Sunday 14 December 2008

Μελομακάρονα με αλισίβα

Η συνταγή είναι της φίλης μου της Σόνιας, που εκτός από φιλενάδες, είμαστε και συνάδελφοι τα τελευταία 23 χρόνια. Αλλάζαμε τις εταιρείες και πηγαίναμε στις ίδιες, εντελώς τυχαία !! Η σχέση μας δε μετά από τόσα χρόνια, είναι σαν σκωτσέζικο ντους –μία κρύο,μία ζέστη.
Ας αφήσουμε όμως την τρελοσχέση μου με την Σόνια και ας πάμε στα μελομακάρονα που έφτιαχνε η προγιαγιά της η Κατίγκω που είχε γεννηθεί το 1875 στον Αη-Γιάννη στην Σπάρτη. Να σας πω έτσι για την ιστορία, ότι την Κατίγκω όταν ήταν 15 χρονών, την έκλεψε ο προπάππους και δημοσιεύτηκε ...η αρπαγή στην εφημερίδα Εστία γιατί ο πατέρας της είχε όλο τον Αϊ-Γιάννη δικό του και φιλοξενούσε στο σπίτι του, τον Γεώργιο τον Α' στις περιοδείες του στην Λακωνία.
H αρχική συνταγή, ήταν μετρημένη σε οκάδες και πιατάκια του καφέ.
Αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε, είναι πεντανόστιμη και τόσο …. παραδοσιακή, είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
Υλικά για την ζύμη - περίπου 55 με 60 κομμάτια -
3 ποτήρια του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι του νερού καρύδια κοπανισμένα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
½ κουταλιά της σούπας σόδα - διαλυμένη μέσα στο κονιάκ-
2 κουταλάκια του γλυκού μπεκιν παουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
1 ποτήρι του νερού αλισίβα
- για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε: 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη, χωρίς λίπη και 2 ποτήρια νερό, τα βράζουμε 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.
Σιρόπι
2 ποτήρια του νερού, νερό
2 ποτήρια του νερού, ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού, μέλι
Εκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα την αλισίβα με το λάδι μέχρι ν' ασπρίσει, ρίχνουμε σιγά – σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά ζυμώνοντας μαλακά
Ακολουθούμε τις οδηγίες για πλάσιμο – ψήσιμο – μέλωμα και τα tips του προηγούμενου ποστ
Κάθε χρόνο φτιάχνω και τις 2 συνταγές γιατί οι μισοί θέλουν αυτά με το καρύδι μέσα και οι άλλοι μισοί θέλουν να έχουν το καρύδι μόνο από πάνω. Πάντως εσείς, όποια και να διαλέξετε δεν θα απογοητευθείτε, είναι και οι δύο πεντανόστιμες.
Καλή επιτυχία!!!!!!

13 comments:

Crazy Tourists said...

Τέλεια!! Θα τα φτιάξω και θα σας τα δείξω!! Χιχι!!
Φιλιά!

Τρελοτουρίστρια

Rena said...

Χρυσοχέρα μάνα, κανέναν δεν αφήνεις παραπονεμένο :) Μπράβο βρε Μαράκι μου, χαρά στα κουράγια σου!! Και του χρόνου γερή και δυνατή να φτιάξεις αυτές κι άλλες τόσες εκδοχές (τώρα αυτό δεν ξέρω αν είναι ακριβώς ευχή ή καταδίκη χιχιχιχιχ)Άξια Μαριώ μου, καλές γιορτές.

eleni said...

Θυμάμαι αυτό τον τρόπο με την αλισίβα-έβλεπα να βάζουν τη στάχτη κι απορούσα πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό.Να θυμηθώ τη γεύση δεν μπορώ.Έχουν διαφορά από την άλλη συνταγή-νομίζω ότι μόνο το λάδι και η αλισίβα.
Κορίτσια και του χρόνου!

eleni said...

Μαρία,συγνώμη για την κατάχρηση της ανάρτησής σου:θέλω να πω στην Έλενα ότι τα ροξάκια είναι τέλεια!Ξεκίνησα τα φετινά χριστουγεννιάτικα γλυκά μ΄αυτά.

Μαριλένα said...

δεν με βλεπω να τα φτιάχνω, αλλα η ιστορία της αρπαγής της κορης, μ' άρεσε πολύ!

καλη βδομαδα :)

Anonymous said...

Μαρακι μου
εγω θα παρω απο αυτα χωρις καρυδι(το αντιπαθω!)
οσο για τα μελομακαρονα...ποτε δεν φτιαχνω!...πληρης αποτυχια στην πρωτη μου προσπαθεια και απο τοτε ουτε το σκεφτομαι ξανα :)

Δημιουργία said...

Επιτελους εμαθα πως γινεται η αλισιβα.Καλο σας βραδυ.

ΕΛΕΝΑ said...

Eleni μου πολύ χαίρομαι που τα ευχαριστηθήκατε τα ροξάκια! Και του χρόνου να είσαι καλά, να τους τα ξανακάνεις!!

Μαράκι χρυσοχέρα, για μια ακόμη φορά μας εντυπωσιάζεις με την ποικιλία των γλυκών σου και την ταχύτητα με την οποία τα ετοιμάζεις.
Επίσης εντυπωσιακή και η Κατίγκω θα έλεγα, που 15 χρονών ... νιάνιαρο, είχε καιρό και για έρωτες και για απαγωγές, αλλά έφτιαχνε και σπέσιαλ μελομακάρονα με αλισίβα.
Αυτά να τα βλέπετε οι υπόλοιπες και να ξεκινήσετε πάραυτα, 2 ταψιά μελομακάρονα εκάστη (από το κάθε είδος που έδωσε η Μαρία), 1 ταψί κουραμπιέδες, 2 ροξάκια και αν αντέχετε φτιάξτε και καμιά φλογέρα να βρίσκεται για το καλό.
Και μην ακούσω "κουράστηκα", έτσι??

Maria Tzirita said...

Αυτό το πράγμα με τη στάχτη πάντα με παραξένευε! Κι άντε και λέω να τα φτιάξω: πού θα βρω στάχτη οεο; Ευτυχώς που μας έδωσες εναλλακτική σε προηγούμενη ανάρτηση!
Υ.Γ. τους κουραμπιέδες τους έφτιαξα, τέλειοι! Να'σαι καλά!

Anonymous said...

Mπράβο Μαράκι νοικοκυρά και μάνα του δειλινου καμπάνα και rich and famous.Με αλυσίβα τα έκανε η γιαγια μου και άκου πλάκα, όταν μαθαμε με την αδερφή μου ότι έχει μέσα στάχτη σταματήσαμε να τα τρώμε.
Δυστυχώς αυτή η άρνηση δεν κράτησε πολύ...

Nena said...

Πολύ μ αρέσουν τα μελομακάρονα, αλλά είμαι πιο ειδική στους κουραμπιέδες. Παρόλα αυτά ενώ εφτιαξα τους κουραμπιέδες με αλυσίβα, τα μελομακάρονα τα έκανα μικρούλια και αρκετά νόστιμα (έτσι λέει η οικογένεια, αλλά δεν είναι κριτήριο). Και του χρόνου, να είσαι πάντα καλά να μοσχομυρίζει το σπίτι σου.

Anonymous said...

Γεια σας! τι μπορουμε να βαλουμε στη θεση της αλισιβας;
Ευχαριστω!!

Maria B. said...

γεια σου ανωνυμε/μη, για δοκίμασε να φτιάξεις τις αλλες συνταγές που έχουμε χωρίς αλυσίβα. Θα τις βρείς εδώ:

http://syntageskardias.blogspot.com/2008/12/blog-post_11.html

και εδώ:

http://syntageskardias.blogspot.com/2010/12/blog-post_14.html


δεν γνωρίζω με τι μπορεί να αντικατασταθεί, απλά γνωρίζω ότι την βάζουμε για να κάνει αντίδραση με το όξινο του πορτοκαλιού και να κάνει πιο ήπια την γεύση του ! αν μάθεις τίποτα περισσότερο ενημέρωσε και εμας σε παρακαλώ.

φιλια πολλά και καλό σ/κ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...