Monday, 3 October 2011

Καλτσόνε

Καλτσόνε είναι η πίτσα …. έκπληξη!!
Μια νόστιμη σκεπαστή πίτσα δηλαδή, που μέσα της κρύβει τα αγαπημένα μας υλικά.
Παρακάτω θα σας δώσω διάφορες ιδέες με ποια υλικά μπορούμε να γεμίσουμε το καλτσόνε μας.
Οι επιλογές βέβαια και η τελική απόφαση εξαρτάται από εσάς και τις προτιμήσεις σας!
Επίσης οι ποσότητες που αναφέρω, μας δίνουν 4 πεντανόστιμα μεγαλούτσικα καλτσόνε. Μην ξεχνάτε ότι το καλτσόνε είναι μια σκεπαστή ατομική πίτσα.
Αυξομειώστε τις δόσεις ανάλογα με το πόσα θέλετε να φτιάξετε.

Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές λάδι
260-280 ml νερό
Για την γέμιση
κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
500 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
10 φέτες ζαμπόν σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
μανιτάρια σε φέτες

Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Η μαγιά δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το αλάτι, γιατί τότε η ζύμη μας δεν θα μας φουσκώσει σωστά.
Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.
Κατόπιν ξεκινάμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ισως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νεράκι, το ζητούμενο είναι μια ζύμη εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ζυμώνουμε 4-5 λεπτά και μετά κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα και την αφήνουμε το λιγότερο μια ώρα σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε ένα από αυτά με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, όχι πολύ χοντρό.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια μια καλή ποσότητα σάλτσας.
Μπορείτε να απλώσετε κέτσαπ, ή μια νόστιμη απλή σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξετε με φρέσκιες ντοματούλες αποφλοιωμένες και περασμένες στο μούλτι, σκορδάκι, ελαιόλαδο, λίγη ζαχαρίτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Μοιράζουμε την γέμιση σε κάθε φύλλο, να καλύψει το ένα ημικύκλιο.
Σηκώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο και καλύπτουμε την γέμιση.
Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά.
Μεταφέρουμε το καλτσόνε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Χαράσσουμε την επιφάνεια ελαφρά με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία για να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη, ανάλογα με τον φούρνο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ, το καλτσόνε δεν θέλει αέρα στο ψήσιμο, θέλει αντιστάσεις και ψήσιμο στην τελευταία σκάλα.
Αν ακολουθήσετε σωστά όλα τα μικροτιπάκια που αναφέρω, θα απολαύσετε υπέροχα καλτσόνε!

Ιδέες για την γέμιση:
Η γέμιση όπως είπα και παραπάνω είναι θέμα γούστου.
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε όποια υλικά θέλετε, προκειμένου το καλτσόνε σας να έχει γεύση πίτσας.
Για να δούμε όμως με τι άλλο μπορούμε να τα γεμίσουμε.
- Κιμά που μας περίσσεψε από μακαρόνια, στον οποίον θα προσθέσουμε τριμμένη φέτα και διάφορα κίτρινα τυριά.
- Κοτόπουλο σε λωρίδες που το έχουμε ψήσει για μισή ωρίτσα, μανιτάρια, μπέικον ψιλοκομμένο, πιπεριές.
- διάφορα λαχανικά που μας περίσσεψαν από μπριάμ, τουρλού κλπ, αναμεμειγμένα με διάφορα τυριά.
- ένα ελληνικό καλτσόνε γεμισμένο με κυβάκια ντομάτας, φέτα, ελιές, κρεμμυδάκια, ρίγανη.
- λουκάνικο πολύ ψιλοκομμένο, πιπεριές, κρεμμύδια, και τριμμένη μοτσαρέλα.
Χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα σας υλικά, αρωματίστε τα με τα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, πάπρικα, κλπ) και απολαύστε υπέροχο σπιτικό καλτσόνε!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

56 comments:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΑ ΥΠ ΟΨΗΝ ΜΟΛΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΙΤΑ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

cookaine said...

Καλημέρα! Φαίνεται πραγματικά λαχταριστό το Καλτσόνε! Σίγουρα θα το δοκιμάσω σύντομα.. Μόλις σας προσκάλεσα στο blog μου να παίξετε αν έχετε διάθεση το παιγνίδι των 7! Καλή συνέχεια!! :)

gwgoyla said...

Μμμμ...πιτσα εκπληξηηηη!!!
Τι εκπληξη ηταν αυτη??
Νοστιμοτατη Ελενακι,μπραβο!
Καλη σου μερα καλο μηνα και καλη εβδομαδα,φιλια πολλα!!!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα! Κλασική αξία, αγαπημένη γεύση! Φιλιά!

Ελπινίκη said...

Με την πιτσα εχω μια σχεση "μισους", δεν με θελει με τιποτα! Αλλα επειδη εχω πεισμωσει, θα δοκιμασω και τη δικη σου συνταγη, εστω κι αν ειναι πιτσα - εκλπηξη!

Chris said...

Καλημέρα!καλό μήνα!
νομίζω ότι θα αρχίσω να σας επισκέπτομαι μόνο μεσημέρι!
Φιλάκια!

KONSTANTINA said...

Λατρεύω τα καλτσόνε! μου έδωσες πολύ καλή ιδέα για το βράδυ!! Καλημέρα :)

KANTHAR0S said...

Σκανδαλίζομαι όποτε βλέπω μια όμορφη γυναίκα. Τρελαίνομαι όταν παρακολουθώ την Αρειανάρα, ασχέτως αν κερδίζει ή χάνει. Πεινάω και ζηλεύω κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό το blog.

Την καλημέρα.

Summertime Blues said...

έχω ένα μυστικό...
δίαιτα το επόμενο δεκαήμερο!
καλή εβδομάδα.

Effie's Sweet Home Designs said...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!
ΩΡΑΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΠΙΤΣΑ.
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

Conna said...

Καλή εβδομάδα.

Η πίτσα-έκπληξη μπήκε στα προσεχώς !

Asteri said...

Αγαπάμε καλτσόνεεεεε
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα

Νίκη said...

Φαινεται ...γεμάτο υποσχέσεις έτσι φουσκωτό -φουσκωτό που είναι!
Ότι κι αν διαλέξουμε να κρύψουμε στην κοιλίτσα του σίγουρα θα είναι λαχταριστό!!
Καλή εβδομάδα!

Zeta Mp said...

Φαίνεται πεντανόστιμο!!! Σίγουρα θα πειραματιστώ να το φτιάξω!!! Φιλιά κορίτσια

Eri said...

Σε λίγο θα κολλήσει η μύτη μου στην οθόνη! Λατρέυω τα καλτσόνε και ειδικά σαν παιδί, πάντα τα προτιμούσα.. Ηρθε ο καιρός να την κάνω στον γιο μου!
Φιλάκια πολλά Έλενα!

Odile said...

Elena I'm too love calzone! delicious your recipe. Have a nice day!

mia said...

Ένα ολοκληρωμένο γεύμα που αρέσει και σταπαιδιά καλή εβδομάδα.....

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι βλέπω συνεχίζεις ακάθεκτη!!
Μπράβο σου!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Cookcaine καλώς όρισες, σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!
Καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα μου είδες εκπλήξεις εγώ??? χα χα χααα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη πάντα αγαπημένη γεύση!
Καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελπινίκη μου με τίποτε δεν μπορώ να πιστέψω ότι εσύ δεν της έχεις πάρει τον αέρα, βούρ και δος της να καταλάβει ;-)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Chris μου είμαστε ανοιχτά 24 ώρες το 24ςρο χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κωνσταντίνα μου καλή επιτυχία, ελπίζω να την ευχαριστηθείτε!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κανθαράκο τρελαίνομαι με τα σχόλιά σου, το ξέρεις:))
Φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Summertime Blues, δίαιτα... last year:P
Καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Effie, καλή σου εβδομάδα, φιλιά πολλά!

Δημιουργία said...

Αχ Ελενα, και ανοιχτη και κλειστη η πιτσα ειναι παντα ευπροσδεκτη και κανενας δεν λεει οχι.Καλο μηνα να εχεις και καλη εβδομαδα.

ΕΛΕΝΑ said...

Conna, Κωνσταντίνα καλώς μας όρισες!
Καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Αστεράκι κι εμείς, κι εμείς!
Καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Νίκη μου και μπορούμε να κρύψουμε ένα σωρό λιχουδιές στην κοιλίτσα του!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ζετάκι πολλά φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Eri μου να την κάνεις στον γιόκα σου, είμαι σίγουρη θα την ευχαριστηθεί!
Πολλά φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Odile thank you very much!
Have a nice week Oile:)

ΕΛΕΝΑ said...

Μia μου και στα μικρά και στα μεγάλα παιδιά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου σε ευχαριστώ πολύ!
Καλό μήνα, καλή βδομάδα και σε σένα!
Φιλιά!

RIRI said...

Φαίνεται υπέροχο!!!Πολύ καλή πρόταση..αντε να κάνης δίαιτα με τέτοιες αναρτήσεις...
Φιλάκια!

Tante Kiki said...

Και πώς μου αρέσουν τα καλτσόνε!!!! Τέλειο είναι, λαχταριστό και φουσκωτό!!!! Και μόνο που το βλέπεις, γλυκιά μου Έλενα, θέλεις να το καταβροχθίσεις!!!!! Φιλάκια!

Helen Gr said...

Έτσι φουσκωτό και λαχταριστό π'ως να μην πάρω; Ελενάκι, φαίνεται νόστιμο και δελεαστικό.
Μου άρεσαν πολύ και οι ιδέες σου για τα υλικά, δίνουν λύσεις. Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ. Φιλιά.

Anonymous said...

Γεια σου Ελενα ωραια η συνταγη αγορασα και τα υλικα θα την δοκιμασω αυριο.Θελω χαρη αν μπορεις.Φαγαμε ενα πιατο το οποιο ηταν ππατατες στο φουρνο με αυγα τυρια ζαμπον στρογγυλες οι πατατες κομμενες.Δεν φαινοταν να εχουν τηγανιστει.Αν ξερεις καποια συνταγη ανεβασε τη σε παρακαλω.Αρεσε στο γιο μου εγω την κανω κατι παρομοιο ομως αυτο ηταν ωραιο χωρις λαδια και στη γευση.Σε κουρασα συγνωμη.Ποπη

Maria B. said...

Ελενιώ μου τι έγινε ??? αρχισες να ανακατεύεσαι με ζύμες ??? δεν το πιστεύω !!!!!!! και τι ωραία που σου έγινε ! πειράζει να το πάρω ολοκληρο και να πάω σε μια γωνιά να το απολαύσω??? Σήμερα προβλέπω να μου μείνει κιμάς απο τα μακαρόνια που έφτιαξα, οπότε μάλλον είναι μια καλή λύση για να τον αξιοποιήσω αύριο.! Thank you very much for the idea, που λένε και στο χωριό μου φιλεναδίτσα!!!


φιλιά πολλλά πολλά και καλό βράδυ !

Nάσια said...

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΡΕΛΛΑ!!!!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ.Σ‘ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ!!!!!ΠΟΛΥ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!!!!

marilise said...

υπέροχη συνταγή φοβάμαι λίγο αλλά θα την δοκιμάσω και με φέτα και ελιές θάναι όνειρο φαντάζομαι νάχουμε καλό μήνα γλυκειά μου

ΕΛΕΝΑ said...

Riri μου μην μας βάζεις δύσκολα χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου, όσο πιο φουσκωτό και "πλούσιο" τόσο πιο νόστιμο είναι!
Φιλιά Κικίτσα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου, οι περισσότερες από τις ιδέες που προτεινω μου έχουν λύσει τα χέρια πολλές φορές!
Καλή βδομάδα, φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Πόπη μου ευχαρίστως να δοκιμάσω να το φτιάξω, δεν ακούγεται δύσκολο.
Πάντως από την πείρα μου, οι πατατούλες στο φούρνο μαγειρεμένες με αυτόν τον τρόπο, είναι πιο νόστιμες αν τις τηγανίσουμε πρώτα ελαφρά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριώ μου, εγώ όπως ξέρεις με τις ζύμες δεν το χω καθόλου (τι να παινευτώ? για το άψογα λεπτό φύλλο που ανοίγω?? χα χα χαα)
Ομως αυτό το ζυμαράκι είναι πανεύκολο, σαν να φτιάχνεις ζυμαράκι για πίτσα!
Πολλά φιλάκια φιλενάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Νάσια μου, είναι πανεύκολο να το φτιάξεις, και πολύ πολύ νόστιμο!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Marilise μου εσύ την φοβάσαι την ζύμη που φτιάχνεις τόσες νοστιμιές?
Τίποτε δεν είναι, πανεύκολη.
Στο λέω εγώ που με τις ζύμες δεν έχω και την καλυτερότερη σχέση!
Φιλάκια!

Marί said...

Πολύ νόστιμο το καλτσόνε και ιδιαίτερα βολικό για το σχολείο.
Μπράβο Έλενα είναι υπέροχο.
Φιλιά πολλά

Katrina said...

Τι μου κανεις βραδιατικα φαινεται πεντανοστιμο!!!!!

donkey and the carrot said...

Δεν προσπέρασα την συνταγή με το χοιρινό. Απλώς έχω θέμα με τα καλτσόνε! Μου έβαλες ιδέες τώρα! Το αγαπάω με κιμά!

ΕΛΕΝΑ said...

Mari μου thank you, thank you:)
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Katrina και φαίνεται και είναι ;-)
Καλή σου εβδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Φοίβη μου και με κιμά που το έχω κάνει, είναι σούπερ, πολύ καλό!
Φιλιά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...