Monday, 15 December 2008

Χοιρινό με σελινόριζες


Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζεύει γύρω του την οικογένεια αλλά και τους φίλους μας. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν μαζί πρόσωπα αγαπημένα και παρέα να γιορτάσουν μια μέρα χαράς.
Η παράδοση θέλει στο τραπέζι, εκτός από την κλασσική γαλοπούλα με την γέμιση και ένα άλλο είδος κρέατος, συνήθως χοιρινό ή αρνί.
Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε καθιερώσει το χοιρινό με σελινόριζες και δεν ... τολμάω να μην το φτιάξω κάθε Χριστούγεννα, μιας και είναι το αγαπημένο του καλού μου. Ακόμα και καλεσμένοι να είμαστε εκείνη την ημέρα, θα φροντίσω να το φτιάξω και να το πάω, αν η οικοδέσποινα έχει ετοιμάσει κάτι διαφορετικό.
Η σελινόριζα είναι πολύ πιο αρωματική (και νόστιμη κατά τη γνώμη μου) από το σέλινο. Παρουσιάζει βέβαια μια σχετική δυσκολία στο καθάρισμα, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.
Εδώ παίρνετε μια ιδέα για το καθάρισμα της σελινόριζας
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε
1300-1500 γρ. χοιρινό ποντίκι σε μερίδες
2-3 σελινόριζες (ανάλογα με το μέγεθος)
μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
2 κρεμμύδια ξερά
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγαλούτσικα καρότα
1 κούπα άνηθο
3-4 ζουμερά λεμόνια
2 αυγά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε αρκετό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα δύο ξερά κρεμμύδια, τα οποία έχουμε κόψει σε φετάκια. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε κι αυτό να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι, μπόλικο πιπεράκι, μισή κούπα άνηθο και 2 κούπες νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Καθαρίζουμε τις σελινόριζες από τις φλούδες και τις κόβουμε σε κομμάτια «κυδωνάτα».
Το καθάρισμα της σελινόριζας όπως είπαμε, δεν είναι και ότι το ευκολότερο. Θέλει «καλό» και κοφτερό μαχαίρι.
Καθαρίζουμε και τα καρότα. Το ένα το κόβουμε σε ροδέλες και το άλλο το τρίβουμε στον τρίφτη.
Τέλος ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Όταν πια το κρέας έχει μαγειρευτεί, το αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα μας, μέσα στην οποία βάζουμε τα λαχανικά, δηλαδή σελινόριζες, καρότα, κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο.
Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό και αφήνουμε μισή ωρίτσα ακόμη να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Φτιάχνουμε ένα αυγολέμονο με τα λεμόνια και τα 2 αυγά και αυγοκόβουμε το φαγητό μας.
Τέλος προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του κρέατος και την ανακινούμε προσεκτικά να καλυφθεί όλο το φαγάκι από την σάλτσα του.
Καλή επιτυχία!

Sunday, 14 December 2008

Μελομακάρονα με αλισίβα

Η συνταγή είναι της φίλης μου της Σόνιας, που εκτός από φιλενάδες, είμαστε και συνάδελφοι τα τελευταία 23 χρόνια. Αλλάζαμε τις εταιρείες και πηγαίναμε στις ίδιες, εντελώς τυχαία !! Η σχέση μας δε μετά από τόσα χρόνια, είναι σαν σκωτσέζικο ντους –μία κρύο,μία ζέστη.
Ας αφήσουμε όμως την τρελοσχέση μου με την Σόνια και ας πάμε στα μελομακάρονα που έφτιαχνε η προγιαγιά της η Κατίγκω που είχε γεννηθεί το 1875 στον Αη-Γιάννη στην Σπάρτη. Να σας πω έτσι για την ιστορία, ότι την Κατίγκω όταν ήταν 15 χρονών, την έκλεψε ο προπάππους και δημοσιεύτηκε ...η αρπαγή στην εφημερίδα Εστία γιατί ο πατέρας της είχε όλο τον Αϊ-Γιάννη δικό του και φιλοξενούσε στο σπίτι του, τον Γεώργιο τον Α' στις περιοδείες του στην Λακωνία.
H αρχική συνταγή, ήταν μετρημένη σε οκάδες και πιατάκια του καφέ.
Αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε, είναι πεντανόστιμη και τόσο …. παραδοσιακή, είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
Υλικά για την ζύμη - περίπου 55 με 60 κομμάτια -
3 ποτήρια του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι του νερού καρύδια κοπανισμένα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
½ κουταλιά της σούπας σόδα - διαλυμένη μέσα στο κονιάκ-
2 κουταλάκια του γλυκού μπεκιν παουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
1 ποτήρι του νερού αλισίβα
- για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε: 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη, χωρίς λίπη και 2 ποτήρια νερό, τα βράζουμε 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.
Σιρόπι
2 ποτήρια του νερού, νερό
2 ποτήρια του νερού, ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού, μέλι
Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα την αλισίβα με το λάδι μέχρι ν' ασπρίσει, ρίχνουμε σιγά – σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνοντας μαλακά
Ακολουθούμε τις οδηγίες για πλάσιμο – ψήσιμο – μέλωμα και τα tips του προηγούμενου ποστ
Κάθε χρόνο φτιάχνω και τις 2 συνταγές γιατί οι μισοί θέλουν αυτά με το καρύδι μέσα και οι άλλοι μισοί θέλουν να έχουν το καρύδι μόνο από πάνω. Πάντως εσείς, όποια και να διαλέξετε δεν θα απογοητευθείτε, είναι και οι δύο πεντανόστιμες.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Friday, 12 December 2008

Βυζαντινή Μαγειριά

Σήμερα έχουμε την τιμή και την χαρά, να φιλοξενούμε το κέρασμα της Στέλλας Σπανού.
Η Στέλλα Σπανού, είναι καταξιωμένη στον χώρο της μαγειρικής εδώ και καιρό και με πολλές περγαμηνές στο ενεργητικό της.
Το βιβλίο της "Έρωτας Γεύσεων" βρίσκεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην δεύτερη έκδοση, ενώ παράλληλα ετοιμάζει ένα βιβλίο που έγραψε για την Νομαρχία Χαλκιδικής και που αφορά την γαστρονομία της περιοχής και τα προϊόντα της καθώς και το βιβλίο της Θράκη Αιγαίο Κύπρος
Η Στέλλα πρόσφατα δημιούργησε το δικό της site, το οποίο πλέον έχουμε προσθέσει και στα αγαπημένα μας links μαζί με τα links όλων των φίλων μας.
Είναι το www.stellaspanou.gr στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε το βιογραφικό της Στέλλας και να δείτε ποιες ακριβώς είναι οι δραστηριότητές της.
Παράλληλα μπορείτε να απολαύσετε τις υπέροχες συνταγές της, με τις οποίες το site της θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
Η ίδια η Στέλλα, είναι ένας πολύ γλυκός και ζεστός άνθρωπος.
Η συνταγή που μας στέλνει, είναι ένα πιάτο που μπορεί να αντικαταστήσει την γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, για όσους δεν την προτιμούν.
Την ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε προσωπική ευτυχία, επιτυχία στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και πάντα να μας νοστιμίζει την ζωή με τις υπέροχες συνταγές της.

Βυζαντινή μαγειριά
"Με πρωταγωνιστικά υλικά το μέλι , το κρασί, με τη βυζαντινή κληρονομία χωρίς πολλές σάλτσες και με σύγχρονο τρόπο μαγειρικής το παρακάτω πιάτο για τις γιορτές θα σας ανταμείψει νοστιμότατα
Υλικά
½ κιλού χοιρινό κρέας
½ κιλού μοσχάρι
½ κιλού κοτόπουλο
όλα τα παραπάνω κομμένα σε κύβους
1 φλιτζάνι άσπρο κρασί
1 κουτάλι αλάτι
1 κουτάλακι μαύρο πιπέρι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 σταγόνες ξύδι
6 κουταλιές μέλι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κιλό πράσα
1 /2 μανιτάρια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
Εκτέλεση
Πλένετε τα κρέατα με κρύο νερό ,τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψί. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνετε το ελαιόλαδο το μέλι ,το ξύδι , προσθέτετε κομμένα σε κομμάτια δυο τριών πόντων τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα , τα αλατίζετε και αυτά.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε σε φούρνο στους 200 βαθμούς για 1.1/2 ώρα.
Στη μία ώρα ανοίγετε αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ανακατεύετε τα υλικά.
Τα ξαναβάζετε στο φούρνο χωρίς το αλουμινόχαρτο.

Στέλλα Σπανού"

Thursday, 11 December 2008

Μελομακάρονα


Μετά τους μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες πρέπει κατά την παράδοση να σας κεράσουμε και μοσχομυριστά μελομακάρονα.
Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα υποδεχόμαστε με όλες αυτές τις μυρωδιές για να νοιώθουμε την μαγεία τους.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή για μελομακάρονα μόνο με λάδι και αλισίβα.

Υλικά για 50 κομμάτια
1 Πακέτο βούτυρο LURPAK (ανάλατο) 250 γρ.
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη μπλε (για όλες τις χρήσεις)
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
2,5 κουταλιές του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα (την διαλύουμε στον χυμό του πορτοκαλιού)
1,5 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
2 χούφτες καρυδόψιχα κομμένη στο μπλέντερ για το πασπάλισμα.
Σιρόπι
2,5 ποτήρια του νερού, νερό
2,5 ποτήρια του νερού, ζάχαρη
½ ποτήρι του νερού, μέλι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι και προσθέτουμε την ζάχαρη, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε ρίξει την σόδα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο την κανέλλα, το ξύσμα και το κονιάκ. Μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder.
Ανακατεύουμε μαλακά ίσα να ενωθούν τα υλικά

Αφήνουμε την ζύμη περίπου 30' για να ξεκουραστεί και μετά αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, την κάνουμε σαν μικρό καρύδι και αρχίζουμε να την ανοίγουμε στην παλάμη μας ώσπου να κάνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Εάν δεν καταφέρνουμε να τα κάνουμε στο γνωστό σχήμα, δεν πειράζει, τα κάνουμε σαν στρογγυλά μπισκοτάκια. Κάθε ένα που φτιάχνουμε το πιέζουμε προσεκτικά πάνω στον τρίφτη για να γίνουν σχηματάκια στην επιφάνεια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος κρατώντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί έχουν την ιδιότητα και να φουσκώνουν και να απλώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30' λεπτά ώσπου να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Την ώρα που βάζουμε το ταψί στο φούρνο, βάζουμε και το σιρόπι να βράζει.
Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε. Ενδεικτικά σας λέω ότι όταν δεν χρειάζεται να ξαφρίσουμε άλλο, το σιρόπι είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να πάρουν μια ανάσα
και τα τοποθετούμε σ' ένα άλλο μικρότερο ταψάκι και εκεί τους ρίχνουμε προσεκτικά το κρύο σιρόπι. Τ' αφήνουμε σχεδόν ένα λεπτό και τα γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά για να πάρουν σιρόπι και από πάνω.
Τέλος τα βάζουμε σε σειρές σε μια ωραία πιατέλα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να παραμείνουν καθαρά και φρέσκα ή τα βάζουμε σ' ένα μπολάκι ερμητικά κλεισμένο.
Και του χρόνου!!!!!!!!!!!!!!!

Wednesday, 10 December 2008

Κουραμπιέδες


Η συνταγή αυτή είναι της ''κουμπάρας Κατίνας'' που την έχει από την γιαγιά της, δηλαδή, 70 χρονών η κουμπάρα και βάλτε πόσο θα ήταν η μητέρα της και η γιαγιά της, η οποία θα την είχε από την γιαγιά της, οπότε.... άστα να πάνε... η καταβολή της συνταγής χάνεται στα βάθη των αιώνων, είναι δε, από την ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας.
Την αφιερώνω εξαιρετικά στην Μαργαριτούλα μας και σε όσους αγαπούν τα Χριστούγεννα.

Υλικά για 50 κομμάτια:
500 γρ βούτυρο γάλακτος
250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα-κομμένα και καβουρδισμένα
800 γρ - 1 κιλό αλεύρι μπλέ για όλες τις χρήσεις
½ ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
3 κροκούς και ένα ασπράδι μαρέγκα
5 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα καθαρό
(άσπρο από το σουπερ μαρκετ),
καλό είναι να μην είναι ανοιγμένο από πριν το μπουκάλι,
για να μην έχει ξεθυμάνει.
4 βανίλιες
Για το πασπάλισμα-τελείωμα:
λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο
άχνη 3 πακέτα
5 βανίλιες που θα βάλουμε μέσα στην ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί για λίγη ώρα
Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και την μαρέγκα, το οινόπνευμα, το αλεύρι με τις βανίλιες και τα αμύγδαλα.
Τα χτυπάμε όλα μαζί (θα χρειασθεί να βάλουμε του ζυμωτηρίου τις λεπίδες ή σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε για λίγο στο χέρι).
Η ζύμη δεν θα είναι σαν ζυμάρι, θα είναι λίγο τριφτή και την αφήνουμε κανένα τέταρτο να ξεκουραστεί.

Τα πλάθουμε σε ότι σχέδιο θέλουμε, μακρόστενα – μισοφέγγαρα ή σαν μικρά μπιφτέκια.
Βγαίνουν 2 ταψιά.

Βάζουμε κόλλα στο ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' της ώρας.
Δεν περιμένουμε να ξεροψηθούν γιατί θα είναι καμένοι, ίσα να χρυσίσουν και ας μας φαίνονται άψητοι.
Μόλις κρυώσουν λίγο:
Κοσκινίζουμε σ' ένα μεγάλο δίσκο ή ταψί αρκετή ζάχαρη μαζί με τις μισές βανίλιες. Βάζουμε στην σειρά σιγά – σιγά τους κουραμπιέδες, που τους έχουμε ραντίσει, όση ώρα ψιλοκρύωναν, με ανθόνερο ή ροδόνερο.

Μόλις τους βάλουμε στη σειρά κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη με τις υπόλοιπες βανίλιες. Τους παίρνουμε με μια σπάτουλα έναν – έναν, για να μην μας σπάσουν και τους βάζουμε σειρές σειρές σαν βουναλάκι στην πιατέλα. Κάθε σειρά που βάζουμε στην πιατέλα κοσκινίζουμε και λίγη ζάχαρη, στην κορυφή δε ρίχνουμε πιο πολύ ζάχαρη για να είναι σαν χιονισμένοι.
ΤΙΡS:
-Ραντίζουμε τους κουραμπιέδες όταν είναι στο ταψί και κρυώνουν, δεν ραντίζουμε ποτέ όταν είναι επάνω στην ζάχαρη γιατί θα πετρώσει η ζάχαρη.
-χρησιμοποιούμε πάντα σπάτουλα για να τους πιάνουμε, γιατί όσο είναι φρέσκοι κάνουν λακουβίτσες.
-Μην εκπλαγείτε που βάζουμε οινόπνευμα. Στα γλυκά γενικά δεν βάζουμε κονιάκ-λικέρ κλπ.;;; άρα είναι το ίδιο, απλά δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε την γεύση και τα αρώματα, γι αυτό βάζουμε σκέτο οινόπνευμα που βοηθάει στο να γίνουν αφράτοι και τραγανοί. Τώρα εάν εσείς δεν θέλετε το οινόπνευμα βάλτε την αναλογία του σε κονιάκ.
Οι κουραμπιέδες αυτοί είναι από τους πιο ωραίους που θα έχετε δοκιμάσει.
Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη!!

Tuesday, 9 December 2008

Μπιφτεκάκια διαφορετικά και μια δροσερή μαϊντανοσαλάτα

Σήμερα σκόπευε η Μαρία να σας κεράσει τους εκπληκτικούς, μοναδικούς , πάααρα πολύ νόστιμους κουραμπιέδες της, μιας και Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες τι Χριστούγεννα είναι??
Μην ανησυχείτε όμως, έτοιμα τα έχει και τα δύο η χρυσοχέρα μας. Απλά λίγο υπομονή, γιατί έχουμε και υποχρεώσεις. Τι υποχρεώσεις??
Τάξαμε στο Μαράκι το Τζιριτάκι μας, αφράτα μπιφτεκάκια, μιας και όπως λέει (εμείς δεν την πιστεύουμε), ποτέ δεν τα πετυχαίνει. Και ιδού η … αυθεντική συνταγή μου για νόστιμα, διαφορετικά, αφράτα μπιφτεκάκια.
Μπιφτεκάκια όλοι λίγο πολύ ξέρουμε να φτιάχνουμε. Σιγά το δύσκολο θα μου πείτε. Τα συγκεκριμένα είναι λίγο διαφορετικά. Κατ’ αρχάς δεν έχουν αυγό. Ούτε αυτό είναι η πρωτοτυπία του, αφού υπάρχουν αρκετοί που δεν βάζουν αυγό στο ζύμωμα. Τότε?? Άντε, να πω πως τα φτιάχνω
Χρησιμοποιώ
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ή ότι άλλο κιμά θέλετε)
2 μεγαλούτσικες πιπεριές πράσινες (έβαλα 1 πράσινη και 1 πορτοκαλί γιατί δεν είχα άλλη πράσινη)
1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό (μαζί και τα κλωναράκια που δίνουν άρωμα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κουταλιές ξύδι
¼ φλιτζ. γάλα
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο
1 κουταλάκι μπέικιν
¾ φλιτζ. λάδι
γαλέτα (όσο πάρει)
Τα φτιάχνω
Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από τον κιμά και τη γαλέτα και τα χτυπάω να ενωθούν. Γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα, όπως βλέπετε στην φωτό,(πολύ αρωματική κυρίως λόγω της πιπεριάς) που την απλώνω πάνω στον κιμά. Προσθέτω όση γαλέτα χρειάζεται για να μπορώ να τα ζυμώσω εύκολα. Πλάθω μπιφτεκάκια και τα ψήνω κατά τα γνωστά.
Τips:
Σας τα είπα τα tips πριν. Μια κουταλιά μπέικιν σε μπιφτέκια, κεφτέδες κ.λ.π με κιμά, τα κάνει απίστευτα αφράτα.
Επίσης, το ξύδι με το γάλα όταν ενώνονται, βοηθούν στο να αφρατέψουν τα μπιφτεκάκια.
Δεν ξέρω άλλα tips όποιος ξέρει ας μας τα πει κι εμάς

Και μια δροσερή μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι, για να συνοδέψετε τα μπιφτεκάκια σας.
Την φτιάχνω με:
-200 γρ. πλιγούρι
-1 ματσάκι μαϊντανό (χωρίς τα σκληρά κοτσανάκια) χοντροκομμένο
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-5-6 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
-αλάτι, λαδολέμονο
Μουσκεύω για αρκετές ώρες (καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ) το πλιγούρι σε χλιαρό νερό με χυμό μισού λεμονιού. Το στραγγίζω καλά και προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω καλά και περιχύνω με λαδολέμονο που έχω χτυπήσει σ’ ένα σέικερ μαζί με αλατάκι.
Καλή επιτυχία.

Monday, 8 December 2008

Μους αβοκάντο με γαρίδες

Δροσερό και νόστιμο, μπορούμε να το σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο τώρα τις γιορτές, αντί της κλασικής γαριδοσαλάτας.
Προμηθευτείτε πολύ ώριμα αβοκάντο και όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αυγά, γιατί η μαρέγκα προστίθεται ωμή.
Χρειαζόμαστε:
200 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες
250 γρ. ανθότυρο
3 μικρά ή 2 μεγάλα πολύ ώριμα αβοκάντο
1 κύβο λαχανικών
χυμό 2 λεμονιών
2-3 σταγόνες ταμπάσκο
1 κουταλάκι κρεμμύδι σκόνη ή ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο
ασπράδια 2 αυγών
αλάτι
Το φτιάχνουμε:
Βράζουμε για 10-15 λεπτά τις γαρίδες σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει τον κύβο των λαχανικών. Αποσύρουμε από την φωτιά, στραγγίζουμε και φυλάμε τις γαριδούλες στην άκρη. Χτυπάμε τα 2 ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφικτή μαρέγκα.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο από τη φλούδα και το κουκούτσι και τα περιχύνουμε αμέσως με τον χυμό των λεμονιών. Τα βάζουμε στο μπλέντερ με το ανθότυρο, ταμπάσκο, κρεμμύδι και λίγο αλατάκι.
Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσεκτικά ενσωματώνουμε και την μαρέγκα. Τέλος προσθέτουμε και τις γαρίδες. Αν θέλουμε κρατάμε στην άκρη λίγες για την διακόσμηση.
Μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε ποτήρια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.

Saturday, 6 December 2008

Φλογέρες


Κέρασμα χριστουγεννιάτικο, όπως λέει η φίλη μου η Αγγελική, είναι οι φλογέρες, γι αυτό κι εγώ τις έφτιαξα και τις της αφιερώνω.
Υλικά για 45 κομμάτια
200 γρ καρύδια
150 γρ αμύγδαλα με την φλούδα
1/2 φλυτζ. Τσαγιού φρυγανιά
1 αυγό χτυπημένο
1 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
Επιπλέον
ένα πακέτο φύλλο για μπακλαβά
½ φλ. Τσαγιού βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
2,5 φλ. Ζάχαρη
2,5 φλ. νερό
1 ξυλαράκι κανέλλα
λίγη φλούδα λεμονιού
½ κουταλάκι χυμό λεμονιού
σύνολο βρασμού περίπου 7- 8 λεπτά
Εκτέλεση
Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τα φύλλα σε 4 ίσια μέρη.
Κάθε λωρίδα την βουτυρώνουμε, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση, λίγο πιο πάνω από το τέλος για να μπορεί να γυρίσει , διπλώνουμε λίγο δεξιά και αριστεράκαι αρχίζουμε να τυλίγουμε σαν ρολόΣτρώνουμε χαρτί ψησίματος σ' ένα ταψί, βάζουμε επάνω τις φλογέρες και αλείφουμε την επιφάνεια τους με βούτυρο.
Ψήνουμε σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ώσπου να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού.
Στα 5 λεπτά ρίχνουμε το χυμό και βράζουμε ακόμη για 2-3 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε τις φλογέρες και τις βάζουμε σ' ένα βαθύ και στενό σκεύος, κάνουμε τρυπίτσες στην επιφάνεια τους με μια οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιρόπι, σε λίγη ώρα τα γυρίζουμε ανάποδα για να σιροπιαστούν ωραία και από πάνω.
Όταν δούμε ότι έχουν τραβήξει αρκετά, τις τοποθετούμε σε πιατέλα ρίχνοντας από πάνω ότι σιρόπι έχει περισσέψει και τις σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.

Friday, 5 December 2008

Ροξάκια

Τα ροξάκια τα έχω συνδέσει με τα Χριστούγεννα. Κάθε χρόνο, μαζί με τα μελομακάρονα, θα φτιάξω και ένα ταψί σιροπιαστά ροξάκια.Τα ροξάκια γίνονται με αλεύρι και μαγιά, ψήνονται και αμέσως σιροπιάζονται (όπως τα μελομακάρονα).
Η Βέφα έχει δώσει μια πιο …τεμπέλικη εκδοχή, για ροξάκια με φύλλο σφολιάτας, χωρίς να φτιάξουμε την ζύμη δηλαδή. Πολύ νόστιμα κι αυτά, αν και γευστικά δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Τελείως διαφορετικές γεύσεις. Εγώ θα σας δώσω και τις δύο παραλλαγές, κι εσείς διαλέξτε τι προτιμάτε.
Ροξάκια με ζύμηΓια τη ζύμη
1 κούπα γάλα χλιαρό
30 γρ. μαγιά
2 αυγά
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μπέικιν
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Επιπλέον
¾ κούπας καρύδια τριμμένα
3 κουταλάκια σκόνη κακάο
Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι
1 κουταλιά κονιάκ
1 ξύλο κανέλας
Τα φτιάχνουμε
Ανακατεύουμε το γάλα με την μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά, τα μυρωδικά, το ξύσμα και το μπέικιν και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τελευταίο προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Η ζύμη μας πρέπει είναι μαλακιά και ελαστική.
Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο. Στην μισή προσθέτουμε τα καρύδια και το κακάο, ώστε να έχουμε μια σκούρα ζύμη. Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν το κακάο και τα καρύδια στην ζύμη. Σκεπάζουμε τις δύο ζύμες και τις αφήνουμε για μισή ωρίτσα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν λίγο.
Στην συνέχεια ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, ενώ με την σκούρα πλάθουμε ένα μπαστούνι, φροντίζοντας το μήκος του να είναι όσο το μήκος της μακριάς πλευράς του λευκού παραλληλόγραμμου φύλλου. Τοποθετούμε το σκούρο μπαστούνι στην άκρη της μακριάς πλευράς του λευκού φύλλου και αρχίζουμε να τυλίγουμε σφικτά σε ρολό, ώστε να κλείσουμε την σκούρα ζύμη μέσα στην λευκή.
Κόβουμε το ρολό σε λεπτά φετάκια, πάχους όσο περίπου ένα δάχτυλο (γυναικείο, έτσι??) Τοποθετούμε κάθε φετάκι στην παλάμη μας, το στρογγυλεύουμε όσο γίνεται πιέζοντας το απαλά περιμετρικά, το πλαταίνουμε λίγο ανάμεσα στις παλάμες μας και το τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ροξάκια.
Στο μεταξύ έχουμε έτοιμο το σιρόπι, το οποίο έχουμε φτιάξει βράζοντας όλα τα υλικά στην μεγάλη μας κατσαρόλα, για περίπου 10 λεπτά, ώστε να «δέσει». Μόλις βγουν τα ροξάκια από τον φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν στο καυτό σιρόπι, και τα αφήνουμε να ποτιστούν καλά (προσοχή μην σας διαλυθούν όμως – σιρόπιασμα όπως στα μελομακάρονα). Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Έτοιμα.

Ροξάκια με σφολιάτα
(η συνταγή της Βέφας ψιλοπειραγμένη)Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας γαλλικού τύπου
1 κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Για την γέμιση
¾ κούπας καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρύφαλλο
1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη
1 αυγό
3 κουταλάκια τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι κονιάκ
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμό λεμονιού
Ας τα φτιάξουμε κι αυτά
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης η οποία πρέπει να είναι σφικτή.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο εργασίας μας.
Με ένα στρογγυλό κουπ πατ, κόβουμε κυκλικούς δίσκους. Όση ζύμη περισσέψει, την ξανανοίγουμε με τον πλάστη και κόβουμε κι άλλους κυκλικούς δίσκους.Από τους μισούς δίσκους αφαιρούμε με ένα μικρότερο κουπ πατ κομματάκια ζύμης, ώστε να σχηματιστεί ένας κρίκος. Στους υπόλοιπους, τοποθετούμε ένα γεμάτο κουταλάκι γέμιση στο κέντρο. Πάνω από αυτά, τοποθετούμε έναν κρίκο ζύμης.
Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν και μ’ ένα πιρούνι πιέζουμε ξανά τις άκρες για να σχηματίσουμε τις ραβδώσεις.Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί βουτυρωμένο, αλείφουμε με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι, έχοντας βράσει όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε να πιουν το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές να έχουμε όλοι, με υγεία πάνω απ’ όλα.

Thursday, 4 December 2008

Πολίτικα αλμυρά κριτσίνια

Σήμερα μας κερνάει η φιλενάδα μας, η άλλη Αγγελικούλα, τα πεντανόστιμα πολίτικα κριτσινάκια της, που έφερε για το καλωσόρισμα, γιατί δεν ήθελε λέει να έρθει με άδεια χέρια.
Σ' ευχαριστούμε πολύ Αγγελικούλι για το κέρασμα καρδιάς που μας έφερες!

"Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι (παραδοσιακά άσπρο, αλλά συνήθως το φτιάχνω με μίγμα άσπρου και ολικής άλεσης)
1 φακελάκι baking powder
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα νερό
4 κουταλάκια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα (θα ψήσουμε σε 2-3 δόσεις).
Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και τα αλείφουμε (μπορεί να παραλειφθεί, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει χωρίς αυγό).
Σκορπίζουμε επάνω τους μαυροκούκι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 20- 25 λεπτά.
Αφιερωμένο στην Έλενα, που της αρέσουν τα κριτσίνια
Αλλη Αγγελική"

Wednesday, 3 December 2008

Λικέρ ρόδι


Κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο συνήθως, μαζεύουμε τα ρόδια από την μία και μονάκριβη ροδίτσα που έχουμε στον κήπο μας, στο εξοχικό μας.
Την ροδίτσα μας όλοι την καμαρώνουν και πιο πολλοί εμείς, γιατί πάντα γεμίζει με κατακόκκινα ρόδια κι έτσι κάθε χρόνο μπορώ και φτιάχνω το αγαπημένο μου λικέρ, το ρόδι.
Τώρα βέβαια για να μην λέω και ψέματα, ο καλός μου το φτιάχνει κάθε χρόνο, που έχει πάρει το ζήτημα πατριωτικά. Και τα καταφέρνει μια χαρά μπορώ να πω.
Επειδή πολλά ακούγονται για το χρώμα του συγκεκριμένου λικέρ, το οποίο αν πετύχει είναι ένα υπέροχο ροδί, δεν είναι τόσο το είδος του ποτού που θα προστεθεί αυτό που θα επηρεάσει το τελικό χρώμα (κονιάκ, βότκα, οινόπνευμα ποτοποιίας ή ακόμα και ούζο), όσο η ποιότητα των ροδιών.
Αν τα ρόδια σας έχουν σπόρια με κατακόκκινο χρώμα, είναι δηλαδή πολύ ώριμα, τότε τόσο το καλύτερο.
Αν τα σποράκια είναι ροζ, τότε δύσκολα θα πετύχετε το έντονο ροδί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το λικεράκι σας θα υστερεί σε γεύση. Θα υστερεί απλά μόνο σε χρώμα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε λικέρ ρόδι!

Θα χρειαστούμε:
Ρόδια (όσα θέλετε)
Ζάχαρη (ανάλογα με το πόσα ρόδια έχετε, θα δώσω παρακάτω αναλογίες)
2-3 ξύλα κανέλας
μερικά γαρυφαλλάκια
κονιάκ ή βότκα
λικέρ Tia Maria ή Kahlua (υπολογίστε 1 φλιτζανάκι του καφέ για κάθε 15 μέτρια ρόδια)
Το φτιάχνουμε
Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και συγκεντρώνουμε τα σποράκια τους.
Σε ένα τάπερ (κατά προτίμηση ορθογώνιο) τοποθετούμε τα σπόρια με τη ζάχαρη, υπολογίζοντας για κάθε 2 κούπες σπόρια, 1 κούπα ζάχαρη.
Προσθέτουμε 2-3 ξύλα κανέλας, μερικά γαρυφαλλάκια, κλείνουμε καλά το τάπερ και το βάζουμε στο ΨΥΓΕΙΟ για ενάμισι μήνα.
Στο διάστημα αυτό, μια φορά την εβδομάδα, ανοίγουμε το τάπερ και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα τα ρόδια με τη ζάχαρη.
Μόλις περάσει ο ενάμισης μήνας, στο τάπερ υπάρχει πλέον ένα παχύρρευστο υγρό, ενώ από τα σποράκια έχουν απομείνει μόνο τα άσπρα «κουκουτσάκια».
Σουρώνουμε πολύ καλά αυτό το υγρό σιρόπι και υπολογίζουμε για 2κούπες σιρόπι, ¾ -1 κούπα κονιάκ (ανάλογα με το πόσο δυνατό το θέλουμε).
Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία, προσθέτουμε το λικέρ (κατά προτίμηση Tia Maria ή Kahlua) και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το λικέρ ρόδι σε γυάλινα μπουκάλια και το αφήνουμε 2 μέρες μέσα στα μπουκάλια να «ηρεμήσει».
Μετά από αυτό, το λικέρ μας είναι έτοιμο.
Στην υγειά μας!!

Monday, 1 December 2008

Κεικο-κεράκια

Μια πολύ ωραία ιδέα, για να σερβίρετε γιορτινά τα κέικ σας και να καταπλήξετε τα πλήθη!!!
Φτιάχνουμε ένα κέικ της αρεσκείας μας –και αφού κρυώσει αρχίζουμε το στήσιμο.
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλα κεικοκεράκια, παίρνουμε μια κούπα, βάζουμε μέσα ένα κομμάτι μεμβράνη (που σκεπάζουμε τα τρόφιμα) προσέχοντας να μείνει αρκετή έξω, από την δεξιά και από την αριστερή πλευρά και γυρίζουμε την κούπα –σαν να ήταν κουπ πατ -επάνω στο κέικ και το κόβουμε γυρίζοντας την κούπα γύρω από τον εαυτό της μέχρι να ξεχωρίσει από το υπόλοιπο κέικ.Τραβάμε προσεκτικά την μεμβράνη που προεξέχει και έτσι βγάζουμε μια κούπα κέικ.Αν θέλουμε μικρότερα κεράκια χρησιμοποιούμε την ιδία μέθοδο με φλιτζανάκια του καφέ ή ποτηράκια του κρασιού.
Λιώνουμε μια πλάκα κουβερτούρα με 2 κουταλιές βούτυρο ή λίγο γάλα, εάν θέλουμε να είναι γλυκιά η σοκολάτα προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ή χρησιμοποιούμε σοκολάτα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και βουτάμε το κέικ από την κάτω μεριά μέσα στην σοκολάτα, για να δημιουργήσουμε έτσι την βάση του κεριού και το τοποθετούμε ώσπου να στεγνώσει σε χαρτί κουζίνας. Συνεχίζουμε ρίχνοντας στην κορυφή, σοκολάτα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε όλη την επάνω μεριά και να πέσει και στα πλάγια. Τέλος τοποθετούμε ένα αμύγδαλο ασπρισμένο στην μέση της επιφάνειας. Το στενό μέρος του αμυγδάλου να είναι προς τα επάνω για να δημιουργεί την φλόγα. Μόλις κρυώσει η σοκολάτα μεταφέρουμε τα κεικάκια με σπάτουλα προσεκτικά, σε πιατέλα ή κατευθείαν σε ατομικά πιατάκια.Προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε ποτέ σκεύος που η βάση του θα είναι μεγαλύτερη από το στόμιο γιατί θα φρακάρει το κέικ και δεν θα βγαίνει καθώς επίσης να χρησιμοποιήσετε οπωσδήποτε μεμβράνη γιατί θα κολλήσει μέσα το κέικ έτσι θα χαλάσετε το σχήμα
Μπορούμε να τα έχουμε έτοιμα από την προηγούμενη ημέρα. Αν δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε κέικ, αγοράζουμε ένα έτοιμο και λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο.
Τα κομματάκια του κέικ που θα μείνουν, δεν τα πετάμε. Μπορούμε να τα κάνουμε υπέροχα τρουφάκια ή καριόκες. Επίσης να τα θρυμματίσουμε – να τα ραντίσουμε με ένα σιρόπι ή λικέρ και τα βάζουμε σαν βάση και φτιάχνουμε μια κρέμα αραβοσίτου. Την στρώνουμε επάνω στο κέικ και τελειώνουμε με σιρόπι ή σαντιγί ή γλυκό του κουταλιού ή φρούτα ή ζελέ ή... αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει.
Εάν θέλουμε το συναρμολογούμε σε ποτήρια της σαμπάνιας και σερβίρουμε κατευθείαν. Είναι ένα υπέροχο ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...