Monday 8 December 2008

Μους αβοκάντο με γαρίδες

Δροσερό και νόστιμο, μπορούμε να το σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο τώρα τις γιορτές, αντί της κλασικής γαριδοσαλάτας.
Προμηθευτείτε πολύ ώριμα αβοκάντο και όσο το δυνατόν πιο φρέσκα αυγά, γιατί η μαρέγκα προστίθεται ωμή.
Χρειαζόμαστε:
200 γρ. γαρίδες αποφλοιωμένες
250 γρ. ανθότυρο
3 μικρά ή 2 μεγάλα πολύ ώριμα αβοκάντο
1 κύβο λαχανικών
χυμό 2 λεμονιών
2-3 σταγόνες ταμπάσκο
1 κουταλάκι κρεμμύδι σκόνη ή ένα μικρό κρεμμύδι τριμμένο
ασπράδια 2 αυγών
αλάτι
Το φτιάχνουμε:
Βράζουμε για 10-15 λεπτά τις γαρίδες σε νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει τον κύβο των λαχανικών. Αποσύρουμε από την φωτιά, στραγγίζουμε και φυλάμε τις γαριδούλες στην άκρη. Χτυπάμε τα 2 ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφικτή μαρέγκα.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο από τη φλούδα και το κουκούτσι και τα περιχύνουμε αμέσως με τον χυμό των λεμονιών. Τα βάζουμε στο μπλέντερ με το ανθότυρο, ταμπάσκο, κρεμμύδι και λίγο αλατάκι.
Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσεκτικά ενσωματώνουμε και την μαρέγκα. Τέλος προσθέτουμε και τις γαρίδες. Αν θέλουμε κρατάμε στην άκρη λίγες για την διακόσμηση.
Μοιράζουμε σε ατομικά μπολάκια ή σε ποτήρια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.

19 comments:

Maria B. said...

Ελενάκι μου τι καλλιτεχνης είσαι εσύ παιδάκι μου !!!! υπέροχη η συνταγή σου, ότι πρέπει για το τραπέζι των γιορτινών ημερών.
Γειά στα χέρια σου.!!!

ευχαριστούμε πολύ.

Maria Tzirita said...

Υπέροχο Ελενάκι μου, πολυ΄καλή ιδέα για τραπέζι! Αλλά και οι φλογέρες από κάτω, μούρλια! Με κείνα τα μπιφτεκάκια που ζήτησα θα γίνει κάτι ή να βάλω τις φωνές;
Πολλά φιλιά, καλή βδομάδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Kαλώς τα Μαράκια:))
Σας ευχαριστώ πολύ κουκλίτσες και τις δύο!!
Μαράκι μου μην βάλεις τις φωνές, έχω συνταγή για μπιφτεκάκια σπέσιαλ και εξαιρετικά αφράτα.
Τελείως διαφορετικά από τα "συνήθη" που θα την βάλω λίαν συντόμως.
Απλά, έπεσες πάνω στα Χριστουγεννιάτικα τραπεζώματα, δεν σε ξεχνάω με τίποτα όμως.

Maria B. said...

Μαράκι μου γλυκό, εσένα αφήσαμε πικραμένη ?? πωπω θα το διορθωσει το Ελενάκι μας πάραυτα και όπως πάντα θα ''καταπλήξει τα πλήθη''.
Οσο για αφράτα μπιφτέκια το tip είναι : ζύμωμα τουλάχιστον 5 λεπτά με το ρολόι και λίγο ξύδι στον κιμά.

eleni said...

Πολύ ωραία η συνταγή σου για γιορτινό τραπέζι!Όμως οι γαρίδες δε μ΄αρέσουν και σπανίως μαγειρεύω.
Η μους τι άλλο μπορεί να συνοδεύσει;
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Πικραμένο δεν αφήνουμε κανέναν και φυσικά θα καταπλήξω τα πλήθη, όπως πάντα χα χα χα
Με δουλεύεις παλιοκόριτσo Μαρία Β. εκμεταλευόμενη την αδυναμία που σου έχω:P
Πολύ σωστά τα tips που λέει η Μαρία, θα σου πω και άλλα πολλά Μαράκι, ώστε να κάνεις τα πιο αφράτα μπιφτέκια.
Αύριο λοιπόν, αφήνουμε για λίγο τα χριστουγεννιάτικα καλούδια και μαγειρεύουμε αφράτα μπιφτεκάκια, για την Μαρία που τα ζήτησε:))

ΕΛΕΝΑ said...

Αχ βρε Ελενάκι μου, το ξέρω που εσένα δεν σου αρέσουν οι γαρίδες.
Το αβοκάντο δένει ωραία με θαλασσινά. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσες να βάλεις σ' αυτή τη μους.
Να σου έλεγα καβουρόψυχα ή καβουροπόδαρα, φαντάζομαι το ίδιο θα είναι, αφού δεν σου αρέσουν οι γαρίδες.
(Μα είναι δυνατόν??)

eleni said...

Αχ,επαναλαμβάνω κι εγώ Έλενα!Ναι,δε μ΄αρέσουν γαρίδες,καραβίδες,αστακός και φυσικά τα καβούρια.Πριν μερικά χρόνια ούτε ψάρια δεν έτρωγα...τώρα κάτι γίνεται-όχι όλα τα είδη.

Μαριλένα said...

εγώ με τον δικό μου καημο, για τα ωμα αυγά
δεν τα φοβάμαι, γενικά δεν μου αρέσουν τα αυγα
αντ' αυτών, καμμια ιδέα;

Z. said...

Πολύ ωραία αυτή η μους Έλενα.
Εγώ, σαν πιο τεμπέλα, τα αβοκάντος τα τρώω με μια απλή sauce vinaigrette.

Πληροφοριακά στοιχεία για τα αβοκάντος, τα οποία βρήκα σε site για χορτοφάγους:

Τα αβοκάντος είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες: Α, σύμπλεγμα Β,C, E, H, K, και φολικό οξύ, αλλά και μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο, ποτάσσιο.
Δίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά και Ω3 και 6.
Περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ότι το γάλα της αγελάδας.
_______________
Δεν ξέρω, Ελένη, αν σ΄ αρέσει ο καπνιστός σολομός, αλλά μπορείς να φτιάξεις μια κρέμα με αβοκάντο, κρεμμυδάκι φρέσκο, αλάτι, λεμόνι, ταμπάσκο, λάδι και λίγο σκόρδο.
Από κοντά φρυγανιές
και "καναπεδιάζεις" άριστα!

Anonymous said...

Πολύ luxurious συνταγή κυρία Ελενά μας, πας να φας την rich and famous λάχανο!
Τα βλέπεις κυρία rich τι κάνει η φιλενάδα σου με ότι εχει στο ψυγείο της;
Ελενάκι μου για πες μου τώρα αν το ανθότυρο το αντικαταστήσω με cream cheese θα έχω πρόβλημα;

ΕΛΕΝΑ said...

Eleni μου σου ομολογώ ότι κι εγώ για πολλά χρόνια .... σιχαινόμουνα τα ψάρια. Τώρα βέβαια μεγαλύτερη ψαροφάγο από εμένα δεν θα βρεις, τα λατρεύω.
Δες την ιδέα που λέει παρακάτω η Ζαμπία με σολομό, αν και φαντάζομαι ότι ούτε αυτό θα σε καλύπτει μιας και είναι ψαρικό.

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλενάκι μου, δεν το καταλαβαίνεις καθόλου το αυγό, μόνο το ασπράδι μπαίνει χτυπημένο σε μαρέγκα και βοηθάει στην υφή της μους. Δεν καταλαβαίνεις με τίποτα ότι "γεύεσαι" αυγό.
Φιλάκια πολλά:)

ΕΛΕΝΑ said...

Zαμπία μου .... με έχεις αφήσει άναυδη με τις γνώσεις σου, εύγε!!
Οχι δηλαδή, για να μην λέτε ότι δεν σας ταίζω υγιεινά;-)
Πολύ ενδιαφέρουσα η μους με τον σολομό. Τελικά είσαι μια χρυσοχέρα και ας προσπαθείς να μας πείσεις περί του αντιθέτου:))

ΕΛΕΝΑ said...

Aγγελικούλα
αγωνίζομαι όσο μπορώ να φτάσω την rich and famous, αλλά δυσκολεύομαι πολύ και απέχω περισσότερο;-)
Και ναι, το ομολογώ, ένα αβοκάντο, δυο-τρεις γαρίδες, λίγο αστακός, μια σταλιά χαβιάρι, μια παγωμένη σαμπάνια, πάντα βρισκονται στο ψυγείο μου πρόχειρα για μια ώρα αναγκης:PPP

ΕΛΕΝΑ said...

Ορίστε, ξέχασα να πω για το ανθότυρο με όλα αυτά.
Μπορείς να βάλεις cream cheese και πολύ νόστιμο θα γίνει. Θα είναι πιο σφιχτή η μους, αλλά νοστιμότατη. Το έχω φτιάξει και με cream cheese και άρεσε πολύ.
Αφησέ το μόνο σε θερμοκρασία δωματίου για λίγη ώρα, για να χτυπηθεί πιο εύκολα.

Peter M said...

Elena, this a wonderful recipe for an appetizer for a "Neo Ettos" dinner/geuma.

Anonymous said...

kala bre paidi mou !!! ti einai auto to yperoxo piato??? parousiash geush!!pragmatika apo kardias gtiagmeno!!!
filakia kleiw!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Peter, Κλειώ μου, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Φιλιά πολλά από καρδιάς:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...