Friday 19 December 2008

Χριστούγεννα στην Ολλανδία

(αναμνήσεις από τα περσινά Χριστούγεννα)Φέτος τα Χριστούγεννα θα βρίσκομαι στο αγαπημένο μου Λεωνίδιο, παρέα με καλούς φίλους. Θα ανάψουμε το τζάκι, θα ψήσουμε κάστανα, θα μαγειρέψω τα πατροπαράδοτα φυσικά, θα κάνουμε βολτίτσες στα υπέροχα γύρω μέρη.
Νοστάλγησα χριστουγεννιάτικη Ελλαδίτσα, μιας και πέρυσι τα Χριστούγεννα τα περάσαμε στην Ολλανδία. Όχι δηλαδή ότι περάσαμε άσχημα, θα ήμουν και αχάριστη να το πω, μιας και η Ολλανδία είναι η αγαπημένη μου χώρα και την επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ.
Αν κι έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες, σε 3 ηπείρους, εκεί νοιώθω πάντα ….σαν στο σπίτι μου. Μια χώρα πανέμορφη, με φιλικούς και ευγενικούς κατοίκους (o.k ίσως λίγο παραπάνω οργανωτικούς απ’ όσο έχουμε συνηθίσει). Με απέραντα «χαλιά» από τουλίπες, με ανεμόμυλους, με σπιτάκια που λες ότι ξεπήδησαν από κάποιο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (ειδικά σε κάποια γραφικά χωριουδάκια της). Με πολλά πολλά ποδήλατα να κυκλοφορούν στους πεντακάθαρους δρόμους της.
Το 1/4 της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Γι αυτό έχουν κατασκευαστεί πολλά χιλιόμετρα φραγμάτων, για να προστατεύσουν το έδαφός της.
Τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν η 6η φορά που επισκέφτηκα την Ολλανδία. Δεν κατάφερα να την ευχαριστηθώ όπως τις προηγούμενες φορές. Ο λόγος: το πολύ κρύο, που μας δυσκόλευε στις μετακινήσεις μας. -6 βαθμοί μας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί γνώρισα μιαν άλλη όψη της χώρας από αυτήν που είχα συνηθίσει. Κι επειδή μας φιλοξένησαν φίλοι αγαπημένοι Ολλανδοί, ζήσαμε από κοντά τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα και τις συνήθειές τους. Το σπίτι τους ήταν στα σύνορα με το Βέλγιο, κι έτσι μετακινούμασταν από την μία χώρα στην άλλη μέσα σε λίγα λεπτά.
Το σπίτι των φίλων που μας φιλοξένησανΈνας από τους πολλούς ανεμόμυλους που συναντάμε στην ΟλλανδίαΠερίπατος στους πεντακάθαρους στολισμένους δρόμουςEfteling, η πανέμορφη….Disneyland της Ολλανδίας. Εντάξει, δεν είναι τόσο μεγάλη σαν αυτήν του Παρισιού και σίγουρα όχι σαν την Disneyworld στο Orlanto. Πάντως για να την σεργιανίσεις θέλεις πάνω από 1 μέρα. Εκείνη την ημέρα που πήγαμε, από κρύο …….τα είδα όλα. Μπρρρρρρρρρ!!Γραφικό μαγαζάκι με γλυκάκιαΚαφές με την Κλειώ μας στον πύργο του Ρότερνταμ, σε ύψος 185 μέτρα
(όπως βλέπετε ένα καφεδάκι ήπιαμε και δεν παρασυρθήκαμε από τα υπέροχα γλυκάκια που υπήρχαν)Αμβέρσα στο Βέλγιο
(Antwerp σημαίνει όπως μας είπαν οι φίλοι μας «πετώ το χέρι»)Οι γιοι μου έκαναν και πατινάζ στον πάγο (δεν φαίνονται στην φωτό, μην τους ψάχνετε)Gourmet στο σπίτι των φίλων μας, όπου ο καθένας ψήνει τα δικά του κρεατικά-λαχανικά σε ειδικό σκεύοςΚαι τέλος, τα μέρη όπου ξόδεψα τον περισσότερο χρόνο μου (και όχι μόνο).Shopping centers φυσικά!!! Είπαμε, έκανε κρύο……κάπου έπρεπε να μπω να ζεσταθώ.Το επόμενο ταξίδι μου στην Ολλανδία, θα φροντίσω να είναι Άνοιξη ή Καλοκαίρι, για να μπορέσω να σας μεταφέρω εικόνες από τουλίπες, ανεμόμυλους δίπλα στην θάλασσα, από το υπέροχο Μαντούρονταμ (όλη η Ολλανδία σε μινιατούρες), τα κανάλια του Άμστερνταμ, τα γραφικά ψαροχώρια του Βόλενταμ κι ένα σωρό άλλα μέρη που πέρυσι δεν κατάφερα να ξαναεπισκεφτώ, λόγω καιρού.

20 comments:

Μαριλένα said...

παραμυθένια χώρα, πραγματικά :))
ποσο όμορφες οι φωτογραφίες.

να περάσετε και φετος πολύ πολύ όμορφα Ελενα μου και όλα να ειναι Καλά!

φιλια και του χρόνου ευχομαι..

Anonymous said...

Elena mou sou euxomai apo kardias!!na peraseis xaroumenes giortes me tous agaphmenous filous!!autes tis meres otan brskomai sto Rotterdam h skepsh mou einai stis euxaristes kai me polu gelio...!!!! wres pou perasame pareoula!!!
filakia apo kardias!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλένα μου είναι μια χώρα που πραγματικά αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος.
Πραγματικά πανέμορφη!!
Να περάσουμε καλά και φέτος όλοι μας, εμείς θα τα λέμε (όσο μπορώ με το χαζολαπτοπάκι μου)
Φιλάκια πολλά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Kλειώ μου, για θυμήσου τι γέλια κάναμε!! Τέλεια ήταν!!
Πρόσεξε κακομοίρα μου, μην πεις στον κόσμο τι ... ξανθιά ήμουν, δεν θα σου ξαναμιλήσω ποτέεεεε χα χα χα:))

Rena said...

Πόσο ζηλεύω!! Καταπληκτικές εικόνες, πραγματικά παραμυθένιες. Καλές γιορτές και να στε καλά να ξανανταμώσετε κορίτσια!

kiki said...

Τι όμορφα που είναι χιονισμένα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη...Να τα βλέπεις βέβαια και να τα ζεις για λίγο, γιατί είμαι και κρυουλιάρα!
Και τις κουπίτσες για καφέ; Από το σόπιν θέραπυ σέντερ κι αυτές;

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου περάσαμε πραγματικά πολύ όμορφα, αλλά καθόλου δεν θα μου κακοφανεί η Ελλαδίτσα φέτος.
Λατρεύω την Ολλανδία, αλλά τα Χριστούγεννά μας είναι πολύ καλύτερα ομολογώ.
Οσο για την Κλειώ, είναι ένας πραγματικά πολύ πολύ ζεστός άνθρωπος, όπως την διαβάζεις, έτσι ακριβώς είναι.
Βέβαια, έμπλεξε με εμένα το τρελοκομείο, και καταλαβαίνεις τι έγινε:))
Καλές Γιορτές σου εύχομαι, αν και μέχρι τα Χριστούγεννα ελπίζω να τα καταφέρω να τα πούμε κάποια στιγμή.

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα, σόπιν θέραπι και ... ξερό ψωμί χα χα χα
Και οι κουπίτσες λάφυρα από εκεί βέβαια.
Οσο για το κρύο, δεν στο συζητάω. Πραγματικά θα υπέφερες. Τι επίδειξη στη γούνα μου έκανα, τι αγνώριστη είχα γίνει από τα κασκόλ και λοιπά εξαρτήματα, δεν έλεγε να ζεσταθεί το κοκαλάκι μου, α πα πα!!

eleni said...

Έλενα,πανέμορφη χώρα!

eleni said...

Αχ, κάτι πάτησα και βγήκε μόνο η αρχή.
Κι εγώ ζηλεύω,αλλά αεροπορικώς δεν πάω,φοβάμαι.Το shopping αγαπημένη "ασχολία" και τι εμπορικό κέντρο!-είναι να μην παρασυρθείς;
Ελπίζω και τα φέτος τα Χριστούγεννα να περάσετε όμορφα και ζεστά στα πάτρια εδάφη!

πουαντερι said...

Σαν να ειχες παει σε ενα χωριο βγαλμενο απο τα παραμυθια.
Απιθανη πολη αυτη που μενουν οι φιλοι, και τι ωραια προαστια, ζηλευω πολυ τα σπιτια που μενουν.

Anonymous said...

Ελενάκι με ταξίδεψες πραγματικά και αν και δεν συνηθίζω να φεύγω ποτέ τα Χριστούγεννα ( με αυτή την γιορτή έχω μαλώσει και η κόντρα μου με τον γνωστό άγιο κρατάει χρόνια) αυτο το ταξίδι το ζήλεψα πολύ.Αυτό που μου άρεσε περισότερο ήταν ο περίπατος στους πεντακάθαρους δρόμους.
Όσο για το shopping therapy ένα έχω να σας πω:Στα ταξίδια μου δεν φωτογραφίζομαι δίπλα στα αξιοθέατα αλλα δίπλα στις μπουτίκ!

Δημιουργία said...

Πολυ ομορφες αναμνησεις,αλλα και στο Λεωνιδιο απ'ο'τι ξερω ειναι πολυ ομορφα.Καλο βραδυ.

Crazy Tourists said...

Υπέροχα!!
Όμορφη η Ολλανδία αλλά και η Ελλάδα δεν πάει πίσω!!
Περιμένω φωτογραφίες από τα κάστανα και το τζάκι και τα φαγάκια και τις βόλτες....

Τρελοτουρίστρια

ΕΛΕΝΑ said...

Elenaki σου ομολογώ ότι μετά τους Δίδυμους Πύγους κι εγώ φοβόμουνα πολύ τα αεροπορικά ταξίδια και έκανα πολύ καιρό να ξαναμπώ σε αεροπλάνο. Τα οποία αεροπλάνα τα χρησιμοποιούσα κάποτε σαν ... λεωφορεία.
Ολα μια ιδέα είναι τελικά!!
Πάντως το σόπινγκ θέραπι δεν κρύβει κανένα κίνδυνο (πλην του αδειάσματος της τσέπης μας) γι αυτό και το προτιμάμε;-)

ΕΛΕΝΑ said...

Πουαντερί μου κι εγώ τα ζήλεψα (με την καλή έννοια βέβαια) είναι πραγματικά "κουκλίστικα".
Και αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι πραγματικά τα απολαμβάνουν τα σπίτια τους, είναι ένας χώρος όπου νοιώθουν όμορφα και σε κάνουν κι εσένα και νοιώθεις όμορφα:))

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελικούλα μου, που ήσουνα να σε βγάλω όσες φωτογραφίες θέλεις?? Πολύ όμορφα τα μαγαζιά τους, χαρούμενα, ωραία στολισμένα, σε προκαλούσαν ακόμα κι αν δεν ήθελες τίποτα, να μπεις να πάρεις ένα χαζοπραγματάκι.
Εννοείται ότι πήρα πολλά ... χαζοπραγματάκια:))

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου το Λεωνίδιο και τα γύρω χωριουδάκια του είναι υπέροχο πραγματικά και το λατρεύω.
Είμαστε από το μεσημέρι εδώ, δυστυχώς η σύνδεση με δυσκολεύει λίγο γιατί είναι πολύ αργή, αλλά έστω κάτι έχω για να σας λέω μια καλημέρα!
Ελπίζω να μπορέσω μέσα από αυτό το blog να σας μεταφέρω κάποιες από τις ομορφιές του και κάποια από τα πολύ ωραία έθιμα που υπάρχουν στα μέρη μας:)

ΕΛΕΝΑ said...

Tρελοτουριστριούλα μου καθόλου δεν πάει πίσω σε ομορφιές η Ελλάδα μας, ίσα ίσα μάλιστα!
Οργανωθήκαμε ήδη, πήραμε τα καστανάκια μας, πήραμε ... τόνους ξύλα για το τζάκι, και τώρα ξεκινάνε τα χουχουλιάσματα, μιας και ακούμε ότι ο καιρός θα χαλάσει αρκετά.
Φωτός θα βγάλω όπως πάντα πολλές!

Anonymous said...

xaxaxa!!!!kalhmeroudia!!!molis twra katafera na mpw!!!
se exw sto xeriiiiii!!!alla apo thn allh meria monh sou skabeis...egw omws filenaditsa mou!!mmmmmmm!!!rameno!!!tipota!!!gia thn apodksh ths ksanthias pragmatikothtas!!!
s`agapw polu!kardoula mou!!!euxomai na pernate fantastika!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...