Saturday, 6 December 2008
Φλογέρες
Κέρασμα χριστουγεννιάτικο, όπως λέει η φίλη μου η Αγγελική, είναι οι φλογέρες, γι αυτό κι εγώ τις έφτιαξα και τις της αφιερώνω.
Υλικά για 45 κομμάτια
200 γρ καρύδια
150 γρ αμύγδαλα με την φλούδα
1/2 φλυτζ. Τσαγιού φρυγανιά
1 αυγό χτυπημένο
1 κ.σ. ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
Επιπλέον
ένα πακέτο φύλλο για μπακλαβά
½ φλ. Τσαγιού βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
2,5 φλ. Ζάχαρη
2,5 φλ. νερό
1 ξυλαράκι κανέλλα
λίγη φλούδα λεμονιού
½ κουταλάκι χυμό λεμονιού
σύνολο βρασμού περίπου 7- 8 λεπτά
Εκτέλεση
Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τα φύλλα σε 4 ίσια μέρη.
Κάθε λωρίδα την βουτυρώνουμε, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση, λίγο πιο πάνω από το τέλος για να μπορεί να γυρίσει , διπλώνουμε λίγο δεξιά και αριστεράκαι αρχίζουμε να τυλίγουμε σαν ρολόΣτρώνουμε χαρτί ψησίματος σ' ένα ταψί, βάζουμε επάνω τις φλογέρες και αλείφουμε την επιφάνεια τους με βούτυρο.
Ψήνουμε σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 35-40 λεπτά, ώσπου να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το χυμό λεμονιού.
Στα 5 λεπτά ρίχνουμε το χυμό και βράζουμε ακόμη για 2-3 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε τις φλογέρες και τις βάζουμε σ' ένα βαθύ και στενό σκεύος, κάνουμε τρυπίτσες στην επιφάνεια τους με μια οδοντογλυφίδα και ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιρόπι, σε λίγη ώρα τα γυρίζουμε ανάποδα για να σιροπιαστούν ωραία και από πάνω.
Όταν δούμε ότι έχουν τραβήξει αρκετά, τις τοποθετούμε σε πιατέλα ρίχνοντας από πάνω ότι σιρόπι έχει περισσέψει και τις σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν.
Labels:
γλυκά,
χριστουγεννιάτικα
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
15 comments:
Ορίστε κα Αγγελική μας!
Φλογέρες ζήτησες και φλογέρες εμφανίστηκαν αμέσως!!
Για να δεις δηλαδή τι προκομμένο είναι το κορίτσι μας:))
προκομμένες κόρες, ποια από τις δυο, θα έρθει να με βοηθήσει να χάσω τα κιλά, που παίρνω από τις συνταγές σας; :)))
Να λελέβω(να χαρώ στα..γαλλικά) προκοπές!
Καλέ η επιθυμία μου διαταγή;Τι να πω με σκλαβώνετε!
Οσο για την συνταγή τα λόγια ειναι περιττά, ένα ποίημα ένα έργο τέχνης,αυτές δεν έιναι φλογέρες να τις φάς αλλα να τις παίξεις!
Mαριλενάκι μου, είμαστε απαράδεκτες, το ομολογούμε:PP
Αγγελική να μην ξεχάσουμε να θαυμάσουμε και την κρυστάλλινη πιατέλα της rich, όχι μόνο το περιεχόμενό της.
Σας χαιρετώ, θα τα λέμε από το λαπτοπάκι μου, αν τα καταφέρω με την σύνδεση που διαθέτω.
Flogeres, Mpastounakia, pourakia...I've heard them all and I love them all!
Που ήμουν χθες και έχασα τα ροξάκια; τα αντέγραψα μαζί με τις φλογέρες σου.Εγώ τις κάνω με κρέμα , γαλακτομπουρεκάκια μπουκίτσες ,όταν θα κάνω τα Χριστόυγεννα θα τα δεις.Ροξάκια έχω χρόνια να κάνω!
Ωραία ιδέα!Μπορώ να τις φτιάξω αντί μπακλαβά-είναι πιο έυκολες.
Το μόνο που αλλάζω πάντα είναι τα καρύδια-τό έχω ξαναγράψει,δε μ΄αρέσουν καθόλου.Θα βάλω αμυγδαλάκια-είναι και από τα δικά μας.
Καλό Σ/Κ,φιλιά!
Φτιάξε και μια φλογερίτσα χωρίς καρύδι για μένα!
Mπαινουν πρωτες στη λιστα γλυκων για τις γιορτες.
κι εγω χωρις καρυδι!...με φουντουκακια και τριμμενη σοκολατα :)...κατα τ'άλλα αρωμα χριστουγεννων 100%
Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
οσο για τους ξηρούς καρπούς ? δεν υπάρχει πρόβλημα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι θέλετε, θα γίνουν το ίδιο νόστιμα και αναρπαστα!!!
Αχτίδα, προσπαθησα να γραψω στο μπλοκ σου κάποια σχόλιο στην χριστουγεννιατικη ιστορία που έγραψες και πολύ με συγκίνησε, αλλά ήταν αδύνατον, ξέρεις αν υπάρχει καποιο πρόβλημα?
τα συγχαρητήρια μου ήταν τέλειο
και διδακτικό!!
Λοιπόν αυτά τα πανόστιμα φλογεράκια που με τρελαίνουν, μια φίλη αντί να τα σιροπιάζει, τα πασπαλίζει με άχνη ζάχαρη. Χριστουγεννιάτικα είναι εξίσου νόστιμα. Μπράβο σου Μαρία μου, σκίζεις!
maraki mou gluko!!!an kai me kausterish tha parw duo flogeritses!!etsi gia thn gluka kai na perasei ligo h bradua!!!mmm einai kai traganes!!!
filakia kleiw!!!
Νενάκι μου και Κλειούλα μου, παντα γλυκιές και τόσο κυρίες.
Χαίρομαι αφάνταστα που σας γνωρίζω και με τιμάτε με τα καλά σας λόγια.
δεν υπάρχουν λόγια... είναι μπουκιά και συχώριο!!!!
καλημέρες!!
Post a Comment