Thursday, 20 October 2011

Μαρμελάδα σύκο

Όσο ακόμα βρίσκουμε σύκα και προλαβαίνουμε, πάμε να φτιάξουμε μία από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες!!
Μαρμελάδα σύκο, μια πραγματικά απολαυστική μαρμελάδα για το πρωινό σας, για να την απλώσετε σε τάρτες ή πάστα φλώρα, ή ακόμα και για να συνοδεύσει το γιαουρτάκι σας.

Θα χρειαστούμε:
2 κιλά σύκα (θέλουμε να ζυγίζουν 2 κιλά καθαρισμένα, χωρίς την φλούδα τους)
1/2 κιλό ζάχαρη
χυμό από 2 λεμόνια
Πως την φτιάχνουμε:
Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Βάζουμε τα σύκα σε μία κατσαρόλα και πάνω από αυτά απλώνουμε την ζάχαρη.
Τα αφήνουμε έτσι για μία ώρα
Κατόπιν βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας.
Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
Ανακατεύουμε και αν δούμε ότι χρειάζεται, συμπληρώνουμε 1 σφηνάκι νερό, δεν θα χρειαστεί παραπάνω
Όταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να πάρουν όλα μια βράση.
Αφήνουμε την μαρμελάδα στην κατσαρόλα όλη νύχτα.
Αν την επόμενη μέρα δούμε ότι έχει βγάλει υγρά, την βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα.
Δεν απομακρυνόμαστε καθόλου γιατί είναι επικίνδυνο να μας κολλήσει.
Μόλις κρυώσει την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

19 comments:

Σοφία Ζ. said...

Από τις πολύ αγαπημένες μαρμελάδες!
Καλημερούδια!!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΣΥΚΑ! ΤΑ ΤΡΩΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΚΤΟΣ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ.
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!

Ελπινίκη said...

Από τις αγαπημενες μαρμελάδες!
Γεια στα χερια σου!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ!!!ΕΦΤΙΑΞΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ.ΦΙΛΙΑ.

Eva Z. said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά ωραία πρέπει να είναι η μαρμελάδα σύκο...κι εγώ προτιμώ τις μαρμελάδες των φρούτων παρά τα γλυκά κουταλιού που βγαίνουν από αυτά...Φιλάκια..

Θεανώ said...

Δεν έχω φάει ποτέ. Αγαπώ τα σύκα όμως και θα την δοκιμάσω. Καλό απόγευμα.

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου θα σου ομολογήσω ότι το σύκο δεν το έχω μαρμελαδιάσει ποτέ!
Γιατί??
Φαίνεται τόσο λαχταριστή η μαρμελαδίτσα σου!
Οσο βρίσκω ακόμα συκαλάκια, θα δοκιμάσω να την φτιάξω!
Φιλιά πολλά!

Maria B. said...

καλώς το Βασάκι μας!
είδες για να έχουν απεργία οι ναυτεργάτες μας έμεινες εδώ και μας γλυκαίνεις !!!!
ουτε εγώ δεν εχω δοκιμάσει το σύκο σε μαρμελάδα, αλλά στην αρχική του μορφή και σε γλυκό του κουταλιού είναι απο τα λατρεμένα μου. Κράτησε μου ένα μικρό ταπεράκι για να με φιλέψεις πλιαζ για να δω πως είναι !!!!!!!!!!!

φιλια πολλά πολλά

homemade said...

πολύ καλό ....μας γλυκάνατε σήμερα ναστε καλά

Pela Sofi said...

Επίκαιρη η μαρμελαδίτσα σας και αγαπημένη!!! Ένα βαζάκι και για μας!

Vasia B. said...

Για να πω την αλήθεια και εγω πρώτη φορά φέτος την δοκίμασα και μου άρεσε πάρα πολύ!!!!!
Γι΄αυτό και την έφτιαξα!!
Είναι τέλεια και για μένα η καλύτερη που έχω φτιάξει!!
Σερβίρεται υπέροχα και πάνω απο το γιαούρτι για επιδόρπιο!!
Οσοι την έχετε δοκιμάσει και φτιάξει το ξέρετε..οι υπόλοιποι φτιάξτε την όσο υπάρχουν ακόμη σύκα!!-αν αγαπάτε τα σύκα βέβαια-
Πολλά φιλιά !!!!!

Ροδούλα said...

Παρόλο που τα σύκα δε μου πολυαρέσουν σαν φρούτο, η μαρμελάδα σύκο είναι από τις αγαπημένες μου. Πέρσι έκανα τις πρώτες μου απόπειρες για να φτιάξω μόνη μου μαρμελάδα και τα κατάφερα να φτιάξω φράουλας, κιδωνιού και βερίκοκκου!!! Τώρα θα δοκιμάσω και σύκου μιας και βρήκα συνταγή χάρη σε εσάς. Ευχαριστώ πολύ.
Κσλο βράδυ!!!

Ροδανθη said...

Θα πρέπει να είναι πολύ ωραίο δεν έχω φτιάξει αλλά ούτε και έχω φάει ποτέ,αν και στο σπίτι μου έχω μια συκιά(του γείτονα είναι δηλαδή αλλά η μισή είναι στο δικό μας μέρος)τα τρώγαμε σαν φρούτο,του χρόνου θα το δοκιμάσω καλό βράδυ.

mia said...

Από τα ωραιότερα φρούτα το σύκο...φαντάζομαι η μαρμελάδα....

χρυσάνθη said...

Από τις αγαπημένες μου μαρμελάδες!!Σήμερα άνοιξα ένα από τα βάζα μου και την τσάκισα!!!!Ευχαριστούμε για την συνταγή!!
Εγώ δεν τα ξεφλουδίζω!!Τα βάζω ολόκληρα !!!

gwgoyla said...

Δεν εχω φτιαξει εχω φαει ομως και ειναι πεντανοστιμη!
Γεια στα χερια σου βασια,και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις!
Καλημερουδια!!!

Μarion, said...

Η μαρμελάδα σύκο είναι πολύ ωραία.
Γεια στα χέρια σου. Νασαι καλά να ξανακάνεις του χρόνου.

Νίκος said...

ρε παιδιά πότε καλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη; και αν το δούμε σε λεπτά ποσα θέλει περίπου; αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά πάνω κάτω ας μου πει κάποιος, για να υπολογίσω. Πάντα σε χαμηλή φωτιά. Ευχαριστώ.

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκο καλημέρα
Για να καταλάβεις πότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη, κάνεις το εξής:
Βάζεις μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας σε πιατάκι και μετά από τρία λεπτά, με το κουτάλι, κάνεις μια γραμμή στη μέση.
Αν η γραμμή δεν κλείσει, είναι έτοιμη. Αν κλείσει, θέλει ακόμα λίγο βράσιμο.
Η μαρμελάδα σου δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστή, ούτε πολύ πηχτή. Να έχεις υπόψιν ότι και μέσα στα βάζα, αλλά και μέσα στο ψυγείο, θα "σφίξει" λίγο.
Καλό Σαββατοκύριακο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...