδώ παίρνετε μια ιδέα για το καθάρισμα της σελινόριζας
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε
1300-1500 γρ. χοιρινό ποντίκι σε μερίδες
2-3 σελινόριζες (ανάλογα με το μέγεθος)
μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
2 κρεμμύδια ξερά
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγαλούτσικα καρότα
1 κούπα άνηθο
3-4 ζουμερά λεμόνια
2 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε αρκετό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα δύο ξερά κρεμμύδια, τα οποία έχουμε κόψει σε φετάκια. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε κι αυτό να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι, μπόλικο πιπεράκι, μισή κούπα άνηθο και 2 κούπες νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες από τις φλούδες και τις κόβουμε σε κομμάτια «κυδωνάτα».
Το καθάρισμα της σελινόριζας όπως είπαμε, δεν είναι και ότι το ευκολότερο. Θέλει «καλό» και κοφτερό μαχαίρι.
Καθαρίζουμε και τα καρότα. Το ένα το κόβουμε σε ροδέλες και το άλλο το τρίβουμε στον τρίφτη.
Τέλος ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Όταν πια το κρέας έχει μαγειρευτεί, το αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα μας, μέσα στην οποία βάζουμε τα λαχανικά, δηλαδή σελινόριζες, καρότα, κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο.
Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό και αφήνουμε μισή ωρίτσα ακόμη να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Φτιάχνουμε ένα αυγολέμονο με τα λεμόνια και τα 2 αυγά και αυγοκόβουμε το φαγητό μας.
Τέλος προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του κρέατος και την ανακινούμε προσεκτικά να καλυφθεί όλο το φαγάκι από την σάλτσα του.
Καλή επιτυχία!
