Friday, 9 September 2011

Ρεβίθια στην γάστρα

Τις καλοκαιρινές μου διακοπές τις πέρασα ως συνήθως στο χωριό μου!
Κάποια μέρα όμως αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Δομνίστα Ευρυτανίας.
Καθίσαμε για φαγητό σε ένα πολύ όμορφο ταβερνάκι-μαγειρείο κι εγώ παρήγγειλα ρεβίθια στην γάστρα.
Η αλήθεια είναι ότι τα ρεβίθια τα έχω συνδυάσει με χειμώνα και κρύο.
Αλλά και μόνο βλέποντας το συγκεκριμένο πιάτο, αναθεώρησα τις απόψεις μου!!
Έτσι λοιπόν «έκλεψα» την ιδέα και την εφάρμοσα στην δικιά μου πια κουζίνα, κάνοντας τις δικές μου αλχημείες!
Αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε κι εσείς, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα καρβέλι ψωμί, μπόλικη φέτα και … ελάχιστους για παρέα!

Χρειαζόμαστε:
½ κιλό ρεβίθια
3 – 4 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
1 – 2 πιπεριές Φλωρίνης (και παραπάνω να έβαζα δεν θα ήταν υπερβολή)
2 - 3 ντομάτες φρέσκιες
250 γρ. χυμό ντομάτας ή και περισσότερο αν προτιμάτε
1 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι (χοντρό και ψιλό),
πιπέρι
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 - 3 κουταλάκια ξύδι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε ζεστό νερό και χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ.
Το πρωί, τα ξεπλένουμε μια δυο φορές και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν.
Ξαφρίζουμε αρκετές φορές, κι όταν πλέον δεν χρειάζονται άλλο ξάφρισμα, αλλάζουμε το νερό και βάζουμε τόσο ώστε να τα καλύπτει 3-4 δάχτυλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τα μισά κρεμμύδια επίσης ψιλοκομμένα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα με τρία τέταρτα περίπου.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας.
Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο των ρεβιθιών, αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μία γάστρα.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τις πιπεριές κομμένες σε φετάκια, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα υπόλοιπα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, το λάδι, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακινούμε ελαφρά την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς, για μισή ώρα με σκεπασμένη την γάστρα και για ένα τέταρτο ακόμη με ξεσκέπαστη.
Δεν σερβίρουμε αμέσως, αφήνουμε το φαγητό να πιεί λίγο τα υγρά του και να "ηρεμήσει"
Οι χρόνοι πάντα διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο οπότε καλό θα είναι να τσεκάρετε και αν χρειαστεί να συμπληρώσετε νερό, φροντίστε να είναι λίγο και πάντα ζεστό.
Καλή σας όρεξη!
Αμαλία

Wednesday, 7 September 2011

Κέικ λιαστής ντομάτας

Ωραίες οι διακοπές, αλλά για τους περισσότερους δυστυχώς τελείωσαν!
Επιστροφή λοιπόν στην δουλειά, στο γραφείο.
Ε λοιπόν, δεν έρχεται κάποια στιγμή στο γραφείο που λέτε «βρε να χαμε κάτι νόστιμο να τρώγαμε τώρα» ??
Ιδού λοιπόν το νόστιμο!
Κεκάκι αλμυρό με λιαστή ντομάτα και φέτα, τρώγεται ευχάριστα κάθε στιγμή!

Τα υλικά μας:
250 αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
1 κουταλάκι σόδα
4 αυγά
100 ml ελαιόλαδο
120 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1-2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μαντζουράνα ψιλοκομμένη (αν έχετε)
2 κουταλάκια ρίγανη
200 γρ. φέτα τριμμένη στο χοντρό μέρος του τρίφτη
λίγο πιπεράκι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Χτυπάμε καλά τα αυγά με το ελαιόλαδο και λίγο πιπεράκι.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα, και τα προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε μακρόστενη φόρμα και αδειάζουμε σε αυτήν το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά (ψήσιμο πάντα ανάλογα με τον φούρνο σας)
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Όσο ακόμα κρατάνε οι ζέστες, το απολαμβάνουμε με μια παγωμένη μπυρίτσα!
Καλή επιτυχία!

Monday, 5 September 2011

Παγωτό με μπισκότα

Εφέτος οι διακοπές μας έγιναν στην Πελοπόννησο.
Τις περισσότερες μέρες από αυτές τις περάσαμε στον πολυαγαπημένο μας νομό Λακωνίας.
Κάποιο απόγευμα πήγαμε επίσκεψη στην ξαδέλφη μας την Μίνα, που ήταν για διακοπές στο χωριό τους, στα Νιάτα Λακωνίας.
Μας πρόσφερε λοιπόν εκτός των άλλων και το παγωτάκι που βλέπετε στην φωτογραφία.
Ήταν πεντανόστιμο και πολύ πολύ .... τεμπέλικο στην εκτέλεση .
Όπως καταλαβαίνετε η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν να το φωτογραφήσω, η δεύτερη να το απολαύσω και η τρίτη , τι άλλο από το να ρωτήσω πως το έφτιαξε !!!!!
Πάμε να δούμε τι θέλουμε:

Υλικά για 20 σαντουιτσάκια παγωτού
40 μπισκότα πτι μπέρ (το κουτί έχει 32 κομμάτια) + μερικά ακόμη για γαρνίρισμα
1 κουτί γάλα εβαπορέ - 410 γρ.
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο – 400 γρ.
1 φακελλάκι Garni ζαχαροπλαστικής – 110 γρ.
Προαιρετικά : ξύσμα από κουβερτούρα, ξηρούς καρπούς, κόντιτα , γλυκό του κουταλιού ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Τι κάνουμε??
Α πα ! πα ! πολύ δύσκολο !!!
Βάζουμε όλα τα γάλατα και το garni στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να σφίξουν όλα μαζί και να γίνουν περίπου σαν την σαντιγί.
Εάν θέλουμε προσθέτουμε αυτά που αναφέρουμε στα προαιρετικά και ανακατεύουμε απαλά ώστε να πάνε σε όλο το παγωτό ομοιόμορφα.
Στρώνουμε σ’ ένα πλαστικό μπολ 20 μπισκότα με την καλή τους όψη στον πάτο του μπολ.
Από πάνω ρίχνουμε προσεκτικά το παγωτό.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 20 μπισκότα με την καλή τους μεριά προς τα επάνω.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μπισκότο ή τριμμένη κουβερτούρα.
Κλείνουμε καλά το μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
Πριν παγώσει τελείως το βγάζουμε και το χαράζουμε μέχρι κάτω ανάμεσα στα χωρίσματα των μπισκότων
Όταν είναι έτοιμο, σερβίρουμε στο χέρι σαν παγωτό σάντουιτς ή σε πιατάκι με κουταλάκι.
Είναι άπαιχτο !!
Καλή σας εβδομάδα!

Saturday, 3 September 2011

Ναυαρίνο, ένα πολύ όμορφο εστιατόριο!!

Στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, στο 120 χιλ. και συγκεκριμένα στο τελείωμα του Ξυλοκάστρου, κατά τις καλοκαιρινές παραθαλάσσιες περιπλανήσεις μας, ανακαλύψαμε το υπέροχο μαγαζί που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Το σέρβις ΑΨΟΓΟ, το φαγητό ΥΠΕΡΟΧΟ σερβιρισμένο πάνω σε άσπρα λινά τραπεζομάντηλα και όχι σε μουσαμάδες ή χαρτιά !!!
Στην αρχή προσφέρουν εκλεκτό ελαιόλαδο με φρέσκο ψωμάκι και ελίτσες .
Τι άλλο βέβαια θα μπορούσε να προσφέρει ο ιδιοκτήτης αφού είναι Πελοποννήσιος?
Από που είναι ? Το δηλώνει το όνομα του μαγαζιού!
Από το Ναυαρίνο, το λιμανάκι της Πύλου στην Μεσσηνία!!
Οι καρέκλες όλες έχουν ταυτότητα.
Έχουν πάρει τα ονόματά τους από τα νησιά μας !
Τι πιο ελληνικό βρε παιδιά ???
Βλέπετε το μικρό γαλάζιο τραπεζάκι που είναι δίπλα στο μεγάλο τραπέζι?
Είναι εκεί για να απαντά στην ερώτηση του πελάτη - και τώρα που θα ακουμπήσω τα πράγματά μου ???
Το βρήκα πολύ έξυπνο και πολύ πολύ βολικό.
Ότι παραγγείλεις φτιάχνεται εκείνη την ώρα, δηλαδή σαλάτες – φαγητό κλπ., κι έτσι μπορείς να ζητήσεις να αφαιρεθεί κάτι από την συνταγή, αν δεν το συμπαθείς.
Για παράδειγμα, ζητήσαμε να είναι καθαρισμένη η ντομάτα στην σαλάτα και έτσι έγινε.
Ζητήσαμε η μια μακαρονάδα με θαλασσινά να είναι μόνο με γαρίδες και μας είπαν ότι μπορούν να την φτιάξουν όπως ακριβώς θέλουμε.
Το ζητούμενο για τους ανθρώπους του μαγαζιού είναι να απολαύσουμε το φαγητό μας και να φύγουμε ευχαριστημένοι.

Γνωρίσαμε και τα καταπληκτικά παιδιά που το έχουν, τον Δημήτρη και την Ευαγγελία.
Φαντάζεστε πως ένοιωσα,όταν μου είπαν ότι έχουν το blog μας στα αγαπημένα τους links????
Ο ελληνικός καφές έρχεται στο μπρικάκι μαζί με γλυκό του κουταλιού
και στο τέλος .... χωνευτικό κέρασμα !!!
Οι τιμές πολύ νορμάλ γι αυτό που προσφέρουν.
Ο λογαριασμός έρχεται μέσα σ’ ένα χειροποίητο καραβάκι !!! χιχιχι!!!
Κάθε μέρα και μια σπουδαία ανάρτηση !!!
Υπάρχει και βιβλίο για να καταγράφουν οι πελάτες την άποψή τους.
Εμείς γίναμε φανατικοί θαμώνες του Ναυαρίνο, μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε πάει ήδη 3 φορές.
Τώρα που διαβάζετε αυτήν την ανάρτηση το πιθανότερο είναι ότι θα είμαστε εκεί τριγύρω για μπάνιο και μετά βουρ για την αγαπημένη μας γαριδομακαρονάδα !!!!!
Για οποιαδήποτε επικοινωνία και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μπείτε εδώ
Καλό σαββατοκύριακο και καλά μπάνια !!!!

Thursday, 1 September 2011

Κοτόπουλο φιλέτο αλα κρεμ

Φαγάκι που αγαπάμε πολύ γι αυτό και το φτιάχνω συχνά.
Θα σας κερδίσει με την νοστιμιά του!
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
8 φιλέτα ή σνίτσελ κοτόπουλου
250 γρ. μανιτάρια σε φετάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
χυμό από μισό λεμόνι
400 ml κρέμα γάλακτος
2-3 κουταλιές τριμμένα κίτρινα τυριά
Στην πράξη:
Αλατίζουμε τα φιλέτα, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Σοτάρουμε σε 2-3 κουταλιές βούτυρο τα μανιτάρια και τα σκόρδα, τα οποία έχουμε πολτοποιήσει στην πρέσα σκόρδου, ή τα έχουμε κόψει σε πολύ λεπτά φετάκια.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Τελευταίο προσθέτουμε το τυρί.
Τοποθετούμε τα φιλέτα μας μέσα στην νόστιμη σάλτσα, να καλυφθούν καλά!
Συνοδεύουμε με πατατούλες τηγανιτές ή ένα νόστιμο ρυζάκι.
Καλή επιτυχία!
Καλό μήνα σας εύχομαι!

Wednesday, 31 August 2011

Μουστοκούλουρα μαλακά

Η εποχή του τρύγου είναι στο φόρτε της.
Σεπτέμβρης χωρίς μούστο και πετιμέζι γίνεται? Δεν γίνεται!
Έτσι λοιπόν και εμείς, έχουμε σήμερα επίκαιρη συνταγή, με πρώτη ύλη το πετιμέζι! Εάν σας αρέσουν τα μαλακά μουστοκούλουρα, όπως και στα καμάρια μου, σας έχω ένα υπέροχο μυστικό για να μπορέσετε να καταφέρετε να τα κάνετε μαλακά και αφράτα!!!
Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Μαρίας Λόη ''φουρνιστά του αλωνάρη''
Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε:

Υλικά
1.250 γρ αλεύρι κοσκινισμένο
1 1/2 κούπες του τσαγιού, σπορέλαιο
2 ¾ κούπες του τσαγιού, νερό
1 1/2 κούπες του τσαγιού, πετιμέζι
1 3/4 κούπα του τσαγιού, ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αμμωνία
2 κουταλιές της σούπας σόδα
1/2 κουταλιά κανέλα
στην μύτη από το κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
προαιρετικά, λίγο άψητο σουσάμι (άσπρο)
χαρτί ψησίματος
2 ταψιά φούρνου ιδίου σχεδίου, αλλά το ένα λίγο πιο μικρό από το άλλο
(αυτό είναι το μυστικό του να γίνουν μαλακά όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω)
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το σπορέλαιο, το πετιμέζι, το νερό και την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας ή μ’ ένα σύρμα χειρός, έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε την αμμωνία, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά, έως ότου διαλυθεί η αμμωνία και η σόδα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου η ζύμη γίνει αρκετά σφιχτή.
Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Αφήνουμε την ζύμη περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί και την πλάθουμε σε στρογγυλά κουλουράκια.
Τα βάζουμε στο μικρότερο ταψί, στο οποίο έχουμε ήδη στρώσει κόλλα ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους ώστε να μην κολλήσουν, γιατί φουσκώνουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο σουσάμι στην επιφάνεια τους και σκεπάζουμε το ταψί μας με το άλλο, το λίγο μεγαλύτερο, ώστε να ψηθούν στον ατμό τους.
Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τ’ αφήνουμε σκεπασμένα για 5-6 λεπτά ώστε να τραβήξουν τον ατμό τους.
Μόλις κρυώσουν τ’ απολαμβάνουμε μόνα τους ή με την συνοδεία ενός ωραίου και ζεστού ροφήματος !!! Οτι περισσέψει - χλωμό το βλέπω - τα φυλάμε σε ένα κουτί με καπάκι που να κλείνει αεροστεγώς ώστε να διατηρηθούν φρέσκα και μαλακά.
Καλή επιτυχία!

Tuesday, 30 August 2011

Ντιπ κόκκινης πιπεριάς

Καλώς σας βρίσκω και πάλι φίλοι μου, εύχομαι να περάσατε όλοι πολύ όμορφα!
Το καλοκαιράκι ακόμη δεν τελείωσε, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για δροσερές αποδράσεις, έστω και για ένα Σαββατοκύριακο δίπλα στην θάλασσα, για ένα ουζάκι στην βεράντα μας, για μια μπυρίτσα και ένα μεζεδάκι με τους φίλους μας, ο Έλληνας και με λίγα ξέρει να περνάει καλά, καλή διάθεση να υπάρχει!
Ελάτε λοιπόν να σας κεράσω ένα απλό, εύκολο και πολύ νόστιμο μεζεδάκι, ένα ποτήρι κρασί και ένα χαμόγελο που σας ξαναβρίσκω:)

Τα υλικά μας:
4-5 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο (περίπου 250 γρ.)
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλάκια πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1 κούπα τριμμένη φέτα
Στην πράξη
Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από την φέτα) στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά να γίνουν αλοιφή.
Προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το ντιπ πάνω σε φέτες από μαύρο ψωμάκι, ή σε ψωμάκια που έχουμε αλείψει ελαφρά με λάδι και φρυγανίσει στο γκριλ για μερικά λεπτά, ή σε ελαφρά βρεγμένα παξιμαδάκια ή απλά βουτάμε τα κριτσινάκια μας σε αυτό.
Καλή επιτυχία!

Να και ένα όμορφο βραβείο που μας χάρισαν οι φίλες μας Έφη και Vita.
Κορίτσια σας ευχαριστούμε από καρδιάς!
Με την σειρά μας το χαρίζουμε σε όλες τις μπλογκομαγειρισσούλες με πολύ αγάπη!
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!

Monday, 29 August 2011

Λικέρ βύσσινο τεμπέλικο

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη είπαμε, αλλά μας λείψατε πολύ κι έτσι είπαμε να επιστρέψουμε λίγες μέρες νωρίτερα!!
Ελπίζουμε να σας λείψαμε κι εμείς λιγάκι!
Επιστρέφουμε λοιπόν με καθημερινές πλέον συνταγές και για αρχή σας κερνάμε σπιτικό πανεύκολο και «γρήγορο» λικεράκι!

Υλικά
1,5 ποτήρι βυσσινάδα
1 ποτήρι βότκα
μισό ξυλαράκι κανέλλας
3 καρφάκια γαρίφαλα
Για να δούμε τι κάνουμε :
Φτιάχνουμε την βυσσινάδα όπως περιγράφουμε εδώ.
Όσο ακόμη δεν έχει πήξει αρκετά το υγρό, δηλαδή στα 35 με 40 λεπτά βρασμού, βγάζουμε με μια κουτάλα την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε το λικέρ.
Βάζουμε την, ας πούμε βυσσινάδα, σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι και ρίχνουμε την βότκα.
Aφήνουμε να κρυώσει και το κλείνουμε.
Το κουνάμε λίγο για να δέσουν τα υγρά μεταξύ τους και το ξεχνάμε για 10 ημέρες.
Μετά ρίχνουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και το αφήνουμε για ένα 24ωρο.
Κατόπιν παίρνουμε το μπουκάλι στο οποίο θέλουμε να βάλουμε το λικέρ, τοποθετούμε ένα χωνάκι, βάζουμε μέσα στο χωνί ένα τούλι, σουρώνουμε το λικεράκι μας και voila!
Έτοιμο για να μας συντροφεύσει με την ζεστή και γλυκιά του γεύση τις κρύες νύχτες του χειμώνα !!!!
Μην ξεχνάτε όταν σερβίρετε τα λικεράκια σας να βάζετε στο ποτηράκι τριμμένο πάγο ή έστω ένα παγάκι.
Απογειώνει την γεύση του !!!
EXTRA EXTRA TIP:
Στην περίπτωση που έχετε φτιάξει βυσσινάδα και θέλετε να φτιάξετε το λικέρ, δεν έχετε παρά να κάνετε τα εξής :
Παίρνετε όση ποσότητα βυσσινάδας θέλετε να κάνετε λικέρ και την βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι, για να πάρει 2-3 βράσεις, με λίγο νεράκι ώστε να μην είναι πλέον πηχτό σιρόπι.
Μπορείτε δοκιμάζοντας να βρείτε την αναλογία σε νερό που χρειάζεται, προσθέτοντας ανάλογα αυτό που του λείπει, δηλαδή ή βυσσινάδα ή νερό.
Το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι βύσσινου και μετά συνεχίζουμε όπως ακριβώς αναφέρουμε πιο πάνω . ΄
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα, καλώς σας βρίσκουμε και πάλι!

Monday, 8 August 2011

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!

Ώρα για διακοπές και για μας!!
Σας ευχόμαστε καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με πολλές πολλές νοστιμιές!
Να περνάτε όλοι όμορφα!

Friday, 5 August 2011

Ρύζι με λαχανικά και κάρυ

Για την Πόπη και για όσους νηστεύουν αυτές τις μέρες, ένα νόστιμο, χορταστικό και … εξωτικό πιάτο!
Άνετα τρώγεται ως κυρίως φαγάκι, αλλά και ως συνοδευτικό είναι υπέροχο.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
180-200 γρ, ρύζι σπυρωτό
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
1 μικρό καρότο
1 πράσινη πιπεριά
2 πράσινα κολοκυθάκια
3 σκελίδες σκόρδο
10-12 μπουκετάκια μπρόκολο
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
1 φλιτζανάκι κρασί λευκό
1 φλιτζανάκι νερό
4 κουταλάκια του γλυκού (γεμάτα) κάρυ
Στην πράξη:
Βράζουμε το ρύζι, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε το μπρόκολο αλ ντέντε, και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη
Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, τις πιπεριές σε λωρίδες, το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε φετάκια, το καρότο σε μικρά κυβάκια, και τα κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια (ζυλιέν).
Βάζουμε στην κατσαρόλα μας βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα μανιτάρια, με 3 κουταλάκια κάρυ.
Ανακατεύουμε δυνατά για 3-4 λεπτά.
Στο στάδιο αυτό, το κάρυ βγάζει όλα τα αρώματά του και είναι σκέτη απόλαυση!!
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και 1 φλιτζανάκι νερό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και 1 ακόμη κουταλάκι κάρυ, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1 ακόμη λεπτό το φαγάκι να μαγειρευτεί.
Τέλος προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και ξανα-ανακατεύουμε ελαφρά.
Το πιάτο μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Σημείωση:
Όσοι δεν νηστεύετε, προσθέστε στο σερβίρισμα 2-3 κουταλιές τριμμένο κίτρινο πικάντικο τυρί.
Θα απογειώσει την γεύση του!
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Wednesday, 3 August 2011

Υγρό κέικ μόκα

Θυμάστε το παγωτό μόκα-σοκολάτα που φτιάξαμε τις προάλλες?
Είναι ένα παγωτό με έντονη γεύση και άρωμα καφέ.
Και για πιο έντονη απόλαυση καφέ, συνοδεύστε το με ένα χορταστικό κομμάτι σιροπιαστού κέικ μόκα.
Το κεκάκι μπορεί να συνοδεύσει επίσης απολαυστικά και το καφεδάκι στο πρωινό σας.

Τι χρειαζόμαστε:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κουταλιά σούπας μπέικιν
350 γρ. ζάχαρη
180 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
4 αυγά
1 σφηνάκι Kahlua ή λικέρ καφέ
175 ml γάλα χλιαρό
3 κουταλάκια νες καφέ
για το σιρόπι
300 ml νερό
160 γρ. ζάχαρη καστανή
3 κοφτά κουταλάκια βούτυρο (όχι λιωμένο)
3 κοφτά κουταλάκια νες καφέ
1 σφηνάκι λικέρ Kahlua
Το φτιάχνουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν
Διαλύουμε το νες καφέ στο χλιαρό γάλα.
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε πολύ καλά βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, το γάλα με το νες καφέ και το λικέρ.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη στενόμακρη φόρμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά, δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί το κέικ μας με το κόλπο με το μαχαίρι ή το καλαμάκι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας για 5 περίπου λεπτά όλα τα υλικά του σε μέτρια φωτιά.
Όταν ψηθεί το κέικ, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε ένα ταψάκι.
Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία της επιφάνειάς του μ΄ ένα μαχαίρι ή με ένα ξύλινο σουβλάκι και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά, πριν το κόψουμε σε φέτες και το απολαύσουμε.
Καλή επιτυχία!!!

Monday, 1 August 2011

Κολοκυθοτυρόπιτα ανοικτή

Διαλέξτε φρέσκα τρυφερά κολοκυθάκια και πάμε να φτιάξουμε μια πολύ νόστιμη ανοικτή πίτα.

Θα χρειαστούμε:
800 γρ. πράσινα κολοκυθάκια
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μικρή πράσινη πιπεριά
3-4 κλαράκια φρέσκο δυόσμο (τα φυλλαράκια)
1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 αυγά
100 ml γάλα
1 φλιτζανάκι (μικρό) ελαιόλαδο
220 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
250 γρ, τυρί φέτα
αλάτι – πιπέρι
σουσάμι
Στην πράξη:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη.
Τα στύβουμε πολύ καλά, 2-3 φορές, ανάμεσα στα χέρια μας, ώστε να αποβάλλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται.
Τα αλατίζουμε.
Τα βάζουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, τον άνηθο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και την πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα, το γάλα και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, την φέτα χοντροτριμμένη, λίγο πιπεράκι και ανακατεύουμε ξανά.
Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους (όχι πολύ μεγάλο) και αδειάζουμε το μείγμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με την λάμα ενός μαχαιριού και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 175 βαθμούς, για 1 περίπου ώρα.
Καλή επιτυχία!!

Κι εδώ είναι η Αργώ, ένα δωράκι χαρισμένο από την φίλη μας την Χαραυγή, την οποία ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή που μας έκανε!
Το χαρίζουμε με πολλή αγάπη σε όλους σας, με την ευχή να σας ταξιδεύει μόνο σε όμορφα μέρη και μαγευτικούς προορισμούς!
Καλή σας εβδομάδα και καλό μήνα!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...