Thursday 11 December 2008

Μελομακάρονα


Μετά τους μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες πρέπει κατά την παράδοση να σας κεράσουμε και μοσχομυριστά μελομακάρονα.
Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα υποδεχόμαστε με όλες αυτές τις μυρωδιές για να νοιώθουμε την μαγεία τους.
Θα ακολουθήσει και άλλη συνταγή για μελομακάρονα μόνο με λάδι και αλισίβα.

Υλικά για 50 κομμάτια
1 Πακέτο βούτυρο LURPAK (ανάλατο) 250 γρ.
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 κιλό αλεύρι Αλλατίνη μπλε (για όλες τις χρήσεις)
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
2,5 κουταλιές του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα (την διαλύουμε στον χυμό του πορτοκαλιού)
1,5 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
2 χούφτες καρυδόψιχα κομμένη στο μπλέντερ για το πασπάλισμα.
Σιρόπι
2,5 ποτήρια του νερού, νερό
2,5 ποτήρια του νερού, ζάχαρη
½ ποτήρι του νερού, μέλι
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι και προσθέτουμε την ζάχαρη, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε ρίξει την σόδα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο την κανέλλα, το ξύσμα και το κονιάκ. Μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το baking powder.
Ανακατεύουμε μαλακά ίσα να ενωθούν τα υλικά

Αφήνουμε την ζύμη περίπου 30' για να ξεκουραστεί και μετά αρχίσουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Παίρνουμε λίγη ζύμη, την κάνουμε σαν μικρό καρύδι και αρχίζουμε να την ανοίγουμε στην παλάμη μας ώσπου να κάνουμε το σχήμα που θέλουμε.

Εάν δεν καταφέρνουμε να τα κάνουμε στο γνωστό σχήμα, δεν πειράζει, τα κάνουμε σαν στρογγυλά μπισκοτάκια. Κάθε ένα που φτιάχνουμε το πιέζουμε προσεκτικά πάνω στον τρίφτη για να γίνουν σχηματάκια στην επιφάνεια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος κρατώντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί έχουν την ιδιότητα και να φουσκώνουν και να απλώνουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30' λεπτά ώσπου να πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Την ώρα που βάζουμε το ταψί στο φούρνο, βάζουμε και το σιρόπι να βράζει.
Θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε. Ενδεικτικά σας λέω ότι όταν δεν χρειάζεται να ξαφρίσουμε άλλο, το σιρόπι είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το σιρόπι από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να πάρουν μια ανάσα
και τα τοποθετούμε σ' ένα άλλο μικρότερο ταψάκι και εκεί τους ρίχνουμε προσεκτικά το κρύο σιρόπι. Τ' αφήνουμε σχεδόν ένα λεπτό και τα γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά για να πάρουν σιρόπι και από πάνω.
Τέλος τα βάζουμε σε σειρές σε μια ωραία πιατέλα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για να παραμείνουν καθαρά και φρέσκα ή τα βάζουμε σ' ένα μπολάκι ερμητικά κλεισμένο.
Και του χρόνου!!!!!!!!!!!!!!!

35 comments:

Anonymous said...

Τέλεια τα μελομακάρονά σου Μαράκι. Άντε και του χρόνου!

ΕΛΕΝΑ said...

Και του χρόνου, και του χρόνου!!
Και περιμένουμε και την άλλη συνταγή που μας έταξες, που φαντάζομαι ότι θα είναι κι αυτή πολύ καλή!
Παίρνω το μελομακαρονάκι μου για το δρόμο και φεύγω, γιατί σήμερα η μέρα προβλέπει δώρα για τα βαφτιστήρια μου που είναι και μπόλικα.
Τι να κάνω?? Είμαι μία ... Μητσοτάκαινα:PPP

Anonymous said...

Και του χρόνου.
Μου τρέξαν τα σάλια μου άτιμη Μαριώ.
Νασαι καλά και πάντα τέτοια.
sgr

ΕΛΕΝΑ said...

Οπως καταλάβατε, η Μαρία είναι η ειδική επί των παραδοσιακών συνταγών μας (και όχι μόνο βέβαια)!!
Σας είπα ότι φεύγω, ε??? Εφυγαααα!!

Maria B. said...

Αντε κυρία Μαρίκα στο καλό ! καλά ψώνια και του χρόνου να τους ξαναψωνίσεις.

Μαιρούλα και Λιζάκι, να πάρετε διπλό κομμάτι γιατι κάνει κρύο σήμερα, μπρρρρρρρ!! σας φιλώ.

Μαριλένα said...

θυμάμαι μια φορά, νιόπαντρη ήμουν, που τα μελομακάρονα μας, ειχαν γινει σαν πεπονια, χαχχχ

τα ειχαμε βάλει στο ταψί, ωραια ωραια, κι ήρθαν και φουσκωσαν και ψήθηκαν κι εγιναν τετραπλάσια!
όμως, νόστιμα ήταν

(ή ήταν ο έγγαμος βιος, τοσο νέος, που ό,τι κι αν καναμε, ήταν υπέροχο; :)))

και του χρονου :)))

Maria Tzirita said...

Μα τι μπλογκ είσαστε εσείς τέλος πάντων, κάθε μας επιθυμία πραγματοποιείται άμεσα! Εχαριστούμε πάρα πολύ, φέτος πο έχω χρόνο θα τα φτιάξω μόνη μου! Πες μου, ξέρεις πόσα κομμάτια βγάζει αυτή η συνταγή για να υπολογίσω; Φιλάκια!

Maria B. said...

Μαράκι μου γλυκό, πολύ χαίρομαι που κάνουμε τις επιθυμίες σου πραγματικότητα. εαν παρατηρήσεις πιο καλά στην επικεφαλίδα των υλικών θα δείς ότι έχω ήδη καλύψει αλλη μια επιθυμία σου !!! θα ακολουθήσει δε όπως αναφέρω και συνταγή για μελομακάρονα με αλισίβα.
σε γλυκοφιλώ και καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις.

Maria B. said...

Μαριλένα μου, ήταν ωραία τα μελομακάρονα ήταν και ο εγγαμος βίος βουτηγμένος στα μέλια και ήταν υπέροχη η γεύση. Σου εύχομαι στην ζωή σου να έχεις μόνο ομορφα πράγματα να θυμάσαι!!

Crazy Tourists said...

Τα λατρεύω τα μελομακάρονα...Και μου θυμίζουν πολλά...Γι αυτό λέω να περιμένω τη συνταγή με το λαδάκι και την αλυσίβα...Όπως παλιά...

Τρελοτουρίστρια

Δημιουργία said...

Tελικα το σιροπιασμα στο ταψι ειναι το καλυτερο, ετσι τα σιροπιαζω και εγω,και τραβανε μεχρι μεσα.

Maria B. said...

crazy tourists, σε κανα δυο μέρες θα μπει η συνταγή με το λαδάκι και την αλισίβα. τρελλοτουρίστρια μου, έχεις μου φαίνεται και εσύ σχέση με κυπαρισσία, έτσι δεν είναι?

δημιουργία, συμφωνώ α π ό λ υ τ α!
μόνο έτσι μου σιροπιάζονται τέλεια, εαν κάποιος δεν το έχει δοκιμάσει δεν ξέρει τι χάνει.

Anonymous said...

Φου φου 1-2,1-2
Τα μελομακαρονάαααααα στην κυρία άπο μέναααα...
Ε, τι έτσι χωρίς αφιέρωση θα πάνε αυτά ;Δεν πάει θα ζουλέψουν τους κουραμπιέδες!
Κυρά Μάρα μου και του χρόνου, ωραία τα μελομακάρονα σας, ωραίο και το σχήμα κούκλα και η ντεκορασιόν.
Μαστόρισα εισαι κυρα Richαινα!

eleni said...

Παρόμοια συνταγή έχω κι εγώ,μόνο που βάζω μόνο λάδι.Νομίζω πως το σιμιγδάλι-φέτος θα βάλω την ποσότητα που προτείνεις-τα κάνει σαν μπισκοτάκια.
Είναι λες αυτός ο τρόπος καλύτερος για σιρόπιασμα;Δεν έχω δοκιμάσει,τα ρίχνω κρύα,ενώ το σιρόπι σιγοβράζει-δεν είμαι ευχαριστημένη.Και κάτι ακόμη:βάζω μεγαλύτερη ποσότητα μέλι.
Καλό βράδυ!

kiki said...

...και είμαι φανατική ΚΑΙ των μελομακάρονων!

άλλη Αγγελική said...

Άτσα και κόλπα με τον τρίφτη!!!
Τσαχπίνα μου εσύ!
Καλοφάγωτα! Και του χρόνου!

άλλη Αγγελική said...

Καλά το είπα ότι πας για πολιτικός! Μητσοτάκαινα! :-PPPP

Crazy Tourists said...

Στην Κυπαρισσία είναι το πατρικό της μητέρας μου!
Περιμένω τη συνταγή εναγωνίως!! :)

Τρελοτουρίστρια

ΕΛΕΝΑ said...

Eleni αυτός ο τρόπος σιροπιάσματοσ που λέει η Μαρία είναι πραγματικά ο καλύτερος, σιροπιάζονται τέλεια έτσι!!

Αγγελικούλαααα χα χα χα!!
Μα τι να κάνω αφού έχω πολλά βαφτιστηράκια, τα προσέχω τα καλά μου. Λες να πάω για πολιτικός στα ... γεράματα??

άλλη Αγγελική said...

Άσε τα σάπια! Ποια γεράματα; Και πααααας! Πας ολοσούμπιτη!

Peter M said...

Classiko, nostimo kai kathe'xpono....Ummm.

eleni said...

Έλενα,μόλις έβγαλα από το φούρνο και σιρόπιασα τα ροξάκια-τα έκανα με αμύγδαλο.Φυσικά δοκιμάστηκαν πάραυτα-ένα έχω να πω:υπέροχη γεύση,μου άρεσαν πολύ!
Σκέφτομαι να κάνω άλλη μια δόση.
Φιλιά!

Rena said...

Καλοφάγωτα και καλοστόλιστα, αν προλάβουν, βεβαίως-βεβαίως. Κυρά Richaina, μια μπουκίτσα και σε μας τα φτωχά και λιχούδικα πλασματάκια?

Anonymous said...

apo thn mia gluka mas pas sthn allh!!! kai toy xronou!!!
pairnw,ena gia twra kai ena gia ton dromo!!(pou hrtha na to parw)ti sto kalo einai kai merikes xiliades xiliometra!!!ouf!!! to apolausa!!filakiaaa!!!

faraona said...

Παραδοσιακα και μοσχοβολιστα!
Και του χρονου!

καλημερες

"ζαχαρούλα.." said...

καλημέρα... και του χρόνου!!!!

φιλάκια... άψογα!

Maria B. said...

Αγγελικούλα δεν τα αφιέρωσα πουθενά γιατι τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, έχουν ωραίο πρόλογο και αφιέρωση βεβαίως - βεβαίως, είπα λοιπον μην σας κουράζω πολύ γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ''ουκ εν τω πολλώ το ευ΄΄ χιχιχι !!

Ελένη και με σκετο λάδι που τα φτιάχνεις γίνονται πολύ καλά. Δοκίμασε να βάλεις σιμιγδάλι, τους ταιριάζει πολύ. Επίσης να δοκιμάσεις οπωσδήποτε την μέθοδο αυτην με το σιρόπιασμα, είναι ξεκούραστη και με σίγουρη επιτυχία.

Κικίτσα μου και εγω ψηφίζω δαγκωτό μελομακάρονα.

Αγγελικούλα, είδες τι τσαχπίνα είμαι? εσυ εκει στα ξένα φτιάχνεις μελομακάρονα-κουραμπιεδες?

Peter-Ρενα-Κλειώ-faraona-Zαχαρούλα, ευχαριστώ και του χρόνου, καλοφάγωτα!!!! Είδες ρενακι εμεις οι rich απ'ολα κερνάμε..

grazy tourist, κάνε λιγουλάκι υπομονή, τα λέγαμε και με την cook για την κυπαρισσία, έχω μείνει 2 χρόνια και πήγα τετάρτη και πεμπτη δημοτικού στο σχολείο απέναντι απο το νοσοκομείο. μην ρωτάς όμως ποια χρονολογία γιατι κραταω μυστικό πόσο χρονων είμαι !!!!! χιχι

Maria B. said...

Ελενάκι, έμεινε κανένα ροξάκι και για μας? δεν είναι πολύ ωραία?
θα μοσχοβόλαγε όλο το σπίτι ε?

eleni said...

Ήταν νοστιμότατα και μυρωδάτα!Εντάξει,δεν τα έφαγα κι όλα,περάστε για κέρασμα.
Τελικά θα κάνω κι άλλη δόση,για να δώσω σε μια φίλη.
Καλημέρα!

Anonymous said...

Καλημέρα εστω και αργοπορημενα,απλά ήθελα να σας πω οτι θα επιχειρήσω να τα φτιάφω σήμερα και θα ακολουθήσω όλες τις συνβουλές σας!Το υπόσχομαι!

Είναι τέλεια και εσυ η καλύτερη μαγείρισσα του κόσμου.Και του χρόνου μεντορά μου...

Alma Libre

Anonymous said...

Very good!

μαράκι said...

Καλά Χριστούγενα για όλους μας! έφτιαξα τα μελομακάρονα & μοσχοβόλησε το σπιτάκι. Όμως κάτι έκανα λάθος στο μέλωμα ή στο ψήσιμο γιατί μερικά μαλάκωσαν τόσο πολύ-με το μέλωμα-που έχουν γίνει σα χαλβαδάκια. Νόστιμα είναι κι αυτά δεν μπορώ να πω, αλλά τρώγονται καλύτερα με κουταλάκι παρά με το χέρι. Ποιο ήταν το λάθος? μήπως τα έψησα λίγο? μήπως τα μέλωσα παραπάνω ώρα απ΄όση έπρεπε? αν βάλω παραπάνω αλεύρι στη ζύμη, για να σφίξει, θα γίνουν καλύτερα? αν κάποια μπορεί να με βοηθήσει θα το εκτιμούσα πάρα πολύ. Ελπίζω η επόμενη δόση να είναι καλύτερη για να τη μοιραστώ & με φιλενάδες...

Maria B. said...

Γειά σου Μαράκι, πολύ στεναχωρέθηκα με το μήνυμα σου γιατί καταλαβαίνω πως νοιώθεις. Δεν ξέρω τι έκανες λάθος αλλά θα προσπαθήσω να σου πω ορισμένα πράγματα και εσύ θα καταλάβεις εαν έκανες κάτι απο αυτά.

- Μην τα πλάθεις πολύ μεγάλα γιατί θα σου λιώσουν.
- Αστα να κρυώσουν κανένα 10 λεπτο πριν τα σιροπιάσεις και βεβαια με κρύο σιρόπι ΠΑΝΤΑ!!!
- Μήπως τα έψησες λίγο και δεν είχαν προλάβει να κάνουν κρούστα? αν δεν είχαν ψηθεί καλά δεν θα είχαν σφίξει τα υλικά και αυτός είναι ένας λόγος που διαλύονται.
- Μήπως τα αφησες πολύ ώρα στο σιρόπι ??
- Μήπως είχες βάλει βούτυρο με λίγα λιπαρα? το βούτυρο και το γιαουρτι με λίγα λιπαρά θέλουν περισσότερο αλεύρι.
- Μήπως είχες λιώσει το βούτυρο? το λιωμένο και ζεστό βούτυρο θέλει περισσότερο αλεύρι.
- Μήπως άφησες πολύ ώρα την ζύμη να ξεκουραστεί και έβγαλε λάδια και δεν είχε συνοχή με τα υπόλοιπα υλικά μετά?
- Μήπως τα ζύμωσες πολύ ώρα ?
- Μήπως δεν είχες δέσει καλά το σιρόπι και είχε την κρυάδα του νερού και αυτό διάλυσε την ζύμη ??

Μαράκι μου γλυκό δεν ξέρω τι αλλο να φανταστώ για να σε βοηθήσω. Διάβασε προσεκτικά αυτά που σου είπα και ξαναφτιάχτα τηρώντας ακριβώς τις αναλογίες και τους χρόνους και βέβαια μην βάλεις περισσότερο αλεύρι γιατί μετά δεν θα μπορείς να τα κάνεις καλά.


Τέλος αυτά που σου έχουν λιώσει
μην τα πετάξεις βάλτα σ'ενα ταψάκι και διαλυσέτα με ένα πηρούνι ώστε να καλύψεις όλη τη βάση. Πιεσέ τα ώστε να αποκτήσουν συνοχή. Μετά φτιάξε μια κρέμα στιγμής (κατα προτίμηση βανίλιας) ή τον ανθο αραβοσίτου που φτιάχνουμε στα μικρά παιδιά και ρίχτην απο πάνω. Στόλισε με τριμμένα καρύδια ή με τριμμένα μελομακάρονα ή με γλυκό του κουταλιού και εχεις ένα σούπερ γλυκάκι !!!!!!!!!

Θα χαρώ πολύ να μου γράψεις τι διαπιστώνεις ότι έκανες απο αυτά που σου έγραψα.

Για ότι θέλεις είμαστε στη διαθεσή σου!!!

φιλια πολλά πολλά και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις !

μαράκι said...

καλημέρα!!! μ΄ έχει εντυπωσιάσει η ευγένεια σου & το άμεσο των απαντήσεων. Σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ. Βρήκα τί έκανα λάθος!!! 1)Δεν τ΄ άφησα να κρυώσουν ούτε 5λεπτά γιατί φοβήθηκα μη δε ρουφήξουν σιρόπι & 2)νομίζω ότι ειδικά τα πρώτα ήθελαν παραπάνω ψήσιμο, να γίνει η κρούστα, όπως λες κι εσύ. Όμως κι έτσι είναι πολύ νόστιμα. Δεν έβαλα βούτυρο, μόνο ελαιόλαδο & βιτάμ για να είναι νηστίσιμα. Μακάρι μέσα απ΄το δικό μας διάλογο να βρουν απαντήσεις & άλλες κυρίες. Πάντως, ειλικρινά σ΄ευχαριστώ πολύ για το χρόνο & τις συμβουλές σου! Όταν φτιάξω την επόμενη δόση-που δε νομίζω ν΄αργήσω-θα σου γράψω εντυπώσεις. Α! το γλυκάκι που προτείνεις με βάση μελομακάρονου πρέπει να είναι σλουρπ!!!!!!!!!!!

Maria B. said...

Γειά σου Μαράκι, σ'ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για την απαντηση στο σχόλιο μου και για τα γλυκά σου λόγια. Χαίρομαι που εντόπισες τι είναι αυτό που έφταιξε και εύχομαι την επόμενη φορά να σου γίνουν πολύ πολύ πολύ εμφανίσιμα (δεν λέω ωραία, γιατί ωραία είναι ουτως ή άλλως!!!)

Πρόσθετη συμβουλή είναι εαν χρησιμοποιήσεις πάλι βιτάμ να μην είναι soft αλλά το γνωστό σκληρό βιτάμ το οποίο θα έχεις απλά σε θερμοκρασία δωματίου.

Οσο για το τσακ - πατ γλυκάκι φτιάξτο και δεν θα χασεις όντως είναι πολύ σλουρπ σλουρπ!! μπορείς να το κάνεις ακόμα και σε ποτήρια αντι σε ταψάκι ή σε ατομικά μπολάκια. Εαν εχεις αρκετα μελομακάρονα βάλτα σ'ενα τάπερ και φτιάχνε λίγο λιγο το γλυκάκι όταν θα το χρειάζεσαι!!!

περιμένω με χαρά νεότερα σου οπως επισης θα χαρούμε πολύ να σε δούμε και απο την ομάδα μας στο face book ως συνταγες της καρδιας αλλά και στη σελίδα μας που φαίνεται μπροστά στο μπλοκ μας !!!!

σε φιλώ πολύ πολύ και εύχομαι καλές γιορτές και να περάσετε καλα΄!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...