Saturday, 27 March 2010

Βαφή και στόλισμα πασχαλινών αυγών

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα η Μ. Πέμπτη ήταν μια μέρα χαράς και δημιουργίας!!
Ο λόγος πολύ απλός: βάφαμε τα αυγά για το Πάσχα, όπως πολλές οικογένειες της Ελλάδας βέβαια!
Γιατί εγώ όμως ήμουν κάθε φορά τόοοοσο ενθουσιασμένη;;; πολύ απλά, γιατί τα στολίζαμε με φύλλα από λουλούδια και ήταν μία χειροτεχνία και τα αυγά μας γίνονταν πολύ όμορφα!
Πρωί πρωί λοιπόν πηγαίναμε και παίρναμε τα φύλλα από τα λουλούδια για να ξεκινήσουμε, είχαμε και πολλά αυγά τότε για βάψιμο, κοντά 150, οπότε η δουλειά ήταν μπόλικη!!!
Από τότε έχουν περάσει λίγα χρόνια, μα ακόμα τα αυγά τα βάφω με τη μαμά μου, εναλλάξ, μία στο δικό μου και μία στο δικό της σπίτι.
Για να δούμε πως μπορούμε να τα φτιάξουμε,

Χρειαζόμαστε:
Αυγά
Βαφές αυγών
Καλσόν παλιά που δεν χρησιμοποιούμε πια
Κλωστή
Ψαλίδι κοφτερό
Γάντια μιάς χρήσης
Εφημερίδες
Ελαιόλαδο
1 μάλλινο πανίΑν για το βάψιμο των αυγών χρησιμοποιούμε βαφές του εμπορίου, τότε ακολουθούμε
τις οδηγίες που αναφέρονται, δηλαδή: είτε τα βράζουμε πριν, για κρύες βαφές και αφού έχουν βράσει τα δένουμε και τα βάφουμε, είτε τα δένουμε πριν τα βράσουμε και τα βάφουμε ταυτόχρονα με το βρασμό.
Εναλλακτικά εγώ πλέον χρησιμοποιώ μόνο φυτικές βαφές για τις οποίες περιγράφω παρακάτω τη διαδικασία.

Βάζουμε τα φυλλαράκια με προσοχή πάνω στα αυγά, στη συνέχεια το καλσόν, τεντώνουμε, το δένουμε σφιχτά από πίσω, κόβουμε με το ψαλίδι μας το καλσόν που περισσεύει και το αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φυλλαράκια ομοίως.Τα καλύτερα σχέδια βγάζουν οι μαργαρίτες, τα τριφύλλια, οι τριανταφυλλιές και γενικά όσα έχουν χοντρό μίσχο που δεν αφήνει το χρώμα να περάσει πάνω στο τσόφλι του αυγού.
Αφού τελειώσουμε με το δέσιμο των αυγών, τα βάφουμε σύμφωνα με τις οδηγίες (εγώ μόνο με ζεστό νερό έχω βάψει, δεν ξέρω πως βγαίνει με τις βαφές που γίνεται με κρύο νερό..).
Όταν έρθει η ώρα να τα βγάλουμε από το χρώμα, τα τοποθετούμε σε μία λεκανιτσα με εφημερίδες και κόβουμε αμέσως το καλσόν στο σημείο που είναι η κλωστή και βγάζουμε αμέσως το φύλλο, γιατί αν στεγνώσει φεύγει πολύ δύσκολα, έως καθόλου το φύλλο. (καλό είναι όταν βγάζουμε τα αυγά και κόβουμε το καλσόν να φοράμε γάντια για να μην βάψουν τα χέρια μας).
Όταν πια βγάλουμε τα φυλλαράκια τα αφήνουμε όλα τα αυγά σε μία λεκανίτσα με εφημερίδες να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά.
Στη συνέχεια παίρνουμε το μάλλινο ύφασμα, το εμποτίζουμε με ελαιόλαδο και περνάμε ένα ένα τα αυγά να γυαλίσουν.
Καλή σας επιτυχία και πάνω από όλα καλοφάγωτα!!
Βάψιμο αυγών με φυτικές βαφές

Εδώ και μερικά χρόνια έχω σταματήσει να βάφω τα αυγά με τις βαφές του εμπορίου, γιατί πάντα το χρώμα περνούσε μέχρι μέσα και με τις χημικές βαφές είχα τις επιφυλάξεις μου, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένα πάρα πολλά αυγά.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τα βάφω με φυτικές βαφές που μας δίνουν τα διάφορα λαχανικά, όπως παντζάρια, κρεμμυδόφυλλα και ο κουρκουμάς ή αλλιώς τουρμέρικ. Οι πρώτες απόπειρες ήταν αποτυχημένες, αλλά τώρα έχω καταλήξει στο κρεμμύδι και τον κουρκουμά, με τα οποία πετυχαίνω το καφέ - κίτρινο που φαίνεται και στα αυγά των φωτογραφιών.
Χρειαζόμαστε:
2 με τρεις σακούλες του σούπερ μάρκετ με κρεμμυδόφυλλα (τις προμηθευόμαστε από το μανάβη μας ή από τη λαϊκή ή από το σούπερ μάρκετ, εννοείται χωρίς χρέωση, και αφού τους έχουμε ενημερώσει αρκετό καιρό πριν να μας τις έχουν κρατήσει)
Ξύδι (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 κουταλιές σούπας)
Κουρκουμά (για κάθε 10 αυγά χρειαζόμαστε περίπου 3 με 5 κουταλιές σούπας)
Αλάτι
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμυδόφυλλα για περίπου μισή ώρα (βέβαια όσο περισσότερο τα βράζουμε, τόσο πιο έντονο γίνεται το χρώμα, οπότε μπορείτε να παρατείνετε το βρασμό αν θέλετε…).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σουρώνουμε (εμείς συνήθως τα βράζουμε από την προηγούμενη ημέρα), τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
Για κάθε 10 αυγά υπολογίζουμε περίπου 4 με 5 κούπες μεγάλες με ζωμό.
Ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι, τον κουρκουμα και με προσοχή με ένα κουτάλι εναποθέτουμε τα αυγά μας μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας μας.
Το κρεμμυδόζουμό μας πρέπει να τα σκεπάζει εντελώς.
Τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά (ο χρόνος μετράει από την ώρα που το νερό θα βράσει, όχι από την αρχή).
Τα βγάζουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα με την ίδια διαδικασία, συμπληρώνοντας ξύδι και ζωμό ώστε κάθε φορά να τα σκεπάζει, αλάτι και κουρκουμά προσθέτουμε μετά την 20άδα, ανάλογα με το χρώμα που έχουμε φτιάξει και πόσο μας αρέσει η απόχρωση που προκύπτει.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε και με το παντζάρι ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τους βολβούς κομμένα σε κομμάτια. Όμως να ξέρετε ότι το χρώμα που θα προκύψει θα είναι ένα απαλό ροζ και όχι βαθύ κόκκινο.
Μου έχουν πει επίσης κόκκινο δίνει και η παπαρούνα και το βότανο ριζάρι, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει, όποιος τολμήσει να πειραματιστεί ας μας πει…
Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε σε ένα μάλλινο ύφασμα ελαιόλαδο τα αλείφουμε γύρω γύρω απαλά, για να γυαλίζουν και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Καλή επιτυχία στα χρώματα αλλά και στην μάχη του τσουγκρίσματος!!!Αμαλία

41 comments:

Μαρια Νικολαου said...

Μακάρι να είχα την υπομονή σου και το κέφι σου...
Εύχομαι και φέτος τα αυγουλάκια σου να ναι το ίδιο υπέροχα.

Καλημέρα :)

Χαρά Θ. said...

Νάσαι καλά και να τα φτιάχνεις για πολλά χρόνια.Δεν εχουν καμιά σχέση με τα του εμπορίου & εγω τα φτιάχνω κάθε χρόνο (μια και μένω σε εξοχή και είναι εύκολο να βρώ φυτά.Πώς σιγά-σιγά ξαναγυρίζουμε στην πάράδοση...
<<χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση" σε σένα & σ όλες τις φίλες του μπλογκ.

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Xαίρομαι την υπομονή σου και το αποτέλεσμα!
Τώρα φτάσαμε στο σημείο να τα αγοράζουμε από τα σούπερ-μάρκετ!

big mama said...

Γεια στα χέρια σου, τέλεια είναι! Και του χρόνου!

eleni said...

Aμαλία,πολύ όμορφα τα οικολογικά βαμμένα αυγά σου!
Παραδοσιακή,το καλύτερο!
Θυμάμαι τα φυλλαράκια που τα βάζαμε στα αυγουλάκια-πραγματικά πολύ όμορφα σχέδια!
Με κρεμμύδια τα βάφαμε όταν ήταν τα κορίτσια μικρά,τώρα γρήγορα να τελειώνω χαχα
Φιλιά!

Τι κάνεις;Μου έλειψες,είχα συνηθίσει κάθε Πέμπτη να περνάς,έστω και για λίγο.

Thalassenia said...

Κατ΄αρχάς εύχομαι βάφεις τα αυγουλάκια για πολλά χρόνια με την μαμά σου παρέα.
Τό έκανα κι εγώ κάποτε με τον ίδιο τρόπο.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα καλό αλλά η διαδικασία ήταν ευχάριστη και μου λείπει.

Καλή επιτυχία στα αυγά και
Καλό Πάσχα.

Z. said...

Αμαλί πράγματι εξαιρετικός ο τρόπος με το φυλλαράκι και τη νάυλον κάλτσα...Και σε εμένα ξυπνάς παιδικές, πασχαλινές αναμνήσεις!
Να είστε καλά, εσύ κι η μανούλα σου, να τα ξαναφτιάξετε.

Marion said...

Πάρα πολύ ωραία τα αυτά σου.
Και του χρόνου με υγεία σε σένα και την οικογένειά σου. :)

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα μου τι εξαιρετική ανάρτηση είναι αυτή??
Χαρά στο κουράγιο σας μανούλα και κορούλα, πολυ κοπιαστική μου φαίνεται η όλη διαδικασία, αλλά νομίζω αυτό είναι που την κάνει να αξίζει και σίγουρα τα αυγουλάκια που βγαίνουν από τα χεράκια σας - αληθινά κομψοτεχνήματα - αξίζουν πολύ!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

marian said...

Μπράβο Αμαλίτσα!!!
Τέλεια τα αυγουλάκια σου!!!
Πως γίνεται ποτέ να μην μου πετυχαίνουν τα σχέδια με τα φυλλαράκια? Πάντα αλλα αντί άλλων βγαίνουν!!!
Πάντως και γω βάφω αυγά με κρεμμύδια και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ και πολύχρωμες κλωστές!!!!
Γίνονται αρκετά διαφορετικά!!!
Να είσαι καλά και του χρόνου!!!!

Να είστε όλες καλά!!!
Καλή δύναμη και κουράγιο για τις δουλειές σας!!!(αλήθεια τις τελειώσατε?Τα χω δει όλα αυτές τις μέρες!!!! Ή εγώ γερνάω ή οι δουλειές γίνανε περισσότερες!!!!!!!!!!!)

Πολλά πολλά φιλάκια!!!
Καλό βραδυ και καλό Σ/Κύριακο :))

Pansofix said...

ειναι ολα απιστευτα ομορφα!!! πολυ ιδιαιτερα δεν ξερω αν θα τα καταφερνα!!!

Asteri said...

ΠΑΡΑ πολύ όμορφα!!!
Και του χρόνου
Καλό βράδυ

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΤΕΛΕΙΑ ΟΛΑ!!!!

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))

Phivos Nicolaides said...

Εντυπωσιακοί, Πασχαλινοί χρωματισμοί!

apinkdreamer said...

καταπληκτικη δημιουργια! μπραβο!

Betty's Cuisine said...

Η τεχνική με τα φυλαράκια και τα παλιά καλσόν με γύρισε χρόοοοονια πίσω, με πόση υπομονή καθόμουν να τα φτιάξω και τι όμορφα που έβγαιναν!
Έχω χρόνια να τα φτιάξω, ίσως αυτή τη χρονιά να προλάβω...

Καλή Μεγάλη Βδομάδα...

pandora said...

Πολύ όμορφα..θα δοκιμάσω κι εγώ φέτος να κάνω κανένα έτσι...

Vasia b. said...

Υπέροχη παραδοσιακή,οικολογική διαδικασία βαφής!!
Συγχαρητήρια και του χρόνου με υγεία!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!
Πολλά φιλιά!!

αχτίδα said...

Αχ! μου θύμισες τη γιαγιά μου που τα έφιαχνε έτσι και τα τύλιγε με νάυλον κάλτσες..

Δημιουργία said...

Χρησιμοτατες οι οδηγιες για τα αυγα, και του χρονου.

Maria B. said...

Αμαλί μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα. Υποκλίνομαι !!! υπέροχα !!! το μόνο που μπορώ να πω είναι να προσπαθήσεις να μάθεις σε όλα τα παιδιά του κύκλου σου αυτην την ιεροτελεστία για να μεταφέρεται απο γενιά σε γενιά και να μην χαθεί ποτέ!!!!!

και του χρόνου να είσαστε καλά να τα ξαναφτιάξετε με την μανούλα σου !!!

καλό Πάσχα να έχουμε !!

Amali said...

Ευχαριστώ πολύ Μαρια μου,
δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη υπομονή πάντως, απλά κάποιον να σε παρασσύρει...

πολλά φιλιά

Amali said...

Χαρά να είσαι καλά,
η παράδοση σε πολλά είναι σωστή, αλλά η ευκολία την έχει πνίξει

καλή Ανάσταση και σε εσένα

Amali said...

Γιαγια Αντίγόνη και εσύ από το σούπερ;;; Απαπα θα σε μαλώσω!!!

με υγεία

Amali said...

big mama
ευχαριστώ πολύ
Καλή Ανάσταση και σε εσένα

Amali said...

Ελένη είπαμε όσο μπορούμε να μην βάζουμε τοξικά στο φαγητό μας και να τα αποφεύγουμε...
πολλά πολλά φιλιά
και καλή Ανάσταση

**Καλά είμαι, ευτυχώς 2 εβδομάδες θα ξεκουραστώ από τα πήγαινελα, μετά θα τα ξαναπούμε...

Amali said...

Θαλασσένια, ευχαριστώ για τις συγκινητικές ευχές σου...
καλή Ανάσταση

Amali said...

Ζ. καλό δεν είναι καμιά φορά να ανοίγουμε και το ντουλάπι των παιδικών μας χρόνων;;;Ξανανιώθουμε παιδιά λίγο εε;

πολλά πολλά φιλιά

Amali said...

Marion
ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια

Amali said...

Έλενα μου ούτε κουράγιο ούτε υπομονή θέλει, απλά αγάπη για αυτούς που τα φτιάχνουμε, που όλοι μας το διαθέτουμε ούτως ή αλλιώς!!!!

ΠΟλλά πολλά φιλιά

Με υγεία και καλή Ανάσταση και για εσάς

Amali said...

marian
το μυστικό είναι να διαλέξεις φυλλαράκια με χοντρό μίσχο που να μην αφήνει το χρώμα να περάσει μέσα, και βεβαίως να σφίξεις το καλσόν (μην το παρακάνεις όμως και σου μείνουν τα αυγά στο χέρι!!!)

Πολλά πολλά φιλιά
με υγεία και άσε τις δουλειές κατά μέρος...

Amali said...

Pansofix είπαμε όλοι μπορούν να τα καταφέρουν, αρκεί να σκέφτονται αγαπημένα πρόσωπα...

Αστέρι ευχαριστώ πολύ
Καλή Ανάσταση

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, Φοίβο και pinkdreamer Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση και σε εσάς

Amali said...

Μπέττυ και πανδώρα δοκιμάστε αν έχετε χρόνο και φέτος να θυμηθείτε τα παλιά

Amali said...

Βάσια μου ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια...
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχετε


Αχτίδα μου, ακριβώς αυτό ήταν το νόημα της ανάρτησης να γυρίσουμε όλοι πίσω και να κοιτάξουμε το παρελθόν μας να το ξαναζήσουμε...

Καλή ανάσταση και σε εσάς

Amali said...

Και του χρόνου Δημιουργία μου, καλό Πάσχα

Amali said...

Μαράκι μου ευχαριστώ πολύ, αλλά όχι και να υποκλιθείς!!!!
Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το μάθουν όσα περισσότερα παιδάκια και να μηύσουν τους γονείς τους σε αυτή τη διαδικασία...


ΠΟλλά πολλά φιλιά

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση
και πάνω από όλα να περάσουμε πολύ ωραία

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Μπράβο για χθες στο ΣΚΑΪ (εσύ ήσουν, πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος)


Εύχομαι από καρδιάς η φετινή Ανάσταση να φέρειΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και προ πάντων νέες ιδέες!!!

Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές

Amali said...

Χα ναι έπεσες διάνα!!!!!! Εγώ ήμουν!!!!!!

Σε ευχαριστώ πολύ και συμφωνώ και τα έχουμε ευτυχώς όλα και όλα καλά θα μας πάνε!!!

πολλά φιλιά

Anonymous said...

Geia se oles, exo na rotiso kati. ti einai o kourkoumas? Zo stin Ameriki pola xronia kai exo xasei pola apo tin patrida. sas efxaristo, Efi

Amali said...

Χρόνια πολλά και Χριστός ανέστη,
έφη πληροφορίες για τον κουρκουμά θα βρεις εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%82

Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© said...

το δικό μου google γιά ότι γύρω απ'την κουζίνα λέγεται

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

βρισκω τα πάντα εδώ, κι αν δεν είναι εδώ απλά δεν το φτιάχνω γιατί η συνταγή που θα συμβουλευτείς πρέπει να είναι και δοκιμασμένη.

Ευχαριστώ κορίτσια, Καλή Ανάσταση - Καλό Πάσχα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...